You are here

Széteső kábel TV kép - valamilyen zavarszűrő segítene?

Sziasztok, szakértők!

Olyan gondom van, hogy pár éve (talán a digitális átállás óta?) a kábel TV vétele eléggé rossz lett: időnként szétesik, kikockásodik a kép. Csinálta ezt a Sharp és az Orion TV-nken (mindkettő korszerű, LED TV már, tehát nem a régi CRT) és utóbbin megnéztem a jelerősséget és minőséget: a jelerősség 100%, de a jelminőség leesik 76, sőt, 13%-ra az említett jelenségkor. Csak a TV adásoknál van ez a gond, tehát pl. YouTube-ot vagy Netflix-et néve nem, úgyhogy valószínűleg nem a készülékekkel van a hiba.
Többször voltak kint ezügyben nálunk a szolgáltatótól technikusok, de érdemben nem tudtak mit csinálni. Az elosztódobozt kéne megtalálni még, ahol a lakásba bejön a TV meg az internet meg a telefon, de azt úgy elrejtették (befalazták), hogy nem látni.
Ezért gondoltam, hogy talán valami zavarszűrő segítene? Adtak egyszer régen egy ilyen célú koaxdugót egy régi, CRT TV-nk mellé, de sajnos nem találom már. Lehet még ilyet kapni valahol? Mi a neve? Az antennabemenetre kellett dugni és abba a koaxkábelt.
Ja, és legutóbb vettünk egy Strong TV-t is, amin érdekes módon nem jelentkezik ez a hiba. Lehet, hogy bizonyos készülékek érzékenyebbek a jelzavarokra, míg mások nem? Vagy a CI+ kártyát nem szeretik, ami bennük van?
Reménykedem, hogy valaki tud itt nekünk segíteni és előre is köszönet érte!

Comments
macsek2000
macsek2000 picture

Szia!
Nekem is volt ilyen problémám. A  koax az F csatlakozóknál eloxidálódott. Ledaraboltam és újra kötöttem őket. A probláma 90%-ban megoldódott. Nem baj ha nincs krimpelőd, használj csavaros F csatlakozót. Ha már kintről is koaxon jön be a jel, akkor sajnos már a kintirésznél is lehetnek ilyen hibák amihez nem férsz hozzá. Én javaslom, hogy állíts be néhány VHF alacsony frekvenciás és néhány UHF magasfrekvenciás analóg csatornát. Az analóg csatornáknak jónak kell lenniük. De ha pl. hóesést vagy pl. ferde csíkozást tapasztalsz, akkor nagy az esélye, hogy a koax köpeny kontakja valahol nem jó. Vagy pl. ha a VHF csatornák gyengének az UHF pedig jónak vagy jobbnak látszanak, akkor koax belső ere valahol nem ok. Persze egy szolgátatónak a tiszta jelátvitelt nem nehéz lemérni. 
  Az alábbi kétirányú jel vitához, annyit tennék hozzá, hogy ha TV koaxon, főleg ha az antenna csatlakozón kapja a jelet, akkor az biztosan egyirányú jelátvitel. Azért mert ilyenek a TV-k felépítése. UTP kábelen már kétirányú.
  

1

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: Tomi  3 napja nem szólt hozzá, biztos, megoldotta

Bálint

0

Tomi_
Tomi_ picture

Sziasztok és köszönöm az eddigi hozzászólásokat!
Tehát akkor mégiscsak a szolgáltatót kéne rábírni valahogy a megoldásra? És az tudna esetleg ilyen jelerősítőt is adni a CI-kártyán kívül?

0

Joe
Joe picture

Olyan szakembert keress a közeledben aki ezzel foglalkozik, műszere is van esetleg. Olcsóbb lesz mint a szolgáltató. Pl aminek dolgoztam, 6500 volt egy kézfogás...

0

cssztivi
cssztivi picture

Üdv.
Már régebben is írtam, nálam a digi olyan, hogyha kicsit rosszabb az idő, akkor beáll a tv. A szerb, meg Jugó adás szobaantennával is jön, a magyar meg a kinti yagival sem. A Retró rádiót úgy elnyomja egy szerb adó, hogy csak azt hallani. Spórolunk az enedzsivel. csak nem ezért fizetünk.(Pécs környéke)

1

biji
biji picture

Szia!
Nálunk házon belül koaxot cseréltek és jó lett.
Megszűnt a kockásodás. Főleg HD-s adásoknál jelentkezett.

jani

0

formasu
formasu picture
*

Szia! Elvileg a szolgáltatódnak kellene "nézhetővé" tenni a TV adást. 

Én biztosan megpróbálnék egy kis (jó minőségű) erősítőt betenni a jel útjába. Lehet az is, hogy "csak" kevés a jelszint a TV-hez.

1

proba
proba picture

Én biztosan megpróbálnék egy kis (jó minőségű) erősítőt betenni a jel útjába

A hibaarányra 100% jelszint esetén nem hiszem hogy jó hatással lenne. Inkább csak egy plusz hibaforrás lehet a túlvezérelt erősítő. Én is az elosztók, csatlakozók kábelek rendbe tételére szavazok. A szűrő meg akár egy földhurok leválasztó is lehetett, ami a bejövő és a belső hálózat földjeit választja ketté, ezáltal a régi tévék hullámossága esetlegesen megszűnt. Hogy digitális adásra mit csinál nem tudom, de kárt biztosan nem okoz. 

0

gbenyov
gbenyov picture

Hello formasu!
Nagyon rossz lehet az ötleted! Az adatjelek (ma már XXI. szd.) oda-vissza mennek!
Vagy a szolgáltató emeli a jelszintet.
Vagy+ a régi koaxot kell maira cserélni (többszörös+fóliás) és a szűk kábelkanyarok kerülésével.
Vagy+ a régi csatikat kell maira cserélni.
Vagy+ a régi és felesleges elosztásokat kell megszűntetni.

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Nem teljesen így igaz, attól azért nagyban függ, hová is akarnánk rakni az erősítőt... Ha a bejövö fő kábelba, akkor ott van visszirány valóban, tehát speciálisabb erősítő kell, de ha a leágazó/szűrő után, ahol már csak KTV antenna jel van, oda simán lehet. Az más kérdés, hogy van-e értelme, mert ha gyenge minőségű a jel, azon erősítő nem segít, főleg digitális átvitelnél.
A többi ötletet érdemes megfontolni.

2

Joe
Joe picture

Szia! 

A leválasztószűrő (talán MMVO) után a tv ágba kötném be a tv-t egy repülő kábellel, rendesen csatitzva, próbára. Ez mindent eldönt mit kell tenni. Műszer nélkül legalábbis. Ha a kép így se jó, lehet hívni a szolgáltatót. Ha igen, lehet játszani  a házhálózattal. Ez a legolcsóbb, és legegyszerűbb tesztelési mód.

1

gbenyov
gbenyov picture

Szia F-Yoci!
Ha arra gondolunk, hogy TV-vevőkészüléken kiválasztjuk a csatornákat, kiválasztjuk a tartalmakat: műsort, előző napi programokat, és minden egyebet, akkor szerinted ez megoldódik csak befelé irányuló adatforgalommal a TV antenna csatlakozóján át?

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv. A tv készülék antenna bemeneten keresztül nem tud visszafelé kommunikálni, tehát ez lehetetlen, hogy azon választasz ki KTV antennán keresztül így tartalmat. A TV készülék maximum internet kapcsolattal tudhatja ezt (Wifi, Ethernet) Vagy a szolgáltató médiaboxa tud ilyen lehetőséget, akkor ott van visszirányú jel, normál KTV adásnál nincs. Egy beprogramozott TV csatornához, EPG-hez sem kell visszirány. IPTV tud még ilyesmit, de ahhoz is a szolgáltató boxa szükséges, máshogy nem megy.

2

formasu
formasu picture
*

Szia gbenyov!

Nem lenne egyszerűbb azt írni, "Én ezt benéztem, tévedtem"?

Nem IP TV-ről van szó, hanem kábel TV-ről, olyanról, mint a Digi is. Ott amennyiben nem jön be elég nagy jel ahhoz, hogy több TV-re szétosszam, igen, kell, javasolt  erősítőt beiktatni a TV jelcsatornába! Sok éve ezt csinálom...

2

gbenyov
gbenyov picture

Hello F-Yoci és formasu is!

Tekintsetek meg egy UPC/VODAFONE hálózati TV-rendszert. A beépített CI kártyás TV-k és a régi média boxok, valamint a rögzítőik egyetlen koaxkábellel csatlakoznak a hálózathoz.

Namármost: kire vonatkozik "Én ezt benéztem, tévedtem"? hi-hi

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Jó az ötlet, nekünk az egész házban pont ez a szolgáltató van, beépített CI médiakártyás TV-készülékek, egyik sem kommunikál visszafelé a hálózaton, mert NEM TUD antenna bemeneten kifelé jelet adni a TV tunerje. Te valamit félremagyarázol, vagy nem értesz, de nagyon. Ha elolvasod, amit írtam, írtunk, pont ezt mondjuk, hogy a médiabox,vagy kábelmodem, tud oda-vissza kommunikálni,  de a sima TV készülék nem, ezért oda akár tehető erősítő is, (az más kérdés, hogy értelme nincs). Hogyan választasz ki egy sima TV készüléken médiabox, vagy rögzítő nélkül előző napi felvételt? Sehogy. Max ha a TV rendelkezik Time shift, PVR vagy más rögzítő funkcióval, ami felveszi egy tároló egységre (HDD, USB pendrive) a kijelölt műsort, amit utána a saját tárolójáról tallózható be, és onnan játszik le, nem a KTV rendszerből kéri le a TV. Szóval a TV készülék részét benézted IGEN. Nem szégyen beismerni, ha valaki nem ért mindenhez.

0

formasu
formasu picture
*

Szia gbenyov!

Teljes mértékben egyet értek F-Yoci hozzászólásával! Jó lenne már azt írnod, hogy "benéztem", vagy azt, hogy "annyira félre értettem ezt a témát, hogy még a holdról is látszik". Bocs, csak idéztem valakit...
​​​​​

Ha jogos lenne, amit írtál, akkor már sok éve nem nézném több TV-n a Digi kábel adásait. Nálam szükséges volt egy erősítőt betenni, mert a több TV szétosztásához nem volt elegendő a Modemből kijövő jelszint. Megjegyzem: ezek a TV készülékek nem kommunikálnak visszafelé a hálózaton, az antenna bemeneten keresztül, mivel ott kapják meg a Tv műsorok digitális jeleit.! 

0

torokj
torokj picture

Szia Gábor,

Ha arra gondolunk, hogy TV-vevőkészüléken kiválasztjuk a csatornákat, kiválasztjuk a tartalmakat: műsort, előző napi programokat, és minden egyebet, akkor szerinted ez megoldódik csak befelé irányuló adatforgalommal a TV antenna csatlakozóján át?

Ez igaz az IPTV re ,ami gyakorlatilag nem más mint az internetes digitális átvitel (pl Telekom) de a pl DIGI továbbra is  kábeles digitális módon működik.
Van egy vivő a kétirányú adatforgalomra  (net) ,de multiplex csatornák nem visszirányosak.Simán elképzelhető,hogy hibás árnyékolás,beázott csatlakozó ,vagy egyéb hiba miatt egy adott frekvencián sokkal többet csillapít a kábel.Ezért az azon levő MPX csatornákon leromlik a jelminőség," kockásodhatnak".Nem véletlenül van  az  FTH (fiber to home -optikai kábel  a lakásba ) megvalósítva egyre több helyen.Kevésbé zavarérzékeny és a sávszélesség nagyságrendekkel nagyobb.

0

formasu
formasu picture
*

Szia gbenyov!

"Nagyon rossz lehet az ötleted! Az adatjelek (ma már XXI. szd.) oda-vissza mennek!"

Ezt biztosan átgondoltad, mielőtt leírtad?

A Tv jelek is oda-vissza mennek? Nem tehetek oda erősítőt? Ha így van (volna) akkor nem tudnám otthon a Tv jelet szétosztani több TV-re, mert szétosztva kicsi lenne a szint, és erősítő közbeiktatásával pedig működnek a TV-k. Akkor a rossz ötletet figyelmen kívül hagyja a jel? 

1

gbenyov
gbenyov picture

Szia formasu!
Analóg TV, akár földi-, akár kábel, csak befelé jön, vagy nem jön. Ez OK.
Digitális TV, ha földi, csak befelé jön, vagy nem jön. Ez OK.
Digitális TV, ha kábel, akkor annak az internet csatornái oda-vissza működnek. Ez NEM OK.
Digitális TV, ha kábel, akkor a működése, visszirányú adatátvitelt is igényelhet. Többféle rendszer létezik.

Csak erre gondolok.
És szívesen tanulok.

0

Joe
Joe picture

Szia!

A szolgáltató az átadási pontig, (+1 vételi hely), garantálja a képet. aztán hogy a te által kívánt számú helyen is meg  legyen az a te dolgod. Tehát a szolgáltató megjavítja a házhálózatodat, +  pénzért.

Az erősítő nem biztos hogy megoldás. Először a passzív részeket kell rendbe tenni, (jó kábel, korrekten szerelt kontaktok), hogy minimális csillapítása, zajmentes legyen, az (ház) erősító már ezután, a már rendbe tett részek (házhálózat) korrigálásra való.

János

1

Balázs
Balázs picture

Szia

Ha az utcáról bejövő jel jó a szolgáltató szerint akkor, vagy megkeresitek a befalazott elosztó dobozt, vagy új nyomvonalat kell építeni a lakásban. 

Egy befalazott elosztó ha már oxidos okozhat ilyen hibákat.

Üdv
Balázs

1

gbenyov
gbenyov picture

Szervusz Tomi!
Az biztos, hogy CI-nek ehhez semmi köze. Az csak egy kód feldolgozó, abból melózik, amit kap.
Valóban, volt régebben egy UPC zajszűrő dugó, ami a TV jelekből szűrte ki az INTERNET jeleit.
Szerintem valami vásárolt/bármilyen szűrőt nem is tehetsz be, csak a szolgáltatód adhat - ha kell.
Lehetséges, hogy a Strong-TV egy kicsit érzékenyebb bemenőfokozattal rendelkezik.
Talán növelni kellene a bemenőjelet. Ez megint csak a szolgáltatód dolga.
Lehet, hogy hibás/régi nagyobb csillapítású a koaxkábeled. Lehet, hogy hibás/régi nagyobb csillapítású csatlakozó van valahol a rendszeredben. A szolgáltatód ezt is ki tudja mérni.

0

Joe
Joe picture

A CI akkor csinál ilyet ha kontaktos.

Akkor is csinál ilyet, ha rossz a kábelezés, a csatik rosszak, vagy rosszul vannak felrakva. (zajos a rendszer) A 3x árnyékolt 6-os kábel ebben a rendszerben alapkövetelmény. 

0

Sponsored links