You are here

Új típusú akkumulátorok

19 posts / 0 new
Last post
lacoka
lacoka picture

Sziasztok
Olvastam már róla de még a valóságban nem találkoztam vele de most  találtam egy linket és egy kinai céget aki 
Battery Size 3.1v 18650 1500mAh Na-ion Battery-it gyárt mi a véleményetek róla 
https://www.alibaba.com/product-detail/GEB-4000-Cycles-Na-ion-18650_1600...
leválthatja e ez később a litium ion aksikat ?

Comments
SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ilyen kellene a matuzsálem ruszki műszerembe, mert 3 V-os rúdelemet igen ritkán lehet kapni

Bálint

0

lizakl
lizakl picture
*****

Jó helyette a kettő darab alkáli elem(van tölthető változata is) vagy két Ni-Zn akku vagy egy darab LiFePO4 akku! :-)

0

hcs
hcs picture

Szia!

A NiZn akkuk nem tartósak, kevés ciklust bírnak és nagy az önkisülésük. Műszerbe nem javasolnám... Anno fényképezőgépbe próbáltam úgy használni hogy csak ritkán veszem elő, de nem jött be. Hiába jó a feszültsége ha nem tartja a töltést.
LiFePO4 akku viszont jó választás volt. Elég lapos a kisütési görbéje, jó a ciklusállósága, viszonylag mérsékelt az önkisülése. A feszültsége kb. 2 alkáli elemnek felel meg.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: nem fér el, a mikro ceruza meghamar lemerül

Bálint

0

lizakl
lizakl picture
*****

18650-es LiFePO4 befér, még lötyög is! :-)
 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ezek magasabb feszültségűek, eltolják az ellenállásmérés skáláját, próbáltam 2 db 1,6 V-os akkuval, már annál is hamis értéket mutat

Bálint

0

zsugori
zsugori picture
***

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ahhoz képest, hogy elem, goromba ára van

Bálint

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Érdekes visszafejlődés feszültség, és kapacitás terén ugyanabban a méretben. A sima Li-Ion a 18650-méretben alapból 3,7V 3000mAh 5-8C terhelhetőséggel. Ez pedig 3V 1500mAh 5C. Esetleg a töltési ciklusszám lehet a pozitívum.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Szerintem Nátriumból több van, mint lítiumból. Ja, és a 160Ft -os árával egy napelemhez már nem 2 milla lesz a pack. 

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Igen, az ára is jó, viszont ha nem pazarolnák ennyire a litiumot, hanem ésszel gyártanák, használnák, abból is lehetne elegendő mennyiség. Reméljük ez a technológia is sokat fejlődik még a jövőben, és tényleg alternatívája lesz a litiumnak.

0

lizakl
lizakl picture
*****

Miért? Hogyan "pazarolják" a Lítiumot?

Szerintem csak felhasználják, ahogyan kell!

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Kb úgy, hogy minden szarba azt raknak, minőségtelen litium akkukkal van tele szinte minden óccó cucc, amit kínából ömlesztenek ránk, pl napelemes lámpák, stb, néhány töltés után kipurcannak, vagy fel is robbannak a cellák, és megy a "szemétbe"... Ha pl kimész egy vásárba, piacra, többszáz/ezer darab ilyesmi lámpa van kirakva, mindegyik tele ilyen akukkal... És ez még csak egy hely, mi megy akkor világ viszonylatban litium, és más alapanyagok pazarlása terén. És sajnos az emberek veszik, mert óccó.

Ezért szerintem meg nem úgy használják, ahogy kellene...

 

0

Jaca
Jaca picture
****

Mondjuk abban nem vagyok biztos, hogy azokban az occó vackokban új akkuk vannak. 
Egy régi kínai mondás szerint: 买的东西可以卖。

0

varga jano
varga jano picture
*****

Vagyis : Ha megvetted akkor most elmondhatod
laugh

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Szerintem a pazarlás igyis-úgyis pazarlás, még ha bontott cellák is. De sok más példát lehetne hozni kínai alapanyag pazarlásra is. Az élővilág meg pusztuljon a kapzsiság miatt.

0

Mr._V.
Mr._V. picture

A Ni-Cd nem vált be, mert csak hozzáértők tudják szakszerűen használni (teljesen lemerítve feltölteni és nem rátöltögetni... így pl. napelemes lámpába sem jó, vagy fúrógépekbe).
A Ni-Mh sem vált be, pedig szerintem sokkal tartósabb bármelyiknél. Van közel 15 éves Duracell és noname ceruza aksim ezekből, amik még mindig bírják, igaz az efféle aksik 60%-a van hogy 1-2 év után zárlatossá válik. Telefonban 2,5 évente kellett cserélni 2-3 naponkénti töltés után. Napelemes udvari lámpában 1 évet sem bírt.
A Li-Ion sem vált be, mert melegben (pl. kocsiban GPS-ben a napon) felpüffed, ledobja az akkufedelet, utána már marad püffedt, kiszúrva pedig büdös és csökkent teljesítményű.
A Li-Po látszólag nem különbözik sokban a Li-Ion-tól, legalább is egyik készülékembe ilyen került (legalább is a felirat (és azonosító szerint), szerintem hamarabb merül, mint a Li-Ion azonos használat mellett, bár mérete 2-3mm-el kisebb.

Viszont most próbálgatok 3-5 éve lemerülve álló savas "gondozásmentes" szünetmentes tápokba való aksikat életre kelteni. Mind ki volt száradva teljesen. Többször feltöltöttem desztillált vízzel, majd amikor már megmaradt a szint, nagyon lassú 0,5A töltéssel kezdtem tölteni majdnem 1 napig. (7Ah aksikról van szó.) 1 nap után nagyobb töltést kapott és megint fel lett töltve vízzel. Így 2-3 nap után elérte a pezsgés szintjét. Hagytam pihenni 1 napig, majd 0,7A-es fogyasztóra tettem. 4 órán át 12V felett maradt, a 7. óra után nagyjából 8V-os szinten volt (de a lámpának ennyi is elég volt a rendes működéséhez).
Persze, nem lehet vele indítózni, de 1-2A-től azért még nem hal meg. Nekem az 1A terhelhetőség és 4 üzemóra egy lámpához bőven elég. Egyelőre 2 aksit hoztam így helyre, a másodikat ma tesztelem... de van még 3-4. Szóval a "gondozásmentes" sem gondozásmentes. Ha még időben fel lett volna töltve vízzel, sokáig ment volna még az eredeti helyén.
Sajnos autó aksiban is ez van. Az előzőnél már csere után vágtam le a tetejét és 1 cella félig volt csupán. Már nem, vagy csak sokkal drágábban kapható olyan aksi, aminek nincs leragasztva a teteje, hanem utánatölthető. Ezzel is hogy haladunk ám a zöld energia felé... pár csepp víz helyett 10 kiló hulladék.
És most már a hulladékgazdálkodás miatt, amelyik eladó 1e Ft-ért visszavette a régi aksit vagy ingyen kiszállította az újat a régiért cserébe, az már nem akciózik ilyet, tehát vagy egy Teszedd akció keretén belül odarakom a saját aksim a többi szemét közé, vagy ha végképp nem érdekel a jövő, akkor bedobom a kukába, de hulladékudvart tuti nem fogok keresni a mai üzemanyag-árak mellett, hogy még többe kerüljön a dolog. Szóval pl. ezért is mentegetem inkább a már amúgy selejtes aksikat a műhelyben, mert ha kisebb teljesítménnyel is, de valamire még használhatóak.

3

SzBálint
SzBálint picture
****

0

Sponsored links