You are here

Az 1986/11 Rádiótechnika újság legelejéről kellene a Tungsramos 3 oldal (már megoldódott !)

15 posts / 0 new
Last post
zus

Helló ! Keresem a Rádiótechnika újság 1986 évi. novemberi (11. havi) számának az elejéről szegény megboldogult ex-HG5CV Mészáros Sanyi bácsi által vésett Tungsram cikket. Ez a második (2.) része cikknek.
A neten közkézen forgó kétféle leszkennelt Rádiótechnika újságok nem jók.  Az egyiket valami állat úgy szkennelte le, hogy kihagyta belőle a mozgalmi cikkeket és a reklámokat, ennek eredménye az lett, hogy a Tungsram gyár 90 éves fennállásáról megemlékező cikket is kivágta (amint éppen kurv@ra mozgalmi cikk a gyártörténet ! száradjon le a szkennelő keze !). A másik verzióban benne van a kérdéses cikk, meg minden, de azt a szkennelője elég sz@rul szkennelte le (az tán 75 dpi is megvan). Egy szó, mint száz, mindkét változat használhatatlan. 

Szeretnék emiatt megkérni valakit, hogy az engem érdeklő Rádiótechnika 1986/11. számának a legelején levő három vagy négy oldalas cikket szkennelje ki nekem 300 dpi-vel és azt küldje el nekem privátban a hummer@enternet.hu címre. Nem fogom elárulni, hogy ki volt az, aki segít.

Itt jegyezem meg, hogy előre is elnézést kérek a régi Rádiótechnika még dolgozó kollégáitól, de a Tungsramos cikkre, ami az RT-ben megjelent, szükségem van. Szegény Sanyi bácsitól már nem tudom azt elkérni. Nagyon hálás lennék ezért, ha az RT-s kollégák kivételesen szemet húnynának a szerzői jogokat valószínűleg sértő (30 év után is ?) kérésem felett. Csak saját használatra kell az a 3-4 oldal.

És a végére egy javaslat: a Magyar Nemzeti Digitális Archívumba be kellene szkennelni legalább 300 dpi-vel a TELJES Rádiótechnika számokat (a reklámokat és a mozgalmi cikkeket is !), az őket böngészni vágyók örömére (mondjuk pár évvel ezelőttig). Tudom, hogy embertelen meló, de az 1986. évi Rádiótechnika néhány száma már fent van a MaNDA-n és ez jó, függetlenül attól, hogy az újság nem "szabad" szerzői jogilag. Viszont meg lehetne őrizni a szakmának e kordokumentumait és nem kellene mindenhonnan összepartizánkodott rosszabbnál rosszabb minőségű szkennelésekkel bohóckodni. Ha már úgy nem lehet a régi Rádiótechnika számokhoz hozzáférni, mint a Híradástechnika újság cikkeihez.

Köszönöm a segítséget és várom szeretettel a Tungsramos cikk 2. részét privátba.

Comments
Jaca
Jaca's picture

0

Vote up!

You voted ‘up’

zus

Köszi, igen, ezt már leszipkáztam !

0

Vote up!

You voted ‘up’

gabor_gabor
gabor_gabor's picture

Szia!

Beszkenneltem Neked, rögtön küldöm!

üdv. Gábor

ui. Elment a cikk yes

1

Vote up!

You voted ‘up’

zus

Köszönöm szépen ! Te egy isten vagy ! És nagyon szép lett a szkennelés ! smiley Pont ilyenre gondoltam.

0

Vote up!

You voted ‘up’

gabor_gabor
gabor_gabor's picture

Nagyon szívesen! Örülök, hogy segíthettem! smiley

1

Vote up!

You voted ‘up’

m_stuart

0

Vote up!

You voted ‘up’

zus

Igen, köszönöm, ezt már letöltöttem, de van valami különbség a Rádiótechnikás és a Híradástechnikás cikkek között. Ezt szeretném megtudni azzal, hogy mindkettőt elolvasom. Eddig a Híradástechnikásat el tudtam olvasni, illetve a Rádiótechnika 1986/10. számában megjelent cikk kezdetét. Csak éppen kéne Rádiótechnikaás a cikk vége is (RT 1986/11.) 300 dpi-ben. smiley

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint's picture

szia: felhívod a szerkesztőséget, lehet, hogy van eredeti,vagy bemész    a   Dagály utcába és kapsz másolatot

http://www.radiovilag.hu/product10.html

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

zus

Az ötlet nem rossz. Kérdés, hogy vajon reggel 7 óra előtt vagy este 19 után is nyitva vannak-e a kedvemért ? Esetleg szombat-vasárnap ? És még ekkor is csak aspirálhatok a cikkre, mivel egyáltalán nem biztos, hogy tudnak is adni belőle egy másolatot. De valóban nem rossz ötlet bemenni a Dagályba. Kérdés csak, hogy mikor ?

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint's picture

szia: ha van fölös példány, elküldik, ezért mondtam, hogy hívd fel a titkárságot

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

Harley-D

Üdv. Ne fáraszd magad a dagályban nincs semmi!
H-D

0

Vote up!

You voted ‘up’

zus

Soxor jártam már náluk és bár nem kellett régi lappéldányokat keresnem, de pont az jutott eszembe, hogy ebben nem fognak tudni segíteni. Mégha olyan lenne a webszerverük, mint a Híradástechnikáé, hogy a régebbi lapszámoknak a cikkeit le lehet tölteni. 

Ha meggondolom, hogy a Rádióvilág nem engedi szabadon terjeszteni és szkennelni a régi lapszámokat. Közben meg a Puskás rádióklubban vagy tíz éve egy fél tonnányi Rádiótechnika újságot dobtak ki a szemétbe ! Ha akartam volna, akármennyit adtak volna ingyen. Ott kerülgettem az újság hegyeket, de akkor nem gondolkodtam tíz évre előre, hogy egyszer majd az egyik kidobott példányra mekkora nagy szükségem lenne !
Egyáltalán azt nem értem, hogy a régi lapszámokat mi f...ért nem lehet tisztességesen leszkennelni és feltenni rendezve a netre egy szerverre vagy a felhőbe. Régi lapszámokat !!! Nem a múlt havit, a régit ! Hadd csemegézzen kedvére az érdeklődő. De nem, mert erre is rá kell ülni, mint mindenre itt ebben az országban. Nehogy a tudás közkincs lehessen. Egyszer leállnak (vagy már meghaltak sajnos) az olyan régi nagy szerzők, mint Hetényi, Bassó, Sipos Gyula, Ferenczi Ödön, Magyari, stb. és nincs helyettük senki, aki csak színvonalban hasonlót hozna és az írásaiból tanulni lehetne. Aztán meg a MRASZ csodálkozik, hogy a fiatalokat nem érdekli az elektronika, a rádiózás (mondjuk, más se). Bocs ez elég off volt, befejeztem.

Tehát egyelőre segítő kezet várok egy nyúlfarknyi cikkel kapcsolatban. Köszönöm.

0

Vote up!

You voted ‘up’

varga jano
varga jano's picture

Sziasztok !
Esetleg ímélt írni a Rádióvilágnak (?)
Esetleg átutalással , netről kifizetni (?)

0

Vote up!

You voted ‘up’

zus

Hát ha senki sem fog segíteni, akkor valóban vésni fogok a Rádióvilágnak. Legelsőnek a legegyszerűbb verziót vettem: hogy csak akad valaki, akinek megvan ez a szám a polcán és leszkenneli a cikket. De ha mégsem, akkor Rádióvilág lesz. Ennél komolyabb dolgokat is leszkenneltek már.

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content