You are here

50 herzes frekvencia mérése 2 x 7szegmenses ledkijelzővel

29 posts / 0 new
Last post
megujulo
megujulo picture

sziasztok!

Megoldást keresek!

Szükségem lenne egy max 2 digites kijelzésre, mely mutatja az ép aktuális generált frekvenciát egy generátor esetében.

Hogy lehetne épiteni a legegyszerübben egy 50 herzes frekvenciaszámlálót, mely 50 herzes váltóáram (aszinkron generátor) motor fordulatának felügyeletére lenne szükséges? Programozás és PIC nélkül!

meghajtónak a 4026-ra gondoltam.Annak bemenete tudja az orajelet léptetve a számlálót tovább léptetni. 0-9 között. tehát tudom 0-99 között is a léptetést használni de:

Azt nen tudom átgondolni, hogy milyen további ic-vel lehetne kialakitani vagy megszámolni a 35-70 herzes 127 voltos szinuszfeszültséget.(a mérő órajelet bármilyen szintre tudom formálni, csak nem látom át a funkciólogikát.

Adott másodpercenként egy terhelésre változó frekvencia, és ezt szeretném a pegprimitivebb eszközzel megoldani.

Tudom vannak PIC megoldások, gyári müszerek, és mutatós frekimérők párezres árakon, és gigahertzes tartományokat is mérnek, de ehhez kokler hülye vagyok, és nem is mászok bele.Másrészt ahol élek ott minden elektronikus panel, lcd , stb szétrohad 1-2 év alatt megfeleő védelem nélkül. A led kijelzők beváltak.

sima digit IC vel szeretném megoldani! 74 vagy 40 sorozat bármelyikével?

Azt nem látom át, hogy a örajelet hogyan tudnám kijelzőre csalni.Azaz 35 hertzes jelnél 35-öt mutasson a számláló, 54 hertznél meg 54-et?

Lehet ezt másnak egyszerü de nem láton a kialakitási logikát.

Tud valaki javasolni valamilyen ötletet?

üdv mindenkinek.

 

 

Comments
torokj
torokj picture

Szia
A legprimitívebb megoldás egy  analóg fordulatszámmérő,ami impulzusból feszültséget állít elő,amit felhasználhatsz vezérlőfeszültségként.(555 IC)
A digitálissal az lesz a baj,hogy relatíve kicsi a frekvencia,ilyen esetben a periódusidő számlálás pontosabb.
2 db számláló +kijelző+gate és reset impulzus előállítására egy filléres TTL vagy  cmos IC .
TJ

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Szia!

Ha már az áramellátásod függ a dologtól, akkor profi eszközt használnék a célra.
Mondjuk egy ilyet:

https://industrial.omron.hu/hu/products/k3hb-r

ezzel szerintem megoldható a folyamat nagy része.
Egyszeri, nagyobb befektetés, de hosszú távú megoldás.
Csak egy lehetőség..

Tóni

 

File csatolás: 

2

mindigehes
mindigehes picture
**

1

morgo
morgo picture

Szia!
Nekem valahol van egy gyári frekvencia / feszültség konverterrel működő 3 digites mérőm. Ha jól emlékszem, 555 és 7107 van benne. A pontossága végett, hálózati frekvenciát 49,9 Hz-nek mérte. Tehát ez is lehet megoldás. Legfeljebb a 3. digitet lehagyod.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

A bejövő szinuszt egyeniráyítod, és csinálsz belőle 100Hz-es négyszögjelet, majd egy osztóval lefelezed. Így lesz egy szimmetrikus négyszögjeled. Kell egy oszcillátor, amivel hajtasz két dekádos számlálót. A bejövő jel lefutónál indítod a számlálót, felfutó élnél megállítod, és ekkor bekapcsolod a számlálóra kötött kijelzőt. Aztán lefutónál reset, és kezdődik újra a számlálás. A reset jel szélességével csalni fog, így jó keskeny reset jel kell.

0

megujulo
megujulo picture

van 2 darab frekimérő digites müszerem is.

az egyik MY 64 es ez kevésbé pontos csak annyit jutat hogy 0,005 kilohertz.

a másik egy spéci decibenll hömérséklet, páratartalmom mérő, azon van frekimérő az 0,050 Hertz-t mutat.(legkisebb tartománya 4000 hertz)

Tehát kontrollálni kalibrálni tudom a mérést. Látom is a müködéskor az értékekekt, de akarok épiteni egy vezérlést az adagoló mechanizmus részére is.

0

megujulo
megujulo picture

Tehát ha jól értem:

1. tehát maga a forrás a generátor frekije, ami lehet változó!

Azt négyszögjelesiteni kell (l ésH szintü tiszta jelekre) ez a mérendő forrás.

A számlálást ugy rögzitsem, hogy a számláló ic-ket kristály pontosan 1 mp-es mintavételezéssel resettáljam, Igy mindig ujra számol 1 mp-enként, és az eredményt is 1 mp-es frissitéssel látható a kijelzőkőn.

ha igen a válaszod szerintem a probléma megoldva. Igy értem is a kérdést. Tulajdon képpen azt nem gondoltam át, hogy tudom ujra és ujra nézni az eredményt.

És jól gondolom, hogy van a ledmeghajtón egy kijelző megjelenitő reset is. Azt vajon fel kell használni, vagy ugyis a kijelző adja a leszámolt értéket?

A 35-70 herzes tartomány elég gyors, de egy másodpercenkénti érték is ugrálhat pár hertzes frekit. (minden másodpercben mást mutat)

A ciklusidőkkel lehet e ez esetben játszani?

Azért kérdem,, mivel nagy terhelésnél jelentősel eshet a generátor fordulata, ugy 10-12 kVa körül. és a fordulatot emelni kell, hogy a feszültségt tartani tudja a forrás számára.

ez jár a frekvencia növekedésével, fordulatszám növekedés esetén, és a terhelés hatására a csökkenésével..

a generátor adagolója teljes mechanikus. Gyakorlatilag a gép minden olajjal, szó szerint minden olajjal müködik, de a fordulat fix, mivel egy csavarral lehet csak állitani az adagoló rudazatot.

Azon agyalok hogy step DC motorral beavatkozom a fordulatszámba egy orsócsavaros step motorral, azaz tudjam modosiatani terhelésre a fordulatszámot, de ez kihat a frekvenciára és a feszültségre szintén.

bár bonyolultnak tünik de szerintem kivitelezhető.

A feszültégre már megoldottam a  gondot hogy ne legyen 270 voltos termelt feszültség, egy optós visszacatolásos triakos gerjesztéssel.

Azonban a fogyasztás alapjáraton ugy 800 as fordulaton a legjobb kb. 3 liter = óra. Itt a legkisebb a munkapont és kb.5 kwattos energia vehető ki ezen a tartományon belül gond nélkül. Viszont itt 35 hertz körül alakul a frekvencia. Az Ohmos berendezések és egenirányitós fogyasztók részére mindegy, de egy induktiv fogyasztót már nem tehetek rá!

Hogy ezt a problémát a legjobb megoldással kiváltsam, minden  fogyasztót DC 100-150 voltra épitettem és minden induktiv állandó használt berendezésem egy egy saját szinuszos invertert kapott!

Igy a generátornak csak az akkumulátorokat kell töltenie kicsi fordulaton igazán, de közepes teljesitménynél, stabil 50 herz felett a rendszer átkapcsolható UPS üzemben és az inverter kikerülhető:

Ohmos nagyfogyasztókat ellátni ha az szükséges. (pl rövif ideig (10-20 perc) füteni a szobákat, hogy kellmes legyen a hömérséklet)

Ha elér a teljesitmény egy szintet a generátor müködése, akkor UPS módban (kb 48-60 hertz között,  a rendszerem át tudjon  kapcsolni direkt ellátásban a még központi inverterről müködö nagyobb induktiv fogyasztók részére is. ersze szünetmentesen, (ezek a mosógépek (3 x 700 watt elektromos fütés kikapcsolva), szárítógép (1500 watt), a két hütő (350 és 120 watt) és a mikro+grill (2700 watt)

ezek a berendezések ugyanis nem tolerálják a frekvenciaesést, ingadozást, és képesek elromlani.

A generátor üzem közben tud töltésre 10 darab PC tápon keresztül adni 15A töltést minden egyes 180 Ah-s akkura, Így a végtőltés akkumulátoronként szabályozott 14,4 voltos feszültségre. 

És tud direkt töltést andni 3 fázison 3 x 25A terheléshatárig. (3 x 127 volt) (35A-nél többet eddig az akkuk sem nagyon vettek fel)

A max áramfogyasztásom töltéssel 70 A volt csúcs akku lemerülésnél és generátor töltés üzemben teljes inverter terhelésnél. Az inverter 2700 wattot tud, ami szinte mindent elbir. ennek fogyasztásához 100-150 V 25-30 A egyenáram terhelés szükséges teljes terhelésnél.

Ezért a generátor adott esetben nálam 2 funkciót tud betölteni egyszerre.

Egy alap müködési módban, csak tölti az akkukat, a felhasználás függvényében szabályozottan, (500-3000 watt), és ezen felül a sütőt és fözölapokat viszi igény esetén. (1500-6000 watt).

ezen felül van egy nagyobb szintü igény is, (szobák fütése, (3 x 2000 watt) klima 1500 watt, bojler 2500 watt bekapcsolásakor, kell a fordulatemelés, mivel a generátor alacsony fordulaton nem ad le megfelelő feszültséget (ingadozik, lüktet a legerjesztése miatt)

Ha felemelem a fordulatot akkor müködik megfelelően, de ha a fogyasztó lekapcsol, akkor feleslegesen megemelkedik a frekvencia, és a fogyasztás is!

tehát jó lenne ha be tudnék iktani egy figyelő áramkört, ami a frekvencia és feszültség esés függvényében emeli a fordulatot és vagy csökkenti ha nincs szükség a teljesitményre. de egy másik közvetett probléma is fennáll:

A gázolaj 90 fokos hömérsékleten égeti a diesel motorban az anyagot üzemi hömérséklettel. A használt elégetett , de leszürt tisztitott oliva olaj az éttermekből viszont mindösze 60 fokos motort eredményez, és a teljesitménye is jelentősen elmarad, majd 30 %-al. Egyértelmüen a Joule külőnbség adja az eredményt a két tüzelőanyag között.

Viszont itt nincs tél sem hideg, a legkiebb hömérséklet télen sincs 10 foknál hidegebb, és a 80 éves szivó diesel motor könnyen el tud indulni izzitás nélkül is a használt oliva olajjal, csak nagyobb fordulatszámra kell állitanom az adagolót. a kevert anyag esetében is más más az adagolókar helyzete. És jól keverhető a diesel is a használt olajokkal. (csak a tisztaságára kell ügyelnem, fokozott üzemanyag szüréssel) 

de nem mindegy hogy 3 vagy 8 liter a fogyasztás, mint az sem hogy az 5 liter használt olja is 1-2 euro, merthogy azt sem adják ingyen.

Ezt szeretném automatizálni, amit a kilépő teljesitmény egy adott alsó szintjéhet tudnék kötni.Igy a fogyasztás optimalizálása lenne a cél.

mivel a fesssabályzó 25-100 herz között is stabil feszöltséget ad a kimeneten, (220-230 volt) 600 és 2600 fordulat között is, addig kis teljesitménynél, ezért kizárólag a mért frekvencia adhatna számomra egy biztos beavatkozási pontot.

Ami egyben a mérés során fellépő jelet felhasználhatóvá teheti egy digitális környezetben egy step motor meghajtásával a forulat határok közötti mükodtetését. (magasabb fordulattal indulna a motor, majd tartani probálja a lekgisebb mükődési frekvenciát, ngyobb terhelésnél pedig emeli a teljesitményt ha a feszültség leesik.)

Ez lenne a projektterv. De ehhez látnom kell (controll) a kilépő mindenkori frekvenciát.

Jaca még egy hasznos gyakorlati info. ez már 3 év tapasztalata alapján:

Szzinuszos invrter áthangolás néhgyszögjelen isnerterből:

0,3- 1 milihenry folytó
(1-10 A terhelhetőségre méretezve, tehát elég nagy 6-8 centis darab toroid trafó magon kb 120-180 as menetszámmal 1 -1,6 mm-es hutallal) vagy
(1-4 A terhelésre 4-6 centis toroid magra 0,6 -1 mm-es huzallal 100-200 menetszám között) és

3- 10 mikros stiroflex 600 voltos kondi, (ilyenek a klimaventillátorok , 1 -3 mikros segédtekercsre kötött motor kondijai.

tehát az induktiv szürő L sorban C párhuzamosan kötve (induktiv szürő) minden modositott (PWM modulált) szinusz esetében szinte szinuszra hasonlito jelet formál a kimenetén. Szkóppal is jól ellenörizhető, de anélkül is sikeresen beállitható. A végeredmény akár hang alapján is érezhető, csendes höemelkedés nélküli üzem a végeredmény (RMS stabil feszültséggel dolgozó szinuszinveerter.)

Az értéke függ az inverter telejsitményétől, a trafó vagy H hidas kimenetek terhelhetőségétől.

Sok kisérletett letudva a következő gyakorlati tapasztalatra tettem szert.

mindig gondom volt az induktiv eszközök meghajtása ott ahol nincs vezetékes áram.

Az inverter müködtetése feleslegesen sok energiát pusztit el a tárolókból.

több kis inverter épitése céleszközként kifejezetten egy egy eszközre és csak akkor müködtetve amikor azt használni kell, jelentős energia megtakaritás elérését tette lehetővé!

Azonban pont ezekl az eszközök mindegyike igényli a tiszta szinuszos forrást ami a probléma oka és okozója!

Az olcsó négyszögjelen inverterek nem alkalmasak, és a modositott inverterek sokaság sem.

Azonban a megoldás lehetővé tette bármilyen inverter átalakitását filléres költségekkel , használható és adot esetben méreg, drága szinuszos inverter kiváltására!

Egy 3 darabos IC555 áramkörrel (PWM) modulációval bele lehet nyulni a tiszta négyszögjeles inverterek bármelyikébe! a meghajtó fetek vezérlésének lezárásával.ezzel az egyszerü módszerrel bármisen UPS, smart ups, tiszta négyszögjeles inverter, kimeneti 220 voltos feszültsége minimális költséggel és modositással, tiszta szinuszos vezérléssé alakitható!

ezt több kisebb és célinverteres áramkör megépitésével ellenöriztem, és minden esetben müködik a megoldás.

Hasomlóan néz ki a megoldás mint anno a TV-k CCIR segédhang panelja esetében.
Kell egy kis kiegészitő áramkör az inverterben.

Kell neki test, + 12 volt táp és a PWM jeleket a Fetek kimenetére teszi lezárással.Jó félhid, teljes hid topologiára és alkalmazható egy tekercses vagy kéttekercses trafomeghajtott inverterek megjhajtására szuintén. (gyakorlatilag minden inverterbe épithető)

Így PWM modulálva kialakulnak a 50 herzes modulált néhszögjelek. és a kimeneten megjelenő lüktető még nem tiszta szinuszos jeleket a L-C tag teljesen szimuszos jellé formálva lehetővét eszi hogy minden létező eszköz dolgozni tudjon bármilyen inverterről.

Ha erre a megoldásra kérdeztek szivesen megosztom egy másik topicban e téren szerzett tapasztalataimat.

Természetesen a teljeistmény határok figyelembe vétele és tartása között lehet az invertert továbbra is használni.

További szép napot.

0

Atis57
Atis57 picture

Szia!
 

Ha erre a megoldásra kérdeztek szivesen megosztom egy másik topicban e téren szerzett tapasztalataimat.

              igen engem érdekelne !                        köszönettel.

0

megujulo
megujulo picture

Melyik területen szertnél tapasztalat megoldást?

gondoltam kellen egy cikket irni az egészről, de ebben majd pihe segitségét kérem.

Témánként kellene lebontani, mert rendkivül sok az információ.

tapasztalati területem 2 év termelési és fiunkcionális tapasztalatokkal, gyakorlati megvalósitásokkal.

1 terület
cellatermelés, telepitési, termelési problémák, kivehető teljesitmény, tárolás és felhasználás

2 terület

Akkumulátoros tárolás, egyéb tárolási elgondolások megvalósithatósága, az ebből fakadó problémák megoldása

3. terület
fogyasztók használata, mit hogyan? mit kell átalakitani vagy mi használható egyéb elektromos források esetében. Törpe 12-48 voltos vagyközépszintű egyenfeszültség 120 voltos tároló vagy 240 voltos tároló használata elönyöebb?

4 terület ami örök kérdés:

Induktiv fogyasztók ellátása, egyéb nem hálózati forrásokról. ezen a téren a legnagyobb a kérdés. Mit lehet, mit kell megváltoztatnia  biztonságos müködés érdekében? Itt merülnek fel a négyszöginverter,a modositott inverter a tiszta szimuszos inverter felhasználása mit és hol lehet használni és mindezt legfőképpen hogyan? 

melyikkel kezdjük?

És hogyan csináljam, hogy ne hozzászólás formájában menjen el az információ hanem állandó jelenléttel lehessen hozzáférni!tehát ne hozzászólás, hanem cikk legyen az oldalon? Itt e téren nincs tapasztalatom, ha valki tájékoztatni tudna hogy csináljam szivesen megköszuönném.

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Irod valahol a hosszu hsz-edben: "egy másodpercenkénti érték is ugrálhat pár Hz-es frekit. (minden másodpercben mást mutat)"
A digitalis meres utolso digitje elvböl eleve +/-1 szamjegy bizonytalansagot jelent, igy a 2Hz-es delta helyböl megvan/meg lehet ha csak 2 digittel, azaz hercnyi, felbontassal mersz.
Node hasznalj 3 digitet, s a tized Hz felbontas helyböl megoldja ezt a gondod.
Ehhez a kollega emlitette F/U konverter egy DVM-el lenne a leg celravezetöbbyes (legyen 50Hz pl. = 0,5V, amit 10mV felbontasnal 1Hz pontosan mersz-de ha 5V-ra lövöd be=a 10mV= 0,1Hz lesz...)- a masik kollega altal belinkelt egy dolcsit sem jelentö aliexpresszes kesz(!!) megoldas utan-igaz ott nincs kivehetö szabalyzo jel.
Ha F/U konverterezel= a szabalyzokörbeli beavatkozashoz szükseges analog jel is kvazi rendelkezesedre allana...
Mas tema, hogy az a böszme, s feltehetöen eléggé lomha, nagy generator aligha reagal masodpercen belül hercnyi elteresekkel; sztem amit latsz alapvetöen a 2-digites meres nem kellö felbontasabol ered.
Eredmenyest!
Kari
ps
mig irtam-szerkesztettem Jaca is hasonlokat irt be...

0

megujulo
megujulo picture

Szia Kari!

Valóban jól látod a problémát te is. Az a lomha böszme gép, lehet hogy faék, de rettemet pontatlan,

lassan gerjeszt fel (több másodperc) és lassan reagál a változásokra is. Viszont járt az ingatlanhoz.

Itt egy modern generátor sem oldaná meg a takarékosságot.

Nagyon nagyon sokat agyaltam az eltelt 2 év során az összes lehető legjobb negoldás kersésben, de valójában nincs jó megoldás.

Azért sikerült elég tapasztalatot szereznem.

A generátorra igazán nem is kel vennem frekimérőt magában, mivel egyszerre 2, de kiderült van egy 3. müszerem is ami mér frekit.

Az igazi kérdés a megcsinálható Analog - digitál faék alkatrészekkel megoldható vezérlés,

A freki tulajdonképpen nem is lényeges a generátor esetébenm, főleg annak telkesitmény pontatlansága révén:

Eredetileg ugy gondolta ennek a monstrumnak a megépitője hogy elég nagy generátort alkalmazva 1-2 ezer wattos fogyasztóval terhelve jó megoldás a fix fordulat és stabila frekvencia. Ment is róla pár induktiv neoncső (3 x 20 watt) és Pár darab 30 wattos izzó világitásra a közel 100 éves kábelrendszerrel. se automata, se biztositék, se zárlatvédelem.

Modern eszközökkel ez pedig meza generátor igy nem müködik. Nagyobb terhelésre leesett a fordulat, a frekvencia és a feszültség is.

Már volt egy topicom, és sikerülét arra a megoldásra jutnom, hogy stabil 220-230 volltos feszültség lép ki a geneátorból 3 fázison, fázisonként  1-35 A terhelhetőséggel, de ez esetben a fordulat 600 és 2300 között mozog, ami lényegében a  frekvenciatartományt teljesen megváltoztatja. Tehát önmagában szuper fordulatszám és gerjesztés vezérlés nélkül nem lehetséges.

Így tehát fogyasztót ostobaság lenne direktben rákötni, mely érzékeny a frekvenciára és szinuszjullámra.

Azaz ami kényes megy az inverterről, és közben az akkukat akár tudja tölteni 30-45A töltéssel is, (a fogyasztás + töltés éramterhelés összessége.)

A 3 x 127 volt csillag töltésben egy egy félhullámu 100 A diódahiddal biztositással pont 135-140 volt körüli feszültséget produkál kondenzátor és egyéb szürés nélkül, ami talán a hullámzó töltéssel egy kicsit javitott is a szulfátos problémákon.

Igy stabilan mennek az induktik fogyasztók, és a generátorrol ellátott ohmos fogyasztók. ez persze komoly bekábelezést és kivitelezést jelentett a házban is a biztositó rendszerben is. Ezen felül a fogyasztók legtöbbje ugy lett kialakitva, hogy mindenféle gond nélkül menjen 100V 150V közötti egyenfeszöltségről.

Igy gyakorlatilag egyszerre van jelen a házban egyenáram, váltóáram, inverteről és váltóáram generátorrol.

Volt fogyasztási, lemeritési problémám is. Ezt ugy oldottam meg, hogy egy DC mágneskapcsoló polust vált az egyen hálózaton. kritikus alsó feszültség értéknél, és csak akkor kapcsol vissza, ha az akkumulátorok feltöltöftek egy megfelelő szintre. (mivel áramszünetet meg nem lehet csinálni) ami lehetővé tette fogyasztók letiltását és ezt helyettesitő másik fogyasztó mük9dtetését. )pl. a konyha világitás 35 wattos led lámpa helyett 2 darab 3 wattos kicsi led spot ad fényt!

Az érkező vendégek sosem toleráják a takarékosságot, s egyes személyes kifejezetten energiavámpírok! ott felejtik a világitást és sok mindent. Káoszt és problémát generálva, majd megy a reklamálás mert nincs áram.

Ez lett elkerülve az automatizált korlátozással. Minden lekapcsol, amikor lemerül az akkumulátor, és csak engedélyezett fogyasztók maradnak üzemben.

A generátor tehát tud akkut tölteni 0-50A Áramterhelhetőséggel, ami adott esetben eléggé gyors, autógenerátorjoz hasonló visszatöltést tesz lehetővé, de alkalmatlan a direkt üzemelésre.

Az egyenletes töltést a sorba kapcsolt akkuk esetében a (ballancert) a 10 darab 15A-es PC táp teszi lehetővé!

Voltak problémák azzal kapcsolatosan is, hogy néha egyes személyek fáznak. És lenne igény a fütésre, de itt tüzgyújtási tilalom van érvényben egész évben. Tehát fosszilia nem müködik. a palackos propán pedig nem út, mivel a szállás bevétele, és a tartózkodás alatti felhasználás nem tudná finanszirozni az energia kiadásokat sem.
 

A generátos alkalmas fütésre, is a 15000 wattos teljesitményével. Azonban ekkor kell a nagyobb fordulat a stabil termeléshez,

itt került lehetőségként figyelem körbe a generétor által termelt hő és áram. A generétor melletti szobát a motor hője füti egy radiátoron keresztül, mig a ház vendég részlegét elektromos fütőtestek viszik.

Ha igény van rá, tehát megoldottá vált a fütés.
Most ez manual müködik on off modban.

Ugy akarom megoldani, hogy a gnerátor automatikusan tudjon megfelelni a reá mért terhelések tekintetében.

Azaz alsó határon tötést ad akkumulátorok részére.

Ha a terhelés eléri egy bizonyos szintet és a generátor fordulata felemelkedik minimum 48 herzes értékre,akkor az inverter kimenete UPS-hez hasonlóan átvált generátor hajtásra, azonban további terhelés esetén (60 hertz felett) ujra visszakapcsol Inverterre.

tapasztaltom, hogy akkor van ez az állapot ha fütést is be kell kapcsolni, de a manual próbák során eddig sosem ért a frekvencia 58 hertz főlé.

Jellemzően induláskor függ motorhömérséklettől, üzemanyag minőségtől, 35-45 hertz- szintem indul. Melegen féltöltötten is stabil 35 hertz-es alapjáraton ketyeg a gép. 

Terjheléskor (kb 3500 watt környékén)  leesik a  feszültség ha nincs fordulat és bepulzál. Ben birja tartni a stabil feszültséget sem. Ha mechanikusan felemelem a fordulatot, akkor stabillá válik a feszültség, de a frekvencia mindig változik a szinkrongenerátor forgássebesség változása matt.

Erre kell a vezérlést megbuherálnom, Ha a feszültség esik, azt tudom analóg módszerekkel megoldani a step dc gázkart müködtető maszek mechaniznus vezérlésére. Tehát nagyon nem kell gázrudazatra épitenem semmit a frekvencia függvényében. A stabil feszültség már megfelelő eredmény a különböző terhelés változásokra.

Igy ez a lassu nehezen reagáló monstrum alkalmas az energia legjobb leadására.

A frekvencia mérésre azért van szükségem,, hogy tudjak beavatkozni az UPS módban beállíításra kerülő vezérlésre tekintettel.

Azaz a inverter helyett megfelelő fordulatszám hatőron belül a generátorra csatlakozik a ház összes induktiv fogyasztója.

Mivel volt probléma a sok felharmonikus és egyéb zavaró körülmények miatti inverter müködésemmel, és sokszor elhullottak az IGBT fetek az inverterben is, erre is meg kellett találnom a megoldást!

Az inverter kimenetei (LI ás 0 vezető) galvanikusan sosem érintkezhetnek az DC rendszer fogyasztóiban rendszerével. A létrehozott közös földhurok, és az egyes fogyasztók által csatlakoztatott táő és füld közötti kondenzátorok kapcsolata generálta az inverteren megjelenő egyenfeszültség szivárgást.(harmadik topic)

Mivel a töltés során a generátor feszültség kapcsai ráadásul galvanikusan töltik az akkumulátort sajátos és bonyolult galvanikus kapcsolati rendszer alakult ki.

Igy arra kellett törekednem hogy az inverter kimenő kábel rendszere és a generátor kábelrendszere valamint az egyenhálózat kábelrendszere soha ne tudjanak egymással kapcsolatba kerülni. ez pedig komoly kihivást jelentett a ház harmadszorra nekifutott ujrakábelezése során.

A kényes áramkimaradással járó berendezések, mint pl hütőszekrények motorja saját egyéni 230 voltos szinuszinvertert kaptak. minden más induktiv fogyasztóm esetében megengedett az áramkimaradás másodpercekre, igy egy további vezérléssel megoldható lesz, az átváltó kapcsoló néhány másodperces idő biztonságos szétkapcsolással járó semleges váltás, biztonságos galvanikus csatolódés elkerülésére  illetve annak kizárásos lehetőségével.

Igazán ez nem egy UPS megoldás csak helyettesiti, de az eredeti invertert nem lehet 180 Ah-s akukkal 230 volt bemenetre csatlakoztatni, az eredeti állapotnak megfelelően. mert az a fetek tulterheléséhez és pusztulásához vezet. (primitiv módon a töltést a fetek védődiódái adják ebben a tipusban (az eredeti 5,5 Ah akkumulátor max áramtöltése 30A amit a diódák gond nélkül viselnek az eredeti dobozban, ami nagyon gyorsan lecsökken 0,1 C értékre. Azonban a hatalmas akkuk ha lemerült állapotban vannak, akkora áramterhelést jelent, hogy a fetekben lévő vdiódák szétrobbannak. Ez volt a történet során a 4. probléma.

Összefoglalva kb a végleges megoldás próbaüzeme lassan véget ér több év után.

Tehát a felmerült vezérlés egy adott frekvencia tartományon belüli inverter/generátor átkapcsolást tenne számomra automatikusan lehetővé.

Ha az inverter kiváltásra kerül a töltésre is nagyobb telejsitmény tud jutni.

Ezekkel a megoldásokkal vált lehetővé a gyors aktiv visszatöltés feszültségvezérelt tartományban, ( mint autógenerátorok) és a legkedvezőbb inverter üzemelésem. Valamint a legtakarékosabb fogyasztás elérése.

szép napot, és köszönöm a segitséget tanácsot.

0

proba
proba picture

Így tehát fogyasztót ostobaság lenne direktben rákötni, mely érzékeny a frekvenciára és szinuszjullámra.

Ilyen az összes kondenzátoros tápos lámpa, mozgásérzékelő és még ki tudja mi.
Működnek egy darabig, de szerintem a nagyobb frekvenciára gyorsan halnak..

0

megujulo
megujulo picture

Pontosan!

a magasabb frekvencia esetében a kondenzátoros tápok, led lámpák, mozgás érzékelők is sokkal magsabb feszültséget ér áramot engednek át, igy ténylegesen károsodnak. forditva pedig üzemképtelenné válnak, vagy bizonytalanul müködnek, ha a frekvencia kisebb.

De ez csak hab a  tortán. Fordulatszám függő motorok, mint pl a hütőszekrény kompreszor, a száritógép kompresszor, vagy a sima szivattyú villanymotor aszinkron kéttkercses 1400-as 2800-as fordulatszámra méretezett segédtekercses kondenzátoros inditású motorok túl melegedéséhez, instabilitásához, elhalásához vezet.

Az alacsony vagy üzeminél kevesebb frekvencia mindemelett a csökkent váltóáramu mágneses tér miatt kevésbé fluxál ami hamarább telitésbe viszi a magot, aonos üzemif eszültségen, ezért az tulmelegszik, és előszeretettel leégnek!

azonban vannak megoldások. Sok esetben a szinuszhullámu gyári inverter megfizethetetlen. és a sima négyszögjeles, vagy módositott szinuszhullámu inverter használhatatlan, de erre is vannak beavatkozó megoldások. Nekem kb. 6-8 féle megoldásverzió született, és kirobálva jók a tapasztalatok is.

Nekem is sokat kellett e téren tanulni, de szivesen adom át ezeket a tapasztalatokat.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Lehet, nem fogok minden kérdésedre válaszoln.

Ilyen gyorsan változó értéket úgysem olvasol le egy kijelzőről, így neked egy led-bar kell. Az órajeled 5kHz, a számlálás akkor kezdődik, mikor a bejövő jeled (előkészítés, szimmetrizálás után) magas lesz, és addig tart, míg újra alacsony nem lesz. Ha 50Hz-es a bejövő jeled, akkor a magas szint 10ms, az 5kHz-s jelből 50 darab jut a lefutó élig. Ha nő a bejövő frekvencia, akkor a 10ms helyett már csak 8ms lesz ez az idő, így 40-ig fog számolni. Majd a ledsort fordítva kell megszámozni. Kell hozzá 40 led, hogy átfogj egy 30-70Hz-es sávot. 
74LS138-ból kell 7-8 darab. (a linkelt rajzon a visszafelé számlálós rész nem kell). A kimenetre vagy ledeket teszel, vagy ellenálláshálót, és akkor analógba visszakapod a feszültséget, amire tehetsz analóg műszert, és megvan a vezérlőfeszültséged is a szabályzáshoz.

0

megujulo
megujulo picture

Köszi, azt hiszem ezt a fajta megoldást is megértettem.

A gondom majd csak annyi lesz, hogy ezt az egészet még elektronikus kapcsolásba kell öntenem, ami majd vagy fog müködni vagy nem. mérmint rendesen. ujabb modostások, és megoldások majd a problémák keletkezésekor kerülnek figyelem előtérbe minden bizonnyal.

A szinkron generátor egyszerü mitn a faék. Gyárilag 3 x 127V és 1600 as fordulaton ment.

Miost hogy nem hazsnálom fogyasztókra csak töltésre, igy tök mindegy a freki, mint egy autós generátort használva tölti az akkukat. 144 voltig.

ha egy egy akku lemaradna a 10 es PC tápból csinált töltöegységek megoldják a ballancer szerepvállalást.

Azonban lett egy uj igény, és annak lehetőségeire keresek megoldást, a kihasználhatóságra.

Viszont a növekedett teljesitményhez fordulatemelés is kell, ami esetében már elérhetővé válik az 50 herzes üzem a jelenlegi 35 herzes alaphoz képest.

Igy ujabb lehetőség nyilik az UPS használhatósághoz.

Itt nem a bonyolultságon van a hangsuly, hanema  felhasználandó diesel vagy használt étolaj mennyiségére és költségeire éves szinten.

Mint tudod itt a mapenergia részben kudarcra van itélve, és a fic megoldás az egyetlen, a generátoros töltés, de minél olcsóbban.

tehát számit a diesel generátor fordulat méghozzá érbevágóan!

mint a solár vezérlés esetében az MTTP vezérlés!

itt pedig a pillanatnyi teljesitmény vezérlés szerepe került előtérbe a kérdés során.

több különböző eset, változó terhelések de mindig optimum alsó fordulatszám határ kell.
 

0

proba
proba picture

Nekem ez nem jön össze.Ezek szerint te nem egy fix fordulatszámot akarsz beállítani, hanem terheléstől függően szeretnéd emelni a fordulatszámot. Ehhez két mérőjel kellene, egy terheléstől függő, egy meg a pillanatnyi frekvencia, és egy grafikon, ami mentén szabályoz.  Ehhez nem a digitális ic vel megvalósított frekvencia mérő a jó út szerintem. Ha a klasszikus frekvencia mérőket nézzük, azok 7 szegmenses kijelzőre vannak kihegyezve, és másodperc alapú méréssel rendelkeznek. Ezek a tulajdonságok egyike sem jó neked. Én ketté választanám, lenne egy olcsó kijelző, a mérőjeleket meg analóggá alakítanám, és a különbségi jellel vezérelném a generátort. Bár a teljesítmény jel sem lehet egyszerű, itt a feszültség és áram is tág határok között változhat....  
( más kérdés, bár generátor ügyileg alul képzett vagyok, de a mintha fix fordulaton szokták volna járatni, a gerjesztéssel beállítva a kimenő feszültséget, gáz adással meg a kimenő teljesítményt.)

0

megujulo
megujulo picture

Pontosan jól látod, de két külön dologról bszélünk.

A fordulatszám emelése a teljesitmény növeléshez kell.

Ezt megoldom analog rendszerben a freki itt lényegtelen! Kapok stabil 230 voltot 0-40A  tartományban 35-70 hertz között. (0-100% terhelés)

A frekvencia figyelés ahhoz kell hogy egy pontos adott tartományon belül )48-60 HZ) az inverter kimenetét felcserélje a generátor kimenetére! (azaz müködési frekvencia esetén ne az inverterről menjen a fogyasztás, mert az pl teljes terhelés esetén 30A-al terheli az akkubankot.

Az inverterről jelenleg kizárólag a macerás fogyasztók üzemelnek, Minden más egyenáramról, méghozzá 100-150V közötti változó feszültség szintről üzemel.

Ezt nem értem:

"fix fordulaton szokták volna járatni, a gerjesztéssel beállítva a kimenő feszültséget, gáz adással meg a kimenő teljesítményt"

A fix fordulat a stabil frekvenciához kell. a gerjesztéssel fix fordulaton lehet teljesitményt változtatni, de ehhez

Mindig megfelelő Nyomaték kell!

Azaz ha nincs erő ,Joule,  a motorteljesitményben azt a generátor mágneses terhelése megfogja, és a fordulat esni kezd.

tehát növelni kell a gázt hogy a fordulat vissza emelkedhessen.

elv jó, a megvalósitás a gyakorlatban esetemben lehetetlen.

A generátorom egy STAMFORD 80 éves amerikai szörnyeteg. az állórész a mégneses gerjesztést adja, mig a forgórészen 3 x 127 volt max 40 A tud kilépni.

eredetileg semmi elektronika. két gerjesztő tekercsem van. Az egyik 127 voltos és alapgerjesztést ad.)ezen egy dioda graetz hid egyenirányit. A felgerjesztése lassu és alap előmágnesezettség révén alakul ki.

a másik 28 voltos, ami terhelésre egy trafón keresztül  nagy árammal rásegit a gerjesztésben.

A motor egy teherautóé volt valamikor a 2 világháború során itt felejtették az amcsik ezt is. Jó nagy dög ls mivel semmi elektronika ott sem, sima szivó diesel ezért az nagyon érzékeny mindenre. 

A fix fordulat tehát beállithatatlan!

A fogyasztás pedig nagyon jogos és fontos kérdés.

Alapesetben elég az alapjárat. Ekkor induláskor 35 Hz a freki. ez alkalmatlan induktiv 50 hezres berendezések müködtetésére. 

alapjáraton 3 liter olaj, félfordulaton kb 5-6 liter olaj, teljes terhelésen 8 liter olaj fogy el.

dieselből ez 3,6  -   7,2  -  9,6 euroba kerül  kb l egy euro / kilowatt kicsi, mig 60 cent / kilowatt teljes terhelésen

(a használt éttermi olaj ára változó 20-30 cent literje) 0,9  -  1,8  -  2,4 euro ha hozzájutok.

tehát egy óra üzem 1-4 euromba kerül alapon kb 3-4 kwatztnyíi energia leadással. ez 1 euro / kilowatt!

A gázkar fixen rögzitett esetemben még jelenleg!

azaz nem mindgy hogy alapjárat vagy változó teljesitmény, sőt fé teljesitménynél sem kell magasabb fordulat.

Tehát feszültség stabil a generátor de frekvenciaváltozó müködéssel valüsul meg a müködés.

Ami nem teszi lehetővé tisztán a fogyasztók mködését generátorrol csak egy adott teljesitmény határon belül.

tehát ha adott és eléri azt a  szükséges fordulatot a motor, amiröl máér tud stabilan dolgozni a fogyasztó, kell egy átkapcsolót épitenem relével ami lecseréli az inverter kimenetét a generátor kimenetése.

Mint feljebb irtam mindhárom rendszer külön kábelezett mostanra. Igy a felszabaditott inverter fogyasztás is tovább tudja az akkukat tölteni. 

tehát megvalósulni látszik a lehető legrövidebb gemerátor üzemidő és legnagyobb töltés ez idő alatt, a stabil frekvencián müködtetett induktiv fogyasztók használata, és a felesleges inverter használati idő csökkentése, ami a kezdetektől kitüzőtt cél volt.

Tehát esetemben a gerjesztés stabil feszültséget ad, már a legkisebb fordulaton is, kb 3000 wattos terhelésig.

Ezt követöen kell emelnem a fordulatot a SZÜKSÉGES MÉRTÉKBEN.továbbra is a legalacsonyabb értéken tartva.

ezt a feladatot egy kombinált feszültség figyelés- és step motor megoldja.

Ha eléri vagy Meghaladja azt a szintet a frekvencia akkor akarom átkapcolnia fogyasztókat a generátorra, azokat amik az inverteről müködnek.

ez Kb 7-8 kwattos tartományban éri el a névleges 50 Herzes tartományt az esetemben. 

Tehát tudtomon, felügyeletemen kivül, kell egy tartományon belül beavatkoznia a reléknek!

Garantáltan 48-60 gerz között.

 

 

0

Jaca
Jaca picture
****

( más kérdés, bár generátor ügyileg alul képzett vagyok, de a mintha fix fordulaton szokták volna járatni, a gerjesztéssel beállítva a kimenő feszültséget, gáz adással meg a kimenő teljesítményt.)

Szia!

Igaz, amit írsz, de itt van egy másik szempont is. 30Hz körül járatva a motort kevesebbet fogyaszt, a fogyasztók pedig elviselik, viszont a terhelés növekedéséhez már kevés ez a fordulatszám. Ezért kell figyelni a terhelést, ha emelkedik, akkor kell csak feltolni a fordulatot 50Hz-re. 
 

0

megujulo
megujulo picture

Pontosan! A terhelésfigyelést nem tudnám valójában a  csillagpontos 3 x 127 voltos 3 fázisu kimeneneten megoldani, mivel fázis-fázis viszonylatban jön létre a 230 voltos tápforrás. tehát 2 fázis között.
Az egyenletes terhelés elosztás maitt pedig igy nem 0 vezető és L1 L2 L3 Van, hanem L1 - L2   L2 - L3 és L3 - L1

ezért a ház gyakorlatilag L1 És L3 fázisok és L2 mint 0 vezető használtával valósult meg kábelezésben.

azonban az L1 és L3 azonos bemenettel jön be, ha a generátor nem müködik és az inverterről müködneka foygasztók. ezt egy 3-as mágneskapcsoló rendszer oldja meg.

tehát ha az inverter dolgozik, aakkor az L1 mint fázis, és L2 vezeték mint 0 vezető játszik szerepet Az L3 vezeték szintén azonos az L1 fázissal. (1 fázisu ellátás)

Ha átkapcsol a rendszer generátor üzemre, akkor az L1 és L2 adja az egyik 230 voltos forrást, Az L2 és L3 adja a másik 230 voltos forrást, és az addig közös L1 és L3 kábel kerül a harmadik 230 voltos forrás, ami ebben az esetben ujabb terhelést tesz lehetővé, mivel bármelyik fázis a másikkak 40 A-ig terhelhető!

azaz ha terhelem az L1 és L2 fázist 20 amperrel, és L2 valamint L3 ampert 20A-el, akkor az L2 fázis 40 a-es terhelhetősége kimerül, azonban az L1 és L3 fázis továbbra is terhelhető további 20 A-el.

230V 20A= 4600 watt x 3 fázis 13,8 Kwatt

a generátos gyári terhelhetősége 15 KVA névleges, tehát induktiv fogyasztók esetében ehhez még hozzámegy a meddőáram is, mint terhelési veszteség.

mivel alapjáraton ahjtom, és igazán egyenárammá alakitom agenerátor feszültségét (aksikat töltöm), ezért ebbena módban nincs jelentősége a forduléat általi frekvencia problémáknak.

A PC-ből épitett 15A tápok csak ballanszirozásra és  alaptöltésre, kiegyenliésre vannak.

a 3 fázis kimenetei egy egy 100A-es diódahidra van kötve és közvetlen tötlti az akkukat!

alapjáraton kb 15 A töltést ad le, fél fordulaton éri el a 135-140 voltos feszültséget, és a 30 A töltési képességet. Ha a feszültség töltéskor feljebb menne 144 volt fölé, a relé lekapcsolja a töltést az akkumulátorokról.

Gyakorlatban mikor az akkuk 10 voltra lemerültek akkor sem volt 35 A-nál nagyobb töltésfelvétel 120 - 140 voltos szintről.Persze ehhez még hozzáadododtt a PC táp 15 A-e

140V 45A töltés 6,3 Kwatt, mondjuk 1 x 180 A akkukat megtölteni sem egyszerű!

ekkor már a generátornak szüksége van félfordulatra, (vagy a feszültsége esik lejjebb) vagy kisebb szinten tőlti az akkukat.

Ha ekkor megy az inverter, akkor egy részét a cella, másik részét az akku a harmadik részét a gnerátor adja forrásként.

azonban, ha a generátor eléri a 1500-as fordulatszámot, az pontosan 50 hezret ad ki, 1000-es fordulaton pedig 34 herzet.

a szinkrongenerátor 4 polusos állórésszel rendelkezik, ez adja a forgási frekvenciatartományt.

A legnagyobb diesel fordulatszám 2400 fordulat. ez  80 Herz!

a motor kb 100-140 lóerős, ennek forgatónyomatéka kb 30-35% éehet becsülten.  50 becsült paci x 750=37,5 Kwattnak megfelelő nyomatékot eredményezhetne, tehát kb a motor félterheléses telejsitményére van szülség, ami 1500-1800 fordulat közé esik terhelés hatására:

ez pedig egy 50-60 hertz-es tartományba esik bele, a gyakorlatban 14 Kwattos terhelés esetén.

Ha ilyen esetben lecserélem az invertert  generátorra, az képes ellátni a fogyasztókat direktben, Igy a invertr egyenáram terhelése is visszaesik, a felszabaduló töltési energia nem a tárolót terheli, hanem azt tölti a megengedett értékhatárig.

Tehát el kellett döntenem, hogy a generátor stabil de kicsit ingadozó 50 herzes fordulton dolgoztassan két háromszor magasabb fogyasztással üresjáratban is, vagy feszültségstabilan dolgoztassan változó frekvencia tartományban,

Azaz ha a fordulat alacsony, akkor a telejsitmény kicsi,de stabil 230 voltos feszültséget generál. Töltésre egyenirányitás után a megfelelő telejsitmény kerül, maximálisan tudja az akkukat tölteni.

a fogyasztás pedig akkor a legkevesebb olajból, ha minél kevesebb befecskendezési ciklus adódik, tehát a fordulat minél kisebb.

A gép viszont kb 600 s fordulat esetén megáll terhelésre, tehát kell egy bizonyos legkevesebb nyomaték. Az estemben ez 800 fordulat, és

26,5 herzes frekvencia. 1000 fordulat kell jóha kb 5-6 kwatt a kivett teljesitmény, ekkor 1000 fordulat mellett 34 Hertz.

mivela gép nem tejesen fordulatstabil van egy fixhelyzeti szórása is. Igy a félterhelésnél is jelentkezhet 100-200 fordulatszám különbség a terhelés függvényében.

Igy szerintem érthetővé válik, miért kell frekvenciafüggő kapcsolást épitenem a gnerátor átkapcsolásához.

Néhány képet csatoltam a mechanikus adagolóról és a generátor, általam épített elektronikus feszültségvezérléséről.

az adagoló rudazatán van egy 5-ös csavar, azzal állitom be a fix fordulatot most. egy csavarfordult kb 50 fordulatszám melkedéssel egyenértékü, tehát 4 fordulat az 5-ös csvaron kb 200 as fordulatemelkedést, vagy csökkentést ad.

Szerintem egy HP nyomtató 36 voltos fejpozició step motorja áttétellel kiválüan alkalmas (ez van dobozban) ezt  csavart egy orsótengely helyettesitésével kicserélve az adagolórudazatot stabilan előre hátra pozicionálni.

Ennek vezérlésének kérdése nem ad gondot, mert tudom automatikusan a feszültségszabályozóből kapott értékre müködtetni.

a generátor fordulatszám vezérlését, tehát nem áramterhelésre, hanem az ebből fakadó gerjesztésnövekedési igény miatti szabályozás során mért kitőltési tényező értékéből tudom befolyásolni. És a legalacsonyabb értéken tartani.

Azonban az UPS funkció csak akkor valósulhat meg, ha a frekvencia garantáltan 50 ás 60 herz közé esik!

Tehát egy gyors beavatkozásu relé váltana át a gnerátor és inverter kimentei között! 
A csak inverteről ellátot fogyasztók külön kábelezettek és galvanikusan is elválasztottak szétkapcsolt állapotban.

0

megujulo
megujulo picture

Igen és pontosan ezt feszegetem fellebb.

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Vagy fillérekért készen ilyen:
https://www.aliexpress.com/item/1005004083224125.html?spm=a2g0o.productl...

Gábor

 

0

megujulo
megujulo picture

Köszönöm, nagyon kedves, de ez nem oldja meg a problémámat, az sokkal összetettebb. Mérni most is tudok.

A cél épiteni egy vezérlőt mely 35-70 hertz tartományban nem csak kizárőlag kijelez, hanem tud beavatkozni egy Step DC motorra (csökkenteni vagy növelni egy mechanikus adagoló karját.

Egyébként aliexpresről kb 2 hónap amig egy egy darab megérkezik a szigetekre. És vámolják is ami bonyolulltá teszi.

szép napot Attila a kanári szigetekről.

0

Atis57
Atis57 picture

Szia!
 Ezen a teljesitmény szabályzón sokat lehet egyszerűsiteni;

áramfigyelő relével pontosan --de házilag 1-2-5 red cső kivülről  villanyszerelő huzallal tekercselve. A menetszámmal állitható a "megszólalási árama ". DC 12-24V ról meg ugyanigy 1-2-5 db tekercs ami meghúzza a gázkart.
Ha a feszültséget állandóan tartod akkor P=U X I szerint kijön hogy 3A 1000 1/min .......a többi + amper meg  hogyan emelheti .

Nem preciz ,de nagyon jól használható.
A frekvencia kijelzés , csak egy plusz--annyira nem szükséges.
                                                                                                                Üdv , szép napot!

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

10-es számláló IC BCD kimenettel. Azt hiszem 7490 74192, vagy valami ilyesmi. A mérendő feszültséget leosztod és optocsatolóval galvanitikusan leválasztod, majd schmidt triggerrel formálod. Kell egy referencia órajel, ami 1 másodperces impulzusokat generál. Ez reszeteli a számlálókat (2db). és kell egy tároló (latch) vagy olyan 7szegmenses meghajtó ami tartalmaz ilyet. Frissítés 1 másodpercenként. 1 másodperc alatt megszámolt impulzusok száma = a hálózati freki.
Arra kell vigyázni, hogy csak félhullámot egyenirányíts a mérendőből, mert könnyen dupla freki lesz belőle. De lehet úgy is, csak akkor 0,5mp-re kell módosítani a reszetet.

Gábor

0

megujulo
megujulo picture

Hasnló az okfejtésem, fentebb bövebben olvashatsz a kérdésben.

A z emlitett kijelző meghajtó tartalmazza a tárolót, a resetet, a kijelző világitás resetet is.

Tehát a jelet digitalizálom formálom, majd ráküldöm a számláló bemenetése!

Az oszcillátor pedig 1 másodpercenként ujraszámoltatja a másodpercenként jelsorozatokat. 1-2 hertzes szorással ez lehet elég pontos.

ahogy Jaca mond,ta a kioltás és a stabil megjelenités lehet problémás.

A csatolt Pdf adta az ötletre az alapot.

Meg a dc step motor vezérlésére (az elv hasonló mint a régi floppyk fejpozicionálása volt.)

kisebb frekvencia + feszültség esés akkor felfelé,  tolja az adagoló rudat, mig nagyobb freki  esetében lefelé szabályoz mindaddig mig a feszültség szabályozó alsó határát megközeliti.
A feszültség esésre elsődlegesen felfelé szabályoz.

Ez sem egy egynapos gyors történet lesz!

Üdv Attila

 

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Mekkora erőt kell kifejteni a szabályozáshoz? Ha egy komolyabb RC szervo el tudja végezni, akkor tényleg csak egy F/U konverterre van szükséged, és egy referencia értékre. Ez utóbbit kapcsolóval, vagy gombnyomással, vagy egyéb paraméter figyeléssel könnyen átállíthatod, és akkor már fullextrás lesz a dolog. Az RC szervód szépen elvégzi a piszkos munkát, ha megfelelő jelet kap (555-tel előállítható).

Én az egyes funkciókat egyenként készíteném el, és szimulált környezetben finomítanám addig, amíg az elvárt működést hozza. Amikor az egyes egységek (F/U, Szervo vezérlés, referencia kapcsolgatás/szabályozás) már rendesen működnek, szinte kész is a végleges mű.

Gábor

0

megujulo
megujulo picture

erőkifejtés.

Repülős súlymérleggel meghúztam akart, kb a rugókkal mechanikákkal 8 kg erőhuzást mértem.

egy orsócsavaros áttételes kéttekercses dc dc push pull motor szerintem elpőre hátra módban tudja mozgatni.

A távolság amit mozditani kell kb alapjárat és teljes fordulat között 1 centiméter a gázrudazat végéről mérve!

tehát kicsi és erős az áttétel. a huzóerő csökkenthető a kar hosszuság növelésével, de ekkor a távolság is emelkedik.

A fixált poziciót egy orsócsavaros megoldás pontosan jól megtarthatja. Amper figyelése nem jó megoldás mert kettős tekercs gerjesztésem van. És a generátor is lassan reagál a gerjesztésre.

a legjobb fogyasztást akkor érhetem el ha minél kisebb tehát a fordulatszám. (és ezzel csökken a nyomaték is ami a probléma forrása)

azaz pl ha bekapcsolom a  sütőt meg 3 fözölapot, akkkor a fordulat kb 400 at esik, ezt visszatolva minden jó, de ha két lap lekapcsol a fordulat 800 at emelkedik, tehát nagyon instabil a tényleges teljesitmény, és frekvenciam ha a fogyasztást alsó határon akarom tartani.

ezt a fajta mechanikos adagolót pedig lehetetlenség pontosan fordulatra szabályozni. A használt étolajnál még jobban kiérződik a teljesitmény függőség a sokkal alacsonyabb fütőérték miatt.

ugy kb fél telejsitménynél kezd stabilizálódni a történet, ami kb 50 herzes produkciót eredményez, azaz ha szinte a fogyasztók zöme rajta van.

Mit müködtet a genertor:

fütéskor: 3 x 2000 wattos fütőtest (L1 L2 L3 fázisok között 3 x)

Bojler 2500 watt  L1 L3 fázis

Klima nálunk 1500 watt L1 l2 fázis

Fürdőben villany kályha a falom 1500 watt L2 L3 fázis

Összesen 11500 watt ohmikus terhelés

erre tud rácsatlakozni adott esetben további főzőlapok 4500 wattig.

elvben eza  felső határ, de ekkort is jéghideg a generátor a kialakitott stilusából fakadóan. 

Eddig nem probáltam, de nem tudom vajon meddig terhelhető ez a gnerátor.szerintem tudhat többet is, de nem tudom mit eredményezhetne ez hosszú távon.

mivel minden mindig nem megy marad a töltésre is mindig.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Még csak szervo motor sem kell, elég egy rugóval feszített vasrúd, amit a tekercs húz magába. 

0

Sponsored links