You are here

Új Immergas Victrix Terra 24 gázkazán már a beszereléskori próba alatt furcsa hangot ad

22 posts / 0 new
Last post
Teac
Teac picture

Sziasztok!

Remélem belefér a topicba, mivel már újonnan furcsa hangja volt.
A probléma hogy az ismerős által ajánlott szerelő hozott egy elvileg új Immergas kondenzációs kazánt, amit felszerelt, de már bekapcsoláskor furcsa hangja volt. Leszedte az első borítást, amit furcsálltam, mivel elvileg majd a cég szervize fogja beüzemelni, csak úgy érvényes az 5 év garancia.
A papírokat másnak adta oda, most tűnt fel hogy számla nincs, a garancialevélen se dátum se pecsét. Az előlapont van felragasztva egy papírlap, elvileg 2 hónapja gyártották, van valahol máshol is jelölés rajta?  Mert számla nélkül használt is lehet
Utóbbit elvileg az eladó tölti ki általában, vagy kazánnál a beüzemelő márkaszervíz szakembere?  Haverokat kérdeztem, szerintük számlát mindenképpen kellett volna adnia  a kazánról. Már bánom,nekem kellett volna megvennem, csak gondoltam ő tudja,milyen típus fér be a régi teljesítménybe, egyszerűsített cserébe.
Még jönni fog, ha számlát mégse akar adni, valamilyen írásos, pecsétes papírt azért kérni kell ugye tőle, hogy ő mint gázszerelő szerelte fel?
A kényény is furcsára sikerült.

Köszönöm

Comments
AzzA
AzzA picture
*

e már bekapcsoláskor furcsa hangja volt.

Felszerelni felszereli a víz-gáz szerelő, bekapcsolni, és beállítani meg a márkaszerviz embere. // felént úgy szokás, hogy a a márkaszervizes és a gázszerelő közösen vannak jelen a beüzemeléskor

A papírokat másnak adta oda, most tűnt fel hogy számla nincs, a garancialevélen se dátum se pecsét. 

Amikor a kazánt beüzemelik, akkor minden papírt meg kell kapnod, számlát, garanciát...stb

Haverokat kérdeztem, 

Lehet a gázszerelőt kellett volna kérdezni, mégiscsak ő vitte oda a cuccot nem a haverok.

ha számlát mégse akar adni, valamilyen írásos, pecsétes papírt azért kérni kell ugye tőle, hogy ő mint gázszerelő szerelte fel?

A valami papírt felejtsd el, valami papír nem létezik !

A kazánnak van egy számlája, vagy van egy számla ami tartalmazza a kazán és egyéb anyagok listáját, meg van egy számla a munkáról.
A kazánnak minden papírját meg kell kapnod, kezelési utasítás, garanciajegy...stb / érvényes garanciát csak a márkaszervizes tudja adni.

A kényény is furcsára sikerült.
 

Mi sikerült furcsára a füstgáz kivezetőn ?

1

Teac
Teac picture

Sziasztok!

Mindenek köszönöm a válaszokat!
A kéménybe az a furcsa hogy csak 1 db 80-as kilépő műanyag "gégecső" van berakva, az levegőt a helyiségből szívja, ami az alagsor. Mikor szóltam hogy úgy tudom, szabályosan a levegőt is kívülről kellene szívni, azt mondták itt van elég levegő, és a hatásfok is jobb így. 
A kémény az kész,az lepecsételték számlát nem adtak.
Közben a kazán egyik szervize azt mondta, az eladó és a gázszerelő pecsétje is kell a garanciajegyre, a szerelő is lehet az eladó, csak akkor ő ad számlát a kazánról is.
A kazánszerviz az átvételkor szintén lepecsételi a garjegyet.

​​​​​​​Kösz

0

AzzA
AzzA picture
*

Egy egyszerű példával hadd mondjam el kérdés formájában, hogy miért nem .

Ha nem kellene, akkor kinek lehetne eladni 60/100 füstgáz elvezető csövet 8.000Ft -ér méterét ?
Neked 80/125 -ös csőre, vagy 80/80 ikercsőre van szükséged.

Kéményt írsz, ebből arra következtetek, hogy egy meglévő kéménybe húzták bele a simán 80-as csövet, mert a kölső 125-ös cső nem fért bele ?

Még most, időben kellene keresned egy valós szakembert, miélőtt egy árva forintot is kiadsz.

0

Teac
Teac picture

Szia!

Köszönöm szépen! 

A kémény maga 11-12 méter magas. Már oda lett adva a kialkudott ár 45%-a.
Igen, meglévő kéménybe húzták bele, amiben eddig egy  régi, de nagyon bevált 
Fég  cirkó-ba bele menő sima, egyenes, ill 90 fokos  - ezek szerint saválló, mert ez nem lukadt ki - csö volt, lemérve ez 130-as, feltételezem hogy a gégecső is ilyen átmérőjű, akkor ez lehetett szabvány, szóval elvileg belefért volna.  A régi kémény építésében aktívan részt vettem, ~24 éve,  konkrétan én raktam, abba  viszont sima aluminium hajlékony gégecsövet raktunk, átmérőre nem emlékszem, de feltételezem, azonos a cirkó feletti mérettel de megpróbálom lemérni. Ezt a kémény rakásával haladva, a tégla és a cső között rostált sóderes finom szemcsés betonnal kitömítettük.  Pedáns vagyok ebben, egy kőműves 5-ször olyan gyorsan dolgozik, mint én. Akkor kellett volna saválló gégecsövet betenni, de nagyon drága volt.. Ez a  régi alu cső a savtól szétmállott, a kéményseprőktől kihívott technikusok belekameráztak, alig lehetett átlátni a kéményen, az alu csíkokba levált és belehajlott a járatba. Akkor csak azért engedték ideiglenesen a további Fég működtetését, mert megesküdtünk hogy tényleg körbe van még betonozva is a cső. Közölték, akármilyen kazáncserekor is szigorúan ki kell béleltetni a kéményt.
Ezt közöltem is a kéményesekkel, mégis csak a kimenő 80-as PPs? műanyag csövet tették be.  Azt mondták, ez saválló, semmi gond se lesz.
A Haverom szerint átvertek, mondta hogy a kéményt fel kellett volna "fúrni", van nekik ilyen marófej  szerűség,  az kiszedi a széthajlott régi alut, meg a porózus betont is. De most hogy mondod, csak 125-ös a mai szívócső szabvány, marad 5mm, még marni se kellett volna, szinte, csak áthúzzák a célszerszámot.  Viszont az egyik kémény el  lett rontva, beleért a teteje a szarufába, rossz helyre lett téve a függő madzag. így a tetejét rakó kőműves elhúzta olyan 6 centit. A másik kémény egyenes. Eredetileg 1 kazáncsere lett volna, csak tágabb család ragaszkodott hozzá, hogy a másik kéményt is csinálják meg, ha már ilyen rossz, a kazánt meg megvesszük ha lesz pénzem. Ezt elmondtam neki  telefonban , azt mondta hogy rendben, ehhez képest a kéményszerelésnél a másik szaki  szembesített hogy a műanyag 80-as kéményt elolvassza a régi Fég a magasabb hővel. Ez se igazán korrekt viselkedés, kész tények elé állítottak. 
Szerintem amúgy ők is szakemberek, szépen megcsinálták a 80-as csövet is, csak elspórolták a külső szívó csövet. a gázbekötés is  kultúrált. Mondjuk az egyik sárga bemenő gázcső alul körbe van ilyen fémfóliával tekerve a csatlakozó felett, ami furcsa. A szivárgás tesztet is megcsinálták spay-vel. 
Mentegetőzésképpen, a lakásokat mi építettük, falakat mi raktuk, családi segítséggel, csempézés nagy részét is,  kellő anyagiak hiányában, a tervezőmérnök jött ki pár  hetente hogy ellenőrizze, mindent rendben talált.  Csak a vakoláskor, a víz, gáz szereléskor, tetőfedéskor jöttek a szakemberek. Arra akartam utalni, nehogy azt higgyétek, burzsuj vagyok és filléreskedek.

0

AzzA
AzzA picture
*

Azzal semmi probléma hogy a kéményt használják a füstgáz cső kivezetésére. Az a gond, hogy nem használják a rendes kivezetést a kazánhoz.

80- as kéménybe,csőbe nyilt égésterü kazánt akkor sem szabad bekötni ha a cső nem olvad el.

Keress rá a neten és hasonlitsd össze a nálad használt csöveket, a kazánhoz hozzá való csövekkel.
 

0

Jaca
Jaca picture
****

80- as kéménybe,csőbe nyilt égésterü kazánt akkor sem szabad bekötni ha a cső nem olvad el.

Azt ne feledjük, hogy itt kényszerített füstgáz elvezetés van. Ha a kémény volt a korlátja a 125/80-nak, akkor a beszívó csövet még simán oldalfalra ki lehet vezetni. 

1

Teac
Teac picture

Köszönöm mindenkinek a segítségét!

Az lett, hogy utólag a felszerelő szakember kivezette a szívócsövet a mennyezeten a szabadba, így már elvileg szabályos, kívülről  szív.
A papírokat, engedélyeket is odaadta, rengeteg van, tervrajzok is, pedig ez csak egyszerűsített kazáncsere.
Mennyi terv, engedély kellhet most egy teljesen új szerelésű kazánhoz? 
Az 5 év gatanciát buktuk, mert azt nem mondták, hogy egy garjegyben levő regisztrációs szelvényt beüzemeléstől számított 1 hónapon belül vissza kell küldeni. Meg mikortól számít a beüzemelés?
Így maradt a 2 év gari.

0

AzzA
AzzA picture
*

Nem az új kazánról szólt az idézett rész, hanem a régi FEG kazánról, ami hagyományos kéményes kazán.
A turbó és kondenzációs kazán nem kéményes kazán, és nem nyilt égésterű.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Akkor olvasd el még egyszer. A FÉG kazán még a 135-ös kéményben volt, az új gázkazánt tették bele 80-as csőbe. A "gáz" inkább az hogy a zárt égésterűnek a szabadból kellene szívnia a levegőt, ez meg így nyitott lett, hogy a beszívó cső bent maradt. 

1

AzzA
AzzA picture
*

A másik kémény egyenes. Eredetileg 1 kazáncsere lett volna, csak tágabb család ragaszkodott hozzá, hogy a másik kéményt is csinálják meg, ha már ilyen rossz, a kazánt meg megvesszük ha lesz pénzem. Ezt elmondtam neki  telefonban , azt mondta hogy rendben, ehhez képest a kéményszerelésnél a másik szaki  szembesített hogy a műanyag 80-as kéményt elolvassza a régi Fég a magasabb hővel. Ez se igazán korrekt viselkedés, kész tények elé állítottak. 

80- as kéménybe,csőbe nyilt égésterü kazánt akkor sem szabad bekötni ha a cső nem olvad el.

De már kémény sokkot kapok indecision

0

Teac
Teac picture

Kösz mindenkinek a választ!

Amikor telefonba mondtam hogy a másik régi kazán maradna, akkor még fogalmam se volt, hogy az újnak 80-as kimenő csöve van. A régi kéménybe a 125cm?-es 20 éves sima alu gégecső szétment, a szálai össze vissza behajoltak, alig lehetett rajta átlátni kamerával, azért akartuk azt is megcsináltatni.  Azt hittem, saválló fémből lesz a kémény.

Neki kellett volna mondania a telefonba ,mint szakembernek, hogy a kéményt és a kazánt CSAK EGYÜTT lehet cserélni.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Ez egy baromság. Nem szívhat bentről. Hatásfokos magyarázat is egy baromság, hisz bentre valahol behúzza a hideget... Különben behorpadna a ház oldala ;)

Ezt ne vedd át.

3

Inhouse
Inhouse picture

Ez így biztosan nem szerelhető már fel a jelenlegi szabályozás szerint.

2

RTZ
RTZ picture

Üdvözletem!

https://www.kazancserebudapest.hu/kondenzacios-kazan-csere.html
Ez alapvetően tartalmazza a készülékcserével kapcsolatos  eljárásokat.

https://epuletmernok.hu/epitkezes/kazancsere/
Ebben még a régi rendszerről is szó van, de a mostani engedélyezett része jelenleg is érvényes.

Általában ami engedélyhez kötött tevékenység, azt nem lehet számla nélkül okosban megcsinálni!

üdv
RTZ

 

1

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Pontosítsunk, nem szabad laugh

1

RTZ
RTZ picture

Üdvözletem!

Mindent szabad, de nem mindent lehet!
vagy.
Mindent lehet, de nem mindent szabad!

Tán nem nyelvész a jogász úr? laugh

üdv
RTZ

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Nem, nem nyelvész, de annak ellenére, hogy mindenféle jogi követelménye van a gázkazán telepítésének, nagyon sok az okosban felszerelt kazán, de beszélhetünk gáztűzhelyről, gázbojlerról is. Szóval lehet, de nem szabad. És nem is kötekedésből jegyeztem meg, mielőtt félreértenéd.

0

RTZ
RTZ picture

Üdvözletem!

Nem értettem félre, csak egy picit próbáltam humorosra venni a dolgot, amit jeleztem is..
A kötekedés esete pedig eszembe sem jutott, mert valóban sok botcsinálta szélhámos "szerelő" van az említett iparágban és a bennük bízó, de a témához nem értő megrendelők, sokszor sajnos valamilyen módon áldozatok, a lehúzásukon kívül még többszörösen ráfizethetnek.

üdv
RTZ

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

A magyar ember nem szeret fizetni. A felrakással mindkettő jól akar járni, a szerelő és az ügyfél is. Még a kivitelezés is lehet kifogástalan, csak papír nem lesz, "ha gond van, szólsz" alapon. Addig nincs is baj, amíg baj nincs.. például egy év után megadja magát a 60e Ft-os vezérlő, gari nincs. És a jobbik eset, ha megvan még a kivitelező, aki persze majd sokára fog ráérni...

0

RTZ
RTZ picture

Üdvözletem!

Tökéletesen így van! Ez sajnos nagyon sokszor előfordul az élet szinte minden területén!

üdv
RTZ
 

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Most tulajdonképp mi a kérdés? Hogy kell -e számla, meg kitöltött garijegy? Igen.

Átadta a munkát? Készen van? Ha igen, kell számla. Ha nem, akkor meg kell várni, amíg készen van. Autód ha szerelőnél van, nem ad számlát külön a fékcserekor, külön az olajra,.meg külön a gyertyacserére. Nem? A végén kapsz 1 tételeset..  vagy a közértben külön blokkot kapsz a tejről, kenyérről.. mindenről?

A kondenzációs cirkók eleve fura állatok, agyon van szabályozva, az mindig kerettyel, sípol, susog, kerreg. Ezek ilyenek. De a "fura hangja van" helyett műszaki emberként meg fel is vehetnéd, netán be is azonosíthatnád, honnan jön a szerinted fura hang.

A furcsa kémény se egy pontos terminus technicus..

Ez meg inkább a borozóba való. Szerintem. Mert itt javítás biztosan nem lesz.

1

Sponsored links