You are here

Mindig TV vételi probléma

Tisztelt Elektrotanya!

Jó pár éve regisztrált tag voltam, most nem tudok bejentkezni, ezért itt írok.
Létavértesen van egy vidéki házam ahol nem tartózkodok annyit hogy megérje előfizetni kábéles TV vételre, ezért az ingyenesen fogható mindig TV nézném. Mivel főleg kertészkedni járok és nem TV nézni, csak este szeretném meg nézni a híradót. Örököltem egy LG HD TV-t 18dB-es kültéri antennával, amit ráiránytítottam a debreceni Pallagi adóra. Miden szuper volt kivéve az M1, a Duna, M4 Sport és a Duna World aminek a képe szét esett, a hang akadozott. Mondtam magamban, régi antanna, régi kábelelek, meg lehet hogy kevés 18dB ezért vettem egy FZ 56 típusú Somogyi Elektronic antennát, ami erősítővel 56 dB tud. Minden kábelt újra cseréltem és ez megoldotta a probémát az év elejéig, akkor ugyanaz jött elő mint ami korábban volt, sőt az M1 esetén az is írja a TV hogy gyenge a jel. Utánna néztem mi változhatott meg, megjelent egy új LTE sáv a Létavértesi Telekom tornyon a Band 28 ami eddig nem volt. Vettem egy LTE szűrőt, de semmit nem segít. A szűrő paramétere: LTE700, Freq 87-694MHz band pass, 695-1000MH band stop. 
Néhány dolognak utánna néztem:
Pallagi adó az E40-en 626MHz-en, mux A-ban 12KW-al surározza a problémás csatornát ami nekem észak-nyugati írányban van kb. 20km-re a házamtól.
A Létavértesi Telekom torony kb. 90 fokra délre van a Pallagi iránytól. Ezen a Telekom a Band 1,28 és Band 20 és Yettel Band 20 van.
Van egy közelebbi torony északi irányban ami Vodafon Band 20 és DigiMobil Band 3.
A Wikipédia szerint az itt használt LTE csatornák frenvanciái:
Band 1   2100MHz
Band 3  1800MHz
Band 20  800MHz
Band 28  700MHz

Szerintem a Band 1 és Band három nem zavar, ami zevarhat az a Band 20 és Band 28. De csak a Band 28 új! 

Nem tudom mit tegyek. Várom a nállamnál tapasztaltabb kollégák tanácsát.

Üdvözlettel:

Spiller

Comments
SzBálint
SzBálint picture
****

szia: erdő, fák nincsenek az antennajel útjában?

Bálint

0

Spiller
Spiller picture

Tisztelt Elektrotanya!

Azt hiszem utoljára teszek bejegyzést ebben a témában. Kaptam sok hasznos és kevésbé használható tanácsot. Pünkösd hétfőn rászántam magam hogy foglalkozok problémával, de a TV-t valószínű megszállta a Szentlélek mert TV1 tökéletes minőségben jött, úgyhogy semmihez sem nyúltam. A helyzet azóta is majdnem hasonló, 90 százalékban jó a vétel, csak néha kockásodik vagy akadozik a hang. Megnéztem a TV menüjét, van beépített jel erősség mérő. Amikor rossz a vétel 60-65 százalékot mutat, amikor jó akkor 90 százalék fölött van. Korábban azt tapasztaltam akkor rossz a vétel, ha süt a nap, de tegnap rácáfolt tűzött a nap és jó volt a vétel.
Üdvözlettel
Spiller
 

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Meg is köszönted, meg be is szúrtál kicsit... :)
A jelerősség egy dolog, a jelminőség lehet, hogy fontosabb. Ha a jelerősség ingadozik, az sem túl jó jel.
Mi újság azzal, hogy próbáld meg a komádi adót?

0

Spiller
Spiller picture

A komádi adóra nincs rálátásom, szomszéd ház és a saját magas gyümölcs fáim miatt.

0

Spiller
Spiller picture

Igen érdekes információt kaptam egy létavértesi ismerősömtől. Neki vezetékes mindig TV előfizetése van és ott is előfordul hogy kocásodik ez a multipex ami nállam is. Akkor most mi van?

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Én nem indulnék el ezen a vonalon. Kérdezd körbe a szomszédokat, van-e vételi gondjukk. Szerezz be egy set-top boxot kölcsönben, azok tudják mutatni a térerőt és a vétel minőségét is. Ez a két adat nagyon sokat el tud árulni. 

0

Volvos Zoli
Volvos Zoli picture

Üdv! Az erősítés nem opció. A legjobb erősítő a JÓ antenna! Ha minél magasabban van, az nem hátrány. Mindenek előtt tájékozódj a sugárzási polaritásról, hogy egyeznek-e. Egy mezei "lepke" antenna kibelezve, csak az illesztő balunnal csodákra képes, vagy az illesztést nem igénylő LOG-PER antenna (mert ezek elvileg 75ohm-osak) amiket ajánlok a legolcsóbb megoldás. Ha ezek nem válnak be, akkor kell próbálni a sokelemes "nemtudommianeve" ISKRA vagy miféle valamiket... Zárójelben megjegyezném, hogyha kurvanagy az eltérés a MUX-ok jelszintjében, akkor nem hinném hogy nálad van hiba...

0

Spiller
Spiller picture

Köszönöm a választ, van egy régi lepke antennám is erősítővel, ami megpróbálok. 

Spiller 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: erősítőt csak végszükség  használj, akkor is fenn, az antenna csatlakozónál, ha hosszú a levezető koax kábel (10 m felett)
De ezt már írták
A Yagi antennát UHF balunnal  kell illeszteni a koaxhoz
A koax lehetőleg szövött árnyékolású, minél kisebb csillapítású legyen
Az antenna polarizációja azonos kell legyen az adóéval

Bálint

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ha eltérés van a MUX-ok szintjében, az adódhat a frekvenciájukból. Olyannal már találkoztam, hogy vagy az alsóbb, vagy a felsőbb frekik jóval gyengéppek voltak.
Érdekesség képpen a BiQuad antennával van jó tapasztalatom, 3-as horganyzott acéldrótból meghajtva simán mehet a koaxra. Az 50km-re lévő kabhegyi tornyot tökéletesen veszi lakáson belül a fal mellé téve (majdnem arra néz a fal), és még van rajt 6 méter koax. 
Ilyen, csak 120mm oldallal, 600MHz-re méretezve:


Még hátfal sem kell neki

0

Szlajos
Szlajos picture

Kedves Spiller!

20 km-re nyugatra lakom tőled, és én Tokajra állított antennát használok. Debrecen csak 20 km-re van, Tokaj mégis ugyanolyan jól jön (egyes MUX-on még jobban is).
Régi 91 elemes széles sávú UHF tetőantennát használok egy 20 dB-os erősítővel. Az erősítő a kábel csillapítást és a 4 felé osztás veszteségét korrigálja.
Ilyesmi antenna: https://www.google.com/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Fwww.radiomuseum.org%2...
MindigTV családi csomagom van, 3 előfizetői kártyával.
 

0

Robineni
Robineni picture

Szia! Magam is így jártam Solymár egy mélyebben fekvő részén.Minden létező trükköt megpróbáltam és arra jutottam,hogy valószínűleg adó oldali hiba lehet.Ha véletlenül valami megoldásra jutsz légy szíves közöld.Üdv:Attila

0

Kumi
Kumi picture

Szia!
Nagyon határon van a DVB-T vétel. A hibátlan kép és a teljesen szétesett kép között 2-3 dB különbség van csak. Ekkora eltérést okozhatnak az időjárási körülmények.
A lényeg nem a jelszint, hanem a jel/zaj viszony (bithiba arány).
Rákeresve az alkalmazott antennára két megállapításom lenne.
1. Az antenna nyeresége erősítő nélkül nem lehet túl nagy a méretekből ítélve, pedig ez nagyon fontos lenne.
2. Az 56 dB erősítésből levonva a mondjuk kb. 8 dB-es antenna nyereséget, akkor 48 dB erősítést kapunk. Ez szerintem szakmai tévedés, nincs szükség ekkora erősítésre, csak hátrányai vannak.
Én egy 14 dB-es erősítő nélküli Yagi antennával oldanám meg a vételt.
Ha a koax kábel a TV készülékig több, mint 10 méter hosszú, akkor egy max. 12 dB-es erősítőt alkalmaznék közvetlenül az antennánál.
Üdv.: Kumi
 

1

Spiller
Spiller picture

Köszönöm a választ, én is ilyen irányban gondolom. A mostani antenna nem jó, előveszem a yagit és azzal próbálkozom tovább.

0

skorpio
skorpio picture

szervusz
igy van,ahogy irod
én 16db,ez gyári adat,nyereségű logoperiodikus antennával nézem Tokaj tornyáról a mindigTV műsorát,ez ugy 84km
probáld ki a logoperiodikus antennát

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:  ha szerzel kölcsön egy boxot, azzal ellenőrizni tudod, hogy  a tévé vevőrésze jó-e

Bálint

Joe említette a balunt, most van benne?

0

Spiller
Spiller picture

Tisztelt Elektrotanya!

A kapott válaszokból sajnos egyik sem segített. Az biztos hogy nem az általam eredetileg feltételezett LTE zavar probléma.
A zavar összefügg a felhőzettel, ha borult az idő és esik az eső akkor jó a vétel, ha derült az idő és nincs felhő akkor se kép, se hang az MTV1, Duna, Dunaworld és M4 Sport csomagban, a többi csatorna mindig jó.
Somogyi FZ56 külső antenna 5 méter magasan van és a debreceni Pallagi adóra van állítva.
Helyszín Létavértes. Nem tudom ha az antennát magasabbra tenném segítene-e?
 

0

kferi
kferi picture

Komolyan ezért az agymosó MTV1-ért küzdesz? Normális ember menekül a totális hülyítés elől.
 

6

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Pontosan ugyanebbe a csapdába sétáltam én magam is. Mindigtévé, jaj de jó, ingyen van! Nekem kell olyan. Régi Sony laposképcsöves tévém úgyis volt, sajnáltam kidobni. Strong vevőt olcsón vettem egy hirdetési oldalról, a legnagyobb tétel az antenna volt. Azon kívül, hogy néha megnézem, milyen szépen működik, soha nem nézem, mert a műsorok élvezhetetlenek.
Igazából rászoktam a kábeltévé músorvisszanézés és felvétel funkciójára. Egy hétre visszamenőleg ki tudom keresni, ami érdekel, és akkor nézem meg, amikor nekem alkalmas. Sőt, a reklámokat is át tudom tekerni. Kivéve az RTL csatornákon, amik ezt nem engedik, ezeket ha lehet kerülöm.
Szerintem ez a mindigtévé olyan, mint a néprádió volt: Kossuth, Petőfi, ezekből jön az igazság. Ne tekergessen a jónép, nehogy mást is halljon.

1

Jaca
Jaca picture
****

Ez van ingyé. Valamit meg nézni kell. És akinek csak ez van, annak fogalma sincs a valóságról, mert megszoktuk, hogy az M1 hiradó hiteles. 

1

Joe
Joe picture

Szia! Anno a síkreflektoros 4 dipólos antennát erősítővel is árulták. Mifelénk az volt a baj, hogy erősítő volt benne, és a szélessávú antennában lévő erősítőt leültették a nagyobb adók, ráadásul keresztmoduláció alakult ki.  Ami betápláló dugót adtak hozzá szakember részére is szerelhetetlen volt. Parkettmintás kép, plusz ablak analóg vételnél.

A megoldás: egy szimpla UHF balun, és a kábel végére pedig rendes koax dugó. Ha így lett összerakva, akkor láss csodát minden működött! 

Próbáld ki! 

Joe

0

torokj
torokj picture

Szervusz,
F,Koax dugó ,kábel beázás? Tv tunerje érzéketlen?
Én megpróbálnék egy már mások által is említett térerőmérést,felderítené,lokalizálná a lehetséges hibákat.
Nem hinném hogy ebben az esetben bármi jelentősége lenne az antenna kiemelésének.
""A zavar összefügg a felhőzettel, ha borult az idő és esik az eső akkor jó a vétel, ha derült az idő és nincs felhő akkor se kép, se hang"" Gondolom fordítva.
Nem tudsz kölcsönkérni egy olyan eszközt amiben van térerősség kijelző? Régebbi set top boxokban volt ilyen menüpont.Ezzel a TV esetleges hibáját is ki lehet szűrni.Gyakori,hogy kireped a forrasztás az antennacsatlakozónál,és csak a kapacitíve csatolt kis jel megy a bemenetre.
TJ
 

0

Spiller
Spiller picture

Bocs, csak az MTV1, Duna, Dunaworld és az M4 Sport multiplexel van probléma ha derült az idő, a többi csatorna mindig jó. Nem hiszem hogy kábel vagy kontakt hiba. A kábelek egy évesek, ahogy az antenna is. A TV kb 10 éves, megnézem az antenna csatlakozóját.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!
""A zavar összefügg a felhőzettel"
Ez tipikusan az a helyzet, mikor nincs rálátás az adótoronyra, és a felhőzetről visszaverődő jeleket szedi össze. 

Másik toronyra kell átállni, és újrahangolni a készüléket minden átállás után!

1

torokj
torokj picture

Jaca,szerintem elírás lesz az,felhős időben csillapodik az UHF deciméteres sávú jel in.Erre a sávra nem jellemző a visszaverődés a felhőről.

0

Spiller
Spiller picture

Nem elírás, én sem akartam elhinni, de pont fordítva jön a hiba. 

0

torokj
torokj picture

Üdv,
Akkor viszont túlvezérlés ,keresztmoduláció,TV AGC hiba.
Megpróbálnám egy másik eszközzel (TV vagy Set top box)

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Van még két adótorony ami számodra szóbajöhet. Állítsd át az antennát, és hangold újra a készüléket. Figyeld meg, hogy melyik frekvenciákon tapasztalsz gyenge jelet. 
A fehérgyarmati és a komádi toronyban az a jó, hogy az A multiplex az egyiknél az alsó frekitartományban van, a másiknál pedig a felsőben.
Ha az egyik toronynál az A multiplex rossz, a másiknál meg a B, akkor a készülékedben van a hiba. 

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Ez is meg volt?
Az adó erősebb, nincs is messze és a város sem zavarna be jelentősen...

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ezeket nézted?

2023, április 25 - 12:49
#515125
--------------------

https://www.frekvencia.hu/dvb-t-hng.htm

Az antenna polarizációja  azonos az adóval?

Bálint

0

poczkodi77
poczkodi77 picture
*****

Szia.

Esetleg műszeresen beállítani?! Sokszor jól jön ilyen helyzetekben (Tapasztalatból írom). Ha sikerül egy stabil 80-85%-os jelszintet állítanod a problémás csatornákon is, akkor mennie kell!
Erősítőt én sem támogatom...

Sok sikert hozzá!
Üdv.
PZ

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!
Erősítőt felejtsd el. Térképen nézd meg, merre vannak adók. Googlemaps-on lődd be, merre álljon az antenna. Lehet, távolabbi torony lesz a megoldás. Esetleg kérj kölcsön egy DVB T vevő dobozt, hogy az hogy viselkedik. 
Ezeknek a boxoknak az előnye, hogy a jelerősség mellett ír minőséget is. Van, hogy kisebb jelerősség mellett is jobb a minőségi mutató. 
https://www.fmdx.hu/transmitters-hng-penyige.htm
https://www.fmdx.hu/transmitters-hng-komadi.htm
 

0

kferi
kferi picture

Annak a TVnek, antennának esze van és nem engedi nézni az agymosó TV-t.

5

Atis57
Atis57 picture

Szia!
 Van ahol csak az ima segit? Esetleg idétlen helyeken  idétlen antenna elhelyezés ? 
Nem tudom látod-e az antennát a bejárat felett?---fűggőlegesen fölfelé!!!  De igy legalaább jó!

ime; 

https://www.google.com/maps/@48.0842516,20.7775784,3a,75y,221.24h,99.63t/data=!3m6!1e1!3m4!1sXxJD3F4wS_wfWiyeWTx5mQ!2e0!7i16384!8i8192

0

hifista
hifista picture

Szia!
Lehet kapni LTE szűrőt, egy próbát talán megér.
Hifista.

0

Spiller
Spiller picture

Nem olvastad figyelmesen a bejegyzésem. A szűrő nem segített.

0

hifista
hifista picture

Hm. A fölött tényleg elsiklottam. Bocs.

0

torokj
torokj picture

Hello Spiller,
Komádi torony nem opció? Messzebb van (kb 50 km ,de jelentős teljesítménnyel sugároz.)
 https://www.fmdx.hu/transmitters-hng-komadi.htm.
Koax kábel,csatlakozó  nincs beázva?Minden szűrő csillapít,anélkül esetleg? 
((PS.Kinek a pap kinek a papné,én ugyan nagyon jól megvagyok  M1 és társai nélkül,de ez már borozó topicba való))
üdv,
tj

2

Spiller
Spiller picture

Megpróbálom.

 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

0

Spiller
Spiller picture

Ezt ismerem, a címem nincs az adatbázisban.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: akkor egy közeli címet írj be.
A fogható irányokat nézted?

Még egy,

https://www.frekvencia.hu/dvb-t-hng.htm

Bálint

0

Spiller
Spiller picture

Marha jó, mobilon azt írta hogy a címen nincs az adatbázisban, de számítógépen jól működik. Egyértelműen tető antennát javasol. (10m magassan a földtől?? Villámhárító!)  Most kb. 4 m-en van az antenna. Ha hozzá veszem hogy egy kb. 5 méteres dombon van a ház akkor 9 méter. Ettől függetlenűn teszek a magassági próbát. Köszi hogy emlékeztettél erre a lehetőségre, mert nem próbáltamvolna meg PC-n.

0

Joe
Joe picture

Szia!

Az irányított antenna telepítésének alapszabálya, adóra kell irányítani, tiszta rálátással. Padláson is előfordulhat, hogy megfelelő a jel, de többnyire a tetőn kívülre helyezett, irányba állított antenna hozza meg a maximális eredményt. Részemről egész szál 5/4" csövet használtam, (6m, az összes  gyári szerelvény is ehhez van.), ebből 1m belül megfogatva elegendő, 1astagavbb bilinccsel, 3  db10es állványcsavarral. A csavaroknak fába elő kell fúrni 8-as fúróval, hogy ne mozduljon el. A 3. csavart ferdén kell befúrni, úgy hogy a csövet ráállítva az ne mozogjon.  Kikötés nem kell, erre, ha kellett fel is másztam. Tapasztalatom szerint ez így üzembiztos, problémám ezzel az összeállítással sosem volt.. Alu állványcsővel igen, az volt, hogy kikötve is elhajlott. Ez a fajta szerelés 5, 6 antennát is elbírt, így max 1 egy mászóvassal végigmászható volt, újonan egyedül szerelhető. Persze ahol kellett csináltam hosszabb csöveket is (akár többszörös kikötéssel), ahol ez szükségesvolt, pl a rálátás hiánya miatt jobban kikellett emelni az antennát de szerintem nem ez most a téma.

A tetőn kívül, ha egy mód volt rá, nem helyeztem el aktív elemet, csak ha muszáj volt, pl nagy on távoli adó miatt. Mifelénk a legjobb cuccokat a Gorenje (Jugoszlávia) gyártotta a Német Wisi license alapján, ebbe csatornára hangolt fejerősítő is vásárolható volt. A közösítője is nagyon jó volt, hangolható két körös szűrőkkel, minden antennához távtáplálással, amit ki kellett venni, ha nem volt szükség rá, mert ugyebár az elektrolízis...

Részemről most is passzív rendszert szerelnék, többnyire nincs szükség erősítőre, csak a problémát hozza, főleg ott ahol több adó is van, nagy teljesítmény különbséggel. Erősítőt  általában ott használtam ahol a talppont utáni hálózat csillapítását kellett kiküszöbölni., vagy már-már DX jellegű vétel esetén.

 

Az így szerelt rendszerek 10+ évet bírtak, ha a környezeti hatások nem módosultak.

Remélem, ezekkel a tapasztalatokkal segítettem, János

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

56dB? Kicsit irreálisnak hangzik. Alapelv, hogy az antenna nyeresége önmagában, erősítő nélkül legyen minél nagyobb. A nyereség összefügg az irányítottsággal, mivel az omnidirectional vagyis körsugárzó antenna nyeresége 0dB, ez a viszonyítási alap. A beépített erősítő csak arra való, hogy az esetleges hosszú antennakábel veszteségét kompenzálja, egyébként csak a jel/zaj viszonyt rontja. Ma már lehet kapni jó beépített LTE szűrős irányított antennát pár ezer forintért, a benne levő erősítő tápfeszültségét a DVB-T vevő adja neki a koaxon. Nekem bevált a cseh gyártmányú Emos EM-711 kültéri antenna.

Szerk: már nem kapható, helyette van ez:

https://www.emos.hu/univerzalis-antenna-village-camp-v400-dvb-t2-fm-dab-lte-4g-5g-szuro

0

skorpio
skorpio picture

szervusztok
a szabadon nézhető MindigTV adások
ezek nézhetőek e iptv kinálatban ?
tehát nem kell antenna konnekt to internet 
az errefelé árusitott DVB T2 készülékek menüjében van erre lehetőség
a neten találni cimeket
ki is próbáltam,megnéztem,mit néznek az amcsik...hát, megmondom őszintén,egyáltalán nem voltam tőlük elájulva

0

Sakos2
Sakos2 picture

Szia,

Magyarországon igen, az eu-ban ideiglenesen, másutt nem (vagy vpn-nel)
https://www.mindigtvgo.hu/tartalom/gyakran-ismetelt-kerdesek
De saját app, azaz pc vagy okos készülék kell hozzá. Sima iptv vevővel nem fog menni.

0

skorpio
skorpio picture

szia
köszönöm                                               

0

Sponsored links