You are here

Áramterhelés figyelés elektronikus erősítése!

23 posts / 0 new
Last post
megujulo
megujulo picture

Sziasztok!

Érdekes kérdésem lenne! Vásároltam egy 100A-es ampermérőt amihez egy 75mV-os söntöt adtak.

Sajna a müszer programozott és nem képes csak egy terhelés irányban mérni az átfolyóáram erősségét!

Gondoltam hogy építek egy szabályozó áramkört a sönt megfelelő feszültség erősítéséhez.

A feladat hogy egy akkubank folyamatos töltés és fogyasztás terhelését ki tudjam értékelni egy 3,5 digites 200 ma-es panelmüszeren.
Ez esetemben egy 4 szegmensből összeállitott 7107 IC-vel megvalósított áramkör lenne!

szükséges tehát mind pozitiv és mind negativ terhelést kimutatni.

ez nem is lenne lehetetlen mert a sönt tud mérni mindkét irányban. A baj csak az hogy a sönt 100A es terhelésnél 75 mA es feszültséget generál.

ez pedig nem egyezik a panelmüszer 200 mv-os méréstartományával.
'10 A esetében a müszer 10 mV-ot várna, de csak 7,5 mV érkezik.

Vagy erősítést kellene alkalmazni, vagy a panelmüszer belső tartományát eltolni. Ugy tudom a icl 7106 esetében elvileg lehetséges a kalibráció, azonban azt nem tudom hogy ekkora érték eltolható e valójában? Mint azt sem hogy ez 7107 LED meghajtós IC esetében lehetséges e?

valamint ha erősitésről van szó abba a problémába ütköztem hogy mikor a polusváltás zajlik a bemeneti ofszet feszültség miatt a valódi értékek elugrálnak!

Ez ugy néz ki kb hogy mért áramterhelés során a müszer pontosan mér de mikor polust vált az ofszet értékével visszaesik hamis értéket ad majd amikor az ofszet értéket stabilan átlépte akkor átesik a valós értékre. Tehát erősítéssel kalibrálhatatlan!

A haasznált müveleti erősítő LM358P (ofszet 2-7 mV)

A meghajtó táp + és - 7,5V.
A pozitiv táp az első akku +12 voltjából kap egy stabilizált tranzisztoron és TIL431 vezérléssel szabályozott pontos 7,5000V os feszültséget

A negativ tápot egy DC DC leválasztott átalakitóval álitom elő (-11V) ami ugyancsak tranzisztoros és TIL 431 vezérléssel stabilizált -7,5000V os feszültséget álit elő. A feszültségek kristály pontosak laborszintüek!

A 7107 IC a 12 voltból 7805-öb kap tápellátást, negativ feszültséget egy CD4011 állit elő a saját oszciján keresztül diódákkal. a kapott fezsültség -3,5 voltos.

AZ IC stabilan mér mind pozitiv mind negativ irányban 200 mv-os tartományban!

Azonban az erősitő nem ad megfelelő kimeneti ponton stabil megoldást.

Nem tudom van e valakinek ilyen jellegü tapasztalata, vagy hogyan lehetne megoldani azt hogy a sönt 7,5 mv-os feszültsége (10A terhelésre értendően) hogyan értékelhető ki egy hagyományos panelmüszerre!

A terhelés 0 és +40A tartományban (függöen a töltés vezérléstől és a fogyasztásoktól) mind pozitiv és mind negativ irányban változik a söntön.

Azaz ha 30A stabil fogyasztást veszek alapul , akkor 22,5mV a söntön emelkedő feszültség
Ha stabilan 20A töltés folyik át akkor 15mV a söntön csökkenő feszültség

Ezek az értékek a folyamatos használat során folyamatosan váltanak polust. függöen attól hogy a töltésvezérlő mennyi napenergiát rak az akkukba és mekkora a pillanatnyi fogyasztás mind DC mind inverter tekintetében..

ötlet kellene egy kapcsolásra  ami képes egy -22,5 mV és +22,5 mV os tartományban -30A +30A digitális értéket kimutatni.

7,5 mV = 10A 
a müveleti erősítők bemeneti ofszetjei általában 2-7 mV!

Szép napot mindenkinek. (még mindig a rendszer véglegesitésén dolgozom, jó lenne láthatóvá tenni a pillanatnyi áram terheléseket a 120V-os akku bankban!)

Comments
josef.48
josef.48 picture
*

Szia megujulo !Azért van más megoldás is ,pl.mechanikai .A sönt ellenálását megnövelni.Az a 2,5mV megnövelés nem tesz kárt a söntben.A sönt egy darab lemezböl volt az egyik oldalát bevagdostam ,lasan megnöt az ellenálása a kellö értekre.Ha esetleg tulment keményforrasztásal betömtem.Ha a sönt rudakból van párhuzamosan kirakva ,akkor vagy reszelsz az egyik rud vastagságából vagy elvágod a közepén .Ha nagyobbra nöt az ellenálás a kelletinél ,betoldasz egy keskeny U alakú meghosszabitó fém rudat.Ilyenkor a legjobb keményforrasztásal röziteni és az U felületett ha szükséges tömiteni a kemény forrasztóval,vagy esetleg két lemezzel és egy csavaral röviditeni(rövidzárod) a kellö értékre.Ami a müszert illeti veszel még egyet a hozávakló dc-dc tápal.A bemenetet forditva teszed a két müszer külön mutatja a két irányú áramot.csak még egy ötlet.üdv.Jóska

0

megujulo
megujulo picture

Szia!
A söntöm valami brutál akkura szerelhető 100A 75mV sönt, tömör lemez fekete alapon. nem igazán tudom miből csinálták,, 16 euró volt a sönt 10 a müszer, ami mára meg is adta magát! (a müszer egy sima programozott smd tokos chip volt., amire 2 x 3 digites led kijelzőt nyomtak. 5V táppal persze ami kb 1 hónap alatt tönkre is ment! 

A sönt maradt! Nem maga a jelzés a probléma mint taglaltam. Ez a -22 +22MV határban mozgó feszültséget, valhogy azért kezelni kell, ha szeretnék kapcsolókat rátenni a teljesitmény kihsználásának okán.

A cellarendszer nem tudja letárolni a rendelkezésre álló energia mintegy 30-70 %-át adott esetben! A felesleget kell ellopnom "VALAHOGY"

A kiértékelésnél maga a polusvááltás volt a gond, de kaptam tippet és rajzot itt feljebb, valamint van hall szenzorom bontott 3 kwattos inverterből is, az este és holnap mindkettő kipróbálom!

Ugyanis figyelnem kell a feszültséget és a áramterhelést egyaránt!

Persze mindez szorftveresen egyszerübb lenne csak nem nekem, mert nem értek hozzá. szégyen vagy sem de ez kimaradt és nem szeretném ezt a hiányoisságot már tanulni. Sosem érném utol a fejlődést%

 

0

gabor_gabor
gabor_gabor picture

Szia!
A legegyszerűbb megoldás a 7107 referenciáját (amivel beállítod a 100 mV-os érzékenységet) leszabályozni 75 mV-ra. A 7107 ezt simán tudja, én építettem vele ellenállásmérőt, 30 mV érzékenységgel, 3 mA mérőáramhoz.
Természetesen a söntöt a negatív ágba kell bekötni, és a panelműszer + pontja a töltés/terhelés felől van.
Üdv. Gábor

3

megujulo
megujulo picture

Szia ez igy igaz, csak a söntnek nem kizárólag az a feladata hogy láthatóvá tegye a átfolyó áram mennyiségét! Mondjuk azt nem tudtam hogy a 7107 eltolható ekkora értékben.

a söntre szabályozást is építenék rá! Összehasonlitó kapcsolások, stb.

Tehát kell egy stabil analógia, ami tudja mV vagy akár 2V tartományban a vezérlést, hogy értékelhető egyenfeszültségekké alakitsam a pillanatnyi energia áramlást! Ha a sönt polusvltáskor 2-7 mA-t ingadozik a kontroller 3-12 A tévedhet és ez nem hoz jó eredményeket, lehetetlen kisajtolni a le nem tárolható plusz de rendelkezésre álló energiát!

Épitettem egy hasonló kapcsolást, ''' PC TÁPBÓL AKKUTÖLTŐ stabil 14,4 volt kimenettel 15A áramkorlátozással.

A sönt nem más mint a pc testvezetékek (9 szál) 20 cm hosszu végén visszamért 30-50 mA feszültség emelkedése 16 A esetén!

A kapcsolás jó 7500, tl 494 hez de jó 2005 ic hez 6105 ic hez és 7220 hoz is. A sönt erősitő kapcsolásban kb 2,5 voltos feszültséget állit elő. a második OP negativ lába tl 431 en stabil 2,5V ot kap. egy 3,6Kohm és 1n 4158 on keresztül az OP kimenete megy a tápic ADJ-be!

Mi történik? ha eléri a 15 A-t az OP ic adjt elkezdi emelni, a kimeneti feszültség ezáltal csökken a fesz csökken az áram terhelés!

Azok az IC-k amik figyelik a 3,3 5 és 12 voltot a következő a teendő! a 5 v megy a 5V SB re! a 23,3 voltos bemenet és 12 voltnak fenntartott bemenet egy 1K és 2,2 K ellenállás hidon keresztül stabil 3,6 voltot kap a 5V SB-ről!

A tulterhelési áramkörben, a tranyokat meghajtó trafóbol jön egy visszacsatolás 1/10 osztással. itt agyári elkot 46 mikróra kell cserélni! megmarad a rövidzár védelem a tulterhelés védelem és szépen szabályoz 14.4 volt mellett . 15 A felett visszamegy 15 A szintre és csökken a feszültség mindaddig mig az akku belsö töltöttsége lecsökken 15A szint alá vagy el nem éri a 14,4 voltot.

Pl klima megy 140V felett lekapcsol 128V-nál

a finomitás és a felhasználható max energia eléréséhez viszont hasonlóan a töltés vezérlökhöz tudnia kell a pillanatnyi fogyasztásnak mennyi ideig és mennyit használhat fel, hisz ha többet vesz fel a töltés vezérlést csapom be, ami eredmény szintém akkutöltöttség csökkenése!

1

Jaca
Jaca picture
****

Szia!


Az R1=R3 és R2=R4 kiküszöböli az offset hatását. AUtóiparban ugyanígy mérünk fóliából kialakított sönt ellenálláson. 30A áramerősségig mérünk pár mOhmon, és a kontrollerbe már 0-4V feszültség érkezik. Az ellenállások értékének változtatása növeli a pontosságot, de párban kell lenniük.

3

megujulo
megujulo picture

ezt ellenörzöm hétvégén! megy ez +- táppal is?

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!
Igen, megy.

0

Pilatus Porter
Pilatus Porter picture

Hi!
Feleslegesen túlbonyolítod!
Egy ilyen vagy hasonló középállású deprez műszer
bőven megteszi számodra.
https://arwill.hu/termekek/muszerek/analog-muszerek/100ua-dc-alapmuszer-...
P.P.

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Szia!

Igen, ez a legegyszerűbb egy shunt ellenállással.
De mint írta szeretne valami kiértékelést, azt így nem tudná megvalósítani.

 Üdv! Tóni

0

Kari
Kari picture
*****

Hahotok!
Azert valahol nem ertem a problema allitast, de a problemazast megkevesbe.
A DVM +/-200mV merestartomanyu, a söntröl +/-30A -nel lejön +/-22,5mV, szoval ezt-mint irtam is volt:
1.33x erösitve pont +/- 30mV-t ad a DVM-re, azaz 1A felbontassal fogja tudni merni az aramat-ha ez nem eleg:
kell egy masik csip/DVM ami (pl. Maxim MAX134CPL) 3 3/4 Digites DMM, azaz a 300 belefer a merestartomanyaba,
ehhez 13,33x erösit,s  megvan a 100mA-es feloldas/pontossag (is esetleg) a +/-30A bemeneti max értékekhez.
Ezt a jelet aztan viheti tovabb akarmilyen kontrollerre/datenloggerre, s örömködhet vele :-)

DE, a potencial levalasztott elöresz tapjara azert ügyelni kell stb...
Kari

0

megujulo
megujulo picture

ÍSzia!
Ez kifejezetten jó ötlet lehet. Bár itt ilyet venni egyenlő a lehetelennel, viszont lettek bontott inverter paneljeim. Abban vannak hasonló hurkos 3 lábas alkatrészek. Azonban nincs adat rajtuk. A táp vagy a test kielemezhető a kimenet ez esetben gondolom egyszerű teszt lehet!?

Feltételezem ezek a hall érzékelők sokkal pontosabbak mint a OP kapcsolások?

Vannak olyan ohmos fogyasztóim amik bár 230 volton mennek gyárilag de a felesleges energiát fel lehet használni rajtuk keresztül.

Amire gondoltam az hogy figyelni az akkumulátorok töltés fogyasztását! az egy dolog hogy kiirom a pontos átfolyó áramot digitális kijelzőre! Ezzel látom hogy épp hogy áll a termelés vagy fogyasztás, de ez még nem tud beavatkozni!

Nos az a pontos feladat pl ogy egy 2,4 Kwattos fütőszál vagy egy 1 kwattos inverteres klima tudjon müködni a feleslegesen lesugárzott energiával!

Pontosan hogyan gondoltam?

A klima fixen megy inverterről a hütőkkel párhuzamban napközben. Azonban ha a terkelés több mint 2A az akkuból akkor le kell kapcsolni, mert az inverter kb 9,5 A terheli a tárolót töltés nélkül!

Az akkuk félig töltött állapotban kb 3-8A vesznek fel a töltés vezérlőből (MPPT) a cella termel 20-24 A-t ha besugároz a nap 100%-ban

Tehát keletkezik pillanatnyi sok esetben 3-18A termelés ami

1. nem tudom betárolni
2 elvész

A klima ebből kerekitve10A képes hővé alakitani az épületbe ha ez szükséges!

Viszont ezt csak on off megoldással tusdom vezérelni, azaz ha nincs termelés (mert beuszott egy bazi nagy felhő fél órára pl.) Akkor ha lekapcsol 10 A kevesebb terhelés lesz!

szeretném kihasználni minél jobban a rendszer adta lehetőséget, mert a gyári megoldások legfeljebb 40% hatásfokot eredményeznek!

" fázis ha nincs klima vagy van különbözeti fogyasztás, akkor ohmikus dimmerelhető fogyasztókkal terhelve hasznositható a felesleg!Ű

Viszont ehhez pontos elemzésre és kiértékelésre van szükség, mivel mint egy feszültség szabályozó a generátorban, hozzá igazitja a termelt teljesitményhez a dimmerelt aktiv fogyasztót.

Persze ez bonyolultnak tünhet de megvalósitható analóg áramkörökkel. mint pl Dc /DC konverter, DC/AC kisteljesitményü inverter, stb.

Az első nekifutásra minden az inverterről ment az egész ház. Az eredmény 12% hatékonyság volt a megtermelhető mennyiséghez képest! Állandóan szembesültem az esti energia hiánnyal és a rendszeres inverter lekapcsolással. ez nem jo megoldás volt!

A második lépésben 120v DC egyenhálózatot hoztam létre és részben megtartottam a inverteres forrásokat. Itt már felmentem kb 28-30%-ra

A harmadik lépcsöben kis konverterrel inverterrel kicsi fogyasztásu modositott szinuszos forrásokat láttam el, igy azok képesek 120v DC-ről müködni.

A tapasztalat nem jön azonnal, szükség volt 1 év folyamatos fogyasztás és müködtetési körülmények figyelésére és elméleti adatgyüjtésre!

Ráébredtem hogy a cellarendszer a Magyarországi helyzettől eltérően itt a lakóhelyemen, napi max 5 órát képes mükösni napsütéses időben 100 %-on, azonban ennek az energiának legfeljebb 40% képes letárolni. A reggeli termelés 11 órakor kezd müködni. a felettüml lévő hegyoldal eltakarja ugyanis a napot! Délután az Ösfenyves kb 16 órától eltakarja a cellákat a sugárzástól, tehát marad a 11-és 16 óra közötti müködési idő! A cellarendszer hiába 4000 Wattos, nem lehetséges a teljes napos kihasználtsága! sajnos nincs a birtokunkon olyan hely ahol ez be lehetett volna kedvezőbben telepiteni!

Ez számokban:

100% teljesitmény esetén = 20000W napi teljesitmény

Akkuk betárolása ebből kb 6-8000W (első órában kb 1500 watt majd folyamatosan csökken óránként 4-600 wattra!)

Napi használat átlaga kb 2-5000 Watt

Azonban a napi használat 5 óra termelés és 24 óra fogyasztás függvényében nem igy alakul!

Az 5 aktiv óra alatt  kb a normál szokásos használat legfeljebb 1000-1500 watt.

A többlet energia ilyenkor megy a mosás a száritás, a klima stb. ha belefér a főzés lés a kenyér kifli és pékáru sütése (3000W)

Tehát nem simán áramtermelésről beszélünk hanem életviteli szokásokról egyaránt!

Itt nincs a megszokott pékáru, ha szeretnénk megszokott ételeinket enni bizony el kell késziteni. Ami egyrészt nem könnyű, másrészt akkor lehet ha van energia sütni!

Tehát fontos számomra hogy a fennmaradó de elillano energiát milyen modon lehet felhasználásra kikényszeriteni!

Az eddigi kiértékelések alapján a rendszer évi 65-70% os teljesitményre képes a napi 5 órában, ez összesen elérhető mennyiségben: áétlagolva max napi 13500 Watt évi  4615 Elérhető kwatt mennyiséget eredményez. És ez csak elmélet! Nincsenek benne a le nem tárolható mennyiségek és veszteégek sem,.

Jelenleg ennek az energia adagnak kb az 50-60% tudtam felfogni és felhasználni! ezt szeretném növelni a lehetséges maximum irányában.

Pl egy villamos fütőszál 50%-ot ad le 120 volt DC-n a 230V Ac helyett, azonban 2,4 kwattos fütőszállal legfeljebb és kb. 1000 wattot tudok melegviznek felhasználni. Ha ezt hőszivattyus megoldással csinálom ugyanez az 1000 watt tud itt 4-6000 wattnak megfelelő hőt betermelni a tartályba ami már elég egy 8-10 fős társaság részére is (300L 50 fokos viz) Az előbbi dimmerelhető, az utóbbi szinuszos forrást igényel! ezek a főbb különbségek és nehézségek!

Mivel ezen az élőhelyen nincs áram és nem is telepithető! ero nincs számla sem és nem szaladnak az szolgáltatói árak az egekbe!

Üdv és szép napot Attila

2

josef.48
josef.48 picture
*

Szia megujulo ! Van olyan hall szenzor amely a benne lévö vezetékben átthaladó áramot feszültségé alakitja és leválasztja is.A feltett rajzon egy ilyen szenzor van alkalmazva ,5v tápra van szüksége.A voltmérö kimenet az 0A-nél 2,5v ,az áram irányátol függöen ez növekszik vagy csöken 20mV /A-el.Ez egy + -100A-es tipusú szenzor de van kissebb áramra is pl.+- 50A-es.csak egy ötlet.üdv.Jóska
Még tettem egy rajzot ,a leggegyszerüb lenne egy analog müszer,vagy +- digitál müszer.Ha kiegyenlitett hidba teszed a müszert ,mind a két irányt kijelzi és lehetöség van más vezérlésre is.

2

megujulo
megujulo picture

Köszi a rajzot! erre fekszem rá mert van bontott érzékelő az egyik vezérlő nélkül maradt, és hiányos IGBT-s optós inverterenben.

Annak a két vastag lábával párhuzamosan még egy söntöt kapcsoltak, és annak is 3 lábon jön ki a + - és jel! Mondjuk ki kell probálnom mire képes!

A  2,5V os középfesz esetében a panelmüszernél a másik oldalt TL431 stabilizált állitható zenerrel állitanám be, gondolom annak kimenete 2 sorba kötött ellenálláson keresztül , stabil hidegpontot adhat a müszeremnek? És jól állitható a 2,5 V +-1 volt tartományban 5 vagy 9 voltos tápellátás mellett , és nagyon kicsi változásra is reagálóképes?

A müszer alap hogy galvanikusan elválasztott dc / dc konverteren kap tápot!

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Ez nem mast igenyel mint egy bipolaris üzemü OpAmpot, de az van is neked -ha jol ertettelek,
csak allitsd be az erösiteset 30/22,5=1,333-ra,  avagy a 10x/100x-osara a kijelzöd erzekenysegenek megfelelöen,
s örülsz mert 2V-os range eseten(Au=13,333x) 300mV=30,0A kijelzessel, 100mA felbontassal...
Celszerüen valamely allithato erösitesü OPA-val megoldva.
Kari

1

kovacsna
kovacsna picture
*

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Szia!

Szerintem érdemes lenne a shunt ellenállást valamilyen másik típusra kicserélni, ami jobban illeszkedik a
standard panelműszerek 200mV-os bemenetéhez.
Jelen esetben 1mV/A lenne számodra megfelelő.
Az áramértékek "kiértékelését" hogy képzelted el, PC-vel, egy  specifikus programmal folyamatosan logolnád ?

Üdv!  Tóni

Szerk: Ha jól értelmezem DC áram lenne, ez esetben lehet előbbre lennél valamilyen Hall szenzoros áramérzékelővel/mérővel, vagy egy sima lakatfogós multiméterrel.

0

Hugo
Hugo picture

Sziasztok!
Laza délutánt Nektek!
Én inkább egy " Chopper Stabilized (Auto-Zero) Precision Op Amp " alkalmazását javasolnám, például ilyen az Analog Devices MT-055 típusa.
Itt az adatlapja : ---> https://www.analog.com/media/en/training-seminars/tutorials/MT-055.pdf

 De sok más hasonló típus létezik még, talán még a fiókodban is van ilyen. Ez az OPA hasonlóan működik, mint az Intersil ICL7107 A/D konverter auto zero funkciója.

Véleményem szerint könnyebb beszerezni ilyen műveleti erősítőt, mint egy más értékű 100 A-es söntöt & a visszacsatolás megválasztásával a méréshatárt is oda állítod, ahová akarod, offset pedig gyakorlatilag nincs.

Üdv. :-))

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Szia!

Ez is egy megoldás, jó kis ic ez....
Végül is mindegy melyiket alkalmazza a topicnyitó, újra átolvasva a nyitó hozzászólást, egy dologra 
figyelnék:

A pozitiv táp az első akku +12 voltjából kap egy stabilizált tranzisztoron és TIL431 vezérléssel szabályozott pontos 7,5000V os feszültséget
 

A mérőkör tápellátása teljesen független, leválasztott legyen a mérendő körtől.
(Mind a pozitív, mind a negatív ág.)

 Tóni

2

balage
balage picture

Helló! Nálunk az ipari elektronikai cuccokban precíziós áram, és fesz. mérésre a HCPL7800-át használják.Teljesen izolált primer és szek. oldallal. szimpla 5V-ról megy mind 2 oldala.Mivel differenciál kimenete van, +/-  mérésre alkalmas. Helyből 8x az erősítése,250mV a max bemenő feszültsége. Sőt ennek van egy fejlettebb változata is(HCPL7860), ami digitális adatként küldi a mikrokontrollernek, hogy hány mV van a söntön.Ide még műveleti erősítő sem kell.

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Szia!

Megnéztem, ez is nagyszerű áramkör.
Talán frekvenciaváltó javításnál találkozhattam hasonlóval , már nem emlékszem.
A topicnyitó által felvetett feladatot töbféle módon meg lehet oldani, de nagyon sok szempont nem ismert.
Költséghatékony legyen, pontos legyen, megbízható legyen, stb.
A shunt ellenálláson kívül jópár megoldás létezik, ahogy páran felvetettétek.
Lehet érdemes lenne körülnézni a LEM oldalán, elég profi áram átalakítókat gyártanak, vagy a már említett 
Allegro Microsystems termékei is jó választás lehet.

https://www.lem.com/en/product-list?measurement=52&nominal_val=45-90

https://www.allegromicro.com/en/products/sense/current-sensor-ics/fifty-...

  Üdv!  Tóni
 

0

megujulo
megujulo picture

Sziasztok! először is köszönöm az összes felvetést!

Karihoz hasonló OP kapcsolást építettem! Persze 3 ellenállással kevesebb az áramköröm. Viszont nem tudom hogy polusváltáskor hogyan viselkedik, de hétvégén kiprobálom probapanelen a kapcsolást!

a 133 szoros erősírést alkalmaztam, váltó és referencia valamint nemkivánatos rezgések mellett rc tag szüréssel, ami nagyon pontosra sikerült!

Addig nincs gondom amig a tartomány vagy stabilan fogyasztás vagy stabilan töltés!

Az átbillenési pont a probléma, egyébként pont az ofszet hivta fel a figyelmememt a katalógusokbol!

egyrészt a pozitiv tápot  kollegánk javaslatára leválasztottam és azt is megoldottam DC/DC konverterrel. Imp. trafós tehát stabilan el van választva éas földfüggetlen!

Mivel minden kis mA változás több mint 1,33A kijelzés változást jelent!

Kiértékelés:

Nos kevesen ismertek. Nem vagyok mai preciz PLC vagy programozoi tudással megáldva. Közel 60 hoz, böven tul az 50-en már nem szándékozom beleolvadni ebbe az eepromos flashes, programozható technologiákba. egyrészt mert ez csak hobby másrészt ha végleges a projekt inkább a frissitőket iszogatnám az oceán partján, mint szenvedjek a mai moder kor által megszokott sok sok generált problémáról!

Összefoglalva miért kell mindez?

Hááááát! Amikor elkezdtem a projektet rengeteg info hiányzott, amit adtatok egy részben és tapasztaltam gyakorlatban más részben!

Nos amiben jó vagyok az a hagyományos analóg erősítés technika, persze nem mA és mV tartományban, inkább hangfreki vagy középfreki, valamint imp technika, stb.

Ami nincs a szigeten a gyakorlatban az szinte minden ami elektromos és javítással kapcsolatos. Ami van az mind uj cuccos és hazai árakhoz képest 3-4 sokszor 8-10 szer is drágábban elérhetőek!

egy hall szenzot itt (ami odahaza 20 lepedő Itt van 120-140 euro! Csak összehasonlitás képen!

Rengeteg cuccot hoztam hobbi panelek készitéséhez, ami analogra épül, tehát ellenállás félvezető dióda, egyenirányitó,, stb mind vannak. mint 7107 és 7106 is akad.

Mi a cél?

Miért kell az árammérés?

ez bonyolultabb kérdés, de probálom kifejteni. Az akkumulátorok a gyakorlatban egy bizonyos töltöárammal képesek töltödni. Károsítás nélkül nem lehet a töltö áramot csak a feszültség növelésével lehetne növelni, nem taglalom milyen káros hatással és eredménnyel.

a probléma forrása a napcella rendszereknél (mostanra van 1 teljes évi gyakorlatom és tapasztalatom) hogy:

vagy nincs energia és az akkuk lemerülnek elkezdenek szulfátosodni, főleg ha több a fogyi mint a tölti!

Vagy van böséges energia de nem képes a tároló azt teljes mértékben elnyelni!

Pro kontra, kell füteni van energia de néha beborul és leterheli az inverter az akkupack-ot. ELFOGY A FRISSI BETÁROLT ENERGIA! Az akkuk tovább merülnek kritikus szintre!

Miért kell figyelnem a feszültség szinteket és az áramot?

Azért hogy kiegészitő elektronikákkal a legkedvezőbben tudjam a feleslegesen megtermelt és letárolhatatlan energiát azonnal helyben felhasználni!

Ehhez figyelnem kell a pillanatnyi áram és feszültség szinteket, és beavatkozni analog erősitésvezérlésü kapcsolásokkal!

1. példa: Klimaberendezés gyári 3,6 Kwatt öszteljesitményű R32 modern gázzal feltöltött  hőátadó berendezés.

Átalakitást követöen a motor fogyasztása 230V feszültségen 5,4A leadott hőteljesitmény max. 13,6 Kwatt melegitett levegő formájában. Mivel klimaszakember vagyok, képzett és képesitett, igy képes vagyok nagy hatékonysággal a hőszivattyút átépíteni.

Most 134A a töltetgáz! ez Magyarorszagon üzemképtelen lenne de itt a szigeten fűtésre, képes 1 katt energiából 8-12 Kwattnyi hőenergiát szállítani a házba! egyrészt mert kint a leghidegebb idő 8-12 fok másrészt a benti hömérséklet max 20 fok ami szükséges.. Ráadásul nappal müködik amikor van böséggel energia, ilyenkor a külső hömérséklet is 14-18 fok. Ami átlagosan deltaT 4-6 Celsius höemelést jelent. (ilyet nem lehet csinálni +10 fok kulső és +24 belső esetén (deltaT=34)

Az áramfigyelés azért kell mivel a cellarendszer óránként képes (napsütés esetén) 4 kwatt kb. 120 volton 30-40Ah-t leadni, azonban a tároló ezt nem veszi fel.

Ilyenkor egy jó kis áramkör segit be és lekapcsolni a plusz fogyasztókat úgy hogy ne fogyjon a tároló töltésénem a rovására az energia!

Pl HMV tartályban van fütőszál, ami trükösen a feszültség figyeléssel egy időben egy egyedi 120 V váltó négyszöges inverterről tud menni. Igaz fél teljesítménnyel, de a felesleges áramból melegvizet csinál.Igy csak 4 db IGBT csinálja a szükséges váltófeszültséget és áramot meg 2 folytótekercs!

Pont a tulfogyasztás elkerülése végett kell monitorozni a pillanatnyi terhelést, és ha pl jön egy felhő= nincs energia beavatkozik és az ideiglenes fogyasztást automatizálva leállitja.

figyelnem kell a töltő terhelhetőségét (cellarendszer( a tároló töltését vagy üritésének mennyiségét)

sok fogyasztómat 120V DC re cseréltem. Igy megoldodott a legtöbb fogyasztó használata és leépítésre került a gyári nagy inverter a mellékesnek nem mondható 80 wattos óránkénti önfogyasztással!

A gyakorlat azt mutatta hogy egy 120 voltos 180 AH akkubank stabilan napi 25-35AH tud felvenni a használható 4-5 órás tartományban (sajnos nincs több hasznos üzemidő) De egésznapos rossz idő esetén el sem éri a napi 3AH termelést!

Tehát a fogyasztásnak is igazodnia szükséges.

A világitás Full Led rendszer 120V DC

A elektronikus berendezések, noti router hangtechnika, asztali pc mind 120V DC Jó hír hogy a legtöbb kütyünk ami gyárilag tud 100V 240V ac ban müködni 98%-ban tudja a 120V DC-t. egyes esetekben csak azért nem müködik mert a konnentor dugót forditva kell bedugni. (DC esetén polaritásérzékeny a powerIC!)

A PC tápokat át kellett alakitani a félhidas kapcsolást egész hidaasra! 100-240V AC vagy DC mindel elmüködik!

Villany motorok! A szivattyó 300V DC (120V dc/ 300V DC konverter) megy! 

2 hütőgép 1 fagyasztó éás a mosógépek valamint a szárió csak inverterről (egyelőre)

Összefoglalva én is belátom hogy ezek a problémák egy programozással és egy két alap alkatrésszel milyn jól megoldhatóak lennének de itt a bibi, hogy ezekhez csont dedó vagyok.Ha más csinálja méregdrága, ha elmegy a flash megint csak méreg. (mint a sok sok kütyü ami a legtöbb kolléga mühelyébe érkezik nap mint nap. És belátható mennyi gond van egy egy epromtartalom pótlásával, csak egy példa technika tv mainboard flash.

Én a csöves technikán a tranyókon  és a color Star TV-ken nöttem fel. Delta képcsővekkel, (Na kevesek voltak akik delta csövek konvergenciáit jól tudták beállítani) Quad 405-ös erősitők voltak a slágerek, és ma nevetségesnek tünő sok sok alkalmi elektronikát babráltam.

Szübval amihez értek és lehet bonyibb megoldani nekem járhatóbb ut!

Csak bemutatkozás miatt irtam le ezeket.

A projekt végén többeteknek igértem megosztom és dokumentálom a tényleges tapasztalataimat, hogy ez a sok sok info tényleg közkincsé válhasson, Mivel nem vagyok net guru, majd kérek esetleg segitséget meg szólok pihének hogy lehet ezt jól megcsinálni!

szerintem sok terület lett érintve: töltés akkumulátorok napcella, töltésvezérlő generátor, szabályozások, fogyasztók, meddő energia, energia veszteségek leküzdése..........

Jelen energia árak mellett sajnos jól jöhet eből a megszerzett tapasztalatból másnak is az ismeretek megismerése!

Utólag is köszönök minden hozzászólást!

Szép estét Attila
 

 

1

balage
balage picture

Ja, jók ezek a LEM transducer modulok, csak házi használatra nem túl költséghatékonyak. (egy 100A-es kb. 20.000 Ft.)  Mondjuk nem kell shunt se, és az izoláció is helyből megoldott.

0

Sponsored links