You are here

Aszinkron motorok egyenáramú leválasztása hálózatról! (megoldva! azaz , hogy megoldhatatlan és javíthatatlan kategória!)

25 posts / 0 new
Last post
megujulo
megujulo picture

Kedves Szakik!

Érdekes problémám merült fel, melyre megoldást keresek!

Adott egy 120 voltos 180 Ahs akkupack. ez látja el a házunkat energiával mindenre tekintettel.

A gondom a következő!

Az inverteből kuszik össze vissza véletlen szerüen alkalmanként szándékosan egyenfesz a váltófeszültségbe bele! 15 és akár 40 volt között!

egy egész hidas IGBT dolgozik ami csinálja (forgatja a 230 voltos egyenfeszt!) a 230 voltos egyenfeszesz egy DC/DC konverter csinálja az inverterben négyszögmeghajtással!

azt tapasztaltam sok sok elemzés után hogy maga a HP rohadt szoftvere csinálja az egész hisztit! azaz gondol egyet és mint amit beéítettek mesterségesen, szándékosan hibát generál! Néha összeengedi a IGBT meghajtást, de többnyire magát a kimenetet célozza meg egyenáram kiszivárogtatásával! ezt ugy teszi hogy az egyik és másik oldalon nem zárja le teljesen az IGBT feteket a vezérlés alatti szünetekben.

Minden esetre nem érdekel hosszu távon már az egész, emrt a szénkefés villanykmotrral nicsn gond, a legtöbb cucc már 120Dc re van átlőve!

Szóval a hütőmotor amikró, és a szárotó aszinkron motorja a gond, mert nem tolerálják az egyenáramot!

két év elteltével átgondolva a tápellátást a következőkre jutottam, mint gyakorlati tapasztalat!

elektronikus inverter legyen az bármilyen kedvező hatásfoku, mindaddig mig a gyár rakja bele a programot és szar felejtős eepromokkal meg ócska flas chipekkel támogatottam csinálnak valamit addig azt nyugodtam szánjuk a kukába ahogy van!

terv alatt van egy teljes átépítés!

Az inverter alaplapja tökéletes, mint tápellátás mind IGBT meghajtás mind folytók és frekik szempontjából!

amit tudttam eddig kimérni:

A 120V DC 230V DC konverter 16 kiloherzes négyszögjellel csinál step up kapcsolásban félhidas megoldásban 230V egyenfeszt!

a 4 db IGBT egészhidas kapcsolásban megy 2400 herzes szinusz modulált négyszögjelekkel!

az átkapcsolás idő alatt vannak szünetidők lezárások!

A feszültséget figyelik a ki és bemeneteken a visszacsatolások kontrollellenörző feszültségek optós galvanikus valamint hallérzékelős áramfigyeléssel megoldottak!

tehát az alaplap kivitelezés tökéletes és örökös! LENNE HA

a hülye HP szoftverbajnok mérnőkei nem generálnák szándékosan egy idő elteltével az egészet a dögrovásra!

Szóval a végső megoldás amire gondoltam az hogy az egész meghajtó szoftveres panelt kidobom oda ahová való a szemétbe!

és építek egy meghajtó analog rendszerű panelt ami nem programozott szarakodás! hanem megbizható analóg meghajtás!

de addig gond a hütőmotor müködtetése azaz egy kb 240 wattos aszinkron hütőmotort kellene megvédenem az egyenáramtól!

230/ 230 trafó nem jön képbe mert egyrészt nincs másrészt jónéhány trafós dolgom odaégett.

Gondoltam hogy egy csatoló kondi pl munkakondi X mikrós megoldahatná e a problémát? 

e téren nincs tapasztalatom, de az egyent egy kondi megfoghatná! de lehet csak egy szar gondolat!

A legeszerübb lenne építeni egy analóg vezérelt négyszögjeles szinuszmodulált meghajtásu 120/240 voltos trafót (pl hegesztő magra ami van 3-4 kwattos) ami mindent el tudna vinni. csak nagy trafó üresjárati vesztesége is sok!

tőbb hetet elemezve elkészült a részletes kapcsolási rajz és taáltama  neten is olyan kapcsolásokat mely illeszthető ledes IGBT meghajtóhoz!

A jelen probléma csak a egyen lezárására vonatkozik! ezt hogy lehetne a legegyszrübebn megoldani és sak átmenetileg!

 

 

Comments
Atis57
Atis57 picture

Szia!
Analóg Multimétered van?  Az is azt mutatja mint a digitális?

0

megujulo
megujulo picture

Igen, csak dc-n az egyent méri, ac-n pedig a váltót! A deprez a beépített mutatós a két értéket összeadja, miért az passz? Pedig az csak Ac deprez lenne!

A csatolt videon mindez jól látszik

a felkiáltó jelekért bocs a spanyol billentyüzet alapból csinálja! Imént szóltak jeleztek!  Nem mindig figyelek és az a fránya ösztön ütőm a pontot mindenkitől elnézést kérek

0

Atis57
Atis57 picture

Szia!
 
 Az analóg /Deprezműszeresen egyszerűbb kondival leválasztani az egyent ( 10-220nF 630V ) tehát könnyebb szétválasztani  MI--Mennyi?

A digitális valahogy nem azt adja igy se.

Viszont az alapproblémára megállt a tudományom.

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a digitális műszerek jó része minden külső mágneses tér változásra érzékeny
Az  egyik műszerem belülről alufóliázva van, de  pl  nagyobb UPS mérésekor is  észre lehet venni kóbor feszültséget

Bálint

0

megujulo
megujulo picture

Nem a műszer a probléma, hogy mit mér! Ma reggel súlyosbodott a helyzet, már kb 70 volt jött ki egyenáram formájában! És a műszer 280 volt váltót mutatott!

persze nem ennyi az annyi! a váltó most is csak 212 volt valójában az egyen meg most már 72 volt lett! . Kezdek félni ettől a szartól! Mivel így mindent hazavághat! ami erről kellene hogy menjen!

Szóval nem tudom mi a fészkes szarakodik ebben a fasza kis rohadt inverterben, de az biztos hogy azt csinálja amit épp nem kellene!

induláskor FELKAPCSOLTAM AZ INVERTERT SEMMI hiba. Minden szépen elindult ami kellett!

Aztán bejöttem, majd kb 13 perc után megint letiltott a hűtő!

amikor visszakapcsolt úgy megrázta a hűtő motort hogy majd szétesett, persze be sem tudtam kapcsolni mert a klixon megint kidobta magát! A sima 1000 wattos inverterrel azonnal ment a hűtő, most az dolgozik!

Ennek az lesz a vége hogy szétzuzom az a q...va kicseszett programozott szar vezérlő fosadékot, mert egyre tutibb az szarakodik mindezzel! erre tanulnak a fasza kis programozó ganéj személyek, és szolgálják ki ezt a fasza kis fogyasztói társadalmat! Hogy szeméthalom legyena  fél világunk! tartósat? elképzelhetetlen! még a végén éhenhalnak!

Azt hiszem az egyetlen megoldás az analóg vezérlő megépítése és a továbbiakban mindennek a leszarása ami flash meg eeprom meg processzor! Mást sem tapasztaltam életem során csak azt hogy ami programozott az csak szar lehet. egy idő után! és csaka kinlódás a köbön!

szerintem senki nem tud segíteni ebben a kérdésben! Igy lezárom a kérdést!

 

0

agressiv
agressiv picture
*

Mivel nem vagy képes felfogni, hogy ilyet programozni nem lehet, próbáld már kicsit visszafogni magad. Nem analóg vezérlő kell, hanem egy olyan inverter, ami nem hibás. Összeszedsz minden kikukázott hibás szart, majd csodálkozol, hogy nem megfelelően működnek. Borzalom amit művelsz ember.

1

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia! Nem minden fekete-fehér. Ha követed a topic nyitó történetét, egy szigeten lakik a hegytetőn, nincs bót, ahova bemegy, és vesz valamit. Azzal főz, ami van.

Kis empátia.. nem sok.. csak egy pici.

Még ha igazad is van. De előrébb vagy Te, vagy Ő ezzel?

4

Atis57
Atis57 picture

Szia!
 Ha jól értelmeztem itt is ezt tárgyalják.

https://www.hobbielektronika.hu/forum/h-hid-hiba?pg=0

File csatolás: 

0

megujulo
megujulo picture

A téma hasonló de épített megoldást prezentálnak!

az én rendszerem gyári kialakítású és IGBT fetmeghajtó optó csinálja a csatlakozást nyitást és lezárást! azaz amit a vezérlés mond az optólednek azt teszi a IGBT fetekkel!

Hogy érdekesebb legyen a kérdés feltettem a készített kapcsrajzot az alaplapról ami a fő rész egésze! Még másnak is jól jöhet javításhoz!

az őnmüködtető saját tápegységet nem részleteztem mert az egy sima 3842 IC. a trafó kimenetek galvanikusan illeszkednek a szükséges fet meghajtó optókhoz melyek +-12 voltos tápról dolgoznak mindegyike! +8 volt adja a vezérléshez szükséges stab icn keresztül az 5 voltot, a +12 a +24 adja a relék és egyebek tápjait!

Az akku + csatija közvetlen direktben csatlakozik a + oldali fetmeghajtásokhoz, mig a 0 azaz negativ pólus egy relén vált akku üzemben a L2 trafón keresztül rezegtetve az Q3 és Q7 IGBTket, ami csinál egy feltranzformálást az L2ön. Igy a öszfeszütség ami megjelenik a hidra + és- 115 volt a valóságban, de a akkuk szempontjából a pluszon 120-144 volt van, a minuszon kb -70 volt, tehát a Q7 IGBT kapcsoláskor mindig a 120-144 volt és 0 volt azaz akkutápból dolgozik, mig a Q3 A generált -70 volt és akku 0 pontja között!

gondolom ez adja mindig azt hogy a Q3 marad a Q 7 szétcsattan! ez főleg akkor fordul elő ha az akuk lemerülnek és gondolom a 100 voltos lemerülésnél már közel 130 volto kell pumpálnia, és vagy 144 voltos feltöltöttségnél csak kb 70-80 voltot. Viszont ha hibátlan lehet terhelni mindent 100 voltos lemerült és 144 voltos töltött állapotban egyaránt. védelmek aktivak kikapcolnak, feszt figyelnek minden hibátlan. 
Aztán ha gondol egyet megjelenik váratlanul és tetszőlegesen a kimeneten az egynfesz! ilyenkor ha induktiv fogyasztó beterhel akkor szokott felrobbani az egész! Pl mikro inditás, vagy a hütő indulása esetén amikor más is beterhel, pl egy főzőlap ami 1500 wattos ohmikus fogyasztó!

Amit nem értek ez a kapcsolás hogy töltené eredetileg az akkukat? IGT fetek diódáin keresztúl?  Mert ha a generátort rákapcsoláskor rátettem a 230 voltos bemenetre a A Q6 pár másodperc alatt szétrobbant! Azóta meg sem próbáltam! Lehet hogy az 180 Ah akkuk töltése fellépő túláram tehettte tönkre? Nincs eredeti ötletem ez a kapcsolás hogy töltötte a gyári 5, Ahs akkukat aminek eredetielg akár 24 óra is kellett! egyébként a normál üzemben a k6 relé behúz töltéskor, induláskor pedig ez ad a diódán keresztül negativ tápot ami a bekapcsolást helyetesítve elinditja a segédtápot és főpanelt!

azaz ha hálózatra bedugjuk elvben magától bekapcsol, ha áll akkor pedig kezelő gombokkal lehet inditanie redetileg is!
az egyik kelelőgomb a negativ tápágat inditja el mig a másik a vezérlő panel bekapcsoló gonbját aktiválja! 

 

 

A Q7 IGBT szokott eldurranni váratlanul a U5 fet meghajtó IC vel! De az U5 csak egyszer ment el az IGBT 5 ször durrant szét!

a Q7es aza fet ami ha egyenre átenged zárja az akku +120-144V és 0 volt között az egyent! mint tápot!

Kapcsoló üzemben szaggatja L2 folytót és indukál egy +- tápot szimmetrikusan az L2 diódahid kimenete!(ezek összessége adja a 230 voltos egyenfeszültséget amit a H hid IGBT kap! azonban a +120-144 volt mindig és direktben van a + táprendszerrel!

Valamint a egész hidban a Q6 és Q9 IGBT mászik el egyszerre de ellenkező irányban a l2 és l1 vagy l3 összemérhető egyenfesze = 0 ha hibátlan!

LI és L3 között ha hiba van mérhető 15 és 40 volt közötti egyenfeszültség!!!! Ami magától egy idő után eltünik???? ezt követöen hibátlan minden, amig rá nem jön a dili ujra!

2 alkalommal felrobbant a Q6 is! ekkor ment mind a 4azonos tápon lévő fet meghajtó ic tönkre! de a többi fet élve maradt! 

 

0

agressiv
agressiv picture
*

Szándékosan hibát generál? Amúgy, ha egymásra nyitnának az IGBT-k, le is durranna az egész.

Szóval a hütőmotor a mikró, és a szárotó aszinkron motorja a gond, mert nem tolerálják az egyenáramot!

Meghalt valamelyik? Hogy elemezted ezt ki? Hogy lehet az, hogy az egész bolygón mindenhol mennek a gyári inverterek, csak nálad nem?

0

Atis57
Atis57 picture

Szia!
 Mivel ilyeneket nem javitottam....
Egy tip?

 A MÁV 50--75--100 és 400Hz -s hálózatain sok érdekességel találkoztam.
 Nagyon nem mindegy volt a kábelek L-C- értéke ,a terhelésen szintúgy .Ezen parazita rezgőköröket jól ellehetett hangolni 1-2db izzóval ! 
S megszünt a hiba . Némelyik inverter 10kW-s volt.
Ha a hútő motorral párhuzamosan 15-40W ? próba képpen.

A DC leválasztást 100--400 uF elkóval (2db sorban + a 2 dióda ! mint a régi hangfalakban ) de meg kellene nézni , hogy 5x 50..60Hz ig ne rezonáljon a terheléssel
 

0

megujulo
megujulo picture

Gondolom a 2 kondi sorban és ezekre +- és-+ irányban a diódák egymással szembe forditva? A kondiknak pl motor inditó 350V AC kellene? feltételezem sima 100,450 mikro 350V DC elko egymással szembe kapcsolva alkalmatlan erre!?

diódának jó lehet egy gyári 1000V 50A graezt  ami megfelelő pozicióban van bekötve? A  két váltó a két vége és a + vagy minusz a két sorba kötött kondi közös pontja? a másik fél rész nem kerül felhasználásra? (Amugy záróiránybam vannak)

persze ez nem oldja meg a miért esik széjjel az inverter néha kérdést!

de levédené az egyenfeszültséget a hűtőmotortól ? Ami a hűtőmotor leégést okozhatja!l mig nem oldom meg a meghajtást analóg!

0

Atis57
Atis57 picture

Szia!
 igen --de a sima 350V-s elkó is elég  mivel 2db sorbakötve ellentétes polaritással. 
 nem találom a rajzot--régi orosz megoldá motorinditó kondik helyett.t

igen levenné az egyenfeszt.
 

File csatolás: 

0

megujulo
megujulo picture

Tehát ezek szerint jó a sima PC elkó 200 mikros 350 voltos 2 db egymással szemben, és a dióda pedig polarirtás azonosan van kötve! a pluszon a pozítiv a mínuszon a negativ ága a diódának?

 

Szia! Nincs 5 perce elkezdte csinálni megint a kavarást!

csináltam 2 videot most töltöm fel a youtube ra!

Mire mindezt megcsináltam helyreállt a jelenség!

 

egyértelműen látszik mászik fel az egyenáram a hálózatban! És 

megy fel a  feszültség a depréz műszeren egyaránt! Ugyanakkor egyenáramot most 22-28 voltot mig váltót 212 voltot mértem!

Bár nem értem a váltó deprezhez miért adódik hozzá a egyen feszültség értéke, vagy miért veszi el belőle! REJTÉLY!

Egyébként néha meg pont fordítva, csökkentve jeleíiti meg a feszültséget! szóval mindegy milyen polaritással kerül a házba be a jel, egyértelmüen gáz az inverter által csinált feszültség azt csinál amit akar!

NYILVÁN ITT VALAMI NAGYON GÁZ!

Kedves szakik! vajon erre mit mondanátok? 5let?

https://www.youtube.com/shorts/01VfTnBfiuw

https://youtube.com/shorts/lwCXzmmPs28
 

0

megujulo
megujulo picture

Szia! Nincs 5 perce elkezdte csinálni megint a kavarást!

csináltam 2 videot most töltöm fel a youtube ra

 

egyértelmüen látszik mászik fel az egyenáram a hálózatban! És 

megy fela  feszültség a depréz müszeren egyaránt!

https://www.youtube.com/shorts/01VfTnBfiuw

https://youtube.com/shorts/lwCXzmmPs28
 

0

Atis57
Atis57 picture

Szia!
 Megnéztem --milyen elektronikus tápok üzemeltek közben? 

Itt a felharmonikusok valami nagy katyvaszt kavarnak! Az egymásra hatás megtalálása lenne érdekes. 
csak sajna ehhez nem értek. De óriási irodalma van  ,egytemek is foglalkoznak vele ---mindig ilyen "szünetmentes topológiában " jelentkezik.

gondolat ébresztő
http://www.pq.hu/hu/media-hu/cikkek/370-szinuszos-aramfelvetelu-akkumula...
https://files.danfoss.com/download/Drives/DKDDPB650A247_AAF006_LR.pdf

és igy tovább...

0

megujulo
megujulo picture

Végigolvastam amit küldtél! egyre elkeseritőbb!

olyan mint a vicc!

miért mész dolgozni? mert kell az autó hitelre, a ház hitelre, stb.

és miért van hiteled?

mert kellettek a dolgok hogy végezzem a munkám!

 

szóval! Inverter gáz! Trafós inverter is gáz! mert nagyok a veszteségek!

Jó JÓ rendben! áttértünk DC 120 voltra többségben impulzus kapcsolásokra! Majd ez megoldja! 

Jaja megoldja egyes dolgokat de felvetnek jónáhány de jelentőseb nagyobb és ujabb problémát! 

Invertert zavaró felharmonikusok, teljesitmény veszteség, ......

És ez nem magyarázza miért van egyenáram a váltó hálózatban! Akkor is ha semmi azaz fizikailag semmilyen kábel nincs a kimeneteken az inverteren!

Hát ez egy elcseszett világ teljesen elcseszett dolgokkal!

Mit akarok összességében? Mosni például, nem kézzel hanem mosógéppel az biza 50 HZ szinusszal megy! (dobmotor szivattyú biztosan!

Hűteni kaját, fagyasztani tartós élelmiszert! Aszinkronos induktív motor van! Még a modositott szinuszt sem kedveli!

Mikró ! Minek is van? már nem tudom!

TV pc, noti, router! kellenek a vendégeinknek, mert enélkül az élet számukra elképzelhetetlen! Jó DC 100-140 ről mennek! Mind mind Step up , Boost converter, félhidas, egész hidas tápok. Mind mind 20-40 khz kapcsolgatási frekik, jó csomó zavarjel felharmonikusok, sb,

szóval csöbörből vödörbe!

De!

ez nem magyarázat a hálózatos egyenáram beszivárgásába!

erre csak egy magyarázatot érzek!

azok a fránya IGBT-k utasitásra maradnak nyitva alkalmanként!

a fizika kizárja hogy a meghajtásokban keressük a hibát ha a másik harmadik alaplapon ugynezt a hibát  produkálja, ha a vezérlés azonos!

Már csak feltételezni merem hogy egy trafós ellenütemű 120 voltos meghajtású szinuszmodulált négyszögmeghajtásu sima analóg nverterrel elkerülhető a beszivárgó egyenáram?

És csak feltételezni merem hogy a beszivárgó egyenáram adott esetben további felharmonikust okoz induktiv fogyasztókban, mint generátor, hisz azon mágneses erőtérben mozgásban vannak! ha azokon egyenáram kerül be az örvényáramaik ki tudja milyen hatással vannak mindenre?

Kezdek elveszni ebben a dzsungelben! Szép napot szakik! Már nincs épkézláb ötletem!

 

0

megujulo
megujulo picture

Most készültek videok!

a lényeg!

semmi nem kapcsolt be!

semmi nem kapcsolt ki az elmúlt fél órában!

Nem volt változás a hálózatban!

nem indult el impulzus táp vagy hasonló sem.

nem kapcsoltam fel sem led világítást sem más fogyasztót!

ment hibátlanul az inverter, aztán gondolt egyet és elkezdett emelkedni a feszültség, amely kb 0 voltról 40 voltig fél percet vesz igénybe!

Mivel itt gépeltem a fórumra és a hűtő közvetlen mellettem van 3 méterre azonnal észre vettem a hűtőmotor megváltozó morgását! ami persze folyamatosan járt, mert este ki van kapcsolva és ilyenkor folymatosan megy vagy 1 órát!

tehát az sem bekapcsolt, hanem met folyamatosan!

És ezt egyre gyakrabban csinálja! a feszültség 2-3 volttal kezd fél perc alatt eléri a 20- 24 V DC-t a váltóhálózatban, de van amikor felmászik 40 volt feszültségre is. ez igy marad akkor is ha lekapcsolom, leállítom Újraindíom, másik alaplapba rakom a vezérlőt! stb. 

KB FÉL EGY ÓRA MULTÁVAL MEGSZÜKNIK A JELENSÉG LEKKÉSŐBB, de ez is véletlen szerűen el kezd csökkenni majd helyreáll!

Most 5 percig produkálta áldatlan tevékenységét!

Hát erre mondom hogy brutál szoftveres szívatás lesz!

ha összességében nem ment rá a jelenség megfigyelésére fél hónap időm akkor semmi sem!

a hűtőmotort ilyenkor lekapcsolom, az induktív fogyasztókat kilővőm.

az ohmikus fogyasztókra nem láttam hogy hatással lenne! Gondolom ott elveszik az egyenáram polaritásváltás hiánya miatt, és mivel nem induktív, nem tud fogyasztót felmágnesezni! Az tény hogy a egyeneáram felmágnesezés hatása keményen kihat az induktív dolgokra trafóra motorokra tekintettel!

azt nem tudom mekkora hatással lehet pl porszivó vagy szénkefés villamos motorra tekintettel! eddig azoknál nem vettem észre hogy zavaró hatása lett volna, de nem esküsznék meg rá hogy nem vágja haza azokat is egy idő után!

0

megujulo
megujulo picture

Itt a video mikor hibátlan és felkapcsol!  a feszültségekről külön képet tettem fel! Most épp hibátlan!

A kezelő eredeti fóliás konzol rendszere szét volt korrodálva így egyedileg nyomógombbal és ledekkel oldottam meg az eredeti kezelőt!

anno ezért nem lehetett felkapcsolni az invertert! De ez műkődik!

MOST!

 

https://www.youtube.com/watch?v=-21rXVQBjvE

 

0

megujulo
megujulo picture

Igen érdekes az eset! és nem egy két hét alatt jöttem rá mi is történik!

ez egy HP 3000 széria 120 voltos inverter ami eredetileg 10 db 5,5 Ahs zselés akukkal működik!

Igen jól érezted!

Amikor egymásra nyitnak az IGBTk (néha kiszámithatatlan körülményk között) szólnak akkorát mint egy ágyu, és szétrobban a meghajtásban a fetek fekete müanyag háza! a 40A DC áramvádő leold, és véd a zárlati tűz elen! Kb 7 alkalommal történt ilyen az elmúlt másfél évben!

Érdekes módon az alaplap nyák és egyéb részek nem égnek el, csak a IGBT Fetek durannak el!. Néha a meghajtó csatoló optó IC is elszáll (egyik ága zárlatba szalad) de nem mindig!

terheléstől függetlenül, mindegy hogy indulás vagy menet közben, mindegy hogy 100 watt a terhelés vagy 2000 watt! egyszerűen véletlen szerűen durran el a rendszer! Egyébként megy hibátlanul és gondol egyet, oszt csatt de marha nagyot. S nem rendszeresen hanem kiszámíthatatlanul.

Véletlen rámértem a kimenetre egyenfeszre, mert a hűtőgép klixonja gyakran letiltott, és forró volt a motor is! Valamint a mikro trafóprimer magján látszik a megsülés kezdeti nyoma! 

Aztán nem értettem hogy tranzformátoros dolgaimnak miért füstöltek le 230 voltos primer tekercsei!

Figyeltem reggel este délben, melegben hidegben párás időben, töltött és töltetlen akku állapotban, szóval lehetőség szerint minden körülmények között!

megy dolgozik, aztán menet közben gondol néha egyet, és elkezd kimászkálni az egyenfesz a kimeneten!

sok módszerrel probáltam kideriteni mi lehet ez! esetleg testzárlat, netán akkupolaritás valahol letestelne? Stb. 

3 javitott alaplap mind egyforma és mindndel ugyanugy vslekedik.

a vezérlő panelek egyike sosem indult el, mert hibás volt az eepromja!

a másik két vezérlő működött egy évig, aztán ezt követöen kezdődtek a godok!

az egyik elkezdte nagyon fogyasztani az áramot indok nélkül is. kiderült a DC/DC konvertere magyon nagy áramot fogyaszt, de ennek ellenére a kimeneten a feszek megfelelőek voltak! ha felcseréltem a vezérlést ugyanugy ment minden csak a másik alaplap produkálta ugyaneezt a jelenséget! aztán egy reggel bekapcsolást követöen gondolt egyet és a led kiirja hibás az akkumulátor! azóta nem lehet felkapcsolni és villog a hibajelzés! ha a bekapcsoló gombot elengedem az egésuz kikapcsol! feltehetően a flash vagy eeprom behalt!

az utolsó vezérlőm még dolgozikd e ez generálja a gondokat!

Ugyanis ha megjelenik a egyenfesz furán elkezd bugnia hütőgép motorja belassul és klixon old is kb 2-3 percre rá!

Ez már hangról is feltünik, nekem is nejemnek is! azonnal kikapcs hütőgép, és lekapcs inverter. Ha ezt követöen bekapcsolom vagy megy rendesen, vagy ugyanúgy kint van a egyenfesz. aztán ha jár kb pár perc egy óra után mindez eltünik beáll a 0 voltos egyenfesz, és hibátlanul dolgozik a következő hibajelenségig! Ami lehet 1 óra de lehet 1 hónap is! Ha jó bármit mérek csereberélek semmi hibajelenség!

Ha rájön a dili akkor egyértelmüen 15 és 40 volt között egyenfeszültséget mérek deprézzel is digitálissal is!

Ilyenkor az egyik oldalon a IGBT ffélhid 10-25 Volt feszültséggel elmászik a közös ponthoz képest mig a másik ellenkező polaritással 5-10 volttal megy el. a két kimeneti (o és L1 között egyértelmüen 15 -40 voltos egyefesz jelen van!

Ha hibátlan a DC / DC step up kapcsoló közös pontja egyenáramulag azonos szinten vab a kimenetekkel azaz 0 volt egyenfesz mérhető!

Arra gondolok, hogy az egyik félhif egyik fetének vezérlése és a másik félhid ellenoldali fetjének vezérlése nem zár le teljesen, vagy fog sincs milyen okból!

Ha hibás állapotban kiveszem a vezélő panet és beteszem a másik alaplapba, ugyanezt a jelenséget produkálja, tehát kizárhatóak az egyéb alkatrészekből származó hibalehetőségek az alaplapon!

Csak gyaníitom, de minden okom megvan feltételezni azt a lehetőséget hogy X üzemóra után valamiért a beleégetett program csinálja a cirkuszt!

Kérdeztem a HP-t  de egyrészt régi modell nincs terméktámogatás (miért is lenne) Másrészt vegyek másikat csak 1 millió ujonnan! (na menjenek a büdösbe) és persze javítani ha egyszer is elszáltak az IGTk nem kifizetendő mert hát az százezrekbe kerülne!

ja és egyébként ezt nem arra találták ki hogy egész nap dolgozzon, hanem arra ha nincs áram a mentéseket abban apár percben elvégezze! szóval az egy év alatt lett benne vagy 3000-5500 üzemóra minimum!

 

mivel nem tudtam megoldani a sütőt egyenáramra, a ívhuzás okaként (kapcsoló), ezért ezzel megy a 2 kilowattos sűtő a fözölapok (nem egyszerre), stb tehát több 230 voltos ohmikus fogyasztó is szokott menni róla!

Csak szar dolog mikor sül a kenyér oszt gondol egyet és elszáll az egész! Vagy reggel bekapcsolom induláskor, lefut a teszt és bumm!

Ez 7 szer történt meg fél éven belül! kb 5000 üzemórát követően! kezdődődtt a vesszőfutás!

TERMÉSZETESEN TECHNIKAI INFO NUKU!

 

A trafós pákám, aminek trafója valaha egy 300 wattos inverter trafója volt, egyértelmüen hangot vált és erőteljes melegedés melett búgó hangja is erősen felemelkedik! (rázza a szélső trafólemezt, erőteljesen rezeg! A kineneti jelalak közben szinuszos 50 herzes jelet produkál, de ott az egyenfesz is a kimeneten! Igaz csak egy orosz kétsugaras 100 kilohertzes szkópom van ezer éves! 

 

Mér már dühitő a  sok IGBT cserebere, mert nem olcsóak (12-15 euro/ darab)

Hogy mindenhol mennek a gyári inverterek helyt adok szavaidnak! rengeteg darabbal találkoztam foglalkoztam odahaza, de azok javarészt egyrészt trafósak voltak (a kimenete tekercccsel galvanikuan leválasztott volt) másrészt csak 12-24 legfeljebb 48 voltosak!

Ezen felül nem teljes hidas, hanem félhidas volt legjobb esetben az egyik 1000 wattos kütyüm (48 voltos)! az plusz-minusz 400 voltos egyenfeszből csinál IGBTvel 230 volt szinuszos táplálást! ezzel az a baj hogy a 120 voltos bankba 48 voltra kellene bekötnöm és elviszi a töltés arányt! azaz 1000 wattos trhelésnél 4 akkumat 30A terhelés bombázza, mig a többit semmi!

Vésztartaléknak jó de nem többre.

Szóval ez a 120 voltos trafó nélküli kütyü, ebből volt eredetileg 3 PÉLDÁNYOM!

Megcsináltam a kapcsolási rajzait (a vezérlő panelt kivéve, mivel az kielemezhetetlen) az alaplapnak. Nem egy nagy eresztés, de jól átlátható működésben , technikában, és kapcsolásban egyaránt!

A vezérlést nem tudom megpiszkálni mert nincs interfészem a PChez való csatlakoztatásra, valamint érdekes módon az összes ehhez a szériához tartozó inverter flash-jeit nem lehet elérni  hp oldalán! EGYIK FORMWARE WERZIÓT SEM!

egyébként 1.08 ami megy 2.01 ami behalt és 3.0 ami menet közben kiírja nincs akku. Mindhárom vezérlő azonos felépitményben alkatrészekben mindenben! d nem egyforma prrogramokkal vezérelten!

Látszólag minden alkatrésze épp a vezérlő paneleknek is, legalábbra is a kimeneti hajtáok és bemeneti érzékelési analóg áramkörök.

ha szar a flash vagy firmware gondolom megcseszve az egész!

Szóval ez egy kínszenvedés!

elvileg amikor az egyik IGBT lezár azt követően nyithat ki a másik!

Hogy csinál 40 voltos egynfeszt néha fingom nincs, de egy eg alkalommal eldurrannak és kiszámithatatlan mikor!

Aztán csere után mint aki jól végezte dolgát és mi sem történt volna megint gurul hetekig! Amig rá nem jön a következő hülyesége!

Ha csinálja a gondot hidegen melegen tölve töltetlenül minden állapotban bizonytalan, Ha nem, hasonlóan mindegy milyen körülmények között van, fut megy hibátlanul!

Ilyen esetben????

amikor hibátlan ezeket a feszeket mérem!

 

 

 

 

0

agressiv
agressiv picture
*

Hiba van az IGBT-k meghajtóáramköreiben, a vezérlő, ha akarná sem tudná félig meddig nyitva hagyni őket. Találkoztam TV invertermeghajtójánál ezzel a jelenséggel, kiderült, hogy az egyik 1N4148 hol működött, hol nem, ha éppen nem működött, nem zárt le rendesen és eldurrantak a FET-ek. Szkópon nézve szép négyszögjel volt a FET gate-jén, aztán olykor a lefutó él kicsit lelassult, a dióda cseréje után elmúlt a jelenség és a mai napig a megy a TV.

Szóval, ha csak az IGBT-ket cserélted, akkor nem csoda, hogy folyton ledurran, az okot is ki kell deríteni.

0

megujulo
megujulo picture

HCPL 3120 IGBT fet vezérlő IC hajtja mind a H hidat, mind a DC/DC konvertert és a saját táegység 100-140 voltos saját táellátás 300V-ra emeléséről gondoskodó H-fet meghajtását is!

A saját tápegyégeknél tényleg van egységenként a trafón 4 külön kimenet a Fetek meghajtására!

Az egyiken (ami 3 IGBT és 1 H-fet hajtására van az erősebb Amperben, és negativ ágon (source forrásokon a -70 voltos ágon közösek!, mig a fennmaradó 3 kimenet egy egy IGBT hajtásnak tápellátásáról gondoskodik a közös impulzus pontokon! külön külön source meghajtással!

Mindegyiken vannak + és - 12voltos tápok az IGBT meghajtó ICk oldalán kondik ellenállások és talán feszsabályozást végző diakok is. Természetesen mindent átvizsgáltam, de hidegen. Az elkók biztonság kedvéért az elején cserélve lettek újara, persze impulzust tűrő példányokra!

Olyat nem tapasztaltam hogy a tápegység valamelyik részén változna a feszültség, de és illetve ezt nem mértem üzem közben mivel impulzusok vannak a meghajtó ICk tápegységvonalán is (Az source a közös impulzus vonalon van)

Vsizont mindhárom alaplap azonos hibát produkál adott esetben vagy egyik sem adott esetben! Ugyanazzal a vezérlő panellel! ezért nem gondolok a meghajtás diódáira vagy RC elemeire!

Mindhárom alaplap ugyanazt a hibát ugyanolyan mértékben produkálja ha a jelenség előkerül!

Ami számomra vélten egyszerüsíti a dolgot hogy a ledek meghajtása a munkát elvégző processzor lábairól közvetlen megy ki egy egy tranyóval és ellenállással illesztve az IGBT meghajtó Ledjeire, azok negatív pontja pedig a közös földelésre csatlakoznak! Tehát ha lenne is a vezérlő panelen hiba az és csak kizárólag a munkát végrehajtó processzor kimenetét adó szoftveres hiba lehetne vagy maga a munkát biztositó processzor hibája pl. belső lábszakadás vagy kontakt de ezt nem tudnám kideriteni! (Nem BGA szerencsére)

Viszont hogy felhívtad a figyelmemet egy vagy két alkalommal volt egy érdekes jelenség!

A meghajtó trafóknál kimenő tápokban ,amik a fetvezérlő tápokat adják a Q7 IGBT fetjét hajtó (ami el szokott robanni) közötti panelvezetésen egyszer véletlen tapasztaltam, láttam hogy valami szikrázik! (sötét volt ezért sikerült meglátnom) Kiderült hogy nagyfeszültség átütés!

ez az a IGBT az akkuk táp és test közötti L2 trafó felső félhid eleme! a source (emmiter) gate része impulzuson van a l2 kimenettel közösen, tehát ott jelen vannak mindig impulzusok ami természetes is lenne.

itt készül a szükséges 230 voltos egyenfeszültség, és erről a pontról megy el egy mérőfeszültség egy 80 Kohmos ellenálláson keresztül egy LM324 IC be,annak kimenete egy CNY17-4 optócsatolóba ami megy az elektronikába bele és gondolom méri a impulzusok modulációját szélességét nagyságát.

Ennek az áramköre induláskor néha át szokott régebben ütni! 

Felemeltem a tápegység trafó meletti diódák közötti szigetelést a panel és az alkatrészek között (tettem alá be egy müanyag lapocskát!) Mivel az LM324 IC tápja ezen diódákon keresztül haladva merőlegesen megy a nyákon az ic-hez és itt láttam hogy szikrázott a diódákon a feszültség! ???????

Ráadásul  aL2 trafó mérőfeszültségének vezetéke is a nagy hűtútest alatt vonul végig a tápvezetékek közvetlen közelében a nyákon a fólián!

(a +144 voltos tápfólia vezeték és a mérővonal szál kb 1 mmre vannak egymástól! A meghajtó IGBT tápdiódái pedig több miliméterre akár 1 cmre is, de az áthúzás érkdekes módon mindig a LM324 és a saját tápellátást bíztosító Q7 IGBT meghajtó driver IC és a tápegység többi diódái között tapasztaltam!

Érthetetlen számomra egyrészt

miért jelent ott meg nagyfesz pillanatnyilag? Ha a trafó impulzusa 100 voltról 230 voltra emel feszültséget lemerült akku esetében! És 144 voltór emel 230 ra feltöltött akku esetében! (a IGBT-k 600 voltosak gyárilag és 40A-esek! A DC6DC IGBTk szintén 600 voltosak de 80A-esek

És miért a Q7 saját táp és LM 324 tápvezetéke között ugrik a szikra, mikor az azonos feszültség potenciálon vannak! ezt nem értettem de ezt csak egyszer tapasztaltam, párás időben azóta sem!

Az Q7 IGBT +-12 voltos tápja megegyezik az LM 324 +-12 voltos tápjával!????

Szóval hogy ott miért keletkezett nagyon magas feszültség mely képes voltíivet huzni 1 centis távolságból a mai naoig nincs ötletem!???? viszont az átütés tapasztalásakor nem romlott el semmi csak letiltott.

Mindnt átvizsgálva fél órával késöbb elinditva viszont nem történt semmi és simán ment egész nap. Nem romlott akkor el semmi és vagy 3 hétig gond nélkül sem produkált hibákat!

Egyébként figyeltem hónapok óta mik azok a körülmények amik kergetik ezt a jelenséget!
Reggel a hidegben este a melegben, esős vagy teljesen párás időben sem történt kirívó esemény! Szóval ha rájön a dili akkor elkezdi az egyenfeszt behúzni a kimenetre! (ha nincs bent a vezérlő panel természetesen a táp felkapcsolása esetén a fesz  kimeneten 0 volt)!

Ezt is mértem hátha tényleg a meghajtás miatt nem zárna le az IGBT, de lezár!

És gondolom, de inkább feltételezem akkor száll el a Q7 a DC6DC rész felső IGBT-je, ha már nem birja az egyenfesz és váltó beterhelése miatt ellátni egyenfeszültséggel a H hidat! Az L2-t impulzusokkal és túlterhelődik!

Mindig ez a Q7 robbant fel!
A H hídban akkor robbant el a IGBT egyik tranyója mikor nem tudtam felkapcsolni az invertert, mert a kezelő fólia el volt korrodálva és nem érintkezett. Külső 230 voltos meghajtás esetén azonban a rendszer kap egy bemeneti diódán keresztül 115 volt negaíiv feszt mely felkapcsolja az invertert! (elindul a saját tápegység, és elindul a programja is!)

Mikor a generátorral ezt az elején felkapcsoltam akkor egy alkalommal robbant el a H hid egyik IGBT-je de ez egyszer volt és azóta rájöttem miért nem működött a kezelő panelje! azóta a generátort véglegesen leválasztottam, tehát nem szünetmentes módban dolgozik, hanem önálló meghajtó inverterként a nap 12 órájában! (este 6 és reggel 8 között energia takarékosságból kikapcsoljuk)

Szóval ez a Q7 száll el időközönként, és legfőképp akkor amikor a a szinkron rendszerű fogyasztók épp bekapcsolnak és vagy működnek a jelentkező egyenfeszültség tapasztalása mellett, és közben nagyobb terhelést kap az inverter egy időben pl egy ohmikus főzőlap vagy hasonló terhelés esetén! Kb 1400 wattnál ilyenkor elhal a Q7!

Tehát összefoglalva:

Az inverter hibátlan jelenség esetén mindent rendben produkál, terhelésekre reagál, tilt ha szükséges terhelésre, feszültségekre, akkumerülésre, minden hibátlan!

Ha rájön a dili akkor bekapcsoláskor jelentkezik a 15-40 voltos egyenfesz a kimeneten. ekkor ha nagyobb terhelést kap kb 1400 wattot eléri (ez Kb fél terhelés) akkor robban a Q7 IGBT! és vagy a 3120 vezérlője is!

Ha ilyenkor megy egy csak ohmikus fogyasztó nem történik semmi, lehet terhelni akár 2700 wattig is! látszólag hobátlan!

azonban ha ilyenkor nagyobb terhelésnél (1400 watt felett) rákapcsol egy 230 wattos hütőmotor, vagy mikró, vagy száritógép klima kompreszsora , vagy egy nagyobb tranzformátoros fogyasztó ,akkor a IGBT többnyire felrobban menet közben!

Csak ohmikus fogyasztó esetén nem veszem észre az egyenáram szivárgást! Mivel jelen van a 220 volt váltóáram is rendesen!

ami érdekessét teszi a történetet, van egy egyenfeszültséget mérő Digitális feszmérő a ház elosztója felett, és van egy depréz műszer is , ami mutatja a pillanatnyi váltófeszültséget!

Ha az egyenfeszültség megjelenik a kimeneten ez vagy csökkenti vagy növeli a belépő váltófeszültség mutatott értékét!

Példa! ha jelen van 40 volt egyenfeszültség, akkor ez a depréz műszer nem 220 voltot hanem 180 voltot vagy 260 voltot jelez ki, fűggően attól hogy az inverter polaritása a kimenetnek hogy érkeznek a házba be!

Ha az 0 vezető és L1-et felcserélem a műszer a fordított értéket mutatja! Tehát vagy hozzáadja vagy levonja pontosan azt az egyenfeszültséget, amely jelen van a hálózaton! Ilyet nem pipáltam pályafutásom során! 

 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ha nem szigetüzemben  vagy, nem lehet, hogy külső impulzus, kapcsolójel hülyíti meg?
Közelben nincs nagy trafóház vagy fogyasztó vagy magasfeszültségű vezeték?

Bálint

0

megujulo
megujulo picture

Ez jó kérdés!

Amit tudok:

totál sziger üzem van. se kábel se nagyfesz vezeték, de még csak kábel sem 5 km-en belül!

a gépházban van az akkupack! ez adja az inverter kimeneteit is és a ház egyenellátását is!

a gépház és ház között két pár 2 x 4 ér valami bányakábel vastagsággal megy be kb 30 méter de lehet 40 is! 

A házat átlöttem dc 100-150 egyenre! Miért ennyire?

(az akkuk sajna lemerülnek 100 V-ig (szulfát és egyéb nyügök) töltési gondok, pl napokat vagy heteket felhős az idő, és a töltés felküldtem 152 voltig! Mivel dél és 4 között van töltés (helyi viszonyok kegyetlen adottságtalan állapotot adnak) szar időben a 4000 wattos cella tud mindössze 400 wattot leadni!

Minden esetre minden egyes fogyasztót ellenöriztem szélsőséges tápelátásra gondova (nagy feszültségváltozás!) 100-150 V állandóan töltöttségtől változik!

a 4 szálon jön be az ivnerter kimenete L1 és 0 vezető!

Ha nem az inverter megy relé átkapcsolással (a két rendszer galvanikusan szigoruan szétválasztottam!) akkor:

azonos 4 szálon jön be a generátor L1 L2  és L2 L3 mint 230V 50 herz! (ilyenkor minden megy mert a generátor egy békebeli 15 KVA es stamford alternátor! eredetileg 3 x 230V 45A! és 45 herz volt , tettem bele gerjesztéshez szabályozót ami szabályozza stabil 230 voltra, de a motor fordulata adja a 50 herzes frekit! Ha terhelen változik a motor terhelés és elmozdul a freki, de erre nagyon bemozdult a feszingadozása! (egy régebbi téma volt) ezt megoldotta a stabilizást gerjesztés! elektronikusan!

Az akku egyenfeszültség a másik kábelen megy be 2 szállal!

Természetesen nem kell részleteznem mind egyen mind váltó kismegszakítók rakása biztosit mindent!
Pl egyenáram világitáson 2A, egyenáramon konnektorokon 6A, egyen kismegszakító dolgozik! Központilag egy 30A kétpólusú leválasztó kismegszakitó is van!

Mind házon mind inverteren külön külön!

az inverter kimenetét 10A C védi a genertor kimeneteken 25A C van mindn fázison!

a nagyfogyasztós kötyük ammegfelelő kismegszakitóval méretezettek pl hötőgép 6A mikró 10A sütő ha inverteről megy 10A ha generátorrol 25A de akkor minden megy (4 főzőlap és sütő) Klima, száritógép bojler bármi, mert a 15 ezer watt az mindent bír! de 5 liter használt sütő étolaj / óra amit most a válságban nehéz beszerezni . (ez a diesel mindenevő mint kiderült) szóval csak ha szükség van rá akkor megy véghelyzetben!

Ha megy a generátor az inverter áll! Nincs bekapcsolva! tehát nem zavarhatják egymást! véletlen összekapcsolás kizárva!

A egyen fogyasztók mind tudják a hagyományos 230 volt váltót is.

Az LG TV a HP nyomtató, a notik és router tápok mind gyárilag tudják a 100--240 volt egyent váltót!

A pc asztali gép tápja félhidasról egész hidasra lett alakítva, iyg az is megy 100-240 volton mind egyen mind váltóról!

A varrógépek négyszögjeles mini inverterről mennek, ami 100-150DC /230V ac 50Hz modosítot szinusztól szépen megy. 

A DC nincs kondikkal szűrve, nem tudom mennyire hat ki másik fogyasztókra!

persze ez csak az én elgondolásom:

egyen hálózatra kerülhet be zavarfeszültség a házban, de mivel minden fogyasztó eredetileg is tudja a 100.240 volt DC ACket.

Ezért minden fogyasztó rendelkezik gyári LC szöréssel!

Mindenre figyeltem a DC és az AC testpontjai nincsenek, sem összekötve, sem érintkeztetve! azaz mindkettő rendszer lebegőpontos!

A ház testelése földstabil, és van az Ac re fi relé ami aktívan működik, védelemmel szolgál. A fi relénél egy 200 nf 1600 voltos kondi az inverter házba érkező 0 vezetőjét a földre kapcsolja! (30 mA-es terhelésre mind L1 mind 0 vezető terhelésre kikapcsol!

az inverter belső kapcsolásában van egy 10 mikros folia kondi bekötve a kimeneten a 1 és L1 között gyárilag!

Az akkuknál kint nincs jelen zavarfeszültség, nem mérhetőek váltófeszültség zavarok!

a dc elmennek a falakban kábelekben led világitásra, konnektorokba mint pl tv pc, nyomtató, meg a kisebb AC/DC tápok mint router, noti, vagy egyéb tápok. (100-240 volt AC DC ről mindenről elmennek!)

Az akkuk  tehát +- bejönnek a házban, és a falakban közös kábelekkel mennek a Inverter váltó feszültségeivel! de szigóruan és maximálisan figyeltem a szigetelésekre!

Ami egyen minden galvanikusan választott!

ami váltó egy fi relén keresztül megy tehát a fogyasztókra!

A különböző elektronikus tápokban vannak test hidegitő kondik!  az egyen esetében nem sok szerepe lehet, a váltó esetének a test irányába tud csak dolgozni!

Ugy oldottam meg hogy a testelés főldbiztos de a dc és ac-tól független! A tápokban lévő néhány farádos kondik testelés irányéban elvileg zavarhatnának, de nem tapasztaltam ilyen jelenséget!

0

Sponsored links