You are here

Marantz PM-52 erősítő bekapcsol, de nem kattan a relé

Sziasztok,

A címben szereplő hőn szeretett erősítőm egyik nap csak fogta, és egy pukkanó hanggal megadta magát. Egyébként bekapcsol, piros led ok, relé nem kattan. Biztosíték rendben. Ennyi van meg biztosan eddig. Tudom hogy ez tipikus jelenség, bizonyára sokan találkoztatok már ilyennel, így tőletek várom az ötleteket merre érdemes keresnem a hibát.

Előre is köszönöm a konstruktív véleményeket.
Rob

 

Comments
PushyG
PushyG picture

Üdv!

Ha pukkant, akkor annak nyoma is lesz valahol. Égés nyom, szétrobban, felpuffadt alkatrész, elpárolgott fóliasáv a NYÁK lapon. Ilyesmik.
A relé akkor nem kattan, ha vagy nincs meg a táp, vagy egyenfeszültség van valamelyik végfok kimenetén.
Tehát szerviz manuál alapján a tápok ellenőrzése és a relé előtti szakaszon a végfok kimenetek mérése. Ha 1V-nál magasabb DC van valamelyiken, akkor a védelem tiltja a relék kapcsolását.
Ugye nem kell mondanom, hogy érintésvédelem!
Ha valamelyik végfok Darlington elfüstölt, nem lesz egyszerű a pótlása. De ilyenkor sajnos vissza is szokott nyalni a fagyi, és visz magával megelőző fokozatokból is alkatrészeket.
Ha a tápok rendben vannak, és a végfokok is 1V alatt vannak, akkor még esélyes a védelem meghibásodása.
Az IC (7317) adatlapja a lapján végig lehet méricskélni, rendben működik-e.

G

0

Roberto87
Roberto87 picture

Üdv. Köszönöm a segítséget. Sajnos nem láttam a fent említett tünetek közül egyiket sem, nincs égésnyom, semmi szétpukkant alkatrész, sajnos amikor történt épp nem voltam a helyiségben, de a pukkanó hang szerintem a hangfalakból jött, és kevésbé az erősítőből. Tehát tranzisztor gyanús a dolog? Működhet ha multiméterrel megnézem, szakadásvizsgálattal a tranzisztort? Eddig egyszerű javításokat csináltam, poticsere, kondi csere... nem kellett ilyen mélységébe belemennem javításba, de elhatároztam, hogy szedek magamra egy kis tudást, és ezt most magam fogom megcsinálni.
Dióhéjban el lehet magyarázni a kimeneti feszültség mérését, vagy menjek a p*csába? :D Egyáltalán egy mezei multiméter elegendő hozzá?

Kösszépen.
R

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Biztos lesz olyan, aki elküld.... :-)

Azt azért jó lenne tudni, hogy kapcsolási rajzot tudsz-e olvasni.
A multiméter egy darabig elég lehet. De azért az is csak addig, hogy értelmezni is tudod, amit látsz.
Így kb a hiba nagyjábóli, vagy szerencsés esetben pont behatárolásáig eljuthatsz.
De a konkrét javításhoz - élesztéshez ennél több eszköz kellene, különben csak alkatrész égetés lesz az eredmény.

Mielőtt szétszeded komolyabban, mérni kellene.
Az emitter ellenállások jól megkülönböztethetőek, nagy méretű (nagy teljesítményű), nagyon kis értékű alkatrészek. Ezek párosával helyezkednek el a kimenetetken. Ahol a közös pontjuk van, az a hangszórókimenet. A testponthoz képest ott kellene mérni. Ha nem 0 vagy ahhoz nagyon közeli ott az egyenfeszültség, akkor azon az oldalon valami nagyon elszállt. Pl a végtranyók közül valamelyik.

Most látom, hogy ebben az erősítőben olyan ellenállás van, ami 1 tokban tartalmazza a két ellenállást (R743 és R744). Emiatt 3 lábú, és a középső lábára mérj rá.
És nagyon vigyázz, mert itt +/-50V-os tápról megy a végfok (is), és az már elég veszélyes (DC100V!). Nagyon megfontoltan nyúlkálj, egyszerre két kézzel ne érintsd az erősítőt! Kikapcsolás után pedig várd meg, amíg a puffer kondik kisülnek.

G

1

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Megnéztem a tranzisztorokat.
2SD2276/2SB1503 páros van benne. Na ilyet nem fogsz kapni. Az, hogy az ebay-en van, az egy dolog. Hogy átcimkézett akármi valójában, az biztos. Bontott lehetne alternatíva, de az meg vagy füstölt már vagy nem.
Újként, amit lehet kapni, az talán az NTE2649/2650 páros lehet. TME-nél van, de nagyon drága. Durván 5000Ft/db és kizárólag párban cserélendő. Tehát 10k alsó hangon/oldal, de akkor nem fog egyformán szólni, tehát mindkettőt érdemes lenne cserélni, akkor már 20k-nál tartunk. És nem tudjuk, elszállt-e még valami benne (valszeg igen).
Szóval nézd meg, hogy a + és a -50V táp megvan-e és tized Volt szinten azonosak-e. Ha igen, és valamelyik kimeneten 1V-nál nagyobb feszültség van, akkor még megnézheted, hogy valamelyik emitter ellenállás nem szakadt-e (áramtalanítva, teljesen kisült kondikkal, ellenállás méréssel 0,18ohm/ellenállás). Ha ezek is rendben vannak, akkor kiveszed a rossz oldalon a tranyókat, és megméred. A darlingtonokra jellemző értékeket mérj (google!). Ha halott valamelyik, akkor elgondolkodsz, hogy megér-e neked 20k+ Ft-ot ez az erősítő. Meg még az a sok minden, ami ahhoz kell, hogy ezt a javítást elvégezd. Mert onnantól, hogy idáig eljutottál, egy multiméter már kevés lesz...

G

0