You are here

80 éves diesel motor adagoló hiba? (retrós szakik figyelmébe) (MEGOLDVA!)

23 posts / 0 new
Last post
megujulo
megujulo picture

Sziasztok!

A téma egy kicsit eltér az elektromosságtól, de nincs ötletem hova nyuljak.Talán van ebben jártas kollega itt az oldalon. Én kifogytam az ötletekből.

A diesel adagoló magában egy világ, mely ismerteit nem lehet egyszerüen elsajátitani.Tehát valamekkora alapismerettel rendelkezem.

Adott egy 80 éves teherautó motor, aminek ugy néz ki megállt az adagolója ami tisztán mechanikus.

A gázkarra nem reagál,ez a fő probléma.

Az alapjárat vagy van vagy nincs néha megy ingadozik. könnyen beindul a motor hidegen is melegen is de pár másodperc után elkezd akadni fulladni, majd döcög leáll.

Az AC-t szétszedtem tisztitottam.
Az oljaszürőt szintén lecseréltem. Üzemanyag rendszerben dugulás nincs az adagolóig.
Az adagolóba beérkező jobb oldali csavart fellazitva az olaj rendesen folyik a nyomócsatorna nyomása elenged, az olaj szabadon elfolyik. Ha elzárom és kézzel felpumpálom az AC-t ujra felkeményedik kialakul a nyomás, amit meg is tart.

GYanúm a következő

Az adagolóban van további szürő amit eltömitett az olajak sokfélesége? akkor nem kap elegendő naftát az opljacsatorna. ewrre utaló a jelenség egyébként.
A gázkar mechanizmus alatt esetleg alkatrész eltörése történt? (A gázkar elforditására semmilyen reagálás nincs)
Ha az állítás hidraulikus nyomásváltozással történik,  esetleg furateltömödés is előfordulhat?

A probléma igazán az hogy nincs tipus, nem tudom azonositani miben volt eredetileg ez a motor, és az adagolóját ki gyárthatta?

Az adagoló tetején van egy pecséttel zárt állítócsavar, aminem a házát 2 kisebb csavar fogja az adagoló házhoz.

Ennek a hemgeres stzabáéyozó résznek a hátsó végén függőleges állásban egy kar leállitja a motort , balra történő állás esetén lehet elinditani.
Ugyanezen  tengelyen előlröl van a gázkar melyre semmilyen szinten jelenleg nem reagál a motor (tök mindengy milyen állásban van)
Itt van a gázkart mozgató tengelynek a befolyásoló max fordulatállitó csavar zárva külön pecsételve, és alapjárati minimum csavar ami állitható.
Csak gyanum hogy vagy van egy szürő ami eltömödött és nem alakul ki a szükséges előtöltésnyomás, vagy az étolaj miatt lerakódás allakult ki ami eltömdést okozott.
 

Nem merem szétszedni megbontani, mivel ha valamit rosszul csinálok, eltörök, beleejtek valamit, vagy kiakasztok olyan alkatrészt amit macera visszatenni, akkor lehet sosem fog már beindulni.

A légtelenités külön móka!
Csak akkor müködik, ha levegőre fut, az elfogyott gázolaj miatt a rendszer,
ha az üzemanyag rendszert kézzel az AC-n átpumpálom, a légtelenitő csavarokat lazitva, azt követöen visszazárva, majd s porlasztók csavarjait fellazitom és megvárom mig megjelenik a gázolaj.Persze öninditózás közben. Ha meghuzom a porlasztók csövein a hollandert egy pöcre elindul a motor. Már 3 henger esetén is megtartja az alapjáratot ha jó. ebből gondolom hiába 80 éves a motor kopás jeleit nem tapasztalom. Igazán nem sokat mehetett ez a darab.

Kérdésem arra irányulna hogy vajon milyen gyártó adagolója lehet a képek alapján?

És vajon a tetején lévő szabályozó egységet le lehet e szerelni az adagolóról, hogy ne kelljen a fél motort miatta széjjel szedni?

A legnagyobb baj hogy nem ismerem ennek az adagolónak a beéső feépítését.Azt be AZONOSITANI SEM TUDOM.

Talán van az oldalon öreg szaki aki ért a régi Diesel motorokhoz.

Pár napja klezdtem foglalkozni az automatikus fordulatszabályozással, de most reggelre megált az adagoló.

Üdv és szép napot!

 

 

 

Comments
zsugori
zsugori picture
***

1

megujulo
megujulo picture

A motor alapjáratának problémája megoldodott!

Köszönet zsugori kollega fáradtságának és utánajárásának, valamint mindenkinek aki közelebb tudott vinni a problémához.

Az adagoló bemeneti csövénél volt egy rejtett szürő ami gyakorlatilag teljes eltömödásben szenvedett. Nem szappanszerű lerakódás hanem finom szösz szerú szálak sokaságát fogta meg az évek alatt.

Tisztitottam majd jégoldós alkoholos aerosollal kifujtam. Minden csövet átellenüriztem megpucoltam. Az eredeti szürő került vissza az AC pumpához is és a durva szüröhöz is.

Továbbra is hibátlanul megy a tiszta olivaolajjal, a gázkar rendesen dolgozik, füst és kartergázmentes továbbra is amotor. teszi a dolgát.

Azonban szerintem a fordulatszám a komoly terhelés miatt nem tud megtartódni. 

zsugori által fellelt traktor motor teljesen hasonló felépitmény csak az enyém méretben is nagyobb annál. szerintem nagyobb teljesitményó, nagyobb lökettérfogatú maga amotor.

Sejtésem az hogyha megpakolom a generátort ,mitegy 15 KVA öszteljesitménnyel körülpelül 20 lóerő fogja le amotort, amire közvetlen tengelyhajtás miatt nem tud megfelelő teljesitményt hozzáadni a beépitett fordulatszám szabályozó mechanika 1550 fordulatszámon. Ez saccolva talána motor ösztelejsitmény 1/3-a lehet.

tehát mindenféleképpen gázkar módositást igényel nagyobb terhelés esetén. ezen tovább gondolkodom a tapasztaltak alapján.

Ésd még egy utolsó apróság!

szerintem a növényi olivaoljanak nincs akkora munkaképesságe mint magának a tiszta gázolajnak., azaz több kell belöle.

mivela motor sima szivódiesel, igy részben tud alkalmazkodni agyengébb tüzelőértékű üzemanyaghoz.

ezt abból gondolom, (sejtem) hogy tisza diesel olajjal a motor 80-90 fokon jár, mig olivaolajjal mindössze 60-65 fokon.

Kérwm erősitsétek ezt meg.

Szép napot minden tanyatagnak.

 

1

Atis57
Atis57 picture

Szia!k szét e
 Én azért nem apritanám darabokra azt az adagolót!
Az ilyen régi gépeket valóban nem  szedik szét ennyire . 
A +mindenféle olajokban + a parafin ,v.  sztearin,  glicerin,  okozza a szappanos lerakódást. Ezeket alkohollal lehet feloldani.(Etil, metil ,Tri klor etilén )

A leszerelt adagolót fúrógéppel forgatva átmosni? a szűrőkkel páncél csövekkel ,adagolókkal.

A Régi gépek/motorok esetén az adagoló előtt van egy T csap (3állású ) A motor tiszta gázolajjal indul--leállitás előtt megint tiszta gázolajat kap.
Üzemben meg azzal megy ami van.... Ha nagyon sűrű akkor higitják 2-10% alkohollal is..(Ez kukoricából -házilag )
Az a pót tartály akár 2dl--3l közötti.

0

megujulo
megujulo picture

Holnap nekiesek az első tippeknek. Hát ezt biztosan leirom amint megoldódik akérdés-

egyébként magát a napraforgó étolajat pont a ragcsa miatt is kerülöm,d e a szigeten minden taverna bogyóolajat használ (ja olivia) ami viszont nem ragad nem tapad.

Amikor régen napraforgó étolajat használt a feleségem minden ragadt töle, a konyhasütő, a páraelszivó, de még az edények is teljesen odavoltak.A páraelszivó krómfelületéről csak a welldon tudta lemarni, ami imert még a kéz börfelületét is leoldja.

Vajon ez a jó minőségű étolaj mit tehet az emberi belekben a valóságban, ha mindenhol máshol gond és probléma övezi?

Az oliva használata, mellékdönge ize miatt sokan nem kedvelik, de itt Spanyolországban honos és általános. Ezek nem ragadnak le, nincs olyan jelenség mint a ragacsolajnál.
Persze elnézést kérek, merthogy azt elfelejtettem mondani az étolaj nem mindenhol értelem szerüen napraforgó étolaj.
Ilyen szörke szinú szappanszerú leraküdást tapasztaltam az AC pumpában az alura lerakódva, de s nem volt kemény se nem volt letapadt. inkább kiüllepedett. persze szürőben okozhat tömdést.

Most az adagolóban keresek további szürőt beépitettet.

Ma megkérdeztem a volt tulajt miyílen gép motor vagy adagoló lehet rajta. Hát azon kivül hogy az Amerikaiak hátrahagyták anno 46-ban a szigeten az eszközöket az ehagyatva, és az édesapja ezt begyüjtve felhasználta. Épitettek egy bazi nehéz és nagy asztalt amire i generdákon felpakolták ezt a bazi motort és a alternátort. azt viszont lecserélték egy kisebbre 2 okból.

Állitólag nagyobb terhelésnél a motort lefogta az leállt, mésrészt 80-as évek körül a régi alternátor elromlott (a szelénje kifeküdt, erre már én jöttem rá késöbben) és nem termelt áramot. majd szereztek egy kisebbet, és aa 24 KVA-st lecserélték 15 KVA-esre.

EZ AZ ALTERNÁTOR TELJES TERHELÉSNÉL LEGALÁBB 20 PACIVAL FOGLA MEG A MOTORT
Kiderült az is hogy a motor örökké olivaolajjal ment mert a csaléádnak 2 étterme is volt a szigeten.
egyenlőre ennyi ismert a motor multjából.

Annyira  régi vagy annyir akatonai a kérdés hogy semmi, gyakorlatilag zero az info erről a motorrol adagolóról

de eldolgozott vagy 70 évet, és a mai napig füstmentes és szépen járó kartergáz mentes motor ez a matuzsálem.

Van aki kidobná, talán túl vén vagyok hozzá vagy túl maradi, de egy ilyen matuzsálem inkább kihivás mint fémtelepre cipelés.

Bár nem tudom bárkinek van e 80 éves müködö gépe darabja bármilyen téren? Igaz az is hogy a rádiók TV-k és csöves dolgok is mindig vonzottak.Talán az akor élhetőbb volt mit a mostani.vagy gyerekkorombana 70 es évejben túl sok scifit olvastam meg verne regényeket. És nem maradt el a Magyari Béla elektroncső atlasza sem, vagy a távolsági TV cétel technika, és a televizió vételtechnika, satöbbi..

de a legérdekesebb felvetésem az, hogy a ma gyártott bármi eszköz, berendezés, elektromos gépek vagy kütyük majdan képes lenne e 70 vagy 80 év elteltével müködni?

 

0

zoli710802
zoli710802 picture

Javaslom, az adagolóba érkező gázolaj nyomását mérjed. Az jó jel, hogy kézzel föl lehet termelni, de vajon amikor beindul, megmarad-e a nyomás. Úgy 1-1,5 bar kell legyen. Esetleg ha beindul, termeljél rá a kézi szivattyúval, ha lehetséges, mert a képeken nem láttam a tápszivattyút.

0

megujulo
megujulo picture

Igen a motor tápszivattyúja a másik oldalon van. Ha kézzel megpumpálom érzem hogy dolgozik, de tudok segiteni neki, ilyenkopr az alapjárat marad nem fullad le. ez sem zárható ki hibaként., de felvetődőtt egy finomszürő is a adagolóba belépő cső tövében. Holnap azt ellenörzőm, mikor elmentek az ujrán vendégeink.

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Laikus/hozza nem értöként ugy latom, hogy a zsugori linkelte film masinaja legalabb is nagyon hasonlo a tiedre.
Ott a nemet arrol beszel, hogy a vegsö szerelvenyben -amit aprora szedve jol lathatunk is- van a feheres müanyag szürö ami esetleg eltömödött lehet (a filmben lathatoan man ujra cserelt darab) avagy alatta az aljan a trutyi lerakodva- ezert is szerelte ill. szedte szet amit csak ajanlani tudott. Mondja, hogy a rugos szelep nyakan lathato -szinten man ujra cserelt- papir tömitesnek szokott a furatban-a vallon- maradvanya lenni, jol odatapadva: okvetlen elkell tavolitani, az alutest megkarcolasa nelkül...
Emliti közben, hogy a végszerelvénynek 2 valtozata van-mutatja is a regi vastagabbat, amin az alu fölött egy femlap is van; az nem kopik/nem ragodik be ugy mint az ujabb alu kepes-csakhogy nem annyira a kopasa a gond mint a sorjak rendszerbe jutasa--ezek leallast okozhatnak...
Beszel meg arrol is, hogy a szelepnek van nehany valtozata forgalomban-nemely akar egy teljesen egyetlen darabkent megjelenö egyseg is lehet-ezt pl. csak mint egy imbusz csavart tudod behajtani-gondolom a Te joval korosabb darabodnal ez meg messze nem volt aktualis :-)

0

dsanyi
dsanyi picture

Szia!
Ahol a cső csatlakozik az adagolóba ott kell legyen egy cső szerű szitaszövet, de ez több helyen is előfordulhat.
Üdv:dsanyi

1

dsanyi
dsanyi picture

Szia!
A leirt jelenség tipikus dugulasra utal. Minimalis gázolaj jut csak a motorba, és ez csak az alapjarathoz eleg. A szűrőket pucold ki vegig a gazolaj útján haladva. A lepecsételt csavarokat ne babráld, mert csak adagolós műhelyben állitható be.
Üdv :dsanyi

0

megujulo
megujulo picture

Én is erre gyanakodom!

Ha nincs olaj akkor nincs fordulat sem, mrthogy dieselben nincs folytószelep.
és hiába akarom emelni a fordulatot, ha nioncs több olaj akkor amoci sem pörög fel.

Az ac szürőt takaritottam ki is vettem
A fő szürővel ugyanez volt, nincs változásom.

Az ac-nem volt egy kis lerakódás, de ennek ellenre pumpálta az olajat. Ha az adagoló csavart kilazitom és pumpálom kézzel az AC_t érezthetően folyik az olaj a lazitott csavaron és nem keményeik fel, nem alakul ki a gázolaj csatorna előnyomása.

ha bezárom akkor lassan a nyomásszelepen keresztül kidolgozza a fő szürőből alevegőt a résolaj csatornán keresztül.
A tiszta üzemanyagot is felszivja a kannából könnyedén üres állapotban is, ebből gondolom az AC nem lehet rossz.

egyébként AC és embránok pucolva.

Bár ha van és létezik szürő az adagolóban annak dugulása nyilván akadály továbbra is.

egyelőre csak tippek után kutatok nehogy káűrt okozzak a ismerethiány okán.

2 csavarral megy be a fő szürőből a gázolaj, egy elől és egy hátul. Abban annyira primitiv az adafoló hogy szürőt továbbit nem érzékelek.

kollega mondta hogy lehetséges van szürő a injektor csövében is de ezt még nem bontottam meg.

Vagy esetleg a nagy hollandi csavarok alatt?

A lepecsételt csavarokról jól sejtettem hogy nem véletlen van rajtuk pecsét.

Pont ezért nem merek addig belekezdeni amig nem tudok pontosabb infokat.

 

 

0

feco99
feco99 picture

Szia, az alsó része nagyon nem látszik, de ennyiből én PERKINS -re tippelek.
Üdv:

0

megujulo
megujulo picture

Annyi változáss, hogy találtam a hátán egy fémlapot amin alig kivehető adatok vannak fotózás közben.

C.A.V 3r77L
valami szám beütve
Af53 600 0 2920

1

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet!

A kép alapján LUCAS Rotodiesel adagoló lehet, de valami külső fordulatszám határoló megoldással.
Ha régi a motor akkor a befecskendező szelepek hollandiját levéve, mindnek van külön finomszűrője.

3

megujulo
megujulo picture

Kedves lapatnet

Ma találtam rajta aluminium lapot tipussal . A tipus ugy néz ki CAV 3R77L de további nfo nem létezik.

Ez vagy 80 éves adagoló-

Vajon lehet szürő az adagoló nyomocsövében?

Vagy a bemeneti csavaroknál esetleg?

Szerinted mennyire lehet macerás levenni a tetején a gázkar egységet?

Csak 2 csavar fogja, de nem látom milyen a belső szerkezet, mi mihez kapcsolódik.
szerinted lehet benne bármilyen gumi alkatrész? Ugy tudom ha kopás jelentkezik többnyire nehéz az inditás.

ez pedig azon kivül hogy egyik napról amásikra és hirtelen ált le a gázkar ráadásul müködés közben, a dugulás jeleit mutatja, de nem biztos hogy az is a problémám.

A tulaj mondta hogy nála a 20 év alatt végig használt olajakkal müködött. csak a fő szürőt kellett csereberélni néha.

Állitólag ez egy katonai verzió nem volt sosem polgári forgalomban, csak katonai járgányban. specialitása pedig éppen az hogy mindenevő a motor olajfajtából. eddig mindegy volt neki hig vagy sürü, hideg vagy meleg, ragacsos vagy csúszós.

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet!

A kisnyomású oldalon van egy rugóval leszorított szűrő. A hollandi lecsavarása után az öntvényből kitekered a hatlapfejet és hozzáférsz. A fordulatszámot ezek az adagolók a beépített regulátorral szabályozzák, tehát terheléstől függően növeli, vagy csökkenti a befecskendezett gázolajat. Ha ez a része nem volt jó az már a hiba előjele volt. Az étolajjal egy baj van, hogy ha sokat áll gyantásodik és eltömíti a furatokat. A gázkar egységet ne vedd le. A lényeg a hátsó fejben van ahonnan a befecskendezőkhöz mennek a csövek. A tengely végén lévő furatok és vájatok szabályozzák a befecskendezés idejét a tengely elmozdulása a dózist.

1

megujulo
megujulo picture

lucas rotodiesel adagolóra rákeresve sem találtam hasonló felépítésüt.

lehet oka hogy 2. világháborús időkből származik és nagyon nincs anyag a neten ezekről.

A talált adagolók öszessége egy mechanikus belső gázkarral rendelkezik, mig ez a tipus egy felül szerelt vizszintes tengelyű gázkarral.

Ezen is van fordulatszám határoló csavar a nagy fordulat védelmére, ami le is van pecséttel biztositva, Gondolom a tűlpörgés miatt.

Az érdekessége a gázrudazatnak hogy mindkét végén egymástól független kar van.

A hátsó a leállitásért, mig az első a fordulatszám beállitásáért felel. A két kar tengelye azonos sikban van, és felette egy rugós erőszabályozós szelep is lehet ami szintén pecsételt ()talán füstcsavar de ez is csak találgatás)
Ebnből azt sejtem hogy a tengelyen nem mechanikus rudazatot mozgatnak belül hanem furatrendszerű szelepszabályozás lehet a funkciójuk.

Azt viszomt tapasztaltam, hogy légtelenitéskor alig jön anyag a befecskendező nyomócsőveken. Persze jelenleg talán alapjáraton megy.

vagy tényleg dugulás és képtelen több naftát beadagolni az adagoló, vagy tényleg valami valódi meghibásodás lehet.

Megfigyeltem hogy jó 3 éve ment a generátor rendithetetlen de terhelésre akkor is kismértékben változott a fordulatszám. Nem tudta tartani a stabil 1550-es fordulatot ami kell a generátor forgatásához.

ez a probléma emelkedett ahogy növeltem a terhelést. eredetileg 4 darab 20 wattos neoncsővet hajtott a 15000 wattos alternátor.

Amikor 3 fáziosra elosztva a terhelést is megpakoltam jelentős fordulatszámváltozás, frekvenciaesés és lüktető csökkenő növekedő váltófeszültség jellemezte a termelt áramot.

Nem gondoltam hogy esetleg lehet köze a jelenségnek a adagoló problémához.

Csináltam egy fotoszabályozós elektronikus vezérlést , ezzel elértem hogy azonos feszültség lépjem ki változó terhelés esetén is (elektronikus feszültségzabályozás a gerjesztés változtatásával)

De a frekvencia továbbra is gond volt. Nem szeretikaz induktiv gépek a össze vissza változó frekit, pláne nem a 40-45 hertzes tartományt.

erre gondoltam kellene egy fordulatszám szabályozást tennem.

azonban ugy néz ki a helyzet az adagol rudazat funkcióját vesztette, azaz nem csinál semmit.
Gyakorlatilag alapjáraton vagy még azon sem jár a motor. Mintha kifogyna alóla az üzemanyag de nem levegősődik le a csőhálózat!

ez dugulásra adandó jellegü hibát mutat (induláskor beindul elindul, majd pár másodperc után bizonytalanná válik majd egyre egyenetlenebbül jár mig leáll.Ha várok pár másodpercet ujra indul, ugyanazt csinálja.

Mintha nem tudna mit pumpálni az adagoló a nyomócsüvekbe.
Viszont fingom nincs hol lehet még esetleg ennéla tipusnál finomszürő.

ugyebár egy adagoló rendbetétele nem egy olcsó mulatság, és a beállitó csavarok elállitása is katasztrófális következményekkel jár.

A szétszerelés sem egyszerű, főleg ha nem ismerjük a belső felépítését az adagolónak.

szétszedéskor egy esetleg kiakadó rugó egy feszülő alkatrész eltőrése akár a teljes gépet kukába viheti ebbena korban, mivel valósztinüleg semmi nincs egy 80 éves motorhozmanapság.

ezért keresek olyan szakit aki jártas volt a 70-es években az adagolók szerelésében, valószinüleg nagyobb tapasztalattal rendelekzik mint jómagam.
Tudom ez nem elektronikai probléma de a ház generátora létszükséglet a kialakitott rendszer életbentartásához, az akkumulátorok szulfátvédelméhez.
Egy uj gép néhány kilowattos teljeistménye mellett is többezer euro lenne, ami meg sem közeliti ennek a masinának a telejsitzményét.

Jó 3 éve használom többnyire sütőolajjal, de az elöző tulaj is ezzel használta. Lerakódások tömödések tehát az étolaj miatt lehetnek benne, de max a további finomszürőket tömitheti el.

Ha leszerelem a nyomócsüveket az adagoló végén, hogy ellenörizzem van e szürő beépitve a csővébe, akkor nagyon sokáig kellene inditözni a nyomócsövek feltöltéséhez, ha még sincs ott szürő.

Lehet olyan eset, hogy olyan helen van dugulás ami miatt szét kellene bontani az egész adagolót?

Nem hiszem hogy súlyos a gond, de azzá válhat ha tapasztalatlanul belekóklerkedek az adagolójába.  Vagy valamit ismeret hiányában elállitok. ezért nem merek kérdések nélkül bekenyulni.

0

zsugori
zsugori picture
***

lucas
cav
nincs egy normális kép se közte grafit ceruza beül a nyomott mintába a feliratokba legalábbis kiemeli
pdf

2

atis76
atis76 picture

Szia!
Kinyirtad használt étolajjal , a történet ennyi.
Nekem is volt hasonló gondom, azóta étolaj tiltólistás!

Összes szűrőt. cserélni, nem takaritani, adagolót pedig hozzáértő mühelybe vinni , takaritani, jfelujitani ill beállitatni.

Röv ennyi.

0

megujulo
megujulo picture

Igen Atis78

ez a recept a mai jól ismert 2023 évi állásfoglaláűs szerint.

Bizony csakis és semmi mással nem lehet mentetni egy 80 éves diesel motort. se bordóolajjal se trafoolajjal se hidraulika olajjal se étolajjal, csakis a jól bevált kúton kapható mináségi gázolajjal!

A baj csupán az hogy ezt a mocit már 1945 ben tankolták mindenféle olajjal. Aztán évekig használtáka házon egy sokkal nagyobb generátorhoz.

A tulaj is használt elégett de leszürt olajat benne.

Nos most még nem tudom pontosan mi is a probléma, de nem valószinúsitem, hogy pont az étolaj és pont az a 80 100 liter nyirta volna ki.Éppen pont most.

persze ez még nem csodaautó csodaadagolója, meg nem közös tápcsatornás elektronikával agyonvezérelt szupi modern adagolóról beszélünk, ahol millió alkatrész a mai modern mindenre reagáló szétmálló gumitömitések sokaságéval szerelt.

szerintem lehet bármi, elvégre egy 80 éves motor fémalkatrésze sem mai darab.

Megnézném Pista bácsit 80 évesen birja e azt a tempot amit fiatalon birt.

Nos lényegében mindegy. Mivel ez egy nagyon jól induló erős motor amai napig.

Elvégre ki lehet hajítani és lehet párezer euroárt venni hasomlóüt kisebbet benzinest.

Na mind 1.

a mai moder futószalagon termelt szarok sokasága vezetett ahhoz a hithez, hogy csakis igy meg sehogy máshogyan.

Dödlik romlik dodjuk ki és vegyünk mésikat, elcégre az ezerkitudgyahanyadik kacat mellett ép pont ez a kütyú fog hiányozni a legjobban?

Kedves szakik, én jó öreg bevált nem mai ismeretekkel felvértezett szakit kerestem a problémámra.

Vszont lehet ráfogni mindjárt, hogy pont az a szar étolaj nyirta ki.Merthogy mindenhol ez a jenbeli tapasztalat.

Nos nkább szenvedek vele, még és nem hinném hogy mindjárt csakis az egyetlen megoldás elküldeni 300 ezerért szakszervizbe ahol vagy megcsinálják vagy kidobják hogy potolni nem lehet.

Mint mindig és a megoldást kergetem. szakfelujitó szervizbe bárki tudja elvinni, feltéve hogy meg tudja fizetni.

Nos éppen nem ez a 70 éves motor lenne az aminek az adagolojűt érdemes lenne piszok drágán babrálni.

Csak jelzem neked.

Volét egy opel 4 sebességes automata váltós kocsim amiben kinyíiffant a váltó. 1 millát mondtaka felujitásra. Technikai totalkár!

Nos szétszedtem, aztám megpucoltama s zeléeptömböt, vágtam rá uj tömotést, satöbbi. átnéztem az egész ketyót egyes darabjaira szedtem mindent.

Az opel azt mondta a váltóolaj ékettartam garancia cserélni nem kell és nem is szabad
Mások meg azt mondták 60 ezrenként csere de sajnops csaka  felét lehet cserélni mert másik fele bent marad a váltóban!

És mi a gyakorlat?

a váltóban elhasználódik az olaj. abban lerakódika  szennyeződés, majd friss olajcsere után feloldodik a szemét ami bejut a szeleptömbbe és ott duguláűssal gondot okoz.

Ha pedig nincs meg a megfelelp nyomás a tárcsék megcszusznak leégnek satöbbi.

Szóval minden pucolva, minden más nem volt rossz. 300 ezzer kilométer után ujra hivátlan lett, közben megismertem az opel japán automata váltüját alaposan. És tulajdonképp kiderült többszáz tipus használja ugyanezeket a váltókat más más tipusokban is.
Talán tanulság:

nem tudtam hogy nem lehet, igy megőróbáltam és sok minden más is kiderült (ok okozat összefüggés)

Ja és még közel 6 évig futott a váltó mig 23 évesen eladtam az autót a mi a mai napig hibátlanul fut!

Szóval OPel sosemkopel. Aki meg mondta totalkár, hát tévedett!

Kérlek én elhiszem hogy az étolaj mindent tönkre tesz, de hagyd meg azt a hitem hogy én máshogy gondolom.

elvégre ha ugysem lesz érdembeli tanács, akkor is nekilátok a szétszedésnek s javitásnak.

majd meglátjuk!

egyelőre azt keresem milyen tipus miben használták, és hogy milyen lehet a belső felépitménye., mert olyan régi, hogy info sem létezik a neten róla.

anyit tudok hogy CAV 3R77L

egyelőre ennyi. 

hogy hol van szürő, vagy iért szart be még nem ismert, de igy is ugy is megkeresem amegoldást.

Az a fajta vaygok aki nem adj fel, és nem rohan rögtön a bótba ujat vásáni!

Tudod nem magykapaláccsal és vésővel kell nekilátni a  feladatnak.

Azért köszönöm a jótanácsodat és javaslatodat. minden mai szaki ezt mondaná, elvégre ilyen a társadalmi alapismeret a jelnben e téren.

Szép további napot mindenkinek.

0

kisrokalyuk
kisrokalyuk picture

Jó lenne tudni, hogy a jelenség (nem reagál a gázadásra) szép lassan alakult ki, vagy egyik pillanatról a másikra?
Ha lassan, akkor az lehet kopás miatt is, de ez tényleg nagyon lassú folyamat.
Azt nem tartom valószínűnek, hogy ha az adagoló elött több helyen is van szűrő, akkor az adagoló belsejében is legyen. Logikátlan, ugyanis az adagoló elemhez már szennyeződésmentes olajnak kell jutni. A dugulást sem tartom túl valószínűnek, ugyanis gázadásra akkor is kellene egy kicsit emelkedni a fordulatnak (terheletlen állapotban), legfeljebb pár másodperc múlva kezdene kihagyni, ha nem kap elég olajat az adagoló. Szerintem az adagoló belsejében  lehet a gond. Vagy eltört, vagy kiakadt valami, ami miatt a gázkar mozgása nem jut el az adagoló elemhez, ezért az nem akar több olajat nyomni a porlasztókhoz.

István

0

Sponsored links