You are here

Védelem késleltetés PC tápból átalakitott 15A-es akkutöltéshez (megvalósitási javaslat)

39 posts / 0 new
Last post
megujulo
megujulo picture

Sziasztok!

adott egy PC táp, ami át van alakitva akkumulátor töltésre!

 

A gond a köetkező: Generátor induláskor felkapcsolódnak a tápok, melyek közül hol ez, hol az, véletlen szerüen letilt az induláskor és bekapcsoláskor fellépő  áramkorlátozó áramkör beavatkozása előtt.

a lemerülés függvényében induláskor akár 10 voltos is kehet az akkumulátor, amit 14,4 re kell feltölteni elvben.

A baj hogy ezek a tápok speciális belső véddelemmel ellátottak, ami induláskor a lökésre reagálva letilt (vezérlőchipek tiltanak)

Tehát lágyinditásos kapcsolas lenne szükséges!

Kisérleteztem:

Ha inditáskor csak 10 voltot ad le a táp a kimeneten, mely feszültséget lassan emelve kb 4-10 másodperces tartományban, tehát lassan és folyamatosan emelve, nem tilt le az áramkör, hanem bekapcsol a 15A áramkorlátozó áramkör!

A gyári vezérlésből ki kellett vennek a gyári áramkorlátozást. mivel nem ekkora lökésterhelésre tervezték.

Helyette, ezt egy müveleti erősitő méri. Egy kb. 30 centiméteres negativ ágon elhelyezett kimeneti kábelen keletkező terhelésből származó 30-70 milivoltos feszültséget lemérve, erősiti fel a kimeneti szintre és avatkozik be a kimenetet beállitó feszültség ellenállás hidban!

Tehát ha elér egy áramszintet (15A) a lm 358 müveleti erősitő kimenetén emelkedik a feszültség, ami egy ellenálláson kerrsztül emeli a mérőpontra belépő feszültséget. (eredménye: csökkenti a kimenő feszültséget, ami csökkenti az áramterhelést és a vezérlő feszültséget.

Tehát induláskor a töltőtáp 10 voltot csinál, majd kb 4 másodperc után (addigra a generátor feszültségei beálltak) elkezdi felemelni a feszültséget 14,4 voltra!

Az áramkorlát beszabályozásakor ezt lineárisan elkezdi csökkenteni visszafelé a szükséges mértékben!

Mikor a táp elindul ezek az áramkörök kicsit késve indulnak, ami pillanatnyi tulterhelést okoz és tilt a táp.

Ezt csak ugy lehet kijátszani, ha a termelt feszültség 10-14,4 voltos tartománya lassan kb 10 másodperc alatt emelkedik fel!

Tehát egy olyan késleltető kell ami induláskor a testelés irányában teljesen nyitott (szakadt), majd kb 10 másodperc alatt zárt a föld irányában! Közben az átmenet folyamatos lineáris, nem hirtelen történik a változás!

Ezt eredeti elképzelés szerint tranyóval oldottam meg, azonban ennek kb 0,45V a nyitási feszültség tartománya, ami nagyon gyorsan viszi át a 10-14 voltra való átállást!

470 kohmos ellenállás lassan tölti fel a bázis bemenetet elkon keresztül de, hirtelen vált és gyors lefolyással kapcsol át a 14.,4 voltos tartományra

Mivel lehetne ezt a legegyszerübben megoldani?

 

Comments
Atis57
Atis57 picture

Szia!
 
Nézegettem mindenféle  "PC Tápból akkutöltőtt " épitéseket  _--de mindegyikben közös volt a 12..14V  max 10A áramérték!

PL;https://www.youtube.com/watch?v=jCWqcSc_5p0

A generátorodnál legalább az ilyen kondenzátoros elválasztást alkalmazhatnád...a földfüggetlenség miatt. Ez sokszorozható is. 

Megfeleő ; 250V--400V -s elkókkal.

Egy alacsony akkufeszült jelzőn nem gondolkoztál még? Tudjak mikor kell inditani a dizelgenerátort.  Mert a vendég nem fogja , sőt kikéri magának!

 

File csatolás: 

0

zus
zus picture

Szia ! Az angolok mindig azt mondják, hogy a legegyszerűbb megoldás a legjobb. 

Lehet, hogy volt már ötletként itt, de azért leírom annak az ódiumával, hogy nem értek igazán a bonyolult akkumulátor töltőkhöz.

Kaptam egy állítólag nem működő, modern 700 W-os PC tápegységet, ami korábban egy gamer gépben volt. A táp, a korábbi tulaj elmondásából ítélve, egyszercsak leállt. Kiderült, hogy a hálózati mechanikus kapcsolója tönkrement. Kicseréltem, de a táp nem indult el TERHELETLENÜL (PC-be bekötés nélkül) az asztalon. Tettem az egyik +5V-os ágba egy 15R 10W-ot és a táp beindult elsőre és azóta is használom, ha fix kisfeszültség kell, de nagyobb áram valami akármihez.

Kérdésem tehát az lenne, hogy ezzel a megoldással nem próbálkoztál még ? Nem biztos, hogy jó ötlet, de hátha. +5V-os vezetékből akad elég a tápban és az izmos PC tápomnál kfejezetten egy ilyesmi előterhelésre volt szükség a táp beindulásához (pláne, stabil beindulásához). Lehet, hogy elkerülhető a fokozatos tápemelés.

1

megujulo
megujulo picture

Ez  nem  véletlen. A PC táp rezgőköre valójában egy meghajtó trafó.Hasonló mint  a régi spotlmpa  meghajtó áramkörök, csak itt a vezérlő IC 2 db  tranzisztoron keresztül szinkronizálja a müködést, és teljesitményt is beállit. Terhelés nélkül ezek a tápok nem tudnak elindulni.

Nekem ponta forditott a probléma!

A 180 Ah-s akku ugyanis ha tiszteséggel lemerül, akkor akár 8-9 voltról is indulhat a töltés, ami alapból is bőven 40 A felett lenne adott esetben.

A tápom teljesen át van alakitva!

Mivel a szigeten csak használtat kidobva lehet találni, ezért nagy választék nincs.

ezek meghajtó chipje lehet SG6105, b200x sorozat, AT 2005 LPG899, Vagy WT7520

A régi TL494 ehhez képest elavult, de a felsorolt vezérlők speciál belülről megegyeznek, legroszabb esetben van egy két plusz funkció, de minden egyben van amit a tl494 még nem tartalmazott!

Rengeteg "PC tápból akkutöltöt" irást  végigolvastam, de ezek az ujgenerációs chipek már spécin védik az asztali gépeket, alaplapokat, és a belső alkatrészeket. Ugyanis ha bármelyik feszültég kilog egy biztonságos tartományból a táp letilt. Tehát nem fordulhat elő, mint régen egy megszaladás vagy hasonló eset.

Ezek a chipek mindengyike méri a készitett 3,3 az 5 és 12 voltos pozitiv ágat, némelyik még a negativ 5 és 12-őt is! (sg6105 ilyen)

A méretezésük és teljeítményük alapján ezek 350 és 500 watt között terjedtek el leginkább!

ezt ugy lehet kiküzöbölni, hogy a mért feszültségeket ellenállás osztón a segédtáp 5 voltos feszültségéből kell adni. Igy azok a bemeneti körök már nem zavarhatnak be.

Van azonban egy másik védelem amit ugy emlitenek tulterhelés védelem! Nem csatornánként vagy feszültségkimenetekért felel, hanem a végteljesitmény tekintetében szól közbe.

Ha a kitöltési tényező a meghajtásnál eléri a 95%-ot a táp biztonsági rendszere lekapcsol. Azaz egy 5510 wattos tápegység esetében ez kb 500 watnál megtörténik!

Visszatérve a kérdésre:

Ha induláskor egy lemerült 180 Ah rúg mint a ló, akkor csak ugy lehet az indulást lágyinditani, ha a feszültséget finoman és lassan emelve folyamatosan egyenletesen emelkedik az áramerőssége a töltés közben.

Ezt pedig csak ugy lehet elérni, ha a beállitott max feszültséghatár helyett elinduláskor pl. 8 volt feszültséggel indul a táp.

Majd szépen a chip müveleti erősitős feszültség osztója (a chip feszültség mért visszacsatolása, ami nem azonos a mérőfeszültségekkel!) beállítja a létrehozott feszültséget a kivánt szintre!

Ez a bemenetipont viszont rendkivül érzékeny mindenre. ez tartja kristály stabbilan és gyyors reakció idővel a kilépő feszültségeket.

teht egy bemeneti brumm is a kimeneten gáz lehetne!

Ha akkutöltő akkor áramterhelés kérdése!

Ha elindul a táp vagy menet közben nagy terhelést kap, a tápegység megpróbál igazodni a terheléshez! 

Tehát átgondoltan induláskor a feszültség szint kevesebb , vagy nem sokkal magasbb mint az akkumulátor töltöttségi szintje, azaz a felvett áram kevés ez esetben!

A baj azzal van hogy katalógusban meg van adva a feszültségek és terhelések válaszideje.

Ez kb 0,1 0,4 tized másodperc. az általam létrehozott árammérő egység pedig a 15 voltos (induláskor 9 voltos) tápfeszültségből dolgozik.

Azaz van egy kevés késlekedése, ami viszont több a gyári végterhelés idejéhez mérten!

Tehát amikor elindul normál feszültségről a tápegység egy brutál akku le is tiltja elinduláskor. (nem tud a táp neki adni 30-50A terhelést)

tehát túlterhelődik!

erre gondolva betettem egy tranzisztort és szivárgó feszültséggel feltöltve nagyon lassan egy tranzisztort visz át nyitásból zárásba.

ez a folyamat még 470 kohmos ellenállás mellett is  gyorsan folyik le, azaz a 9 voltos feszültség lökésszerüen kapcsol fel 14,4 voltos kimeneti szintre.

ez megintcsak tulterheléssel járó leállást okozhat!

Az egyetlen jó megoldás, ha afeszültséget lassan másodpercenként kb fél voltos feszültséggel emelem fel, egészen 14,4 voltos kimeneti határértékig. eközben a áramgenerátoros szabályozás vissza tud válaszolni a bemenetre, és amint eléri a 15 A teljesitményt a rendszer stabilan beáll a 15A -es kimeneti tartományba, amitől szépen tud funkcionálni.

Azonban ennek az iC nem az ellenállása pozitiv ágon (14,4 voltos ág 30A -re felerősítve, atöbbi ki van épitve belőle) 80 kiloohm, a negativ pedig 30 kiloohm. ezt az alsó 30 kiloohmot osztottam ugy meg hogy ha ez az érték nagyobb akkor a bejövö mért feszültség rtéke magasabb, tehát visszaszabályoz lefelé a szükséges határértékig.

Mig egy sima asztali töltő adott esetben 4-8 A leadására van fellőve (8 x 14,4= 110-120 watt) addig az én töltőim keményen 15 A-re vannak fixálva.ez az én esetelmben már 230-250 watt körül alakul. Ha a trafó magja 350 wattos akkor ez esetben már pl egy induláskori nagyobb áramfelvétel is kiviszi a chipet a 95% OS KITÖLTÉSI TARTOMÁNYBA ÉS LETILT.

Mivel a táp nem rajong a hirtelen fellépő teljesitmény változásokra!

tehát ezt a pici 34 kohmos (másik 34Kohmos ellenállás testre van párhuzamban kötve) ellenllás  testelése emeli fela tápfeszültséget 9 ről 14,4 voltra.

ennek a pici 0,125 miliwattos ellenállásnak a kapcsolását kellene megoldanom, azaz a testelésre való lassu lehuzását!
Persze lehet pwm-el is, de az azt is jelentené hogy 2-300 euroba is kerülhetne ez a pici podositgatás!

Márpedig ez az oldal nem azért kelt életre, hogy azon tanakodjunk, mit hol vegyünk meg méregdrágán!

egy korábbi topicban volt hasonló kérdésem, hogyan lehetne stabilan mérni az áram fogyasztását mind negativ mind pozitiv irányban.

sikerült egy bontott hall szenzorral mindenzt megoldanom!

Most azon gondolkodom hogy:

Mos fet-tel kapcsoljam az ellenállást (tudom nagy sok ampert tud, de állitólag lineárisan tudja szabályozni az alkatrészt a belső ellenállásán keresztül. ez csak annyit jelentene esetemben, hogy a tranzisztort lecserélem MOS -Fet re. és a gate töltő áramkört hozzá szabályozom a lecsengetni kivánó ellenllás beállításához.

És vagy

felmerült hogy optó ccatoló is jó megoldás lehet erre tekintettel, merthogy elég nagy a munkatartománya.

ez is elindul , és lassan feltöltve lehetséges-e a agyjábóllineáris feszültség felemelése?

Mit emlitettem nem célom sulyos anyagiakat beletenni egy ilyen problémába.

Másik kollega is javasolt valmi PWM-hez hasonló eszközt.ez itt túl drága lenne.

Most ezek között gondolkodom:

 

File csatolás: 

0

Julian
Julian picture

Sziasztok!

Ti most milyen tápokról beszéltek?
Én azt hittem, hogy PC-s ATX tápokról.
Ami a kezembe került, az mind elindult terhelés nélkül.
A gépben most egy Seasonic 750W-os van, ahhoz direkt kaptam teszt csatlakozót, aminek a lényege, hogy az indításhoz szükséges 2 vezetéket rövidrezárja. Ezáltal tesztelhető, hogy a táp elindul.
De van egy Thermaltake 630W-os tápom is, azt meg éppen egy peltier elemre kötöttem. Csak a 12V-ot. A megfelelő két vezeték rövidrezárásával simán elindul a táp. Ha a 12V-ra sem kötök semmit, akkor is indul a táp.
Egyik ismerősöm valami noname tápot kötött autórádióra. Neki is elég volt a két vezetéket rövidre zárnia és indult a táp.

0

megujulo
megujulo picture

Csak megerősiteni tudom.

Vannak tápegységek amik nem tudnak elindulni maguktól terhelés nélkül. Nem is egy tipus. Mivel ezerfélét gyártanak ezért nem lehet azt állitani hogy mind elindul.

A PC esetében teljesen mások az indulással összefüggésben mgkövetelt irányelvek, mint egy fix állandó akkumulátor töltése esetében!

nem szabad összekeverni az inditó vezeték letestelésekor (zöld kábel) való fő tápkör elindulását, a védelmi mechanizmussal.

A kérdés nem az volt hogy miért tilt le ha nincs terhelés. Terhelés nélkül a tápok mükődése valóban bizonytalan.

Lehet terhelni 5V vagy 12V-ot, de vannak olyan esetek mikor egy sima 12V 15W égő is leviszi tiltásba a tápegységet, ha azt müködés közben rácsatakoztatod.De közben nincs alaplapon vagy számitógép konfigon.

A kis kimeneti 1-2 watos néhány száz ohmos ellenállások, a tápegység alaplapján a hirtelen fellépő feszültség változás során fellépö feszültség felugrás miatti visszacsatolás tiltás véget vannak beépitve!

Azaz ha hirtelen terhelést kap a 12 volt, és az 5 volton nincs semmi, akkor annak az elkoja fel tud szaladni olyan értékre ami terhelés hiányában elviszi a tiltásba a tápegységet! ezek a kis müterhelések vannak betéve az ilyen emelkedö feszültség visszatartására.

A kérdés az volt hogy mit lehet tenni akkor ha a terhelés állandóan rajta van a tápegységen , és az többszörösen is tulterhelheti induláskor. (egy akkumulátor, pláne egy 180Ah-s teherautó akár 60 A-is bekajál 14,4 voltos feszültség szintről induló töltési feszültség esetében a lemerült állapotban!

Feltéve hogy a táp ezt tudja. Nos a PC táp tutira nem tudja!

Ennek kivédésére bekerült egy áramgenerátor jellegü áramkorlátozó, aminek időre van szüksége indulást követöen a rendes müködéséhez.

Ennek áthidalásáról és megoldásának kereséséről szól ez a topic.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Lehet, hogy neked egy normális áramgenerátor kellene csak, ami az első ezredmásodperctől teszi a dolgát? Analóg szóba se jöhet, akkora teljesítményeket kellene elfűtenie. 

0

zus
zus picture

Chieftec 700W PC-s ATX2-es táp és nem indult el, csak a 15R 10W-tal a +5V-os ágban. Most meg úgy, megy mint az ágyba sz...s. De nekem is vannak olyan PC tápjaim, jellemzően a kisebb teljesítményű daraboknál, amik előterhelés nélkül is megindulnak és működnek.

0

proba
proba picture

Próbáld leterhelmi a maximum terhelésnél jobban, akkor is indul? ( lásd itt akku töltőként üzemeltetve...)

0

Julian
Julian picture

Már miért tennék ilyet?
Rá van írva, hogy mennyit bír. Ha nincs benne védelem, akkor esetleg tönkreteszi a cuccot, ha van benne védelem, akkor  az bekapcsol.

És a kérdésem nem is erre irányult, hanem arra, hogy ketten is azt írták, hogy terheletlenül nem kapcsol be.

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

ketten is azt írták, hogy terheletlenül nem kapcsol be
Igen, mert van ilyen. Soknál elegendő a 12V-os ventilátor, mint terhelés, van amikor meg nem.

0

zus
zus picture

Szia ! Még valami az eszembe jutott, szintén az egyszerűség jegyében és a továbiakban is fenntartva azt, hogy az akksitöltők az én kis világomon kívül esnek.

Azt írtad:

... induláskor egy lemerült 180 Ah rúg mint a ló, ...

Erről eszembe jutott, hogy kaptam egyszer egy régi, NDK-s szabályozható toroidtrafót. Akkor marha nagy trafó, hogy röhögve kiad akár 10A-es áramot is 0-230V között. A bekapcsolások során viszont mindig leverte a kismegszakítót. Hiába volt terheletlen, leverte. Gondolom, hogy a benne levő bazi vas felmágnesezése volt az, ami "akkorát rúgott, mint egy ló". Erre építettem mellé egy pár alkatrészből álló, viszonylag egyszerű lágyindítót. Az ugye pont azt csinálta, hogy deltaT idő alatt szépen, operatívan felmágnesezte a bazi vasat, majd aztán pár másodperc után katt és egy relé lekapcsolta róla a lágyindítót. A relével se szórakoztam sokat, épp akkor bontottam pár régi liftvezérlő relét. Az tökéletesen tette/teszi a dolgát.

Ha tehát csak azt a részt nézed, hogy a 180 Ah-s akksi, ha lemerült, akkor jól megszívja a töltőt, nem lehet azt áthidalni egy ilyesmi külső lágyindítóval oly módon, hogy az egyébként jól működő és jól töltő tápokhoz nem nyúlsz a továbbiakban ? Mit tudom én, a lágyindítóval elkezded lassan tolni az ampert az akksiba, majd egy kis idő elteltével, mikor már úgy ítéled meg, hogy az a bazi akksi nem fogja leolvasztani a töltőt, akkor egy relével (vagy egy izmos tirisztorral+LC szűrővel) átkapcsolod a rendes töltőáramra ? Voltaképpen, ha jól értettem a problémád, akkor ugyanazt akarod megvalósítani, mint én a bazi toroidomnál. Csak igényesebben, "elektronikusabban". Egy emelkedő karakterisztika a töltő áramhoz és aztán hajts.

0

megujulo
megujulo picture

Kedes Zus!

Ha egy akku lemerült, akkor annak mindegy az hogy induláskor vagy pár másodperccel késöben.Az hogy a töltőtáp PC impulzus tápól lett alakitva, annak jellegzetes tulajdonsága, (mindnek) hogy induláskor nem csipi a hirtelen fellépő terheléseket. (MENETKÖZBEN SEM). Az alaplapok, videokártyák, merevlemezek tekintetében ez jól be van méretezve. volt tapasztalat erretöbb mint 30 év. Azakkutöltésaz teljesen máskövetelményt teremt.

apc-k modern tápchipjei az alaplapi körnzetre strukturáltak, nem az akkumuátorok töltésére!

A katalógusok adatai alapján ezekmilisecundumosidők. Azaz,ha a tápegység nem tud x milisecundum időn belüleállni a szükséges paraméterek közé, az lekapcsol.

Ilyen funkciók még nem oltak a régebbi TL494 vezérlésekben,ehelett LM339vagy tranzisztorosverziójukülönvédelmeket farikltak össze.

Nekem is volt tapasztalatom, hogy széthasadtaz alaplap,meg elszállt a merevlemez, mert a táp megszaladt!

A mostani chipeket pont erre fejlesztették, azaz ha a táp kimeneteivel gond lenne, időben leálljon és ne károsodjon az alaplap, se más alkatrtésze a gépnek..

az akkumulátorok esetében, mindegy hogy milyen áramkorlátot kap induláskor, ha menetközben is hirtelen olyan hatás éri a vezérlést, hogy annak a kitöltési tényezője eléri a 95%-ot egyszerüen letilt.

Mivel a PC tápok mindengyike a teljesitmény növlését a vezérelt impulzus szélesség kitöltési idejével növeli vagy csökkenti.

Tehát ha olyan rendszer akarok, hogy a töltés automata legyen 100% ban és 100%-os biztonsággal induljanak el, az akkumulátorok állapotától függetlenül, akkor csak egyetlen lehetőség van:

A legkisebb lemerült feszültség állapothoz képest, az akkumulátor tényleges feszültségének szintjéről kell elinditani a töltést. (kb 1-5 másodperc kell ahhoz hogy a generátor beálljon az üzemi feszültségre, további max 1 másodperc, hogy a pc táp kiegyensulyozottam müködjön. ezt követöen kell a feszültséget fimoman másodpercről másodpercre növelni becsülten kb. fél volt / másodperces nagyságrendben. 

Ez eredményez egyenletes és folymaatosan emelkedő (nem lökésszerű töltési áramátfolyást!

Ha nincs kilengés, a táp addig emeli a  feszültséget, (maximum 15,0 voltig a beépitett védőgraetz 0,6 A vesztesége miatt), amig az 15A-es müveleti erősitett áramkorlátozó be nem avatkozik. Mindenzt szép finoman szabályozás mellett, akkor nem lép fel hirtelen változó kitőltési tényező korrekció (nincs ok a tiltásra)

A védődióda azért kell, hogy az akkumulátor ne adjon visszairányba feszültséget a szabályozó köröknek és ventillátoroknak sem (A pc ventillátora is a 12V-ról müködik) ez sima töltőnél elhanyagolható, de egy fix beépitett állandó rendszer esetén megkövetelt tényező.

Gondolkodtam azon is, ha nem diódával hanem KM14 relével dolgoznák, azonban az induló 8 voltos feszültség alatt nem huz meg stabilan.

a stabdby körben lévő 5 voltra is lehetne rakni kis relét (5 voltost) ezekkel az a gond hogy nem tudfnak 15-20 A terhelést átvinni a érintkezőiken.

A legbiztosabb a diódás választás 2 okból.

Visszairányban leválasztja a tápegységet ha az meghibásodna.

A beépitett negativ águ dióda pedig akkumulátor probléma esetén max  100A-ig képes védeni az akkumulátor cella szakadás esetén az akkumulátor hibás cellájának savkifutásától. Mindezt ersze 35A-es autós bizti is védi az esetleges dióda meghibásodás miatti zárlati tüz lekerülése miatt!

Azt is figyelembe kell venni, hogy ezek az akkumulátorok feltöltött állapotban 900-1100 A-es inditási áramot képesek kiadni magukból, tehát egy kisebb akkumulátor köri zárlat is felérne egy kisebb robbanással és kábeltüzzel kábelolvadással, kábel összeégéssel, ami a további akkumulátorokra is lavina hatással jelentkezne.

ezért minden beavatkozási ponton figyelmi kell a lehetséges fellépő áramokra, és teljesitményekre, ehhez mérten kell mindent megbizható biztositással védeni!

Tehát az akkumulátorok ha le vannak merülve, akkor nem alternativa a késleltetett töltés rákapcsolás sem.

Kaptam itt a topicban egy alapkapcsolást, ma megpróbálom megépiteni, hogy lássam mennyire ütőképes a történet!
 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Tudod mit találtam ki neked?
Fogsz egy  gépkocsi izzót (H4), és sorbakötöd az akkuval. Aztán egy TL431-el figyeled az akku feszültségét, és ha elér egy bizonyos feszültséget, akkor egy relé (gépkocsirelék simán bírják a 30A-t) rövidrezárja az izzót. Az izzó így korlátozza az áramot, míg az akku megfelelő szintre jut, ez jó az akkunak is, aztán mehet bele, amit bír a táp.

1

proba
proba picture

Apró észrevétel, a legtöbb kapcsitáp nem indul égős műterhelésre, pont a felvetett túl nagy áramlökés miatt.....( így szerintem soros égővel sem fog érdemi előre lépés bekövetkezni., max ha az a pici ellenállás elég pluszban az akkuval sorba, amit az izzó hidegen produkál .)

0

Jaca
Jaca picture
****

Nem, az égő nem műterhelés, hanem áramkorlátozás az akksi felé.  8V-ra merült akkunál kb negyed Ohm kellene, de 50W-os, hogy 15A-nél többet ne kérjen. 

0

proba
proba picture

Ha műterhelésként nem tölti be a szerepét, mert kicsi a hideg ellenállása, akkor áramkorlátozóként miért viselkedne másként. Ha hidegen jó az ellenállása, akkor meg akár egy darab ellenálláshuzal is betölti ugyan azt a szerepet, az könnyebben méretezhető, kisebb helyet foglal...( és nem változik a paramétere egy kis idő alatt) Ha az izzó felmelegszik, a töltőáram csökken, így relatíve sokkal tovább kell alkalmazni, mint egy jól méretezett ellenállást. 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!
6V 10 Amperre mekkora teljesítményű ellenállást tennél?

0

megujulo
megujulo picture

Kedves Próba  és Jaca!Való igazságotok van. Azonban itt nincs lehetőség órákon keresztül való töltésre.  Ez egy müfaj, amit nekem kell produkcióbban elkövetni.A töltésem esetében, a feladat:minél rövidebb (kisebb, kevesebb)idő alatt a lehető legnagobb ramotbetölteni az akkuba!

A pc táp biztos üzemben 15 A tud eredeti trafójával különösebb kritériumok nélkül. (ne feledjük a védődióda és atöltési feszültség miatt minimum a 15, 1V a maximlisfeszültség, mely a trafó 12 voltos méretezésénél mér eleve 20%-alnagyobb teljesitményt eredményyez!tehát egy 12V 15 A trafó alapeseten 15,1V 15A felemelve a 180 wattos leadott teljesitmény máris  225 watton, azaz feljebb teljesit, azaz magasabb kitőltési tényyezőt alkalmaz a meghajtó ICegyy 350"atx esetében ez már határérték. az én  esetemen pedig nincs két egyforma táp még véletlen sem. tehát alapul a  legkisebbb telejsitményt kellett vennem (nem tölthetem az e gyiket 15A a  másikat 18  a  karmadikat meg 22A-el.

A  söntellenallassal ugyanaz a baj,  mint az rammérési ellenallassal.egrészt jelentős hőt termelnek, azaz feleslegesen energiát pusztitanak, másrészt a csökkentett átfolyás miatt csak megint ott tartunk hogy a még eredetileg tervezett 15 A sem jut ki a tápból töltésre!

Ha szarrá van merülve az akkumulátor, akkor is tilt ha 5A ra állitom az értéket, merthogy a procezornak van egy le és felfutási ideje, ezek milisecundumok. A katalógus adataiban benne vannak.Az automatizálást nem lehet megvalósitani ugy hogy a táp nem indul iztonságosan és vagy letilt elinduláskor.
Ami a lényeg és ezt igy képzeljétek el!Kevés az energia, az inverter már nem birja ellátni a házat, ezért azt idővel kikapcsolod.

Kell a német vendégnek piritós kenyér reggel 8 kor, amikor az akkuk teljesen üresek (majd csak 3 óra mulva tud elkezdődnia visszatöltés, de nem mondhatod azt a németnek, hogy bocs de nincs kemyérpiritó majd délben vag délután lesz.
Ő akkor és ott akar kenyeret piritani, ami mondjuk egy 230 V 1200 wattos piritóval 6-8 szelet kenyér pár főre számitva kb 10-14 perc elkészitési idő!

Nyom  falon egy gombot (generátor indit) elkésziti a piritóst majd nyom egy lellitó gombot (generátor leáll)Mig a generátor megy abban a 15 percben (merhogy az 1,2 liter olajba kerül) az elérhető legnagyobb lehetséges és még nem kárositó amperrel kell viszatölteni az akkukat.Nincs idő arra hogy az akkumulátor lassan töltve regenerálodjon. Azonnal kell tölteni a lehető max árammal amit károsodás nélkül elbir!

Nos ez esetemben jelenleg amit ma reggel csucsként mértem, az 135 volton 45 A volt direkben + a PC egységek 15 A-je.Kb 10-12 perc után visszaesett olyan 15-18 A értékre a töltés folyamatosan az idő mulásával. tehát a kezdeti nagy töltöáram pár perc után csak 0,1C töltési értékre visszaesik, ami ezen akkuk esetében teljesen normális töltőáramnak tudhatóak be!ez egyik részt most hogy kikisérleteztem megy direkt graetz egyenirányitóval és megy a szabályozott 10 darab táppal további 15 A.Reggel lemerülve felvesz a töltéskor 40-45 A-t is simán induláskor.egy 180 Ah-sakku esetében ez 0,3 C-t jelent, ami autó generátoros értelemben is megfelelő érték.A töltés egy két percet követöen, ahogy emelkedik az akkumulátorok feszültsége, leesik 12 majd 8 amperre, mivel a generátos végtöltési feszültsége a 132-136 volt.Közben folyamatosan kiszolgált a PC táp is (Ami müködött a próaba alatt) 15 további ampert nyomott!

Tehát az összes indulási töltőáram kb 60 A volt, mely 2 perc után visszaesett 45A-re (folyamatosan csökkenve szinte egyenletesen, ami továbbcsökkenve 10-12 perc után már csak 15-18 A volt mindösszesen.A többit a PC tápegységek adják hozzá 14,4 voltig. Van egy egy 50 A -es graetz kocka minden egyes töltő egységben . a 2 váltópontjuk közös. 2 darab dióda párhuzamosan az akku irányában átfolyó vezetéssel. A másik 2 dióda záróirányban van a testelésre kötve. Ha bármi baj lenne az akkukkal, pl elszulfátosodás miatt egy cella megszakad és kap egy 30 A -es terhelést az inverterrtől vagy töltés közben, igy ez a biztonsági dióda , mint a cellarendszerekben áthidalja a szakadást nagy áramra. Ilyenkor nyilván leesik a akkumulátor feszültége a kimeneten de nem fut ki a sav a hibás cellából vagy nem robban szét adott esetben a hibás cella.

Eddig aggályos volt a "mi lenne ha" a generátort felhasználnám direkt töltésre. Most hogy vendégek voltak és az akkuk lefeküdtek az agyonhasználtságtól, és hibásak a töltő egy része, kénytelen voltam megnézni mi lehet ebből.A félemem nem igazolodott vissza. Az 50 A -es graetz simán langyosan birta a 45A-es töltési áramot (ez a generátor végárama)A még dolgozó PC tápok is tettéka  dolgukat, (15 A-en) Égett a korlátozást jelző piros led rajtuk azaz 15 A teljesitménynél korlátozodott le a kilépő teljesitményük.Még arra gondoltam, hogy esetleg 2 darab graeztet teszek párhuzamosan be akkor a terhelő áram is megoszlik közöttük nagyjából. És esetleg egy nagytlejsitményű folytótekercset ami az induláskori lökésszerü áramtól védené a gaetzt, bár a generátor elinduláskor lassan kel életre, azaz a gerjesztése maximumát kb 10 másodperc alatt érii el, tehát magától indul softosan, köszönhetöen a készitett feszültségszabályozó aramköreinek,ami a müködéskori 230 voltos kilépő feszültséget szabályozza be +- 10 voltos nagyságrenden belül. (220-240 volto kilépő feszültség fordulattól és telejsitménytől függően)

Tehát van töltéshez elegendő nafta, csak meg kell oldani hogyan jut ez el fennakadás mentesen az akkumulátorokba.ekkora áramoknál már nem lehet relékkel dolgozni, a 12 volt esetében még igen tud 30 A-t de 130-140 voltnál már ez komoly hegesztőivet huzna!Szóval nem egyszerű fába végtam azt a fejszét.Most kaptam egyik kollegától itt az oldalon egy kapcsolási rajzot, megpróbálom megépiteni és stabilizálni, hogy ténylegesen betölti e a szerepkörét az csak menet közben fog kiderülni.tehát a feladat továbbra is egy kiserőmúnyi amper bepumpálása az akkumulátorokba! lehető legrövidebb idő alatt.Szép napot nektek:egyébként kérdésedet nem tudom melyikünkhöz intézted!A 6 voltos 10 A fogyasztó esetében  0,6 ohm de 60 wattnyi gőz egy pocséklás lenne!
Erre valóban jobb megoldás a PWM, de ebbe nem akarok belefolyni sem.Maga a PC táp is egy PWM lényegében, és csak az adott esetben induláskor nem kaphat pofonterhelést, ráadásul rácsatlakozni csak softosan lassan linearisan lehet.

0

megujulo
megujulo picture

ez való igaz.

itt egy darab izzó 12 euro.

relém van vagy 12 darab.

A gond a gyakorlatban a következő:

Az akkuk 180 AH-sak ez töltésnél ideálisan is 18A jelent!

A PC tápok kukázottak minden tipos vand e 2 egyforma véletlen sincs.

Amit tudtam összegozni hogy 15 A-nál lekorlátoztam a  töltést, de még ez is csak harmada annak ami ideális lenne.

Ma 70-80 voltig lemeritették a vendégeink az akkukat. merthogy az átlag polgárt nem idegesiti sem az hogy mit fogyaszt, sem pedig hogy nem ő fizetgeti a révészt!

visszatérve, mivel ez már halál az akkunak kénytelen voltam improvizálni.

?eg kellett probálnom amit eddig nem mertem

A generátorom 127 voltot ad le csillag és fázis ponton keresztül. fázis és fázis között pedig 230 voltot.

Fogtam egy 50 A-es 1000 Voltos Graetz tömböt, felraktam egy hütőre és bekötöttem a generátort direkt töltésre!

Mivel az nverter ilyenkor nem tud beindulni sem lekötöttem a tyukbeleket az elosztóról.

Azért fő a biztonság, az egyen oldalon kapott egy 40A dc kismegszakitót, (a kisebb tüzek vagy zárlatok miatti akkufelrobbanást azért nem kellene elszenvedni alapon egy esetleges dióda zárlat miatt. a váltó oldalon is kapott AC 25 A C,karakterisztikás kismegszakitót, ez pedig a generátort védené ha elszállna a graezt diódapróba közben.

 

Hát tolja rendesen , ugy kb indulskor 33A

rövid idő után 40-42A (ezt tudja a generátor leadni max)

Majd kb 10 perc után visszaesett olyan 22 A-re

fél óra mulva már csak 15A-t tolt

A graetz jó forró lett de birta 42 A-n is!

A melette müködö pc tápok is mentek ami nem pusztult be a pobálkozástól (a 10-ből 6 ban kiment  a meghajtó tranyó!)

Azok további 15 A küldtek a generátor töltés mellett.

szóval amit kapott fél óra alatt az átlagban is 30-35A   folyamatos átfolyást jelentett!

Az izőkkal az a baj hogy csak pár ampert engednek átfolyni. volt már rá példa amikor kollektort szereltem vácon és este kellett hazamennem opellel, de beszart a generátorom. elment a fesszabályozóm. Akkor ott egy égőt kötöttem sorba a gerjesztési szénkefére (kiheréltem a rossz szabálozót, ahhoz nehezen de hozzáfértem, és rákötöttem egy égőt sorba a gerjesztésre.

Volt töltés és hazahozott az autó, igaz lett egy kicsi tultöltése, még a vikágitás melett is, de hazahozott vagy 140 kiométerre az akkori otthonomhoz.

egy ilyen padlóra lemeritett akkukat csak nagy árammal lehet gyorsan életre lehelni, uganis a generátornak órákat kellene mennie ami óránként is 5 liter olajat jelentene!

Te követted az eseményeimet, és tudod hogy a cél pont ez okból a minél gyorsabb akkufeltöltés egészsége shatárok között.

Tehát ha rossz az idő egy órás kenyérsütési idő alatt (akkor mindenhogy mennie kell a gebnerátornak) tud a töltés ugy kb 30-40 Ah-t beletenni a 180 Ah-s akkuba fizikailag. ennél sokkal többet nehéz lenne károsodás nélkül besajtolni. ez már tapasztalat is.

tehát ha minden töltö egységet kijavitok, akkor tudok szabályozással tölteni a felső feszültség határra. a generátor ugyanos olyan 135-137 voltig tud csak tölteni teljesitménnyel, ha ez fölé ér az akkufeszöltség akkor az áram átfolyás jelentősen visszaesik.

A cellarendszer is napi max 30-45 Ah-t tud betölteni Persze a cella óránként tud napos időben 30-34 Aht-t leadni a MTTP vezérlőn keresztül (abban van a mért AH visszajelzése)

Szóval ha az akku lepadlózik, attól olyan nagy terhelést kap hogy induláskor szétesik a PC töltő. A 4-8 Ah-s töltők itt nem dominálnak, alkalmatlanok.

Ide nagy teljesitményű, nagyáramu gyorwtöltő kell, hogy gazdaságos legyen.

ezt követöen ugrott be hogy mi lenne ha:

Kapna minden egyes akku egy eg aztó töltö generátort, hiszen az tud akár 45-110 Ah-t is leadni egy óra alatt, és ténylegesen igazodik egy terehautó akku töltéséhez is!

Az más kérdés hogyan lehetne a mechanikát megvalósitani hogy a testelések ne legyenem azonos potenciálon, valamint hogy lehet 10 generátort meghajtani szijakkal vagy bármilyen más modon, (a szij nemv eezti a feszöltséget, a felfogatásnál pedig minden egyes generátort el kellene szigetelni!

Azonban egy nagyon komoly és stabil töltőrendszer lenne minden egyes 180 Ahs akkunak egy saját generátora.

Az is igaz hogy csak a  generátorok darabja a bontóban is van 140 euro. ennyiből pedig további 10 cellapanelt tudnák venni!

Szóval most sem erre sem panelra nincs keret, de késöbbi projektbe nem zárható ki egy ilyen fejlesztés sem. A teherautó motor elbirja ezt a további nyomatékot is.

De nem zárható ki az egyszerüség elven az hogy magát a alternátort felhasználom 230 voltos váltómeghajtásra valamint 127 voltos töltésre!

Igy egy fázit tudok 40 A-el megterhelni és a töltésnél fennmardó ágat is 40 A-es töltésre birni! (esetleg utóbbinál , ha eléri a töltési maximumot, lehetne betenni egy kb 1 kwattos dc dc feszültségemelő PWM-et, hogy a tötés maximuma kihozható legyen.

Igy elvben a generátor tud 40-42 A-t, mig a PC tápok további 15 At daerabonként (az pedig szabályozott)

Az akkuk egy idő után nem vesznek fel csak egy bizonyos áramterheést, igyegy gyors és biztos töltést tudnák kiokoskodni kevés pénzből!

Végső sorona  generátor forgórésze is elszigetelt tekercs egy 127 volt 40 A -es töltőtrafót helyettesit.

esetleg lehetne nüveli a biztonságot 2 vagy 3 darab 50 A -es graetz párhuzamos bekötésével. Nem lenne gondolom a terhelés egyforma az alkatrészek szórása miatt de ha az egyiken 15 a mig a másikon 22 megy át, gobdoloma 50A-es végterhelés kirtikus értékből átkerülne egy biztonságosabb zónába!

A töltéshez szükéges ki be és átkapcsoló relék, mégneskapcsolok vezérlését kell leginkább megoldanom.

Azonban kellene a végszabályozáshoz a stabil PC tápok méghozzá az egyenletes feltöltés érdekében ugy hogy egyik se tiltson le!

Tehát az alapfeladat maradt, csak plusz információ miatt irtam le, mit csináltam vészhelyzeti megoldásként.

az égő jó megoldás ott ahol rendelkezésre áll a töltéshez folyamatos de időben kevés energia (ahol belefér 12-20 óra alatti feltöltés)

Ott ahol az energiát gáuolajból kapkul óránként 5 liter formájában, ott törekedni kell a rövid idejű de nagy energiát átadni képes töltőrendszernek.

Azaz nagyteljesitményű gyorstöltés! ez kb 5-6 kwatt / óra töltési teljesitményt jelent, ami egy átalgos 16 A családi házban megvalósithatatlan is egyben.

10 óra alatt 500 wattos tötés = 1 óra alatt 5000 wattos töltéssel.

Tehát mint régebben irtam, egy másik topicban, meg kell találnom az ideálist, és önmagában a 15 A töltőrendszer ide tényleg kevésnek bizonyult.

Ami nekem jó hir, hogy közvetlen minden átalakitás nélkül egyetlen 50A egyenkocka elég az akkuk feltöltéséhez.

esetleg még gondolom nem ártana inditáskor fellépő induktiv visszacatolások miatti RC szürés, és vagy telitettségre tekercselt folytótrafó beillesztése.

Ezen még gondolkozom.

Minden esetre van egy 15 KVA-es generátor ami képes tölteni az akkukat egy graezt dióda hidon keresztül, és müködik.

Ma lement a teszt sikerrel. 139 voltig tud tölteni a generátor. a többit a PC tápok fogját tudni hozzáadni!

1 óra alatt egy 20 x 12 centis alulapon a gaetz kocks kb 60-80 fokosr melegedett fel. ventoillátor sem volt rajta.

gondolom ezt is ki kell finomitani és végleges megoldás lehet belőle.

Minden esetre a PC tápokra továbbra is szükség van a 14,4 voltos szabályozásra a végtöltés eléréséhez, melyet garantáltan tud biztositani a 10 darab PC táp!

 

0

Atis57
Atis57 picture

Szia!
 Igen ezért van a Trafóállomásokon , s minden más helyen a 120--220V s akkunak ilyen kezelőtáblája..
 van ahol cellánként (igen-105db kapcsoló !) mérhető minden egyes cella feszültsége ill. külön tölthető.

A lemerülés ellen a 70% kisütésnél  fény+hangjelzés. Erre a kezelő inditja a generátort.

Az autó generátor is járható ötlet -ha kiveszed belőle a gyári Graetz-t  megszűnik a földeltsége. S rakhatsz bele( vagy mellé  huzalozva ) akár 6-9db egyenirányitót is.
Mindjárt kevesebb kell ,s egyszerűsödik a mechanikai felépités is.akár 2-4dbis elég lessz!
Nagyobb feszültségű elkókhoz hozzáférsz-van gyűjteményed belőle?  Pl; 100-400uF és 250V ---400V!

--megint itt jön a régi javaslat inverteres hegesztőtrafó 12db tekercsel.? 
Azok az izzós áramkorlátozású trafós töltők ,sokkal jobbak a 230V -s oldalon. Mert elég a 10-30V feszültségesés az áramkorláthoz.

Azt a tipusó töltőt ismered ahol 1 tekercsen akár 6db graetz is van? s minden kimenet földfüggetlen.
Az ilyen nagyáramú gyorstöltést nem kell 80% töltöttségi szint fölé vinni. Onnantól a C/5---10  Amper a járható.

 

File csatolás: 

0

megujulo
megujulo picture

Szia!

azért nekem is kellett lassan 1 teljes év  a gyakorlat lesajátitásához, és mindig adódnak ujabb és ujabb meglepik is!

A multkori amper átfolyásmérés nem véletlen szándékkal indult el. Mára müködik! pontosan mutatja a müszer hogy az akkuk hogyállnak. Cellánkénti feszültség mérése, központilag mért tömb áramfogyasztás mérése folyamatos, mind fogyasztás mind töltés irányába hibátlan és funkcionál.

A ballancerem amit a panelectrontól vettem gyakorlatilag leteszteltem külön külön.

Impulzus kapcsolásos és akkunként tud 10 A-t PWM-es módszerrel ballancerolni, de ha ez megoszlik 4 felé akkor csak egy egy akku 2,5 A tud (feltéve hogy egyenletes a mükődés áttöltés terhelés. Tehát az mindegy merről merre tart a töltés csökkentés (inkább áttöltés) a max 10 A 4 akkus egységenként!

ebből van 3 darab és a végeik a másik kezdete párhuzamosan, igy ajánlották, de szerintem fogalmuk nem volt pontosan mit is hoztak chinaból és mit is adnak el pontosan.

ez is egy szivás ha éjjel nappal megy (ahogy nálam történt 8 hónapon keresztül) bár igaz hogy kiegyensulyoz, de ha egyik akku fenékzárlatos vagy szulfátos és állandóan lemerül, akkor az a éjszakai időszakban mint fogyasztó elég komoly károkat okoz!

ezt most átszereltem kikapcsolósra, és ugy kötöttem be, hogy töltéskor ha az meghaladja a 2 A-t akkor rákapcsolja a kapcsolokat relékkel (dc12V 10A) G5 LE2 ezt megoldja egy kicsi vezérlő panelen, ami figyeli a töltési áramkörből jött értékeket szintén! Ha töltés van,  akkor bekapcs,  ha fogyasztás akkor kikapcs. 

Igy legalább idő előtt látom ha valamelyik akku lemerad a többitől!

Töltés, hát igen, tegnap derült ki simám megeszi induláskor akár az 50 60 A-t mint az autóknál.

aztán pár percet követöen normalizálódik a helyzet 0,1 C  környékén.

szóval itt tényleg nincs idő generátorról feltölteni tiszteséggel az akkukat.  

PL egy kenyyér  megütéséhez  65 perc kell a sütő felmelegitéséhez.

ez 2000 wattos fütéssel megy a sütőtérben alul és felül.

Amig a lenyér sül (2kwatt) tud tölteni direkt  40 A-t (5 kwatt) és tud melegvizet is melegiteni 3 kwatt.

Még mindig marad minden másra 5 kwatt abból  az  egy  azaz 2 fázis között  (a 3. at felhasználja a töltő!

Ha már fetvette azt a 4 - 5 kwattot,(kb 30 - 40 Ah-t annak egy részt  gazdaságosan vissza is  lehet nyyerni, azaz egy darabig ezt  követöen kitartanak a fogyasztók!

Pár képet csatoltam.

Igaz az akkuk most csúcsmerülési fázisban vannak. azaz öszvisz van vagy 10 volt.

Mondjuk nem minden vendég bánik ilyen pocséklósan, de mostani vendégeink viszik a csúcsot, mindent fenthagynak, semmit le nem kapcsolnak, stb.

És persze bele lehet gondolni abba is, hogy egy napra egy kiadó apartman reális ára max  30-50 euro, ebből nem lehet napi 20 liter oljajat venni, merthogy ez jár nekik: Fura felfogásuk van némelyeknek. Merthogy energia vámpírok!

Teljesen takarékos gondolkodással nekümk minden müködik és a legtöbb vendégnek is, de vannar renitensek, akik azon aggódnak, hogy meg fognak fagyni a 20 fokos szobában, meg hideg a 50 fokos zuhanyozóviz.Bemennek fürődni és addig ki nem jönnek mig VAN MELEG VIZ.

Erre a vizproblémára egy szép és bevált trűkköt alkalmaztam. a kanári szigteken mindenki villanybojlerral füti fel a vizet, ami max ugy kb 30-40 literes bojlereket takar. azaz a forró viz gyorsan elfogy. aztán várni kell fél órát, persze nem fogja mezitelen senki ezt megvárni.

Igy én a 400 literes tároló tartályt ugy állitottam be hogy egy esbe szelep adja a forró max 50 fokos vizet, majd egy folytószelepen keresztül további hideget kever hozzá ha a cső felmelegszik kb 5 perc után. Igy a vendég azt hiszi kihasználta a tartályból a meleg vizet, mivel az ekezd folyamatosan lehülni éppen elfogadható szintre.
Egyszerüen az emberek többsége egyenesen letojja azt hogy mit csinál vagy mivel nem takarékoskodik.

Szóval az áramtermelés tekintetében is kell megoldást találnom. Valami olyasmire gondolok ami ösztönöz mindenkit a takarékosságra.

Persze leminősiteni egy szálláshelyet sokkal könnyebb, mint takarékoskodni azzal ami fenntartható modon rendelkezésre állna!

Van elég mindenből akkro ha azt nem pocsékolásra használjuk fel, de ezzel az elvvel sokan szembemenek, és ezzel most szembesülők.

 

 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Én most csak a PC tápos töltésre koncentráltam. Az is lehet, hogy ha a relét pár másodperc után meghúzatod, már nem tilt le a táp, és akkor mehet max töltésen. Ez egy bevált kapcsolás lágyindítóként.

0

zsugori
zsugori picture
***

0

megujulo
megujulo picture

Szia  és szép napotszámodra  is!

ezt  talááltama neten:

http://www.tavir.hu/egyszeru-elektronika-mosfet-ii/

szerinted  ellenállás szabályozásra jó megoldás a tranzisztor lecserélése Mos-fetre? Amper az nincs csak miliamper. egy 10 Kohmos ellenállst kell lassan testelésre huzni,kb3-8msodperc alatt. Magyarul a feszültség folyamatosan másodpercenként kb fél voltot emelkedjen. (ne legyen hirtelen áramterhelése a tápegységnek merthogy ezt nem tolerálja.)

A mos fetek kb 2 volttól vezetnek teljes lezárásban kb olyan 8 volt körüli feszültségen.

9 voltos induló táp esetében ha ezt a 10 kohmos ellenállást testelem lassan folyamatosan a vezérlőfeszültség felmegy 15,1 voltig, minusz a 50A-es Graetz kocka 0,6 voltos terhelőfeszültség esése,azazakimeneti14,4 voltos feszültség kilépése.

egy sima to220 as 20-30amperes (ilyenből van egy zsákkal) mos fet alkalmas lehet erre  a célra? Ilyen kicsi áramra a grafikonok nem sokat segitenek. (kb 0,3 miliamper az  ellenállááson átfolyó terhelés!

 

0

zsugori
zsugori picture
***

a gond a többi feszültséggel lehetne mert ugye az is ugrál vele együtt https://320volt.com/en/atx-guc-kaynagi-icin-basit-test-devresi/

0

megujulo
megujulo picture

Nem. A mérőfeszültségeket stabil forrásból külön megkapja a processzor.

A kontrollfeszültség kapujan szalyozok mindent!

a gyári védelem tudja a rövidzárlati tiltást, 95% kitöltési tényezőnél tilt magától, tehát eléri a lehetséges beállitott teljesitmény határt az véd! és nekem az kapcsol be!

A kontrolfeszültség bemnete 3-3 ellenállás párhuzamos felhasználásával van beállitva ugy hogy 

2-2 ellenállás fix

a 3 alsó felemeli a feszültséget 9 voltról 14,4 ig!

a 3. felső pedig áramkorlátozáskor lecsökkenti a feszültséget a szükséges szintre, ami kb 9 volt és 14 volt között tud munkapontban jól dolgozni!

Ha induláskot több az áram, mint kellene tilt a táp.

ezért kell kicsi feszültséggel elindulnia!

azonban ha gyorsan emeli ugyanaz a hatás!
ha lassan elemi , akkor vizont 100 próbából 100 szor átment a tesztelésen!

tehát azok a bemenetek amik 3,3 5 és 12 kapnak nem játszanak ne a müködésbe! szigorúan stabil standby tápból kapják a kaalogus érték szerinti kellős középfeszültséget pontosan.
tettem fel lejebb egy rajzot de nem látom.

 

 

File csatolás: 

0

AzzA
AzzA picture
*

Csinálsz egy PWM -et pl: 5KHz-en és annyi idő alatt futtatod fel amennyire szükséged van.
 

0

megujulo
megujulo picture

minél egyzerübben, passziv alkatrézek minél kevesebb szinten. (10 db töltőbe kell átgondolnom a késleltetést)

mint irtam a tranyó bázisát lassan tölti fel a 470 kohm és 100 mikros kondi, de nyitásból zárásba ennek a töredéke alatt megy át!

Most az történik?

tölt tölt tölt majd ha eléri a tranyó bázisán a zárófeszültségét a tranziztor kevesebb mint egy másodpercen belül lemegy testre (CE)

Ez viszont a tápban egy lökésszerü áramemelkedést hoz létre amit a fő proci chip nem komál.

Valami lineáris megoldás kellene ahogy emelkedik a bemeneten a fesz 0-5 volt között úgy a kimeneten csökken a  fesz tápszintről akár 0 voltig. Körülbelül foditottana rányosan. (358 vagy 555 jöhet szóba vagy tranyó, esetleg fet, de nem tudom hogy tolerálná egy fet a lassu egyenszintű felkapcsolást (ellenállás lehuzást) Csak miliamperek vannak itt jelen!

a 15 A miatt nem jöhetett szóba komolyabb sönt, ami egyrészt veszteség, másrészt hőtermelés felesleges energia.

söntnek egy 30 cm-es pc ezüstözött tápkábelt használok amiből 6 szálat kötöttem párhuzamosan. a 15 a terhelésre kb 40-70 milivoltos feszültség emelkedést tapasztalok! ezt erősiti fel egy lm 358 2 kapun keresztül, az eredmény , hogy kb 12 A-nál a kimenet feszültsége elkezd emelkedni. kb 3,5 voltos kimenetnél a vezérelt tranzisztor elkezd dolgozni és csökkenteni kezdi a pnp ellenütemben hajtott második tranzisztos bázisfeszöltségét ami miatt a pnp tranyó C-n megjelenik egy tápfeszültség a tápból! 0 és 12 volt között ugy lett beállitva, hogy kényelmesen tudja szabályozni a 14,4 voltos kimenetet egészen akár 8 voltig visszafelé!

Ha csökken a fesz csökken az áram, és forditva . igy áramgenerátoros munkapontként dolgozik a tápegység, azaz 10-14,4 volt között bármekkora fesz lehetséges de max 15 A-ig tud dolgozni.

 

A lényeg hogy a ellenállás testelésre lehuzása 2-5 mp-ig folyamatosan csökkenjen, ezt jól torelálná a lassu áramrősség mérő erősitő.

Tehát induláskor beállnak a feszültségek a készenléti 5v táp feláll, ellátja a müv erősitőt tápfeszültséggel. És a fő táp elindul 10 voltos feszültség szinten. Majd a szabályozó ellenállás hid második párhuzamos testágát szép lassan a földre huzza egy kapcsolás, mely miatt a feszültség felmegy 14,4 voltig. ekorra már szépen dolgozik a áramkapcsoló és ha eléri a beállitott 15A határt akkor az a kör ujra beavatkozik a feszültség ellenállás hidba, de most a pozitiv ágon ad hozzá a 2. pozitiv ági ellenálláson feszültséget ami csökkenti a kimeneti feszültséget szintén. ez a két kör egy 15 A-es áramgenerátoros megoldásként viselkedik és nem tud többet mint 15 A tölteni az akkukba! (tűlterhelés és hőmegfutás sem feltélen szükséges, ezért állitottam be az A határt 15 A re! (nem melegszik és birják az alkatrészek is)

Igazán csúcsmegoldás az lenne ha 10 darab autó generátort felszerelnék a diesel motorra böven elbirná, de mechanikailag kialakitani a  10 darab egymástól elszigetelt generátort (egyik testelése a másik + pontja is a sorbakötés miatt.) nem utolsó sorban beszerezni hasomló amper teljesitményt, és megoldani a meghajtást lenne nagy és nehéz kihivás, de tuti egy jó megoldás lenne.

egyelőre se keret rá se generátorok se alapanyagok.

Szóval hogy legyen töltésem galvanikusan leválasztottan, akkor ezt a kicsi de zavaró problémát ujra áthgondolva kell kicsiszolnom!
A PV tápok nem tl494 esek. mind a modernebb processzoros IC meghajtással müködik és nincs 2 egyforma sem, csak hasonlóak. Méri a kimenetek 3,3 5 és 12 voltos feszültségét. Letiltani lehetne a 4. lábon testeléssel a figyelést, de akkor a chip belső áramvédelme is kikapcsol ami egy biztonsági tartalék (kb a végteljesitmény 95%-nál letiltja a tápot. Tehát ha valamiért betojna a táp áramszabályozása, akkor a saját védelem még megfogja.

És ez az ami miatt irtam a topicot. ez a védelem a késedelmesen elinduló áramvédelem miatt sok esetben letiltja a tápot. (kikapcs vár 15 mp majd bekapcs, azt vagy indul vagy letilt)

Egyiket probaképpen letiltottam. eredmény 2 db tranyó 2 vezérlő tranyó és egy darab vezérlő proci volt!

szóval jobb meghagyni a saját védelmet is!

valami 358 as vagy esetleg egy  555 kapcsolás (utóbbit ugy tudom a kimenetet csak billenteni lehet) jönne jól, de nem tudom hogyan lehetne bekötni hogy a müv erősitő forditotan dolgozzon? azaz bemenet emelkedik akkor a kimenet arányosan csökken.

Ha a bemenet feltöltése tápfeszre 10 mp-oig tart akkor a kimenet magas szintről arányosan testelésig süllyed ugyncsak 0 mp alatt.

egy ilyen egyszerü analogiára giondoltam.

 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Azt mondod, figyeli a proci a 12V-os tápot. A proci 5V-ról megy, vagy 3,3-ról, ez mellékes. A lényeg, hogy a 12V-ot feszültségosztón figyeli. Azt keresd meg, és az osztót huncutkodjad kondival, vagy JFettel, hogy a táp 9V-ról induljon.

0

megujulo
megujulo picture

A proci 5 voltról megy! A 12 voltot ellenállás osztó adja. Tulajdonképpen mindhárom feszültséget az 5B standby adja.
3,3 V ellenállás osztóval
5 v direkt a standby tápból 12 volt ellenállás osztón ugyncsak a stabdby 5 voltról.( A felső ellenállás átállitva a megfelelő érték érdekében)

Nem ez a probléma!

A táp el tud indulni akár 4 voltról is ha azt akarnám. Mivel a feszfigyelő áramkörök stabilizált bemeneti feszt adnak!

A procimagban van ezeken felül egy terheléskor egy kitültési tényező a meghajtásnak. Amit ugyancsak figyel. Ha ez eléri a 95%-ot akkor szintén lekapcsol. ez kb. a rövidzár védelem lesz.

Ha kb a táp eléri a végleges teljesitményének a 95%-át leáll.

Induláskor ugyanis az áramgenerátor kicsit késöbb reagál. Ezért a táp bekapcsoláskor akár 35 vagy még több A-t is képes felvenni, olyan rövidzárlat hatás. (nem szereti az olmos akkukat, páne nem a 180 Ah-t)

Ha az akku feszultség 11,2 volt lemerülve,  és a táp 8 voltról indul, gyakorlatilag nincs terhelés!

Ha a feszültséget pl egy potival folyamatosan emelem, meg lassan folyamatosan felfelé a fesz egészen 14,4 V akkupontig, azonban ha eléri a 15A-t a szabályzó visszaveszi a feszültséget akkora értékre hogy stabilam megáll 15A-en!

Ha bekapcsoláskor indul a táp, a pillanatnyi feszültség szintén 9 volt, de a tranyó hirtelen adja rá a 14,4 voltos állapotot, ami egy pofont ad terhelés szempontjából a tápegységnek! És letilt!

A tranyó tul gyorsan zárja le testelésre az ellenállást és tul gyorsan emelkedik a  feszültség ezzel pedig az áram egy lórugásnyira indul el!

Tehűt az lenne a feladat hogy a feszültség szabályozó ellenállás hidban lévő 2. párhuzamos ellenállás testelését minimum 5 de jobb esetben 10 másodperc alatt huzza le a feszültség szintről a testelésre!

Magyarul az ellenállást a végtelen értékről a 0 ohmra ne egy kapcsolóként, hanem lassan vigye le!

A PWM ok amit a lehhebb kollega fejteget. csak nem értettem mit akar ebből kihozni.

Lehet mondani hogy okfejtegetés, igaz is, de ahol én élek még egy vacak bc337 tranyó beszerzése is reménytelen feladat adott esetben!

Igen, elismerem nem vagyok egy lángész és nem születtem zseninek sem, bár lehet mások annak gondolják magukat.Csak nem látom a problémára a megoldást és ennyi.

Ami az egyik szakinak alapból jön az lehet a másiknak meg csak ismerete sincs. ezért nem lehetne gunyolodni.

Persze könyebb valószinüleg kifizetni a villnyszámlát abból amit a javitgatások során a kuncsafttol megfejnek, de ha saját ellátást kellene csinálni szerintem a zeniknek is lenne gondjuk a rendszerépítéssel, a magyobbak is fennakadnának itt ott amott!

Persze akinek van dögivel pénze az azt vesz amit csak akar azt szereltet amit csak akar és persze lehet mondani kokler, de adott esetben a világ végén meg kell oldani valamit ami nincs, nem biztos hogy ez olyan egyszerü történet lenne.

csinálj áramot, szolgáld ki magad, old meg hogy kenyeret tudj sütni, világits, használj telefont internetet laptopot. Nyomtass ha épp arra van szükséged, használd az építőipari gépeket, ls persze menjen a hütőgép, a varrógép és egy két fontos dolog ami a munkához kell!

A SEMMI KÖZEPÉN, OLYAN HELYEN AHOL A NAP ÉVI 80 napot süt a többi felhővel boritott nap!

Amikor van olyan nap hogy egy 200 Ah cellarendszer jó ha lead napi 13 Ah-t És közben fogyasztasz 80 AH-t

Szóval kella generátor néha, merthogy nem mondhatod a vendégeidnek oh de villany az nincsen merthogy nem süt a nap!

Melegvizet is kell csinálni, és persze nem szólhatsz arra a turistára aki addig fürdik mig a tartályból ki nem fogy a forróviz, és sorolhatnám.

Fenntartható szálláshely, fenntarthatatlan gondolkodásu személyekkel.Na ez az ami nem fog müködni sosem.

Szóval az is vicc hogy az áram mennyibe kerül, de ez lényegtelen. Lehet egy rendszeretek, de ha a vendéget mindezt letojja, mert nem érdekli hogy hogyan, csak szolgald ki az igényeit. merthogy neki jár a pocsékolás minden körülmények között is. Az már gáz!

segitség miatt lett ez az oldal, és szerintem néha lenézően, kisstilúen bánnak kollégák a másik személlyek (tisztelet a kivételeknek)

Azért kérdezek (héha baromságokat is) hogy amit nem tudok hátha valaki jobban tudja. De nem hazudtolja meg magát a magyar!

Ha" hülye vagy, maradj te is az" elv mindig érvényesül

Köszönöm a segitséget előre is a normális és tényleg segitő szándéku szakiktól!

maradok tisztelettel?

egy "érthetetlenésnemértemdekérdezekhulyesegetnéhasokszor" kollega!

 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ha a feszültséget pl egy potival folyamatosan emelem, meg lassan folyamatosan felfelé a fesz egészen 14,4 V akkupontig, azonban ha eléri a 15A-t a szabályzó visszaveszi a feszültséget akkora értékre hogy stabilam megáll 15A-en!

Itt a kulcs a kezedben, ha ezzel a táppal ezt meg tudod csinálni. Csak a poti helyére tegyél egy ellenállásosztót. Induláskor 8V-ra beállítva, majd az alsó tag értékét kell csökkentened. Vagyis az alsó taggal párhuzamosan egy ellenállás, aminek a másik lábát egy FET-tel szép lassan húzod le földre. 

1

megujulo
megujulo picture

Igen! Ugyanezt alakitottam ki a tápokban, csak tranzisztorok viszik le a test irányába a ellenállást. ami nyitástól telitésig gyors lefolyással történik meg!

Fet esetében gondolom nem 0,4 - 0,5 volt a zárófeszültség, hanem 2-4 volt (katalogus adatok szerint) azt nem tudom, hogy impulzus nélkül is lehet a fetet "lassan" nyítni  - zárni? Mármint nem impulzus moduláációval, meg kitöltési idővel. hanem sima ellenállással egyenárammal?

Nem tudom  hogy viselkedik ilyen esetben egy fet. Sosem használtam ilyen célra.  Nem tudom pl hogy  a nyyitási zárási feszültség  tatományban mennyire stabil a lezárás? hirtelen lefolyású vagy lineáris,  és hogy mennyire stabil?

Üdv Attila

 

0

AzzA
AzzA picture
*
File csatolás: 

0

megujulo
megujulo picture

Nagyon szépen köszönöm ezt az alapkapcsolást!

Amint tudom megépítem ezt a késleltető kapcsolást.ehhez van mindenből egy rahedli, merthogy Mo-ról hoztam eleget magammal kis barkács célokra.

Ha elkészül a projekt, az egész töltöt megprobálom az összes tapasztalattal feltenni.

A legtöbb helyen csak 4-8 A-es töltőket alakítottak. Azt is a legtöbb esetben nem fixen, hanem alkalomszerüen használják.

Elsőnek elnézést kérek tőled ha esetleg a válaszom megbántott volna. Nem gondoltam hogy kapok érdembeni választ.

Ennek a töltőnek az a lényege, hogy 15 A-es áramgenerátoros jellegű korlátozással, soft inditással, gyakorlatilag mindenféle akkuhoz rátehető, azon rajtafelejthető, szabályozott töltést és automatikus indulást eredményez. Automatizálható!

A lényege hogy az alapkapcsolással és a kiegészitő kapcsolással minden létező tipusú és meghajtó IC vel rendelkező tápba mindez beszerelhető és müködtethető!

Egyébként ami sok szaki számára furcsa, az hogy miért akarok ilyen nagy teljesitménnyel tölteni.

Az élöhelyünkön nincs vezetékes áramszolgáltató, és nem is lehetséges a távolság maitt. Gyakorlatilag  sulyos sokmillióba kerülne az amugy mára megfizethetetlen áram behozatala az ingatlanra. (kb 23 ezer euro)

Az olmos inditó akkumulátorok nem tolerálják a túlságosan alacsony feszültség szintet. Ahhoz viszont hogy egy teljes házat elláthasson, gyakorlatilag ezer dolgot kell megvalósitani.

a zselés a litiumos tömbök ára pedig a hétköznapi mindennapos használatra megfizethetetlen végeredményt adnak.

Egy gyári gel akkutömb 180-220 Ah teljesitménnyel kb 4400 euroba kerülne. amit vettem, az is 1600 euroba került. És ha nincs tötőenergia, akkor mindegy milen akku tárol, előbb utóbb mindegyik lemerül. Szóval indegy hol huzom a fülem, attól még fáj az.

A gel akkukra mondják hogy tolerálja a folyamtos áramfogyasztást, az inditó nem. a gyakorlat viszont bizonyitotta itt a szigeten, hogy sokan hiába vettek gyári gél akkumulátorokat, azok a folymatos és tulságos lemerülés miatt ugyanugy tönkrementek egy két év alatt mint a hagyományos inditós társaik.

szó szót követ, ebből az összegből 2,5 ször tudok vásárolni , azaz ha csak 2 évt birna ki akkor is a müködési élettartam igy 7 évet adna a gél árához viszonyitva.

Vajona gél mennyit bír,ha az is uganugy állnadóan lemerül kritiku szintre? Az itt élők gyakorlatilag 2 évente csereberélik az akkumulátorokat ezen okból.

ITehát ha jó és tényleg használható """ fentartható""" rendszert akarunk eredményképen akkor vannak szempontok:

Használhatóság

Legkisebb keletkező veszteségek

illesztési megoldások meglévő eszközök átalakitása nélkül vagy kisebb átalakitással történő használatával

Kompatibilitás megtartása!

Szóval szaki vagyok de mégsem! Nem iskolában tanultam az alapokat, ebből fakadóan bizonyára van egy rakás hiányosságom, amit ott oktatnak, de az életben elkerüli a figyelmet.

Szóval adott egy napcella rendszer sziget üzemben, amit fenn kell tudni gazdaságosan tartani.

Előfordul gyakran hogy az akkumulátorok lemerülnek, és mivel nincs ami feltőltse, kizárólag a II. világháborus amerikai altermátor az egyetlen alternativa.

Tehát energia sürüség azonos ha: 20óra alatt 4Ah töltési árammal vagy 2 óra alatt 40ah árammal töltünk. Persze ez is elmélet. az akkumulátorok lemerülten hatalmas áramot tudnak maukba szivni, de ahogy emelkedika feszültségük, ugy csökken ez az érték a töltés folyamán.

Tehát az ésszerüség azt diktálja, hogy minél rövidebb idő alatt az elérhető legnagyobb teljesitményt kell letárolni a tároló telepekbe.

a telepek megválasztása:

Niylvánvaló minél kisebb a feszültség, annál nagyobb az áramfelvétel.

az inverterek is fogyasztanak saját müködtetésükre energiát.

Az én esetemben a HP r3000 sorozatu invertere pl. 0,68 A-tfogyaszt 120 volton!  üresjáratban (terhelé nélkül) terheléssel pedig kb IGT meghatóáram miatt nagyságrendileg kb 100-120 wattot kér az IGBT kiszolgálásra. azaz kb 100-200 watt közötti energiát használ fel óránként a saját üzemelésére!

az napi 24 órában 2-2,4 kilowattnyi teljesitménynek megfelelő mennyiség elfogyasztása!

Tehát az egész nap müködtetett inverteer egy kész vezsteség forrás.

MI a megoldás? egyenáram kontra váltóáram, és viszsatérünk edison és tesla kérdéseihez.

Mivel itt nem kell nagtolsgokraszllitani,megoldható egyenáramu hálózat született.

Ez a hálózat gyakorlatilag 10 darab 180 Ah akkutömbböl tevődik össze. az akkumulátorok adják minden különszabályozás nélkül az épületbe az energiát. ez a feszültség lemerült és feltöltött állapot között a gyakorlatban 100 és 148 volt között van.

Minden lehetséges fogyasztót át kellett gondolni, hogyan lehetséges a továbbhasználata ezen eszközöknek. mindengeyes eszközt külön vizsgáltam, tesztelte.

Jó hír hogy sok esetben nincs szükség inverterre! akkor ha az ellátó feszültség 100 és 150 voltos egyenáamból tud táplálkozni.

Gyakorlatilag szinte az öszes mobil, tablet, és 2000 után gyártott eszköz képes müködni mindefél további átalakitás nélkül!

Vannak olyan tápegységek, melyek polaritás érzékenyek  belső vezérlő IC ugyanis megkövetel egy inditó feszültséget, és sok esetben ezt egy sima 4001 diódán keresztül viszik be a váltóoldali tápvonalról. Ilyenkor az segit ha a konnektor dugót megforditva dugjuk be. Ilyen pl a HP notebook töltőadaptere, majdnem az összes.

Gyakorlatbani tapasztalataim, hogy az LG tv-től az összes elektronikus graetz hidas tápegység (ami egenirányitás után impulzustápegységként müködik, jellemzően a booster (feszültségemelős tápegységek) mind tudnak egyenáramról már 90 voltos feszültségről elmüködni hibátlanul.

Vannak olyan gépek melyek érzéketlenek mind az egyen mind a váltó esetleges nemkivánatos felharmonikusokra.

amit nem tudtam megoldani az az induktiv tranzformátoros tápegységek (pl. a mikro, s ráadásul az még túltelitett is), a azinkron forgómozgást végző villamos motorok, valamint 50 herzen müködö tekercselt mgnesesség elvén müködö eszközök, mint pl a medence induktiv motorja, vagy a mosógép induktiv vizszivattyúja.

A mozgásérzékelős Led reflektorok jól torelálják a 200-300 voltos egyenfeszültséget, ami egy DC/DC átalakitóval egyszerüen kivitelezhető, (pl egy nyomtató töltő adaptert át lehet alakitani 18-40 voltról 200-300 voltra a trafó áttekercselésével, és a megfelelő kimenet olddali viszsacatolás és ellenállás beállitásával. (tl431 és optóvezérlés)

a mozgásérzékelők zöme mára triacot használ, egy sima ellenálláshid kiszámolt értéke elegendő a 100-150 voltos müködési tartományon belüli feszültség ellátásra, tehát ott a kondi helyett kell kiszámolni ohm törvény alapján a szükséges ellenállást. Gyakorlatilag 430 kohm és 1 watt. azaz elenyésző a hötermelés veszteség a led vezérlő ellátása során.

PCasztali tápegységek nem tolerálják, még a PFC-sek sem a 100-115 voltos egyenfeszültséget.

Azonban ez is fejtörést okozott, de megoldásra került. a félhidas vezérlés a meghajtó trafó áttekercselésével egészhidas vezérlést kapott. (4 db tranyó müködteti a tápegység primer oldalát) Innentől kezdve a PC táp képes müködni 100-150 volt egyenfeszültségről, és 230 voltos váltóról egyaránt!

sok kis adapter minden gond nélkül elmüködik 100 voltos egyenfeszültségről!

Tehát összefoglalva: az inverter leválasztásával és lényegi használati idő leszoritásával az eszközök túlnyomó többsége használható maradt mindeféle átalakitás nélkül.

ehhez 10 darab autó akkumulátor elegendő, ami adott esetben megfeleő árfekvésben el is érhető. (a nagyok egész jól tolerálják a lemeritést)

Töltés kérrdése:

Cella rendszerben felmerültek a problémák ezek a következők:

a 10 sorbakötött akkupack ballanszirozása! ez is kell töltéskor hogy egyneletes legyen a feltöltés, azonban ha egy akkumulátor elkezd legyengülni az egy elektronikus ballancer áttöltő szabályozó rendszer csapdája is (a legyengült akkumulátor is fogyasztásba megy át ami tovább rombolja a redszer energiaveszteségeit.

Tehát meg kellett oldani az automatizálást e téren is, hogy csak akkor dolgozzon ha aktiv töltés alatt vannak az akkumulátorok!

Töltés cella rendszerről. Na ez gáz! Ha nincs fizikailag napsütés gyakorlatilag elenésző a termelt energia. Lehet az hiper szuper felezett moncella, elhihetitek szart sem ér! Óránként 1,1 jobb esetben 1,9 A árkezik, és olyan helyen ahol én élek, 11-30 tól van napsütés délután 5 ig. tehát van aktib 5.5 órám a töltésre: 

Igen kegyetlen rosszak a telepitési körülmények, mert északi völgyben egy egész hegyet vettünk meg, ahol a nap csak déltől süti be a hegyoldalt. (Ez szivás)

Azaz adott kb 6 üzemóra, ha? nem jönnek a felhők és nem esik az eső (az utóbi kevésbé zavaró)  De a felhők külön történet. HAARP indul fdélelőtt 9-30 kor és tart délután 17 max 1710ig.Nefantziáljatok,tudom tapasztalom,nemmikroklima.ezmesterségesmüelet.nemindokoljasemföldrajzihelzet,sema  teideközel4kmesmagassga,semmi. "csináljk" Ezeken a napokon a termelés szintén=0 ez kb. 200 nap egyéen.

Tehat a mérleg csufos végeredményt ad.

jó esetben 6 x 20A= 120 AH ez a kivehető napi csúcsom. A legroszabb napi 9 AH és ezzel kell gazdálkodni!

Tehát nem mindegy hogy az inverter mennyit dolgoik, mert minden óra 100-120 watt veszteséget ad.

Generátortöltés:

ez is egyteljes kört felőlelt.

egy 2.vilaghaborús teherautó motor + egy  amerikai altermátor ami vvan 15000 w/ óra, azonban ehhez 5 litergzolajtrsulórnként ami most  6,6euro/óra. iszonteza  közel 80 éves darab megy minden  olajjal, használt éttermi olajjal is. ez olcsóbb de igy is 2 euro/ óra, ami 15 Kwatt / 2500 Ft -bn kifejtve max vagy 800 Ft/ 15 kwatt levehető energiamennyiséget produkál.

értelemszerü, ami nincs felhasználva elveszik. Itt jön be az energia sürüség kérdése:

egy óra alatt elérhető maximális bevihető töltési telejsitmény elérése a cél. (akár szkaszos üzemben) azaz 10 perc üzemidő majd 20 perc állásidő, a legjobb betölthetőség érdekében.

Nem is olyan egyszerü a kérdés ez esetben. Innen talán megérted, hogy nem mindegy hogy hálózatról kell egy akkut feltölteni, lassan, vagy generátorrol minél gyorsabban és lehető elérhető legnagyobb töltési beviteli lehetőséggel.

Egy ilyen monstrumra bármikor felakasztható 10 darab autós generátor, de ez sem olcsó. viszont minden elektronika nélkül megoldja a töltés kérdést a beépitett feszsabályozó és a leadható hatalmas áram révén. Mivel minden generátor egy egy sorbakötött akkumulátort szolgálna ki igy azok fémesen nem érintkezhetnek. azonban sikeres kivitelezés esetén egy hatalmas és  biztonságos maximalizált és automatizált töltési rendszer hozható létre.

sajnos ez előtt sok minden mást kell megoldani, mint pl az önellátást a kertben. tudom sokan em értenek egyet e téren, de lassan elérkezünk egy értékponthoz ahol ez hatalmas anyagi érvágás lesz sokmilliárt ember részére. Tudjuk mindannian, de nem akarjuk ezt tudomásul venni.

tehát most van egyy direkttöltésem ami kényszerhelzetben született,d e müködö megoldás, valamint a finomszaályozásra vvana  10 dara 15Alimitlttöltés!

sajnossokannemtudják de a  szigeten azegyetlen eételiforrás az  maga a  turizmus. ha nincs vendég nincs pénz.

Viszont a vendégeket nem érdekli,miért nem  süt a nap,miért nincs melegvízt.Ő  csak  lemínősit, ezt tudja, többre nem képes a legtöbbje, tehát a fenntarthatóságom lényegében ezeken  az emebreken mulik. Ha nincs bevétel, nincs továbblépés a függetlenedés irányan.

Hogy  a töltés megfelelő legyen  borus időben. kell a 10  cella helyett 40 darab. (30 x 160 euro) szóval egyelőre ez is megfizethetetlen.

tehát könnyü  adott esetben azt mondani  feleslegesen tulbonyolizalom.

Szép napot minden szakinak!

Remélem lasacskanvégére érek a kiitelezési projektnek. Szeretnék egy  minden területre kiterjedő beszáámolót összerakni, és itt mindenkirészére beszámolni, amikor a rendszer ténylegesenhasználható, müködtethető és megvalósitható!

 

 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Talán láttad már ezt a kapcsolást:
http://centroszet.hu/tananyag/elektronika/1152_wienhidas_rc_oszcilltor.html
Itt a FET egy izzót helyettesít. Az izzó ellenállása a rákapcsolt feszültség hatására növekszik, ahogy melegszik az izzószál. Ugyanezt a funkciót látja el a JFET is. 
 
 

0

AzzA
AzzA picture
*

Azt hiszem kettőnknek az egyszerű, nem azonos jelentéssel bír, és a 10 darab autó generátort felszerelnék -nél éreztem is, hogy jobb lett volna távol maradnom a történetedtől frown de  5-6 alkatrészből meg is lett a PWM amíg az eszmefuttatásod végére értem. laugh

További sok sikert !

 

0

megujulo
megujulo picture

Tudod ha tényleg segitő a szándék, akkor talán kifejtheted egy gyengébb elméjü szakinak mire is gondoltál pontosan!

Lehet azt mondani amikor leirtam az autó generátort, marhaságot beszélek, persze nem tudom hogy az eklőzményeket mennyire ismered, de mind 11111.

PWM eddig ok,de mivel? Pont a lényeg maradt le!

merthogy ahol élek egy rohadt IC-t sem lehet megszerezniegszerüen bbocs de lehet ezt sem tudtad. aminálatok pár tiz forint az itt csak pártiz euro!

Egy szar 3842 táp ic 3 euro. egy  IGBT Fet van akár 25  euro is. Ha kell   valami, el kell menni  a fővárosbba és  meg kell rendelni. Igen lehet  neten is, csak nincs  hova postáztatni. stb.

ez egy olyan ország  ahol a hibátlan laptopodat kidobod a kukába  merthogy eladni  nem tudod, ahol a javításnól éhen halná, és  persze ha neked kell valamit csinálni erre csak céget találsze gy teljes vagyonért! ahol egy kollektoros bojler 1800 euronál kezdődik és felteszik  neked 600 euroért.

csak példa egy hőcserélő a kandallóba csináltatva  kb 450 euroba  fáj a cég majd megcsinálja kompletten!  Meg tudod csinálni,csak CO hegesztőt nem tudsz  szerezni! se mühelyt vagy  hegesztőt bérelni. Szóval ki ne akarná megcsinálni magának amit csak lehet ilyen körülmények között!

Igen kapnál az üzletben mindent az áramhoz.

cellákat , invertert mindent. azaz amit én épitgettem cirka 15 ezer euroba fálna. eddig nekem van3000-be!Éssoksokgondproléma összehozni a lehetetlent.

vejetsz diesel generátort már egy 5 kwattosat kapsz kb 2500 euroért is.

De ha van egy 80 éves világháborus 15 kwattos a kamraban ami müködik, azt gondolom ki kell dobni merthogy öreg.Akkor is ha agyonégett használt sütőolajjal megy. Ami meg olcsón megszerezhető éttermekből.

Szóal épitgetünk,ésproélkozunk.Ésszemesülünknéhn prolémal.Igen  ha lenne csomo kidibni való pénz én akkor is megépiteném a saját megoldásaimat. 

tényleg ha segiteni szeretnél, kicsit alaposabban konkrétan elmondhattad volna mire gondoltál.

Ténleg nem kellett volna szolnod.Jól mondtad!

0

Atis57
Atis57 picture

Szia!
 

Mint gondolat ébresztő , hogyan állitsuk négyszögjellel a kimenő feszültséget.
Ez optocsatolóval könnyen többszörözhető is.

ez nem elég jó a másik is kell ---mindjárt.

Akkor ez ;

https://www.instructables.com/Controlling-DC-Converter-Modules/
 

File csatolás: 

0

Sponsored links