You are here

Allen &Heath keverő tápja instabil

10 posts / 0 new
Last post
nogebt
nogebt picture

Üdv mindenkinek. 

Küzdök egy a tárgybeli hangkeverő tápegységével..a panel szitázásából és a rajzokból az derül ki hogy a főtáp 7.5v a két segédtáp pedig +/- 15v...a tulaj szerint egy csavar beleesett és csattogást hallott...
A panelon látszott is 3 db fólia égés..kijavitottam..
A tápegység a Top261 pwm ic.vel van elkészitve..a rajzot nézve nem tűnik bonyolult kapcsolásnak..méregettem az alkatrészeket..hibásnak találtam a greatzet és a c25 kondit..mivel a top261.et nem ismerem(pedig jónak mértem),rendeltem újat..megjött az új top261..beleraktam..és az a jelenség hogy elindul a táp de szép lassan emelkedik az össze táp feszültsége..a főtáp kb 20 voltig..a szimmetrikus táp betápja pedig kb 60-70 voltig..(nem mertem tovább üzemeltetni) visszaraktam az eredeti ic.t..jelenség ua.
cseréltem az optót, tl431..top261..c25(47u)..a jelenség ugyanaz..optó diódáját lezárva leáll a táp..jónak mértem az összes alkatrészt..
leterheltem a főtápot 24v10w izzóval..javult a helyzet..megált a fesz emelkedés és 17v lett aránylag stabilan..leterheltem a +/- táp kimenetét is 12v 1w izzóval..igy beált a főtáp 15v.ra a szimmetrikus tápok bemenete pedig 50v (2x25v)..
A tl "R" lábán lévő poti kb 3.3Kohmra van beállitva...ez a legkisebb kimenő fesz..csak növelni lehet a kimenő feszt..
találtam rajzokat..csatolom
Lerajzoltam a panelt..csatolom..
ha lenne valakinek ötlete, tapasztalata a jelenséggel kapcsolatban azt megköszönném..már arra is gondoltam, hogy a nagy csattogás közepette megsérült a pwm trafó..

Köszi.
bocsi(kicsit hosszúra sikerült)

Üdv.Egon 

Comments
nogebt
nogebt picture

Hali mindenki.
nekikezdtem cserélni, mérni újra mindent..mindent jónak mértem a kimenőfeszben nincsen változás..
Mértem a betáp áramot is..230mA..24v/10w izzós terheléssel.
Annyit vettem észre hogy üzem közben kissé zavarja a rádiómat FM módban is...
Mára megtorpantam...

Üdv.LF 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia.: adatlap 21.oldal
A 2 db  M lábra menő ellenállást (2 MOhm vagy hasonló nagyértékű) mérés nélkül cseréld újra
A diódákat is ellenőrizd kiforrasztva

Bálint

File csatolás: 

0

nogebt
nogebt picture

Helo.
a diódákat már mértem..persze kiforrsztva..jónak tünnek.tünnek..a 2.2M-át mértem (kiforrsztva)de még nem cseréltem...megteszem..
köszi. 

0

proba
proba picture

Labortáp a kimenetre, elkezded növelni a feszültséget, az opto tranzisztor oldalán határozott ugrásnak ( közel rövidzárnak) kellene lenni ohm mérővel nézve , a névleges kimenőfeszültség környékén. Ha ez megvan, és a kondenzátorok is jók a szekunder oldalon, máris kizártál egy csomó hibát. 

0

nogebt
nogebt picture

Hali.
köszi a tippet..megtettem..
8.0 voltig nagy az ellenállás majd 8.1voltnál leeseki 220 ohmra.
tovább ha növelem a feszt..nincsen lényeges változás.(12voltig kb 180ohmra megy le..)

 

0

proba
proba picture

Az ellenállás esés után nem szabad tovább emelni a feszültséget, mert károsodhat a szabályzó rész. Amúgy ha az ellenállás esés jó ponton következik be, a túlfeszültség oka lehet még, a szabályzott rész kondenzátorai ESR-ben / kapacitásban  alul teljesítenek. Esetlegesen a kapcsolóüzemű tápok nem szeretik ha nincs rajtuk elegendő terhelés. Jó lenne azt is tudni, a végfokozat terhelés nélkül mekkora terhelést jelent a tápnak. Legalább akkora fogyasztót kellene rá tenni. A TOP segédtápját előállító diódát ha biztosra akarsz menni, alapból cserélném. ( némely esetben pici átvezetése volt, bár olyankor a táp csak indulgatott.) 

0

nogebt
nogebt picture

Hali.
igen..nem mertem tovább emelni a feszt.a szekunder kondikat mértem..sőt próbára egy 10mF kondit be is raktam..jelenség ua!
A szekunder terhelésre én is gondoltam..(a 4x3300uF is sejtet ilyet).ezért is terhelem izzóval..
igy nem merem rátenni a keverőt, bár jelenleg nincs is nálam a keverő többi része..de elhozatom és megpróbálom külső tápokról meghajtani.
Ami még kicsit furcsa ebben a panelben hogy van egy lm339-el szerelt rész amely csak a feszeket figyeli és megfelelő terhelés esetén jelez a kék led (gondolom ő az "on").
A +/- 15v nál 4w és a főtápnál 24v10w esetén virit a kék led...
A top táp diódáját még csak mértem, nem cseréltem, de fogom.
Ma cseréltem optókat is(4n25,cqy80), tl431.t is...jelenség ua...
Kb ennyi a mai vizsgálatom..

Üdv.

 

0

User
User picture

Szevasz!
Nincs toroidod, a hálózati részre? Én leválasztóval, szkóppal a következő helyen ellenőrizném a feszültséget nagyon rövid időre hálózat alá helyezve.
D8, R27, C23, R29, Optó colektor, emittet.
Az utólsónál esetleg megvizsgálnám akkor is amikor a szekunderre nagyobb feszt adtál a TL431 nek.
Üdv. M.

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: gondolom, a két nagyértékű ellenállást is cserélted

Bálint

1

Sponsored links