You are here

Fég ZC-18 gázkazán sűrűn be- kikapcsolgat

Szevasztok.
Van egy Fég ZC 18 gázkazánom.
Az a problémám, hogy - a szobatermosztát be van állitva 20 fokra, a kazántermosztát 65 fokra, - ha a vízhőfok eléri a 65 fokot, akkor kikapcsolja a főégőt, szivattyú leáll, utókeringetés nincs, lemegy  a vízhőfok 2 fokot, kb 3 perc  és újból bekapcsol a fütés.
Ez a játék addig tart, amíg a szobatermosztát  kikapcsol. A vezérlőpanel, egyszerű, csak egy 2uF kondi és a kazántermosztát szabályzóból áll.
Hogyan lehetne meghosszabbítani a kikapcsolási időt?
Köszi a javaslatokat:

Comments
poczkodi77
poczkodi77 picture
*****

Szia.

Megosztok veled egy korábban nyitott, de pont idevágó topikot. Ismételgetni nem szeretem magam, ezért ha elolvasod az ottani hozzászólásaimat, akkor megérted, hogy nem kell a gázszelephez hozzányúlnod, és mivel tudsz hiszterézist, illetve utókeringetést állítani. Egyébként, amit Kalex feltöltött dokumentáció is sokat segíthet ennek elvégzésében! Ha a szobai termosztátod 230V, 3 eres, akkor egy csavarhúzóval megoldhatod a problémád... Valamire azért felhívnám a figyelmed: Hagyd azt a gézszelepet, hidd el nem akarsz te azon állítani, és nem is kell!

https://elektrotanya.com/content/feg-zc-18-parapetes-gazkazan-nincs-utokeringetes   

Sok sikert hozzá!
Üdv.
PZ

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Egy kicsit túlbonyolítjátok. A megoldás pedig egyszerű. A kazántermosztátot fel kell állítani 95 fokra, a gázon visszavenni, hogy 65-70 fok fölé ne tudjon menni a víz.
Nálam 20 éve így megy hiba nélkül egy C24-es cirkó.

Itt a leírás: https://fixgazszerviz.hu/wp-content/uploads/Feg-Novumfeg_zc18hs_manual.pdf

Kalex

0

Kisokos
Kisokos picture

Szevasz. Köszi az ötletet, de láttam egy olyan vezérlődoboz kialakitást-szintén ZC 18 as-hogy  a 4uF kondival párhuzamosan  van kapcsolva egy 560K ellenállás. Mit csinál ez? Egyébként a vezérlődobozom felirata MV 27 és 1995 ös. évjáratú. Köszi  a választ.

0

proba
proba picture

Szerintem a legfontosabb tulajdonsága, ha lekapcsolod az ágról a feszültséget, a kondenzátort kisüti. 
1: nem feltöltött kondenzátorra kapcsolja rá a hálózati csúcsot a következő bekapcsoláskor ( dupla feszültség a motoron) 
2: nem fog megrázni, ha véletlen fogdosod.

0

vacisa
vacisa picture

Megoldható olcsóbban is ha megtudod csinálni, ha nem akkor kész anyagokból is összeállítható egy ki-be kapcsolási késleltetés, amivel akár a keringetőt is tudod szabályozni. Ez persze nem hőfok, hanem idő függvénye.

Egy kicsit modernebb kazán ha eléri a beállított vizhőfokot akkor kikapcsol a keringetés tovább megy, és -5°C  -10°C hiszterézissel kapcsolja vissza a gázégőt.

0

vision61
vision61 picture

Volt már erről többször is szó. Egy időzítő nem oldja meg az utánkeringetés kb. fél perces idejét, MERT a keringető szivattyú teljesítményét is le kell csökkenteni annyira, hogy a membrán már ne tartsa nyitva a gázszelepet. (Ezenkívül figyeli mindkét termosztát állapotát.)
Az eredeti SZMV-2, és klónjai erre vannak tervezve, csak be kell építeni az eredeti dobozba, és működik. "Kicsit" emelkedtek az árak az elmúlt 2-3 évben, de egy gyári még most is 6-7 ezer, a linken lévő időzítővel szemben. Ami pedig ennél is lényegesebb, hogy nem egy házilag barkácsolt valami lesz a gázkészülékben, hanem az, amit ehhez gyártanak.

3

proba
proba picture

Roppant egyszerű a megoldás, a főégő lángját kell visszavenni annyira, hogy ne tudja 65 fölé melegíteni a vizet. ( vagy a vízhőfokon kell emelni) A mostani enyhe időben ez könnyen előfordul. Ha hidegebb lesz ez a probléma megszűnik. Én néha még egy szezon alatt is tekergettem. Az ideális az volna, ha most annyira fűtene, hogy most se kapcsolgasson, de télen is elég legyen a tejesíténye.

1

vision61
vision61 picture

Szia!

A kazánban túl gyorsan felmelegszik a víz, ennek több oka is lehet.
A kazán teljesítményéhez képest, kevés a hőleadó felület, magyarán kevés radiátor van, vagy el vannak zárva, eliszaposodott a rendszer. (A főégő teljesítményét lehet csökkenteni.)
Kopott a szivattyú, lecsökkent a segédfázis kondenzátorának kapacitása, emiatt lecsökkent a vízáramlás. 

0

Sakos2
Sakos2 picture

Szia,

Szerintem a kazántermosztátnak csak az égőt szabadna leállítania, nem a szivattyút. Mondjuk ettől csak hamarabb visszakapcsolna az égő.
De miért baj ez?

0

vision61
vision61 picture

Szia!

Ezeknél a régi FÉG készülékeknél a termosztát a szivattyút kapcsolja, az általa létrehozott nyomásváltozás nyitja az égőtálca gázszelepét. Az utánkeringetésnél úgy kell beállítani a szivattyú szállítóteljesítményét, hogy visszatérjen alapállapotba az "ufóban" a membrán.

1

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Ha van utókeringetés.. volt, ahol nem volt még...

1

Kisokos.
Kisokos. picture

Szevasztok. Köszönöma sok javaslatot, de az én esetemben pontosan mit tegyek?  A javaslatok közül azt megtudom csinálni, hogy a  kazántermosztátot felviszem 90 fokra, de a főégő lángját hogyan tudom beállitani? Köszi a választ.

0

Sponsored links