You are here

Hangváltók egymásra hatása (Lezárva!) Megy tovább hangváltó nélkül.

27 posts / 0 new
Last post
Mr._V.
Mr._V. picture

Hello!

Nemrég bővítettem 2 mélynyomóval a hangtechnikámat, hogy 8 helyett 4 ohm-os legyen a rendszer, amin az erősítő ki tudja adni a 2kW-ot (8 ohm-on csak 1kW).
A mélynyomókat használtan vettem és ki voltak herélve, így németből rendeltem hozzá eredeti crossovert, tehát visszaállítottam a gyári állapotot NEM buhera/utángyártott alkatrészekből. 50%-os hangerőig minden rendben is van, szépen szól, 60-70%-os hangerő felett elromlik a hangzás a szélessávú hangfalon, azaz elkezd recsegni a közép és a magas. Amint kikapcsolom a crossovert a mélynyomón (mert gyárilag kikapcsolható), a hiba megszűnik. (Az eladó szerint azért herélték ki, mert bugyborgott a hang vele... de elég lett volna kikapcsolni is, így nem értettem miért tették, de elég kókány munka volt... viszont ők is szembesültek a hibával már új állapotában.)

A mélynyomó tetején van mélyedés a közép és magas sugárzóknak, tehát eredetileg is úgy tervezték, hogy más (passzív) hangfalakkal összeköthető/használható legyen. Igaz, nem kis "rudas" (kisebb teljesítményű <200W sin) hangfalakkal van üzemeltetve, hanem földön álló azonos teljesítményű hangfalakkal (600W sin).

Ha be van kapcsolva a crossover, a szélessávúból (DX) eltűnik a mély és csak a mélynyomó (BX) adja, ami így jó is lenne, ám a fenti ok miatt nem kapcsolható be, mert elromlik a hang (nagyon). Így viszont a többlet basszus nagy része is elvész, mert a mélynyomóra szűretlenül megy rá a magas is, amivel nem tud mit kezdeni a tehetetlensége miatt, csak melegszik tőle.

Tudom, aktív hangváltót kéne használni 2db erősítővel, de az ember azt szeretné használni, amije van plusz beruházás nélkül és elvileg mennie is kéne, mégsem működik rendesen.

Tehát a kérdésem az lenne, hogy plusz erősítő nélkül (megtartva a 4ohm-os előnyöket: erősítő legnagyobb teljesítményét kihasználhatóvá téve) mit lehet tenni, hogy ne dolgozzanak egymásra a hangfalak?
Végül is használható így is, de sok teljesítmény elvész, ahogy az extra mély is, és ezáltal kisebb a plusz hangerő érzet.

Az nem változtat semmin, hogy melyik hangfalba megy előbb a jel.
A sztereó hangzásról sem mondanék le... különben magam is megoldottam volna, hogy 1 oldalon a 2db DX másik oldalon a 2db BX.

Omnitronic P-2000 erősítő
Omnitronic DX-2522 szélessávú hangfal
Omnitronic BX-1850 mélynoymó

DX Crossover:
https://media.steinigke.de/images/71600/97/e0197254a.jpg
https://media.steinigke.de/images/71600/97/e0197254b.jpg

BX Crossover:
https://media.steinigke.de/images/71600/97/e0197529b.jpg

Ötletem nekem is lenne: aktív hangfalak, 2 erősítő, stb. de mégegyszer kihangsúlyoznám, hogy nem szeretnék további drága eszközökre beruházni (+erősítő), hanem a meglévőket szeretném használni és erre keresek megoldást, ami pár alkatrésszel (max 5-10e Ft ráfordítással) megvalósítható és megszüntetné a hibát.
(Ha a cipőben kénylemetlen, nem jó a talpbetét, nem az egész cipőt kell lecserélni, hanem csak a talpbetétet! ...főleg ebben a mai inflációs, dráguló világban.)

Comments
SzBálint
SzBálint picture
****

0

Mr._V.
Mr._V. picture

A hangszóróbolt oldala hibás, 2 böngészőben is próbáltam, nem lehet rákattintani a képre/szövegre... nem nyit meg semmit, ha fölé viszem az egeret, nagyít egy picit rajta, de ennyi. Jobb klikkre sincs semmi.

https://monacor.hu/product/dnl-1245 megközelítő, mint program power, de mint max, bőven a fele alatt van... 2 utas és se frekire, se teljesítményre nem azonos, más pedig nincs a kínálatukban 1 utas csak mélyre.

Tudod vettem már... gyárit... és NEM JÓ! ...azaz önmagában jó, ha csak az a hangfal megy az erősítőről. Tehát ha másikat veszek, ott ugyanúgy 50-50%, hogy vagy megy együtt a másik hangfallal, vagy nem. 2db 50e Ft Nincs ennyi potya (vagy jó, vagy nem) kidobható pénzem. Költsek ismét... és az sem biztos, hogy jó lesz, mert ugyanúgy összeakadhat a másikkal, akkor csak kidobott pénz volt.

Inkább lezárom a témát, mert itt sem a meglévő dolgokkal történő megoldás a cél (cseréljek kondit, tekerjek le x menetet a tekercsről, stb.), hanem hogy dobjam ki (az újat, ami nem 2 fillér volt szállítással) és vegyek másikat, ami továbbra sem garantálja a probléma megoldását. (Rulett: piros vagy fekete. Kb. azonos az esélyem az újabb vásárlása esetén is.)

A megoldás az, hogy megy kikapcsolt állapotban kevesebb mélyet sugározva.

Köszönöm mindenkinek a hozzászólását!

0

kferi
kferi picture

Elmondtuk, hogy valószínűleg mi a megoldás. Középiskolás fizika anyag elég hozzá. Nem szeretnéd. Mit vársz, hogy valaki odamegy és megméri és megcsinálja?

Mondd ezt és akkor talán akad valaki aki megteszi.

1

atis76
atis76 picture

Megérte topicot nyitni ismét

0

SzBálint
SzBálint picture
****

0

SzBálint
SzBálint picture
****

0

kferi
kferi picture

Egyértelműen sorba kéne kötni két kisebbb induktivitású tekercset, de azt nem akarja. Mindegy, ő dolga.

0

Mr._V.
Mr._V. picture

"...nem akarja"
Egyrészt nincs másik 2, azaz összesen 4 kész kisebb tekercsem, másrészt a különböző tekercs értékekből én semmit nem értek, amit itt többen hosszan soroltak már különböző idézett oldalakon (mH). Úgy tudok vele valamit kezdeni, hogy x átmérőjű csévetestre x átmérőjű tekercsszálat hány menettel kell feltekerni, egyenes vonalban vagy össze-vissza, de a mH nekem nem mond semmit és az a rengeteg számítás. Át se látom rendesen. Ennyire nem vagyok benne az elektronikában.
Szkóp nélkül eleve nem is látom, hogy a végeredmény jó lett-e vagy sem, max fülre tudok SIN jelekkel szórakozni és hallgatni/nézni, hogy a papír mozog-e még, de akkor még mindig csak ott tartok, hogy a hangfal önmagában szól, de akkor jön megint az összekötés a DX-el. Vagy eleve DX-el összekötve kéne végig tesztelni?

Szóval nincs eszközparkom, alkatrészem, hogy nekiálljak és "biztos jó lesz" alapon tekerjek pár valamilyen vastag szálat egy valamilyen átmérőjű orsóra. Ez nem az én világom.
A kérdés az volt, miért romlik el a hang, erre meglett a válasz; mert hatnak egymásra.
A gyárilag megtervezett crossoverrel a saját termékeiknek működniük kéne, elvégre ők számolták ki az értékeket és bár nem egymás mellé szánták, de gondolhattak erre a konfigra is, ahogy én használom. Miért nem tették és mitől lenne jobb egy korábban már linkelt vasmagos pl. a hosszúkás tekercsével? Eszerint pont, hogy rosszabb: https://subvoice.hu/hangdobozepites/elmelet/hangvalto2/
"A legjobb akusztikai tulajdonságai a légmagos tekercsnek vannak, viszont ehhez szükséges a leghosszabb drót is."

0

kferi
kferi picture

Azért egy induktivitást is mérő multiméter ha nincs akkor nehéz lesz alul/felül átresztő szűrőket kitalálni 10-20 A tekercsáramoknál.

Például: https://www.gepeszbolt.hu/altalanos-multimeterek/26895-maxwell-mx-25-304...
 

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Az akkor megoldás lehet, hogy a DX crossoverét túlterhelve annak mély kimenetére raknék speakon (out)csatlakozót és az abban lévő 2db 16ohm (azaz eredően 8ohm) hangszóró mellé kerülne direktbe a mélynyomó 8ohm hangszórója is?

Azaz a DX crossovere bár 8ohm-ra és 600W-ra lett tervezve, de 4ohm-on és 1200W-on működne. Ez milyen eredménít tudna hozni?
Leégne, netán rosszul szólna minden, vagy kb. ugyanazt hozná, mintha a BX-ben ki van kapcsolva a crossover?

Vagy ahogy olvastam, lehet fordítva van tekercselve, tehát elég lenne csak a (BX) tekercs 2 kivezetését fordítva beforrasztani?

0

kferi
kferi picture

Amikor 4 Ohm-ra levitted az impedanciát akkor a tekercsek árama a duplájára nőtt. Ezáltal a mágneses térerősség is a duplája.

Hiába nyitott a tekercs, de ekkora térerősségnél a ferrit mag simán telítésbe tud menni és akkor a kívánt induktivitás ami a váltóhoz kell, az már kuka.

Én először megmérném a tekercs induktivitását és vastagabb huzalból megtekerném 2 magra, sorbakötve a tekercseket, hogy kijöjjön az eredeti induktivitás. Ekkor a ferriten az eredeti térerő lesz és így nem fog telítésbe menni.

Azért egy szkóp jól jönne, mert akkor lehetne mérni és nem csak találgatni. Bármi vacak jó hangfrekire.

0

Inhouse
Inhouse picture

Szerintem nem így történt, hanem volt neki eddig 2db, és most vett még kettőt, így már 4db van. 2-2 párhuzamosan van kötve, így lett meg az erősítő felé a 4ohm. Mindegyik a saját hangváltójával megy, így a tekercseket nem éri nagyobb terhelés. Bár elsőre nekem is az jutott eszembe, hogy a tekercs vasmagja telítésbe megy... Én nem vagyok ebben tapasztalt, de el nem tudtam volna képzelni ilyen teljesítményű szubnál, hogy gyárilag passzív hangváltója van.
A leírása alapján meg olyan, mintha a speakon csatlakozó elmenője nem párhuzamosan lenne a bejövővel, hanem a mélyhangszóróra lenne párhuzamosan kötve...bár panel szerint nem így van, hanem, ahogy elvárható.
Egy érdekes különbség nekem akad a rajz és a panelkép között. A rajzon a kapcsoló egy 2 morzés darab, ahol vagy kimarad a soros tekercs+párhuzamos kondenzátor, vagy rákapcsolódik. Ehhez képest a NYÁK-ba egy olyan kapcsoló van beépítve, aminek 4 lába van csak, pedig ott a maradék 2 lábnak a helye és össze is vannak kötve... Ki lehetne váltani egy morzével is, de akkor minek a 4. láb? Hogyan kapcsol ez a verzió és mit? Ebben a verzióban a kikapcsolt állásban nem is kéne szóljon...

0

Mr._V.
Mr._V. picture

6 lábú váltókapcsoló van benne a valóságban és az alkatrészek is 1 oldalon vannak, nincs kondi a forrasztási oldalon. A netes kép eltérhet a valóságtól, mert gondolom nem fotózták egyenként az összes sorozat panelját. Az egész csereburkolat is fém helyett műanyag volt és 3mm-el nagyobb, mint a hangfalban lévő luk, így a régi lemezre szereltem át az egészet, ekkor cseréltem speakon csatlakozókat is.
A plusz forrasztgatások azért voltak, mert a gyári csatlakozó csak 2 érintkezős és lötyögős volt, ezért van áthidalás a speakon részen és a vastagabb forrasztás, hogy stabil is maradjon.
A kapcsolót oldalról fotózva a bal alsó láb látszólag rosszul van beforrasztva, de felülről már rendes forrasztás látszik (kimérve/mozgatva is), tehát csak a panel 1 részét nem fogta meg, de ettől még jó.
A kapcsoló kikapcsolt állapotban (tehát amikor nagy hangerőnél is jól szól) direktbe engedi a speakon-t a hangszóróra (a korábbi gyári képen be nem forrasztott panelrészen keresztül), míg másik állásban a tekercsen keresztül megy a jel és kondival kötik le a negatívhoz.

Úgy gondoltam, hogy egyértelműen fogalmaztam, amikor írtam, hogy a +2db hangfallal lett 4ohm-os a rendszerem (tehát eddig 8ohm volt, ez a 2 is 8ohm, de párhuzamosan már együtt csak 4), amin az erősítő ki tudja már adni a maximumát és nem csak a felét.
És ehhez képest (most mindegy hogy 600 vagy 1000W-ról beszélünk, amibe belekötöttek), nem tapasztalható túl nagy hangerő változás (korábbi max 2x500W hajtást figyelembe véve a mostani 2x1000W hajtással), csak kicsit mélyebb hangzás.

0

qwerty4455
qwerty4455 picture

"nem tapasztalható túl nagy hangerő változás, csak kicsit mélyebb hangzás."
1.
Nem véletlen, a subláda 2 decibellel érzéketlenebb, azaz halkabb azonos meghajtás mellett,mint a 3utas.
2.
A subláda az emberi hangot már nem igazán sugározza le. Ha az énekes, és a zenekari hang középső+felső sávja nem szól rajta, akkor mitől lenne hangosabb együtt a DX-el? (a mélyhangokon kivül)
3.
A subláda eléggé induktiv impedanciájú lehet + a keresztváltóban is van tekercs. Tegyük fel, hogy 300Hz-ig 8ohm körül van az impedancia nagysága, de mennyi lesz 3kHz-en? Valószinűleg a kivánt 4ohm csak az alsó sávban lehetne meg.

0

Inhouse
Inhouse picture

Kicsit más a panel, de bekötésre egyezik. Ez a kapcsoló egy vicc ilyen teljesítményre, meg fura úgy ahogy van ez a hangváltó egy ilyen mélyhez.
Az általad elvégzett átalakítás előtt nem próbáltad? Ja, egyébként írtad, hogy az előző tulaj is írta, hogy vacak...érdekes, hogy egy gyári készülék nem működik rendesen már újonnan sem.
A speakon méretéhez viszonyítva igen aprócska az a tekercs. Életemben talán egyszer láttam mélynyomó elé kötött passzív hangváltót. Egy maszek volt, de abban öklömnyi tekercs volt, itt az egész panel kb. akkora.

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Ezeken (hasonló teljesítményre és mélynyomóhoz) valóban nagyobb tekercs van (bár lehet csak a forma miatt tűnik nagyobbnak) és a második jóval komolyabb 2 tekerccsel és több kondival (különböző ohm-számokra), igaz 150 és 180Hz-re vannak, míg az enyém 300Hz-ig működik.
Az első egyszerűségben hasonlít az enyémre.

https://speakeraddict.com/products/oem-33-029-low-pass-crossover-on-term...
https://prvaudio.com/products/1df180b/

Ez viszont már méretben nagyon hasonló tekerccsel van szerelve, igaz ez 2 utas és picit kisebb teljesítményű:
https://prvaudio.com/products/2df2k/

A tekercs átmérője 45mm. A fehér folt a lemezen az előző (kiherélt) ragasztója... a ragasztó mérete azonos a mostani tekercs kerületével, tehát az eredeti is ekkora lehetett, amit az előző tulaj kiszedett, csak annak a panelja akkora, mint a netes képen látható (kicsit hosszabb).

File csatolás: 

0

Inhouse
Inhouse picture

A linkeken kicsit korrektebbnek kinéző hangváltók vannak vasmagos tekercsekkel, neked meg egy légmagos jutott.

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Ez alapján a fotók alapján valami nagyon gagyi cuccnak tűnik, ez a panel, a kis kapcsoló... Nem lennék meglepődve, ha a ráírt teljesítmény töredékét tudná valójában. Ezzel a kis nyekenyóka kék kapcsolóval kapcsolni 600...1200W-ot kizárt.

0

atis76
atis76 picture

Üdv!
Komoly cucc , a képek alapján.:-)

0

qwerty4455
qwerty4455 picture

Szerintem, ez a két dudás egy csárdában esete.
A 3-utas hangsugárzó szinte a teljes hangfrekis sávban (30 - 18000 Hz) dolgozik.
A mélyláda nincs hozzáillesztve, és relatíve széles sávban dolgozik (20 - 300 Hz), ráadásul egy szimpla passzív váltóval.
Normál esetben a mélyláda tetejére (egy rúdra) szatellit hangsugárzó menne, ami a 300-20000Hz sávban dolgozna.

Esetleg megpróbálhatnád külön-külön saját kábellel bekötni őket (erősítő-->DX valamint erősítő-->BX), úgy, hogy csak az erősítő kimenetén találkozzon a két kábel. (kettős kábelezés)

OMNITRONIC DX-2522 3-Way Speaker 1200W
Rated power:    600W RMS
Program power:    1200W
Frequency range: 30 - 18000 Hz
Sensitivity:    101 dB (1W/1m)
Impedance:    8 ohms
https://www.steinigke.de/en/mpn11037091-omnitronic-dx-2522-3-way-speaker-1200-w.html

OMNITRONIC BX-1550 Subwoofer 800W
Rated power:    400W RMS
Program power:    800W
Frequency range: 20 - 300 Hz
Sensitivity:    97 dB (1W/1m)
Impedance:    8 ohms
https://www.steinigke.de/en/mpn11037711-omnitronic-bx-1550-subwoofer-800w.html

 

File csatolás: 

1

Gyakorló
Gyakorló picture

Szia!
Egy ötlet:
Lehet hogy a torzítás, már az erösítőből jön. (pld. belép valami határolás)
Szignállal, szkóppal érdemes lenne megnézni a hangszórókkal terhelt kimenetet különböző frekiken.
(Qwerty4455 kolléga javaslata a külön-külön kábelezett hangfalakkal is segíthet a helyzeten.)
Üdv
Tamás

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Szkópom nincs... de crossover kikapcsolása után ha tisztán szól, miért jönne ki már eleve torzan az erősítőből, ha a crossover be van kapcsolva? Visszahatna az erősítőre?

0

Gyakorló
Gyakorló picture

Szia! Ezt írod:
"Ha be van kapcsolva a crossover, a szélessávúból (DX) eltűnik a mély és csak a mélynyomó (BX) adja, ami így jó is lenne,..."
Szerintem ez így nem jó. A crossover úgy tűnik jelentősen megváltoztatja az impedancia viszonyokat a hangszóró-hálózatodban. Ez okozhatja a jelenséget.
Az erösítő pedig - elvileg - feszültséggenerátorosan kellene hogy meghajtsa a hangszórókat, de csak a teljesítményhatáron belül.
(Szerintem jó lenne egy szkópos mérés, akár kölcsön műszerrel is. Ide egy alapszintű szkóp is elég.)
Üdv
Tamás

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Rosszul írtam a BX számát, nem 1550, hanem 1850... már javítottam, annak adatlapja: https://www.steinigke.de/download/11037731-Datasheet-6276-1.000-omnitron...

Teljesítményben tér el.

A dupla kábel általánosságban az egyik pár esetében 25m kábel után lehet, hogy hozna némi javulást már csak a kábel ellenállása miatt is, de a másik 2-3m-es kábelen ez annyira elenyésző ellenállás lenne, hogy nem hinném hogy segítene rajta, de holnap lehet kipróbálom. Vagy te nem erre a vezeték-ellenállás megoldásra gondoltál a külön vezetéssel, hogy a 2 hangfal között is legyen némi ellenállás?

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ha egy hangszóróra 500W van írva, akkor azon csak max 250Watt jön ki  használható minőségben.
(az 500W a pillanatnyi csúcsteljesítmény)

Bálint

0

Mr._V.
Mr._V. picture

600W a SIN max, 1200W a zenei max/hangfal, tehát nem 250W jön ki 1 hangfalból, hanem legalább 500.
Az adatlapján ( https://www.steinigke.de/download/11037091-Datasheet-6271-1.000-omnitron... ) szerepel, hogy Nominal 600W RMS és 1200W max. De mivel összesen 4db hangfal van, így 4db kap 500W-nyi meghajtást, azaz egyik sincs maximumra hajtva...

De nem a teljesítménye volt a kérdés, hanem a crossoverek összeakadásának megszűntetése.

A másik válaszolónak pedig...
A kezdő kérdés feltevésének végén KÜLÖN KIEMELTEM, hogy nem érdekel olyan megoldási javaslat, hogy másik erősítő, másik hangfal, hanem a feltett kérdésemre szeretnék választ kapni, hogy a meglévő eszközöket hogyan lehet crossoverrel normálisan használni.
Kérem ÉRTELMEZNI, FELFOGNI a leírtakat és nem a levegőbe beszélni (írni) feleslegesen!

0

Sponsored links