You are here

Ki hogyan oldja meg a flex sarokcsiszoló fogaskerekeinek a kenését

10 posts / 0 new
Last post
lacoka
lacoka picture

Sziasztok
Lehet hogy volt már ez a kérdés hogy Ki hogyan és mivel oldja meg a flex sarokcsiszoló fogaskerekeinek a kenését
Többször találkoztam már ilyen szerkezet javítása során hogy a fogaskerekek teljesen szárazok voltak nem tudom hogy a gyártók hogyan gondolták hogy az a betömött zsír majd kenni fogja a fogaskerekeket mert az első néhány fordulat után a centrifugális erő hatására a zsír lerepül onnan és soha többet nem kerül vissza oda
én már arra gondoltam hogy a csapágy zsírt felhígítanám olajjal így talán vissza kerülne valamennyi a fogaskerekekre
Ma is kaptam egy flexet javításra cserélni kell a 3 csapágyat és a szénkeféket 
a gépet szétszedve a zsír besűrűsödve beszáradva a 2 fogaskerék teljesen száraz volt ráadásul a forgórész fogaskerekek felé néző csapágy 1Z-és volt errefelé nyitott teljesen száraz kenőanyag sehol a környéken ezt hogyan gondolták hogy mi fogja kenni ,
 

Comments
vision61
vision61 picture

Szia!

Ma is kaptam egy flexet javításra cserélni kell a 3 csapágyat és a szénkeféket 

Szerintem ezek a kopó alkatrészek. Nyilván a hajtóműházban lévő kenőanyag sem örök életű, de amikor a csapágy miatt szét kell szedni, akkor úgyis cseréljük a kencét is.
Sok-sok évvel ezelőtt, amikor egy Hilti gépben kellett csapágyakat cserélni, ha már szétszedtem, akkor a hajtóműben is cserélem a kenőanyagot. Elsétáltam az akkor mellettünk lévő Hilti kereskedésbe, hogy vegyek ehhez való "zsírt". Szerencsémre, egy régi ismerős volt az eladó, aki megsúgta, hogy megvehetem a speciálisan erre a célra készített, adott géphez kimért mennyiségű kenőanyagot is de, ettől sokkal olcsóbb, ha elkészítem magamnak. Már ajánlotta más is, lítiumos zsír + hajtómű olaj. Ő kifejezetten az akkoriban is kapható Hykomol 80W olajat javasolta.
3/1 arányban zsír, olaj. Az akkor javított Hilti nem tudom működik-e, de az én két Bosch GWS 9-125 gépemben (25+ évesek!) a fogaskerekek hibátlanok.

0

mpisti
mpisti picture

Ha HILTI sarokköszörűről van szó, akkor elhiszem. De ha HILTI TE xx bontókalapácsról, akkor ez vicc. Ugyanis a TE 52-54-67-72-74 szériában olyan olaj van(volt) mint a pneumatika olaj, azaz a motorolajnál sokkal hígabb. Ha abba az általad leírt kencét teszed, akkor az ütőmű simán beáll,mivel nem lesz kenése.
Egy ismerősöm -anno kisgép szervizes volt- motorolajat rakott a TE72-be (mert az eredeti olaj igen drága volt), nem is tartott sokáig egyik általa javított bontókalapács sem. Hol hajtókar szakadás, hol fékezőgyűrű szorulás, hol dugattyú ragadás volt az eredmény. Mindez a kelleténél sűrűbb olaj miatt. Az autó motorjába se lehet tenni étolajjal higított hajtómű olajat akkor se, ha a viszkozítása a motorolajéhoz hasonlóra lett beállítva.
Én nem spórolok a kenőanyagon, kézifúrógépbe, sarokköszörűbe a PFERD   FT3 kenőanyagot, HITACHI bontókalapácsokba a gyártó saját kenőanyagát használom. Mivel hivatásszerűen foglalkozok efféle gépek javításával, nem engedhetem meg magamnak azt a luxust hogy kísérletezzek különféle házi készítésű kencékkel, ezt már huszon-egynéhány évvel ezelőtt szerzett próbálkozások során szerzett tapasztalat alapján megtanultam. A lítiumos kenőzsíros kencéből a sarokköszörű hajtóműve simán kicsapja az olajat és az olaj a forgórész mellett szépen visszaszivárog a gépházba. A zsír pedig felkenődve ottmarad a hajtófejben, aztán kenés csak akkor lesz amikor ebből a zsírból véletlenül leesik egy darab a tányérkerék fogaihoz. A mennyiségről pedig annyit: inkább kissé kevesebb mint több kenőanyag. a felesleget a forgó tányérkerék úgyis kinyomja valahol. hiszem a felesleges kenőanyag mozgatása is túlnyomást okoz a hajtófejben, és emellett eléggé tetemes hőt fejleszt. Persze nem kell figyelembe venni a leírtakat, de elolvasva a hozzászólásokat úgy gondoltam hogy talán nem baj ha megosztom veletek a témával kapcsolatos gondolataimat.

2

Szlajos
Szlajos picture

Szia!
Pont ahogy írod. Lítiumos csapágy zsír motorolajjal (esetleg hajtómű olajjal) hígítva.
Én így jártam el a sajátom felújításánál. Általam elismert szakemberek ajánlására.

1

agressiv
agressiv picture
*

Sehogy, mire elkopnak a fogaskerekek az oxigén is elfogy a bolygóról kb.

0

lujzika82
lujzika82 picture

Szia!
Lítium bázisú csapágyzsír, amit eredetileg beleraktak az addig ken amíg garanciális hogy utána vedd az újat.
Régyi szappanosodott zsír kikotor, Molnál ilyet vesz éb beletömköd
 

1

kovacsna
kovacsna picture

0

mindigehes
mindigehes picture
**

1

Shizo
Shizo picture
**

Szia!
Ezen én is gondolkodtam, de szerintem kicsit huzamosabb hasznalat után fölmelegszik a fej és megolvad a zsír, majd amikor megállítod egy kis idôre na akkor megkeni (vagy nem) magát ahogy lecsurog.

0

DWATSON
DWATSON picture

Szia! Én Stihl szöghajtászsírt teszek bele, 11 ezres fordulatnál is jó a félmilliós fűkaszába. https://www.terkowebaruhaz.hu/Kenozsir-/Stihl/-fukaszakhoz-80-gr?gclid=C...

2

Sponsored links