You are here

Ferolli Domitech gazkazan langerzekeles a szenzortol az elektronikaig

8 posts / 0 new
Last post
kallospeter

Szevasztok KollegaUrak!!

Kerult hozzam egy Ferolli Domitech kombi kazan lapja tapegyseg hibaval ( halozati trafo laba kirepedve a lapon ).Gyanus(-nak velt ) forrasztasokat attforraszva , a lap elindult (displayen megjelentek az ikonok).Kazanba vissza teve,lefut a teszt gond nelkul , indul a szikra majd a gaz , begyul a lang es par masodperc utan kialszik es kiall F01 vagy A01-es hibara (mar nem emleszek pontosan a beture).Kis ido mulva ujabb gyujtas probalkozas de ugyan az a hibakod. Minden gyujtas kiserletnel a lang begyul majd kialszik.Tehat gaz van. Azt szeretnem kerdezni hogy hogyan erzekeli a langot mert eggyetlen egy elektroda van a langba , a gyujto gyertya , es az egy vezeteken csatlakozik be a gyujto trafo kimenetere ahogy a szevizkonyvben is szerepel. Sajnos az SM csak olaszul es romanul van mag.

U.I. Probaltam feltolteni a Tanyara de nem sikerult.Ha valaki megtenne , nagyon halas lennek.

Kossz a segitseget , Peter

Comments
exGelkás
exGelkás's picture

Szervusz!
Közös elektrodát használ a szikraképzéshez, illetve az ionizációs lángőrzéshez.
Értelem szerűen egy időben, csak egy funkciót lát el.
A nagyfesztrafó a lángőr mérésben is áramköri elemként vesz részt, érdemes a szekunder
tekercset szakadásra vizsgálni. 
Egy kivezetés megszakadás esetén, szikrát még tud produkálni, de az ionizációs áram
nem folyik keresztül.
Üdv. 

1

Vote up!

You voted ‘up’

kallospeter

Szia!!

Koszi a hozzaszolast , de...A villamos halozatra csak egy fele kepen lehet becsatlakoztatni.A fali reszen a kabel mar lefele csung mert (a 10-egynehany ev mukodes alatt ), felvette a villasdugohoz kepest relativ poziciojat.A lapon sem lehet megforditani a fazist meg a nullat , (csak ha az ember nagyon eros) mert ugy van kialakitva a csatlakozo.Viszont az ionizacios elektrodat (ebben a konkret esetben) hol talalom?? A langba csak a gyujto elktroda van es kb abba a pozicioba ahogy az SM megadja.Az egesterbol egyetlen egy vezetek jon ki ,a gyujtoelektrodae ,es megy a trafora , az SM-ben mutatott helyre. A vezetek sem szakadt mert merheto a benne levo ellenallas. Valahogy a gyujto elektrodan keresztul kell legyen megoldva a lang erzekeles.De hogyan?? Egy vezeteken csatlakozik a gyujto trafo magasfeszultsegu ( egyik ) kimenetehez.De a trafon mi lehet a masik ugyan olyan kivezetes? De azert a tanacsaidat megfogadom.

Kossz a valaszokat,Peter

0

Vote up!

You voted ‘up’

zsugori
zsugori's picture

szia
 

0

Vote up!

You voted ‘up’

vision61

Szia!

Más típusnál is előfordul ez a megoldás, hogy csak egy elektródát használnak a gyújtáshoz, és az ionizációs lángérzékeléshez is. Az égőtálca, illetve panel közötti védővezető csatlakozásait kéne ellenőrizni első körben. A gyújtószikra még "áthúzhat", viszont az ionáram már nem jut el a panelig. Következő lenne a panelen lévő alkatrészek átvizsgálása a lángérzékelési körben. Szokott lenni több db Mohm fölötti ellenállás sorba kötve, ezek között is lehet szakadt.

1

Vote up!

You voted ‘up’

kallospeter

Szia!!
Hat pont ez lenne a masodik kerdesem.Mely alkatreszek vesznek reszt a lang erzekelesben? A gyujto kabelben levo ellenallas nem szakadtt.
Peter

0

Vote up!

You voted ‘up’

Inhouse

Szia!

Kazán elektronikáról nem sok rajzot fogsz találni, főleg nem SM-okban.
A lángőr rész nagyjából hasonló módon működik mindnél. Itt megfejelték azzal, hogy nincs külön elektróda, ami jópofa dolog, manapság úgy néz ki divatos. Én is gondolkodtam rajta, hogyan oldják meg, lehet, hogy csak annyi, hogy egy kapcsolóelem a gyújtrótrafó szekunder tekercsének alsó pontját kapcsolgatja a proci által testre. Amikor gyújt, akkor lehúzza, amikor már nem, akkor "lebeg" és a lángőr rész használja. A tekercs ellenállása nem gond, uA-ek folynak. Ehhez az elektronikához mérten relatítve nagy feszültséget állítanak elő és az átfolyó áram hatására eső feszültséget formázzák, majd ezt figyelik. Soros nagyértékű (10-30Mohm) ellenállásokkal kezdődik, ahogy már írták. Ha trafó nélküli, akkor 100-330nF értékű kondenzátor, pár elektrolit kondenzátor lehet még a hunyó. Ha trafós (230->110V), akkor azt is meg lehet nézni, nem szakadt-e meg. Illetve elsőre, amit szintén írtak már, hogy a gyújtótrafó tekercse (nem a "gyujto kabelben levo ellenallas") nem szakadt-e?
Tapasztalatlanként lehet, hogy internetről nem érdemes kazánt javítani.

0

Vote up!

You voted ‘up’

lapatnet
lapatnet's picture

Üdvözlet!

Első körben forditsd meg a villásdugót a dugaljban mert a gép fázisérzékeny. Ha akkor se megy akkor az ionizációs elektróda hibás, vagy koszos.

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content