You are here

Akvárium világítás fényerejének csökkentése (Köszönöm, megoldódott!)

14 posts / 0 new
Last post
formasu
formasu picture
*

Sziasztok!

Tegnap vettem az unokámnak az akváriumához egy felső világítást. Ilyet. 

A tápjában van IC (BP3167E), a szekunder oldalról nincs semmi vissza szabályozás. A kijövő feszültsége: 76V. Ez vagyon sok, nagyon nagy a fényereje. Le kell(ene) csökkentenem, de nem tudom, hogyan csináljam. A szek. oldalon csak egy db. dióda, és egy 22uF-os elkó van. Ismeri valaki ezt az IC-t? Lehet szabályozni vele a kimenő feszültséget? Van valami javaslat, hogyan csökkentsem a kijövő feszültségét a tápnak?

Köszönöm: formasu

Comments
SzBálint
SzBálint picture
****

szia:  az 130x0,01 Ohm, 1%

Bálint

egy ilyesmi:

https://www.aliexpress.com/i/4000774666429.html

A ruszki fórumról a fordítóval

Az ellenállás - áramérzékelő értékének növekedésével az áram csökken. Csak válassz. Ha 0,7 ohm, akkor tegyen 1, 1,2 ohmot. Ráadásul a világítás is redundáns. Azonnal 2 legyet fogsz egy csapásra: csökkentsd a fényerőt és csökkentsd a hőt. Csak a címletet kell pontosan mérni kezdetben - erős hatása van, a 0,7 Ohm.
Mérje meg a natív áramot egy áramérzékelő kiválasztásával - csökkentse az áramerősséget. Általában 2-szeres áramcsökkentés is elegendő.
Megváltozott2020. szeptember 23felhasználó Vladislav2

0

formasu
formasu picture
*

Szia! Köszönöm!

Az 1 Ohmot kivéve, nem világítottak a LED-ek. Most A benne lévő X Ohmos, színjelzéses  (méréssel 1 Ohm körüli lehet)  2,2 Ohmot párhuzamosan kötve vele (az 1 Ohm helyett) észrevehetően lecsökkent a LED-ek fényereje. Feszültséget mérve az előző 76 V leesett 62 V-ra.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Könyörgöm.. áramot mérj ;)! Ez egy áramgenerátor. Jó, csökken a feszültség, de nemlineáris elemen ebből mit lehet megtudni? ;)

1

formasu
formasu picture
*

Szia. Köszi szépen. Értettem amit írtál, de nem akartam annyira megbontani, hogy áramot tudjak mérni. Nagyon örülök hogy a fényerőt sikerült levennem a segítségetekkel "normálisra", a probléma megoldódott, az unokám holnap örülni fog. Biztos, hogy ezután az áram, és ezzel együtt a felvett teljesítmény is sokkal kevesebb lesz, az pedig, hogy mennyi mA hajtja végre a LED-eket, már másodlagos. 

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Tévedés. A másodlagos minden más. Az elsődleges, hogy a LED-ek élettartamát most toltad ki kb gari időről végtelenre :)

3

formasu
formasu picture
*

Szia. Azt feltételezem, hogy ha sokkal kisebb a fényerő, akkor a LED-ek nincsenek annyira kihajtva, kevesebb az áramerősség, kevesebb a rajtuk mérhető feszültség is, ebből nekem az is következik, hogy az élettartamukat is sikerült meghosszabbítani. Az most nekem már nem lényeges, hogy mennyi mA hajtja most, az biztos, hogy jóval kevesebb, mint a gyárilag beállított.
Köszönöm, arra tényleg nem figyeltem, hogy az IC az áramot figyeli, és nem a feszültséget. 

0

formasu
formasu picture
*

Szia! Nem pontosan ilyen a panel, de hasonló. Kiveszem valamelyiket, a kettő párhuzamos ellenállás közül. 

0

zsugori
zsugori picture
***

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: áramgenerátoros a táplálás

https://forum.cxem.net/index.php?/topic/221228-%D1%80%D0%B5%D0%B3%D1%83%...

Nekem automatikusan fordította

1

zsugori
zsugori picture
***

cs (7)  1 ohm forrasztva és a kimeneti áram 560 mA-ről 320 mA-re csökken
igaz hogy az a 7 valójában 8

1

formasu
formasu picture
*

A 7-es lábon most van két ellenállás párhuzamosan kötve. Az egyik(barna, narancs, fekete, ezüst, barna), és a másik SMD, arra 1 Ohm van írva.. Nehéz a műszeremmel megmérni, de kb. 0,5 Ohmnak mérem. Azt írják, hogy ki kellene venni az egyiket. Megpróbálom, ezzel remélhetőleg csökkentem a LED-ek áramát.
 

0

formasu
formasu picture
*

Szia! Igen, talán hasonlóan néz ki. Működik (új még!) csak sok a 76V, amit kiad. Nem javítani szeretném, hanem a feszültségét csökkenteni! Nem találok semmit, amivel lehetne szabályozni a kijövő feszültségét. Nem melegedő soros ellenállásra gondolok, és a 3 éves garit is jó lenne megtartani. A LED-ekhez nem nyúlhatok, csak a táphoz.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

https://datasheetspdf.com/mobile/1258902/BPS/BP3167E/1

A CS lába az áramérzékelés. Az ellenállást ha növeled, csökken, ha csökkented, növekszik a kimenő áram. A LED-ek áramgenerátorosan vannak hajtva. Ne feszültséget mérj, áramot...

1

Sponsored links