You are here

230 voltos Inverter, de milyet, és hogyan? Tanácsok építéshez, átalakításhoz!

3 posts / 0 new
Last post
megujulo
megujulo picture

sziasztok, Többen is irtatok nekem, hogy osszam meg megszerzett tudásomat, cellarendszer akkumulátor inverter saját ellátásrendszerek építéseinak tanácsaival!

Nos ezt a topicot azért inditottam, ha valakinek inverter ügyben lenne kérdése, akkor szivesen válaszolok.

sokan ismeritek, hogy egy egy olcsó négyszögjelen isverter, bár elmüködik sok sok kütyü ezekről is, azonban alkalmatlan kvázi induktiv fogyasztók meghajtására!

a tiszta szinuszos inverterek pedig borzasztóan drágák, A kinai olcsó de módositott szinuszt takaró verziók pedig nem egy teszt során elbuktak!

mégis vannak olcsó és igazán érdekfeszoitó megoldások az inverterek használata során , hogy meglévő alkalmatlan invertereinket kicsit megdolgozva, elenyésző ráforditással egy komloly valódi szinusz formárumot biztositó berendezéssé válhasson!

sokat kerestema megoldásokat, mig 3 alapmegoldásra rá nem bukkantam.

ezek amegoldások akövetkezők,

1, verzió

3 db 555 Ic vel és néhány rc elemmel megoldható fillérekért a gyári négyszügjeles kimenet modositott huééámjellé alakitása, WM üzemmódban, mely  trafókimenetet egy induktiv és egy kapacitiv elemmel finomitva valódi szinuszhullámot biztosit. A kapcsolás lényege, hoyg sznte az összes gyári négyszögjeles inverter átalakitható ezzela kapcsolással, mivel mind a vezérlő BJT ming a FET-es mgoldásoknál közvetlen a végfokozat teljesítmény félvezetőibe dolgozik bele,

2 verzió

egy kaszkád tekercselésü tranzformátorraL LÉPCSŐZETES modositott szinuszhullámot kapunk, amit akimeneten első verzióhoz hasonlóan LC tggal formálunk. ehhez BJT-k és egy darab 555IC valamint 2 db 4017 kléptető kell. 

3. verzió, egy ugyancsak 555IC és 2 darab 4017 felhasználásával diódás kaszkád meghajtás érhető el, azonban ez a verzió kettős LC taggal oldható meg tiszta szinuszos kimeneti jel kinyerése. Viszont bérmely feszültséggel és trafóval dolgozhatunk, a határnak atranzformátor VA telejsitménye és a táőfeszültség, valamint a akkumulátor tároló kapacitása szab határt A-terhelhetőség tekintetében.

Kérdezzetek bátran, szép napot minden kolelgának!

Comments
Atis57
Atis57 picture

Szia!
 
A multkori esszédben emlitettél egy 4. verziót is --soros LC kör.

Ez  csak egyes fogyasztókhoz ---vagy akár csoportosan is?

ill. a vasmag kialakitás , --máshol nem a minőségi vasanyagot láttam.  

0

megujulo
megujulo picture

Szia!
Bocs csak nem voltam.

Az LC körökre tulajdonképpen a széthullott rc tagokat használtam. Viszont csak négyszögjelnél csak torzit inkább 2 puputeve mint szinusza  formátuma.
Az induktiv tekercs a HP 2700-as kimeneti folytója, 3 miliHenrysek és 10 A tudnak, mig a kondi 10 mikros 650 voltos fóliakondi ugyancsak a Hp inverterből. A kimenetena  tekercs sorban mig a kondi  kimenettel párhuzamosan van, ahogy eredetileg a HP-ben is volt.

De ha pwm modulálással lehet lépcsőt kialakitani (a néhgyszőgjelet időben és szinkronban csökkenteni egy lépcsős jellé, akkor elég jó szinuszforma a végeredmény. Próbáltam 1-2 és 3 lpcsősben is pártiz watton, hogy müködik e  az elv.

Most épitgetek 4017-el lécsős kaszkádos trafós invertert. 200, 400 1000 és 6000 wattos werzióban.

ha ez beválik, minden induktiv fogysztóm kap egy sajátot. Hütő, mosógép, száritó, stb.

akkor felszabadul a nagy 3000 wattos végleg. Az csak akkor lenne üzemben amikor szükség van rá.

tervezek egy 6000 wattost is trafósban (az 120 volton 50A! A cllarendszer tud 22A-t  a többi 28A mg akkuból menne.persze nem mindig csak ha kell.

A kaszkádosnál 18 darab BJT-t használok amik kijöttek PC tápokból, frankón mükszenek velül.

A lépcsős meghajtásnál pedig nem 3 darabot hazsnálok, hanem minden egyes ciklusra egyet egyet.

 

Igy a 0-1-0-1-1-1-0-1-0 félhullámra 5 darab 8 A-es van félhullámonként egy 400 wattos trafóra. A két félhullámra 18 lépcsőben 10 tranyót tolja meg. mindegyiket saját idejében kapcsolja. igy az egymás meletti 1-1-1 gyakorlatilag 3 tranyó külön kapcsolása,d e egy tekercskimenetre kapcsolva (igy 3 időegyéget van bekapcsolva) Az órajel 900 Hertz, igy az osztókon 50 herzes a kilépő frekvencia.

Egyenlőre csak próbaszinten, de meglátom hogy alakulnak. az első 400 wattosnak elvben vinnie kellene a hütőgépet 100-150 volt között.

Tesztelem a terhelési viszonyokat, és a feszültségesést. Az utóbbira vagy +- tartományon belül egy tekercs rá vagy lekapcsolása adhat egy megoldást, egy megfelelő tartományon belül.

Jó hír viszont, hogy a keringtető szivattyúkat közben a napokban tudtam befejezni.Közel 2 év után kerültek le az inverterekről. gyakorlatilag az elektronikus szivattyúk, 240-300V DC-ről mind elmennek. egy sima  dc100-150V / DV 240-300V ra épitettem egy átalakitót.egy 100 watos HP printer kocka tápból (az jól viszi egyenről a 230 V 50-70 vagy 100 wattos ledreflektorokat is..

A szivattyú 100V 700 mA-es tápját 3 sorbakötött G5LE2 relé kapcsolja egyszerre, egyenlőre, igy nincs ivhatás lekapcsoláskor, de aggaszt a DC kikapcsoláskori ivhuzása 70 wattnál ez 100 volton olyan 750 800 mA, mig 150 volton 550 mA.

egyenlőre ugy terveztem, hogy véletlen se legyen DC hurok bármely testzárlat esetében, igy minden táp trafóval illesztett galvanikusan leválasztott tápok. a primer zártan van az elektronikában, a szekunder megy ki önálló tekercsből a fogyasztókra.

Az inverterben is meglett az egyenfeszt okozó ludasság. A meghajtótradó ami ellátja az IGBT-ket, el volt rohadva a tekercs kivezetése. Mikor éppen nem ért hozzá a tekercs kivezetése a kimenethez a felszivodó -12 voltos előfeszités eltünve, gyakorlatilag nyitva hagyta az IGBT-ket, igy volt az átszivárgásom. 

azt nem tudom mennyire lenne stabil egy hidegtest relé egy fettel ki és bekapcsolva? DC esetében?

a fetet gondolom pwm el tudnám nyitni vagy zárni.nekem kapcsolóként 0-100% kell (ki és be) Pl. 555-el? Gondolom minél rövidebb átváltás kell a ki és bekapcsoláshoz.Vagy pl egy 4011 kapcsolóval? L és H szintváltással?

1