You are here

Whirpool AWE 60410 mosógép piros hibajelzés fénnyel megszakítja a mosást

25 posts / 0 new
Last post
clarke2001
clarke2001 picture

Kedves Kollégák !

A gép saját használatú, kb. 3 éve vettem originál újan egy szupermarketben. A hiba a következő:

Kb. 20 perc mosás után kigyullad a piros hibajelzés, a gép a víz leszivattyúzásába kezd. Más fények is kigyulladnak, villognak de nem mindig ugyanúgy. (Nincs digites hibakód-kijelzője)  A jelenség mindjárt az első hónap után jelentkezett, de a mosás megismétlésekor - Használati Útmutató: " Kapcsolja ki, húzza ki, majd indítsa újra (tiszta Windows feeling) - általában végigment a program újabb hibajelzés nélkül. Úgy 3-4 hónap időközönként csinálta ezt, heti rendszeres egy-két mosás mellett.

Az utóbbi 3 hétben a hiba (végre) állandósult, a fenti eljárás sem segít (üres mosásnál is leáll). Ami feltűnő, hogy mindezt csakis a 60 illetve 95 fokos mosásnál csinálja. A végleges meghibásodás előtti közvetlen időszakban a 60 fokos mosás első leeresztett víze nagyon forrónak tűnt kézzel érintve, de sajnos ezt korábban nem néztem, nincs mihez viszonyítanom. A hibaszerű leállás vízleeresztése langyos - az SM idődiagramja alapján érthetően. A 40 fokos mosás rendben lemegy (a többi is, vízleeresztés stb.). Az eddigiek alapján tehát a hőérzékelés, szabályozás körül lehet valami gond. Vagy még olyasmi, hogy a fűtőáram nagyobb fokozatra kapcsolása vált ki valamit.

Nem jártam még mosógépben, feltevéseim most ezek:
- NTC hőérzékelő, vagy vezetékezés hiba
- a vezérlőpanel bizonytalan működése (tápkondik ?)
- EPROM hiba

Mit javasolnátok, hogyan álljak neki a javításnak ?

Köszönöm előre is.

Comments
hartdegentheroy
hartdegentheroy picture

Gyonyoru, csakugy mint a whp paneles ujabb ind.shitekben,
MINDEN is lehetseges!
Szerintem programkapcsolo, ha kapsz hozza , meghajlok.

0

clarke2001
clarke2001 picture

A 60 fokos programállásban a mosógép véletlenszerűen csinálja a 60 fokos (forró első kifolyóvíz) vagy pedig egy 40 fokos programra emlékeztető, langyos kifolyóvízű programot, rövidebb fő mosási idővel. Ruhával benne.

(F05 hibaleállás már nincs, ez az egyetlen konkrét fejlemény, talán az NTC csatlakozókötések forrasztásos megerősítésének köszönhetően. NTC csere nem számított.)

Most akkor mi a túró legyen ezzel az egésszel ? (kezd elegem lenni ebből a kezelhetetlenül bizonytalan működésből).

Szét lehet szedni a vezérlőt, megnézni, hogy a programválasztó gomb alatt mi van ?

0

clarke2001
clarke2001 picture

Újra foglalkozni kezdtem a mosógéppel, van előrelépés és tapasztalat. Majd beszámolok róluk, de még nincs vége a történetnek..

Most csak annyi segítséget kérnék, hogy aki hasonlót használ (Whirpool, felültöltős), legyen szíves írja meg itt, hogy az első leengedési vízhőmérséklet a kifolyócsőnél kézi érzékelése szerint (forró, nagyon forró, erősebben langyos) (tehát nem SM adat), milyen az alábbi mosóprogramoknál:

- 95 fokos pamut

- 60 fokos pamut

- 40 fokos pamut

Előre is kösz, azonos típusról különösen jó lenne: Whirpool AWE 60410

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

A kifolyó víz hőmérséklete biztonsági okokból nem haladhatja meg a 40 °C-ot. A normális működés esetén a fűtés után addig vesz hideg vizet, és keveri a felfűtött vízzel, amíg a hőmérséklet nem csökken az előírt érték alá. A funkciót lúghűtésnek nevezi a szakirodalom, és arra szolgál, hogy az esetlegesen kádba vagy mosdóba ürített víz ne okozzon égési sérülést.
A mérés korrekt módja, ha az üst hőmérsékletét méred infra, vagy kontakt hőmérővel. 

A leírás alapján a hiba az NTC áramkörében van, átnézendők a csatlakozók, vezetékek, majd ha minden jó akkor egy NTC csere.

2

clarke2001
clarke2001 picture

Köszönöm, hát a helyzet a következő:

A tartós meghibásodás (F05 leállás) előtt 2-3 évig az első kifolyó víz:

- 95 fokos mosásnál: nagyon forró, égeti a kezet

- 60 fokos mosásnál: forró, pár másodpercig bírható kézzel

- 40 fokos mosásnál: erősen langyos, bármeddig bírható kézzel

Akkor még nem tudtam a 40 fokos szabályról, és az egész azért sem tűnt fel, mert az előtte 30 évig használt  Hajdú Energo Lux mosógépem (áldom az eszemet, hogy nem vitettem el a cserénél) mindig is így csinálta (a hidegvíz hozzákeverés valóban van előtte, és ezzel együtt vannak a fenti hőmérsékletek).

Az NTC érzékelő vezeték-csatlakozószerelvény kapcsolatait fent és lent forrasztással megerősítettem. Gyárilag késes kötés van, a szalagkábeleknél ismert módon. Csakhogy itt a késnyílás túlságosan széles szerintem, a vezeték belső ere nem elég vastag hozzá, a fedőszerelvény rápattintása sem szorítja oda megbízhatóan.

Akárhogy is, ezek a leállások megszűntek, már egy hete legalább 10-szer végigjárattam a 95- és 60 fokos programokat (csak ezeknél voltak leállások), ruhával, üresen, egyszer sem állt le F05 szervizfénnyel. Azelőtt meg 10-ből 8-szor leállt.

Viszont a kifolyási vízhőmérséket is részben megváltozott: 95 foknál maradt, a 60 foknál erősen langyos, ez utóbbit nem is lehet megkülönböztetni a 40 fokostól ez alapján.

És ezért van nekem az új kérdőjel:

- miért lett lett hidegebb a 60 fokos mosás kifolyó, eddig forró vize, a csatlakozó-KH és a leállások elhárítása után ? És korábban a főmosás idejének kb. második felétől a gép oldalán, a végén már felül is kézzel is határozottan érezhető volt az üstvíz felől átadott hő, egészen a vízkiengedésig. Most meg csak nagyon gyenge langyosság van végig. Termikusan sokkal jobban izolálva  az üst a rugós felfüggesztésével, mint  az EnergoLuxnál, szóval elgondolkodtató a dolog.
  (áramköri elméletem lenne hozzá: az évek során kontakhibás érintkezés belevitt 1-2 kohm többletellenállást, ezzel becsapva a vezérlőt, hidegebbnek jelezve a vizet, és ezért volt túlfűtve, valamint a főmosási fázis végén a még sokkal melegebb vizet már csak 40 fokosnak érzékelte, és ezért kiengedte. Persze egy KH nem ilyen stabil eltérést okoz, de ha mondjuk egy zavarszűrőbe megy (sima RC, bármi) - a teljesítményelektronika jelenléte ezt indokolná -, az kisimítja az ugrándozó jelet, akkor már életszerűbb a dolog, némi bátorsággal.)

- vagy az elmúlt 2 évben működött abnormálisan valójában ?

- vagy létezhet , hogy a gép most meg azzal tréfál meg, hogy a 60 fokos programpozícióban is a 40 fokos mosást csinálja végig ? Elég bizarrul hangzik.

Legutóbb kicseréltem az NTC-t is egy újra, nem változott semmi. (A régiből így tartalék lett, a hőmérséklet-ellenállás referenciapontjait is kimértem korábban, az  NTC rendben van.)

0

huszezres
huszezres picture

Üdv!
"Újra foglalkozni kezdtem a mosógéppel!"
Akkor annyit csinálj, szerezz egy Wh NTC-t, mérd meg szivárgóáramra a fűtőbetétet, keress kh-t a csatiknál, takarítsd ki az üst aljától a kifolyócső végéig az ürítő rendszert, a légcsapdát!
Ennyi, és utána referálj!
 

File csatolás: 

2

clarke2001
clarke2001 picture

Pont ezeken vagyok túl. Referenciára van szükségem, ehhez kértem amit kértem.

0

clarke2001
clarke2001 picture

És most jön a gyanakvási záradék: a műszaki szupermarketben (ne mondjuk neveket ugye) ki volt állítva egy ilyen típus. Megrendeltem, délután kiszállították, originál csomagolásnak tűnt.

De az eladótérben azóta sem láttam, és ja: "akciós" volt, kb. 10 ezer engedménnyel, 70 ezerbe került.

Szerintetek ?

0

clarke2001
clarke2001 picture

Még nem szedtem szét, egy mai régi-új fejlemény:

Ma úgy állt le a 60 fokos mosás (továbbra is F05, NTC hibajelzéssel), hogy nem engedte le a vizet, pedig ez ilyenkor mindig jellemző volt rá. Volt néhány szivattyúindítási hang, zörej, de nem kezdett bele a leszivattyúzásba. Úgy rémlik, máskor is előfordult ez. A szivattyú más módokban (leengedés, 40 fokos mosás) mindig rendben működik. Mi lehet ez ??

További rejtély, hogy a tesztprogram mindig lemegy, hibajelzések nélkül, pedig van felfűtés szakasza is.

0

ityvity
ityvity picture
*

Szia , az ne téveszen meg , hogy hány fokos mosás , mert ahhoz semmi közzé , hogy szivattyúz vagy nem , viszont a szivattyú tud olyat , hogy hol jó , hol nem  Egy mosásnál minimum négyezer úrit a gép , és akkor most melyiket nem csinálja?
Az első leszivattyúzás meleg vízzel megy , a többi már hideg víz .
Az F5 is érdekes , mert az NTC rossz értékével el sem indul a program , már indításkor kiszűri a hibát öntesztkor , ha pedig menet közben dobja a hibát akkor érintkezés hiba vagy szakadozik az NTC és ilyenkor mivel ki megy F5 hibára , megáll a program és azért marad benne víz .
Itt már elméletben elképzelhető , hogy 60C az  amin az NTC k.h-s lesz , és meleg víznél megáll a program , nincs szivattyúzás , 40C -nél meg még jó .
Ezt a hibát teszt programmal nem fogod kiszűrni .
Első lépésként NTC-t cserélnék .

0

varga jano
varga jano picture
*****

Hello !
Ez szerintem.a fokozat kapcsoló kh-ja, majd kikopása . Tegyél bele másik vezérlőt ! Bontott is jó . A 4...-el kezdődő cimke szâma egyezzen meg !

0

vadmalacka
vadmalacka picture
*

Hi!

Milyen fokozat kapcsoló van ebben, ami képes kikopni????

1

varga jano
varga jano picture
*****

https://elektrotanya.com/showresult?what=awe60410&kategoria=&kat2=all
Hi!
Ez wawe paneles . A közepén az a sz*r.
 

0

vadmalacka
vadmalacka picture
*

A PRK-ra gondolsz???

0

varga jano
varga jano picture
*****

Igen

0

huszezres
huszezres picture

Üdv!
Van rajta hibakód kijelzés!!! Sőt: tesztprogram is!!

0

clarke2001
clarke2001 picture

A teszt mosóprogram rendben végigmegy, többször is lefuttattam.

A 60 fokos mosás továbbra is megszakad, F05 hibajelzéssel.

0

SebajTóbiás
SebajTóbiás picture
****

F5 Water temperature sensor error.
Rossz a betét hőérzékelője..
Vagy a körébe valami.
 

0

huszezres
huszezres picture

Szia!
F05 hőmérséklet érzékelő, alias NTC hiba!
Általában a csati szokott kh-s lenni!

0

clarke2001
clarke2001 picture

Úgy tűnik, a csatlakozások forrasztásos megerősítése a megoldás, azóta nem állt le. De még nem tenném ki a MEGOLDVA táblát.

Viszont most egy gyors másik kérdésem lenne, a régi mosógépemhez, Energo Lux, bocs a mellékvágányért.

Tökéletesen működik (szívattyúcsere után), de szeretném a fűtőbetétet külön megtisztítani. (A Polly után is maradt rajta, vékony "bevonat", nem vészes, de azért jócskán beborítja.)

1. Ezt a fűtőbetétet is ugyanúgy kell kiszedni, mint a mai gépekét ? (azokról látok videókat) Vagyis az anyák leszedve, és a csavart megütni befelé, hogy a szétfeszülő gumi közdarab engedjen ?

2. A kivett fűtőbetétet üdítős palackba töltött 20 %-os ecetsav esszenciába állítanám, teljesen ellepve. Ez így mehet, nem árt neki ?

Köszi minden infót.

0

clarke2001
clarke2001 picture

A kódleírásban is ez van. Az eddigi hibafejlődés tényleg egy elfajuló, állandósult kontakhibára utal, remélem némi igazítással, reparálással rendbehozható.
De ha mégis az NTC rossz, honnan lehet cseredarabot beszerezni ? A közelben egy szervizben a fejüket rázták az NTC pótlására.
Az alkatrészlista 12NC kódja alapján jött egy-két keresőtalálat, de hátha van célirányosabb módja, beszerzési helye is.
 

0

huszezres
huszezres picture

clarke2001!
Bármelyik Wh NTC-je jó bele!!!!

0

SebajTóbiás
SebajTóbiás picture
****

A fűtőbetéttel együtt van szerelve.
Vagy bontásból, beszerezhető.

Ha nem kh. keres magánban küldök.

0

clarke2001
clarke2001 picture

Igen, láttam ezeket az SM-ben is, még nem próbáltam ki.

0

Sponsored links