You are here

Lemezjátszó választás

48 posts / 0 new
Last post
spgabor
spgabor picture

Sziasztok,

kedvet kaptam a bakelit lemezhallgatáshoz. Ezért a padláson megkerestem szüleim Tesla GZC711-es lejátszóját, illetve találtam egy GZ711-et is. A kettő között csak annyi a különbség, hogy egyik sztereo, másik mono. Legalábbis ránézésre. Tű és
Hangszedő mindkettőbe VK4302 kell, de tű sajnos egyikben sincs már. Mivel új hangszedőt és és tűt már nem tudok ezekhez venni, érdemes használttal próbálkozni, ha találok? Illetve olvastam, hogy a kristály hangszedő nem is annyira jó a lemeznek, mert előbb tönkreteszi. Ezért azon is gondolkodom, hogy elengedem a Teslat és veszek valami mást. Találtam 80-as évekbeli Pioneert Pl 120 és 200-at, ami megtetszett, de nem tudom, ez is jó választás lenne-e. Mit javasoltok, merre kellene elindulni?
Annyi kiegészítést még tennék, hogy phono kimenettel erősítővel használnám. Eleinte meglévő régi lemezekkel, de szeretnék újakat is venni.

Köszönöm a segítséget előre is!

Üdv.
spgabor

Comments
spgabor
spgabor picture

Sziasztok!

Végülis sokat tanakodva vettem egy szép állapotban lévő Taya DP-510-et.
Vételkor egy nagyon régi Marantz erősítőn (PM 250) és hangfalon (HD 345) próbaltuk ki az eladónál, ahol nagyon szép hangja volt.  Itthon viszont az Onkyo TX-NR717-en nem tetszett, ezért úgy döntöttem, veszek hozzá egy sztereó erősítőt már most. Technics SB-CS5 hangfalam van, amivel használnám egyenlőre. Marantz pm 6010 ose és a PM 42, 52, 44SE, 68 típusokat néztem első körben.
Ha az erősítő kiválasztásában is tudtok iránymutatást adni akár egy másik topikban, azt megköszönöm!

Illetve köszönöm mindenkinek a hozzászólást és a segítséget!

Üdv.
spgabor

0

Furmany
Furmany picture

Hello!
Ha az Onkyo TX-NR717 direktbe kapcsolod, ott csak sztereóba megy, kihagy minden hangzás képet úgy sem jó? Vagy pure audio - ba.

0

spgabor
spgabor picture

Szia,

így használom. Illetve Pure audio-ban. Más forrásból nagyjából megfelelő a minősége. Első körben megpróbálok egy jobb minőségű hangszedőt.

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Jó választás, gratulálok! A Denon hangja nekem sem tetszik, kemény, "japános". Egy Marantz-cal biztosan nem lőssz mellé. Ha teheted, hallgasd meg, mielőtt megveszed. Ha jól emlékszem, a Szondi utcában van egy HiFi kereskedés, ahol Marantzokat forgalmaznak. Ott van lehetőség hallgatózásra, és tanácsot is adnak a választásban. A Marantz inkább európai fülre van hangolva. Döntésben csak az ár lehet meghatározó.

0

spgabor
spgabor picture

Szia,

egyenlőre az erősítőt elengedem. Megpróbálok egy jobb hangszedőt és módosítani a hangfalaim helyzetén. Sajnos a dobozokat nem tudom cserélni, pedig az valószínűleg lényegi javulást hozna.

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Azt meg tudod valahogy fogalmazni, hogy mi volt ami tetszett az eladó rendszerében és ami hiányzik a tiedből?

Az tény, hogy a házimozi erősítők nem túlságosan alkalmasak komolyabb zenehallgatásra. De erősítő és erősítő között is tud nagy különbség lenni. Mégis, talán ezeknél is fontosabb a hangfal. Azért nagyon ne ess kétségbe, ha veszel egy jó erősítőt, és nem hozza az elvárt javulást.
A hangfalak elhelyezése is nagyon sokat számít. Vannak olyan hangfalak, amik szeretik, ha fal közelében vannak, de többségük nem. Állványon van-e vagy nem. Stb...stb...
Ha a magas hangok csilingelése hiányzik, akkor nézelődhetsz a Denon erősítői között is, mert a Marantz-hoz hasonlóan (hiszen egy cég) hangsúlyosabb a magas átvitelük.

Gábor

0

spgabor
spgabor picture

Szia,

ami a Marantz-nál megvolt, az a határozott, telt de nem tolakodó mély. Szépen kijött a dinamikája. Valamint a magasak tiszták, de nem túlzottan csilingelő volt.  Az én fülemnek az tetszik, ha minden hangot kellő erővel hallok, de nem tolakodik egyik sem.
Most próbálok ezen is alakítani, de egyenlőre nem veszek erősítőt, nem akarom elkapkodni.

Köszönöm a tippet!

Üdv.
spgabor

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: az erősítőkben levő  korrekciós erősítő eltérő lehet
RIAA
DECCA
NAB
PYE korrekció a gyakori.

Európában a RIAA a használatos lemezkorrekció
Mielőtt másik erősítőt vásárolnál, ésszerű lenne építeni egy RIAA korrekciós előerősítőt az AUX bemenetre

Bálint
 

0

spgabor
spgabor picture

Szia,

igen, beszéltem ma egy kedves lemezrajongóval és ő is ebbe az irányba tapogatott, hogy első körben hangszedő, majd esetleg külső phono erősítő segíthet. Nem feltétlenül az erősítőtől lesz nagyobb eredmény. Illetve szerintem a hangfalaim sem a legideálisabbak már.

Üdv.
spgabor

0

Öreg Tom
Öreg Tom picture

Üdv Spgabor !
Ha mégis rendbetétel mellett dönt és talál köztük valami , illetve a Tanyasiak ,akkor jelezzék .

Öreg T.

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Akárhogyan is döntesz, gratulálok, mert új világ fog megnyílni előtted.
Az egyetlen tanács, ami bármely lemezjátszóra vonatkozik: nem mindegy, mire teszed rá. Ha nincs márványlapos koloniál vagy német barokk tálalószekrényed, akkor sincs gond. Mindenképpen tegyél alá egy min. 15 kg-os márvány vagy gránitlapot.
A másik tipp a tű tisztítása. 2-3 lemezoldal után javasolt, mert látni fogod, hogy minden szmötyit összeszed és torz lesz a hang. Az én módszerem: egy kiürült, kimosott körömlakkos üvegcsében izopropil-alkoholt tartok, azzal kefélem át a tűt szigorúan hátulról előre irányban.
A lemezek ápolása külön fejezet.

1

welding alt
welding alt picture

Szia, sajnos a 80-as években nem volt márványlapom a kulturházban, ahol DISCO esteket rendeztem ...de az NC410 is jó volt anélkül is. A Marosvásárhelyt ( ELECTROMURES) gyártott  erősitő is tette a dolgát valamint a kazettás magnó is.Nézd a mai világot, kevés ember keresi a jó hangzást, elég a kezébe egy kütyü, fülébe egy dugó és máris azt hiszi, hogy élőben hallgatja az OMEGA-t. Ami azt illeti igazad van ( leírtak) , de akkor csak TE fogod hallani a lejátszott lemezt egy pormentes szobában.....( bocsánat, nem akarlak bántai ezen beszólással)! 
Üdv. welding alt

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Sajnos nekem sincs pormentes szobám. Lecsukom a plexitetőt és annyi. Nem értem, hogy ha rezgéscsillapítást rakok alá, akkor mitől fogom csak én hallani. Nem úgy működik a rezgéscsillapítás, hogy lefojtja a hangot és senki más a családból nem hallja, ez óriási tévedés! Ellenkezőleg, lehet járkálni, táncolni, hangosan düm-düm zenét hallgatni, részegen nekiesni a lemezjátszó állványnak, és nem fog ugrani a tű. (Egyesek szerint megszünteti az akusztikus visszacsatolást, és ezáltal tisztábban szól - már akinek ez fontos).

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Egy picit beleszólnék az itt kialakuló beszélgetésbe, mielőtt átalakulna hardcore vitává...

Fent vagyok több fórumon is, nem alaptalanul írom.

Van az a kategória, aminél igenis számít, hogy mi van alatta, mi van felette, mellette, stb. Vannak bőrpatkányok, meg matricák, meg mindenféle praktikák, amiktől kitisztul a tér, meg kiterjed a színpad és elkülönülnek a hangszerek. DE az nem ez a kategória, amiről itt most beszélgetünk. Az inkább a több száz ezer Ft/komponens kategória.

Ezért ezen kemény véleményütköztetésbe kezdeni nem látom értelmét.

Ebben a kategóriában egy hangszedő csere vagy egy keleti/nyugati futómű csere tud hallható eredményt hozni. Hogy egy Pio PL-200 alá rakok-e hangzásjavító matricát, vagy nem, az nem érzékelhető. Főleg nem - mondjuk - egy Videoton hangfalpáron, az erősítő saját phono bemenetén.

Ezt békítőleg írtam, nem az érzelmek felkorbácsolása céljából.
Kezeljük helyükön ezeket az eszközöket...

Gábor

3

welding alt
welding alt picture

Szia!
Sajnálom, hogy elbeszélünk egymás mellett. 
Üdv. welding alt 

1

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Semmi gond. A "részegen nekiesni"-t csak poénnak szántam, bár adott esetben a nehéz alátét megmenthet egy drága hangszedőt és lemezt. Láttam már olyat, hogy valaki meglökte a lemezjátszót, és az lejátszotta az "Új barázdát szánt az eke" egy változatát. Szóval kényes jószág, nem úgy mint a CD. Sajnos nem is gyerek-kompatibilis.
Ezzel úgy vagyok, hogy van aki az autóját fetisizálja, van aki a hifijét. Nálam mindegyik használati eszköz, persze kímélem az észszerűség határain belül.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: az ecset a kar irányába mozogjon , ne oldalról!

Bálint

1

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Pontosan! Ahogy írod. Tilos jobbra-balra "kefélni". Csakis hátulról előre szabad, finoman.
Régen a 80-as években az egykori Ramovillnál a Belgrád rakparton árulták az Ortofon hangszedőit. A drágább mozgótekercses modellek ára meghaladták a havi átlagkeresetet. Azok mellé csomagoltak egy kis kefét, amivel szárazon lehetett leszedni a port a tűről. Azonos a szempillakefével, vagy minek hívják. Az Ortofon is leírta, hogy csakis hátulról előre.
Akkoriban a HIFI Magazin leközölt 2-3 féle előerősítőt lemezjátszóhoz, a neten elő lehet keresni. Főleg akkor érdekes, ha az erősítőn nincs Phono bemenet. Sokféle idehaza forgalmazott lemezjátszót is teszteltek. Emlékeim szerint a Tesla vagy Supraphon szíjhajtású modelljei nem voltak rosszak. A típusra nem emlékszem, csak arra, hogy vékony alu cső karja volt, és mindent lehetett rajta állítani.
No de elég a nosztalgiából, irány zenét hallgatni!
 

0

welding alt
welding alt picture

Szia!
Kösz, ez szép leírás a múltról.
 

0

spgabor
spgabor picture

Köszönöm mindenkinek a hozzászólást. A dolgomat nem könnyítettétek meg, de a Pio kicsit most újra szimpatikusabb.
Nekem egy hétköznapi nappaliban lesz elhelyezve. Jelenleg egy Onkyo 717-es házimozi erősítő phono bemenetén, két Technics hangfallal lenne használva. Így nem magas kategóriás rendszerem van jelenleg. Egy ehhez mérten jobb minőségű lejátszó az igényeket kielégítené. Esetleg hosszútávon a fejlesztése a rendszernek elképzelhető, de ésszerű keretek között. A lejátazót viszont nem szeretném cserélni hosszabb távon sem.

0

spgabor
spgabor picture

Köszönöm az infókat, megerősítettetek a gondolatmenetemben.
A GZC711 anyukámé volt. Annak a hibája annyi, hogy az automata karmozgató  mechanikát kiskoromban letörtem és az oldalán lévő összecsukó zár letört. Műszakilag rendben van.
A GZ711 esztétikailag hibátlan, de úgy emlékszem, az csak rásegítéssel kezdett forogni.
Van egy régebbi táska lemezjátszóm is, talán az is Tesla.
Mind a hármat próbáltam eladni pár ezerért, de nem volt rájuk jelentkező.
A Pioneer tetszik, keresek egy jó állapotban lévőt. Itt melyiket érdemes inkább a 100 vagy 200-as szériát? 

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Mindkettő a nyolcvanas évek elején készült lejátszó, nagy különbség nincs köztük.
Nézz körül audiós fórumokon, mindig van pár a piacon.
De ebben a kategóriában már talán egy NAD 5120-at is kifoghatsz vagy hasonlót.
A hangszedő kérdéses még, de nagyon jó áron vannak már alap MM hangszedők, 
pl. Audio Tecnika, stb.
Egyszeri, kicsit nagyobb befektetés,és sokáig tudsz jó minőségben lemezeket hallgatni.

2

spgabor
spgabor picture

Szia,

amit javasoltál típust, jófogáson van is egy szép állapotú dobozban, nemrég szervizelve.
Mi a különbség az említett Pioneerek és a NAD között? Illetve általánosságban a szervízük hogy működik? Mennyi időnként kell általános karbantartást végezni rajtuk?

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Nekem volt NAD5120 Ortofon OM3E-vel. Volt Tesla NZC420 AudioTechnika hangszedővel. Most van egy Pioneer PL300 gyári hangszedővel.
A NAD-dal csak a baj volt. Nagyon érzékeny, nehezen beállítható, rendszeres foglalkozást igénylő szerkezet. Én nem voltam oda a hangjától, bár sokan tekintenek rá szép szemmel.
Az NZC-t egyszer kellett rendbe rakni, utána szépen ment. Mint lemezjátszót inkább a felejtős kategóriába tenném.
Na a Pio az egy kvantum ugrás. A hangja is és a megbízhatósága is.

Gábor
 

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Szia!

A PL-200 Pioneer Japán készülék, Direct Drive, S-kar, cserélhető shell, (ez nagy előny!)
A NAD az Cseh, NC470, megvette a NAD annó. Ez szíjhajtású,egyenes karral.
Nagyon nem kell szervizelni, és tapasztalataim szerint ritkán is hibásodnak meg, megfelelő tárolást,és használatot feltételezve.
Gépkönyv szerintem mindegyikről elérhető, ha javításra kerülne sor.
A NAD-nál a szíj állapota/feszessége amire ügyelni kell.
Ha komolyabban érdekelnek a készülékek, audio oldalakon találsz róluk részletes infót.
Annó talán még a HI-Fi magazin is kivesézte mindkettőt.

 Üdv!  Tóni
 

0

formasu
formasu picture
*

Szia!

VK4302 új, bontatlan betét és tű van nekem. Ez már elég régi, nem tudom kipróbálni, hogy állásban nem ment-e tönkre a betét. A tű az biztosan jó benne, az állásban nem romlik el. 

A PL 200 más kategória, a minősége még ma is jó, csak erősítő kell hozzá.

A Tesla  sztereó ha működik, és komplett állapotban van, csak a tű hiányzik és nem foglalkozol vele, esetleg beszélhetünk róla.

Üdv: formasu

0

zsugori
zsugori picture
***

0

spgabor
spgabor picture

Szia,

feljebb leírtam az állapotát, illetve este tudok képet csinálni mindről. Ha esetleg érdekel a sztereó és gyűjteménybe megy, jelképes áron szívesen odaadom, mert ez van hozzám legközelebb érzelmileg. A többit meg újra meghirdetem, hátha lesz jelentkező rájuk.

Üdv.
spgabor

0

formasu
formasu picture
*

Szia! 

Nézegettem hirdetéseket, és az a tapasztalatom, hogy hibás lemezjátszó senkinek sem kell, semennyiért. /esetleg, ha valakinek valamilyen alkatrész hiányzik, amit nem tud pótolni. /

Amiket hirdetnek, azoknak a legtöbbjéből hiányzik a hangszedő, vagy hibás. Egy új hangszedő (itt a Fórumban volt pár hete) ára 20 eFt felett van boltban. Amelyiknek más hibája is van, mint a hangszedő, az mehet a "kukába". 

Ezt írtad: "A GZC711 anyukámé volt. Annak a hibája annyi, hogy az automata karmozgató  mechanikát kiskoromban letörtem és az oldalán lévő összecsukó zár letört. Műszakilag rendben van."

A másikból nem lehet áttenni, vagy az más fajta? Ha az törött, a kikapcsolásnál helyre teszi a kart? Látszódik a törés kívülről? /Nem ismerem, hogy mi törhetett el?/

Más. Nem csak PL 200-ban gondolkozhatsz, de arra figyelj, hogy a hangszedő is jó legyen abban, amit megvennél, jó legyen a sebessége is, és az sem lenne gond, ha szép is lenne külsőre!

0

spgabor
spgabor picture

Csináltam pár képet a Tesla-król, az alábbi link alatt elérhető az összes lejátszóm. A képek között láttam, hogy van korábbi képem egy negyedik Tesla lemezjátszóról is. Akkor ez is van valahol a padláson, de meg kell keresnem. :)
Képek

0

formasu
formasu picture
*

Szia. Engem továbbra is csak a 710-es, a sztereó érdekelne. Nem látom, hogy mi van eltörve, vagy nem ezen van a törés?
Ha ezen van, akkor javítható? Meg lehet ragasztani? Nem hiányzik darabja? 

0

spgabor
spgabor picture

A 192036-os számú képen látszik. Csak pót alkatrésszel lenne javítható, mert nincs meg.

0

spgabor
spgabor picture

Szia,

akkor sajnos mind a 2 megmarad, max ha találok hozzájuk alkatrészt, megcsinálom. A GTC711 nem teszi e helyére, mert letörtem. Bár már nem emlékszem rá hogyan, kb 3-5 éves lehettem.

Nem nagyon értek hozzá, melyik típust lenne érdemes. Olyat keresek, ami jó minőségű, alkatrészben jól ellátott még sokáig, inkább kicsit drágábban, mint vagy folyton elromoljon, vagy ne lehessen élvezni a hangját.

0

formasu
formasu picture
*

Szia!

Egy ilyenhez mit szólnál, mint ami a képen van?

File csatolás: 

1

spgabor
spgabor picture

Ez amúgy eladó nálad?

0

spgabor
spgabor picture

Erről mit lehet tudni?
Pio és a Nad között vannak pro és kontra érvek tapasztalatból. Kicsit jobban körbe kell járnom, melyiket érdemes. Mert mindenképpen valami hosszú távon használható és minőségi eszközt szeretnék.

0

formasu
formasu picture
*

Ez már egy nagyon jó minőségű lemezjátszó. Amikről eddig volt, szó azoknál komolyabb. 

0

spgabor
spgabor picture

Te árulod? Tudsz róla részleteket írni?

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Ez tényleg jó gép.
De gyanítom ennek az árából kijön egy NAD, meg egy Pioneer is, meg még pár sörre is marad apró.smiley

0

torokj
torokj picture

Ez a nagy Orion toronyhoz mellékelt lemezjátszó.
Eredeti fej van benne?

0

torokj
torokj picture

Szia,
Én ha hosszú távra terveznék,mindenképp direkt drive lejátszót vennék.
A lejátszófej meg pénztárca kérdése.Érdemes a Revox vagy a HFM RIAA korrektort utánépíteni,hatalmas különbség van a kommersz (általában 1 IC) korrektorok között.
TJ

2

TonyStark
TonyStark picture
***

Sajnos ezek a régi piezo betétek hajlamosak állásban is tönkremenni, a piezo lapok gyakorlatilag lebomlanak, ez az oka, hogy 
mindenki ilyet vadászik, persze kevés sikerrel.Ha mégis valahol beszerezhető, az sem ad sokáig okot az örömre.
El kell ezeket a Teslákat felejteni.És akkor még csak a hangszedőnél tartunk, a mechanikáról, vezetékezésről, tányérfordulatszám pontosságáról még nem 
is beszéltünk.
smiley

1

formasu
formasu picture
*

Jogos, amit írsz. Én is megjegyeztem, hogy van új nekem, de nem vagyok biztos abban, hogy működik? 

A Teslák egy régebbi készülékek, és más volt a célszemélyük, mint egy PL200-nak. Vannak, akiknek ez is megfelel, csak szóljon...

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Igaz, de tedd a kezed a szívedre:
-Rádobnál egy Teslára a VK hangszedő alá egy Apple Corps nyomású Beatles vinylt?smiley

Erről ennyit.

1

mindigehes
mindigehes picture
**

Na jó.. de egy Zizilabort....

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Hááát...
A Zizisek megérdemlik hogy lejátszás után vinylporos legyen a lemez a gyalulós hangszedő miatt.
smiley

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Szia!

Személyes vélemény:
Engedd el a TESLA cuccokat. A régi VK hangszedő meg a tűje igazi lemezgyilkos, a hangminősége értékelhetetlen.
Tudom hogy lesz majd ellenvélemény, mert az idő meg az érzelmek megszépítik a dolgokat.
Én kizárólag ár/érték arány és hangminőség alapján adnék tanácsot.
Jobban jársz a régi Pioneer pörgetőkkel, és ebbe tudsz venni korrekt MM hangszedőket.
A Tesla-kat meg boltold el, pár gyűjtő talán lecsap rá. Nem tudom mennyi lehet a gyűjtői értékük, de gyanítom nem sok, mert rengeteg van belőlük 
itthon.

Üdv!  Tóni

5

Sponsored links