You are here

Furcsaságok a Jófogáson

31 posts / 0 new
Last post
lcsaszar
lcsaszar picture

Sziasztok!

Újabban olyan üzeneteket kapok a Jófogáson (rossz magyarsággal), hogy adjam meg az emailemet, mert kell neki a termék megrendeléséhez. Pedig ott van a telefonszámom nyilvánosan.
Sejtem, hogy valami csalás első lépése, de hogyan működik? (Már akinél működik, én törlöm az ilyen megkereséseket).

Üdv, lcsaszar

Comments
Gabor2
Gabor2 picture

Üdv.
Én megadtam neki egy e-mail cimet.
budapest@budapest.police.hu 
Egyből el is tünt.....

0

attila.p
attila.p picture

Nem csak a jófogáson vannak ilyen és ehhez hasonló "adatkérések", a startapro.hu is hemzseg tőlük !!!

Én már leregisztráltam az oldalról.
....van másik.

üdv attila.p
 

0

dobcsizs75
dobcsizs75 picture

Sziasztok!
Igen, egyértelműen csalás, engem egy magyar és egy külföldi számon is keresett meg az "illető".
Ugytudom ez úgy működik, hogy ami linket elküld azon be kell lépned a saját bankodba vagy a fizetési procedúrát azon kell végezned,de ez a link egy vírust vagy billentyűzet figyelőt rejt. És mivel megadod a jelszavadat, ezáltal hozzáfér a bankszámládhoz és percek alatt lekarmolják a pénzt.
Ezért nem számít hogy kis összegű az árú amit hirdetsz.

0

Sakos2
Sakos2 picture

Szia,

Eladsz valamit és még te fizetsz?

0

janir18
janir18 picture

Hello!
Erre gondolsz?
Egyből gyanús lett. Nem a válaszra reagált, és furcsa írásmód, látszott nem elírás. 

0

formasu
formasu picture
*

Sziasztok!

Én is kaptam ilyen üzenetet három feladótól is. Olyat is kaptam, hogy halálos beteg, és nekem akarja adni a vagyonát, csak adjam meg az e-mail címemet, stb... 

Töröltem mindet.

0

proci gyilok
proci gyilok picture

formasu--- a facebookon kaptam én is ilyeneket.
 

1

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Megadnám egy ellenségemét... :-D
 

4

Jaca
Jaca picture
****

Egy e-mail címmel nem lehet sok mindent kezdeni. Leginkább semmit  Kíváncsi lennék, mit kérnének utána. 

1

Opeles
Opeles picture

Szia Jaca!

Szép estét Mindenkinek!

Én eddig jutottam velük, hogy megtudjam kb mit is akarnak.

Egyszerre 3, látszólag magyar nevű felhasználó akarta kicsikarni belőlem az email címet.

Íme az egyik beszélgetés:

És a Jófogás válasza erre:
Kedves Felhasználónk!

Sajnálattal értesültünk, hogy ilyen tapasztalatok érték az oldal használata során. Az Ön által ismertetett adatokat jelezzük illetékes kollégáink felé, köszönjük hogy jelezte.

Sajnos tudunk a jelenségről, az utóbbi időben nem csak a Jófogáson, hanem több más ismert vállalat nevével is visszaéltek hasonló módszerrel. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a felhasználóink figyelmét időben felhívjuk ezekre az adathalász- és csalási kísérletekre.

Kérjük, hogy a jövőben amennyiben  rossz magyarsággal megírt üzenettel találkozik, illetve a potenciális vásárló kétes üzletbe szeretné Önt belevinni (külföldön tartózkodik, külföldre és előre kéri a terméket), nagy valószínűséggel valótlan az érdeklődése. Szintén árulkodó jel amennyiben az adás-vétel lebonyolításához bankkártya adatokat, bankszámla információkat kérnek Öntől, még akkor is, ha ezt  professzionálisan elkészített weboldalon keresztül teszik meg, ahol a Jófogás vagy futárpartnereik logóját, arculati elemeit használják fel, és szállítási folyamatra hivatkozva, a vételár elutalásához kérnek ilyen adatokat.

A Jófogás bankkártya adatokat nem kér a szállításhoz, ezért kérjük, hogy fokozott figyelemmel legyen arra, hogy semmilyen gyanús linkre ne kattintson rá. 

Kérjük ez esetben szakítsa meg a kapcsolatot a személlyel, további üzeneteire, kéréseire ne reagáljon. Ha bármilyen banki adatot megadott volna, javasoljuk hogy azonnal vegye fel a kapcsolatot bankjával, és tőlük kérjen tanácsot és intézkedjen bankkártyája letiltásáról, ha megadta ezeket az adatokat. Javasoljuk, hogy olvassa át az alábbi linken található blogbejegyezésünket is, ahol az adathalászatról és annak veszélyeiről részletesen informálódhat:

Amennyiben bárminemű kár érte, szeretnénk biztosítani hogy rendőrségi feljelentés esetén, mi mindenben támogatni fogjuk a rendőrség munkáját és átadjuk a nyomozó hatóságnak a rendelkezésre álló igényelt adatokat.

Üdv:
Opeles

File csatolás: 

0

mindigehes
mindigehes picture
*

Szia!

Azért ez már paranoid... Adsz egy akármilyen gmail, freemail címet, és kész. Én rendszeresen napi szinten vásárolok ott, sosem használom a jofogás "futárt".. pl az mpl meg a gls is kér mail címet az utánvétes küldeményekhez... Sőt, a posta még lakcímet is kér az ottómattába szallításhoz...

Nem értem, mi ekkora fájdalom ebben?

Múltkor a hardveraprón akartam venni valamit. Ott más, van bizalom, értékelések, stb.. mondom embernek, adjon számlaszámot, mail címet, írtam neki az enyémet, hova.. utalom, írom mailben az adatokat, hova kellene küldeni. (Adatvédelmi okokból nem írok sose személyes adatot fórumba, jofogason, stb.. semmi közük hozzá. Csak mail címet..)

Semmi válasz...

Írok neki napok múlva... Nem ad mail címet..

Most erre mit mondjak? 

Mail cím az kritikus adat szerinte. A számlaszám, lakcím, telefonszám meg nem.

Erre nem.tudok mit mondani...

(Remélem, itt is jár az illető, és magára ismer ;) ) és rájon, hogy nem nigériai örökös vagyok :)

2

Mr._V.
Mr._V. picture

Senki nem mondta, hogy az embernek csak 1 mailcíme lehet. Nekem 10 is van. Többek között van "apróslevelek" nevű fiók is, azt használom, ha valamit hirdetek. Egy másikat, ha én válaszolok valaki hirdetésére, egyet regisztrációkhoz, stb.
Ha netán valaki elárasztaná spammal, egyszerűen törölném és készítenék egy másikat. Kb. 2-3 perc.
De létezik mobilra a Tempmail és társai, ahol egy random fiókot lehet létrehozni (se jelszó, se semmi nem kell, csak 1 gombnyomás), ami csak arra szolgál, ha valahova mindenképp regisztrálni kell. Amolyan 1x használatos fiók (de meg is lehet tartani).

De ez olyan, mint annó a lányok ismerkedési kifogása volt, hogy társkeresőn van, de nem meri megadni a számát... szánalmas! 900Ft egy SIM, abból 500-at le is beszélhet, de ennyit sajnál rá. (És tuti van egy elfekvő őskövület telefon is, amit erre lehetne használni.)
A hiretés is pont ilyen. Ott sem az üzleti számom adom meg, ami lassan 20 éve megvan, hanem egy másikat.

Nincs lehetetlen, csak tehetetlen emberek.

1

lcsaszar
lcsaszar picture

Küldenek egy linket vírussal pl.
Komolyan, kipróbálom és beszámolok róla.

1

Sakos2
Sakos2 picture

Szia,

Jól tetted. Amennyire tudom kétféle csalási módszer van. Az egyikben hamis banki vagy paypal bizonylattal igazolják, hogy elutalták a pénzt és így akarnak az áruhoz jutni. A másik az, hogy tényleg utalnak, de utána  csalásra vagy nem teljesítésre hivatkozva visszaszedik a pénzt.
Nálam is próbálkoztak ilyennel. Nagyon életszerű volt, hoy egy berlini csávónak pont az én Budapesten árult 7 éves használt tv-m kell.
Ha esetleg úgy alakul, hogy elkezdesz kommunikálni vele, és közben jössz rá, hogy csőbe akarnak húzni, akkor udvariasan valamilyen ürüggyel (már nem aktuális, elkelt, stb) el kell állni.

https://www.scamwarners.com/forum/viewtopic.php?f=6&t=205324

0

lcsaszar
lcsaszar picture

Szia!

Igen, erről én is olvastam. Az ilyen csalásnál nem (csak) az eladót, hanem a PayPalt kopasztják meg, tőlük igénylik vissza a pénzt, esetleg még az eladótól is.
Szóval nem árt vigyázni.
A hibás magyarság miatt sem árt az óvatosság.

Üdv

0

proba
proba picture

Ami legutóbb tetszett, Utalnak neked valamekkora összeget, aztán közlik hogy bocs, téves, de legyél rendes, küld vissza, de egy másik számlára, mert a küldő számla megszűnt. Amit elfelejtenek megírni, csalással szerzett pénz volt, amit így tüntetnek el. Jó eséllyel te leszel az utolsó a sorban, akitől visszaszerezheti a hatóság. Igaz ez még felénk nem szokás, de nyugatról előbb utóbb minden ideér...   

2

rpmaus
rpmaus picture

Mindenkinek áldott, szép karácsonyt kívánok! ]

Az semmi, de még bü. eljárás is várhat arra, aki "visszautal" egy másik számlára egy ismeretlentől (itt azért 100 ezer forint feletti tételre gondolok). Viszont én NEM utalnám vissza, indítson érte pert, ha gondolja (mondom: ha ismeretlen és jól láthatóan trükkös a "feladó").

Egyébként az e-mail címek ha megadjátok, ha nem, kikerülnek. Maradjunk annyiban, hogy mindenhol vannak "érdekeltségek".

Más megközelítésből: mióta az azonnali utalással és a fizetési igénnyel (*) együtt bevezették a másodlagos azonosítókat a magyar (honos) banki számlaszámokra is, a téves utalást elég könnyen el lehet követni.
Elég ha azt elmesélem, hogy van egy (történelmi' okokból általam alkotott) és női névre szóló vezetéknév.keresztnév előtagú gmail e-mail cím (és fiók), ill. egy férfinévvel pedig hasonló.
 
A női névre egy könyvtár dolgozói küldözgettek tévesen e-mail-eket pár éve: ismerősük/kollégájuk elírta a címet, nyilván a név után volt még számjegy, vagy ami még rosszabb: nem volt benne pötty' (**).
Akkoriban is szóltam - megköszönték és megszűnt.
 
Ámde a minap egy hazai pénzügyi cég küldte el a személyi kölcsön visszaigazolást és mellé csatolták az összes releváns dokumentumot benne a személyes adatokkal. Szerencsére a születési év-hó-nap adattal lezárva (jelszó), bár ezek sem feltörhetetlenek.

Mindenesetre jellemző, hogy a (közben visszakerestem) @raiffeisen.hu címről is úgy küldenek ki e-mail-t, hogy vélhetően nem csekkolják le előbb, hogy jól írták-e fel (a rendszerbe be) a megadott e-mail címet, vagy jól adta-e meg az ügyfél..
 
Ugyanis valóban, az én kezelésemben álló e-mail címhez képest amiben van pötty, a banki küldeményben nem volt.....
 
Ettől persze lehet, hogy ő is (a hölgy) lehagyott saját e-mail címéről kiegészítő (megkülönböztető) adatokat, pl. egy jellemzően évszámot: név1név2szám (vagy ha a gmail még mindig szar, akkor egál azzal, hogy név1.név2.szám ...).

Pár éve a férfinévre szóló "teszt e-mail cím"  azért csengetett céges iratoktól baráti üzenteken át állandóan hozzá, mert a srác rendszeresen kihagyta a számjegyeket...
A végén már annyira égett a pofám (ti. helyette és érte), hogy felhívtam a cégnyilvántartásban talált adatokkal felkutatva (ja, naná, hogy a cég hivatalos elérhetősége is a téves e-mail cím volt!), és még akkor sem nagyon értette mi van.
 
Nos, tehát ha valaki egy téves e-mail címet rendel egy hazai számlához mint másodlagos azonosítót, akkor kisebb a probléma: nem kapja meg a pénzt, ill. a küldő értesül is erről és így jó esetben ő is).
 
Azonban ha a cím valós és jó az ő bankjánál, de elrontható úgy mint a fenti két külön történetben, és ahhoz is rendeltek  (idegenek: "harmadik felek") számlaszámot, akkor egyrészt nem kap hibajelzést a küldő fél, másrészt egy ismeretlen kap egy akár (neki!) jelentéktelennek összeget.
 
Így ilyenkor a bankot mindenképp meg kell keresni (szerintem), és jelezni a téves utalást.
 
Mag ha valaki minket keres meg téves utalásra hivatkozva (egy küldő fél), akkor el kell kérni tőle a bizonyítást: utalási képernyőkép-mentést vagy pdf-et.
 
Ha pedig más számlára kéri, akkor érdemes tájékoztatni, hogy a bankkal felvetted a kapcsolatot, és a banknak (az ehhez megadott "központi" gyűjtőszámlájára) utalod vissza a lóvét, és majd ő meg a banktól elkérheti. Agy mindenki jól jár és senki sem kerül veszélybe.
 
Ha meg a bank nem válaszol, mint nekem a raiffeisen nevű (amúgy az egyik legszemetebb) bank, akkor is mi meg vagyunk védve, mert az elvárható gondossággal jártunk el, míg a bank meg majd fizeti a szankciókat és felügyeleti bírságokat, és a költségeket - mindenki másnak.
 
 
Mindenkinek áldott, szép karácsonyt kívánok!
 
 
Szeretettel:
'a' robi
 
_____________________
Maus Róbert Péter
jogi asszisztens, tanácsadó
www.tele-maus.hu

(*) egy MNB rendelettel, de EU jogi háttérrel, igaz, rettenetesen téves szóhasználattal, hiszen a "request to pay" a büdös életben nem volt (nem lehetett volna) "fizetési kérelem", amely a valóságban a "fizetési igény" lenne, mert a "request" angol kifejezés - ha becsületes informatikusról és nyelvészről van szó - az nem "kérelem", hanem "igény", vö. a 90-es évek informatikai szakkönyveivel, pl. a Pethő-féle könyvek [A ROM BIOS és ami mögötte van; A programozó és az MS-DOS etc.] egységes és szerintem kiváló szakmai (magyar) nyelvezetével, ahol - természetesen! - szó sem volt erőforrás-kérelemről (pl. RAM REQ) vagy megszakítás-kérelemről (kis túlzással: RST) vagy küldés-kérelemről (RTS) ... elnézést, ez az egyik nagy bánatom 30 évvel később, mára...

(**) nem csekkoltam le mostanság, de pár éve kihullott', hogy legalábbis a gmail a levelezéskor nem tesz különbséget (vagy nem tett?) a pl. maus.robert és a mausrobert előtagok (név) között... de efféle butaságokat a küldő szerver (smtp vagy vállalati) vagy app., és a fogadó oldal (pl. a Telekom e-mail szerverei..) is képesek elkövetni, és akkor jön be hozzám a név1név2-ként  megcímzett e-mail a név1.név2@gmail.com (saját) e-mail címemre... tehát akár még így is vissza lehet élni sajnos az (egyes) e-mail címekkel...

0

lcsaszar
lcsaszar picture

Szia!

Azt magyarázza el valaki, hogy az email címem mire kell neki? Azt én is olvastam, hogy PayPal-on működik az a trükk, hogy elutalnak nekem bizonyos összeget, majd megkeresnek, hogy utaljam vissza, és egyidejűleg a PayPal-tól is visszaszerzik téves utalás címén. Ez a része engem nem foglalkoztat. Inkább az érdekel, hogy ha a bankszámlám és az email címem nincs összekapcsolva (tehát hiába van meg a csalónak az email címem, attól még nem tud a bankszámlámra utalni, sem onnan leszedni), akkor hogyan működik a csalás?
Önmagában egy email cím legfeljebb vírusos link küldözgetésére jó. Aki óvatos, az nem nyitogat meg mindent ész nélkül.

Üdv, lcsaszar

1

Mr._V.
Mr._V. picture

Tudtommal már mailcímre is lehet utalni nyár óta annak, aki ezt a lehetőséget aktiválta a bankjánál. Ez annyi könnyítés volt, hogy ne kelljen végigírni a számlaszámot, elég csak a másik mailcíme és neve és már utalhat is rá az illető. Ez az opció csak opció, tehát aki nem akarja, az nem kapcsolja be, nálam sincs aktiválva, mivel a banknak is meg van adva egy bizonyos mailcímem, meg ha mondjuk számlát állítok ki, akkor ott egy másik mailcím szerepel a számlán, tehát már csak ezért sem lehetne az esetemben. (A bankszámla nem céges, de mint adószámos magánszemély, adok számlát az "üzleti" mailcímemmel.)

Szóval az utaláshoz már nem szükséges bankszámla-szám, elég a mailcím és a számla használójának neve. Így még nem próbáltam utalni, de létezik a lehetőség.

A bankom leírása (a rohadt tegezős... hol van már a tisztelet):
Az utaláshoz nem csak számlaszámot, hanem másodlagos azonosítót is megadhatsz, amennyiben a címzett (kedvezményezett) rögzített ilyet a bankjánál. A másodlagos azonosító lehet:
EGT országbeli (Európai Unió és Svájc, Norvégia, Izland) mobilszám
e-mail cím
adóazonosító jel (vállalkozások esetén adószám)

Egy bankszámlához több másodlagos azonosítót is megadhatsz, de ugyanazokat az azonosítókat egy másik bankszámlaszámhoz már nem, hiszen a másodlagos azonosító lényegében „átveszi” a bankszámlaszám szerepét.

Applikációban vagy személyesen ügyfélközpontunk egyikében rögzíthetsz másodlagos azonosítót.

0

Jaca
Jaca picture
****

Tehát olyan, mintha tudná a bankszámlaszámomat. Amire legfeljebb utalni tud. 

0

mindigehes
mindigehes picture
*

Szia! Ha! Be van aktiválva, És! Azt a címet adod meg. És akkor sem a számlaszámot...

Semmire nem jó. Max bosszúból fel tud írni pár spam listára..

​​​​​​Ha tömeges, esetleg hozzá juthattak a server oldali jelszó adatbázishoz, de a mailekhez nem.. és sok birka meg azonos jelszót használ mindenhova...

0

proba
proba picture

Paranoia az paranoia. Ha abból indulok ki, számára teljesen felesleges a címem, de mégis elkéri, az azt jelenti valamire azért mégiscsak jó neki. Vagy ez a pszichológiai hadviselés része, csak valamit elfed vele, amit nem veszünk észre. A másik ami hirtelen felmerült bennem, ha nem adom meg az Email címemet, de az ő email címére megírom ezt a választ, kb olyan mint a múltkor a boltban.
Pénztáros megkérdezte az előttem álló irányítószámát ( gondolom a reklám újságok miatt) 
a vevő alpári módon elküldte szinte a melegebb égtájra, Eladó következő kérdése: számlát kér? Vevő lelkesen sorolta név cím, irányítószám...
 

1

mindigehes
mindigehes picture
*

Szia! Bótban, ha kérdezik, mindig a 01196-ot mondom ;) volt, aki tudja, mi az.. meg is lepődtem.... van, aki nem is kérdezi... ;)

0

janir18
janir18 picture

Hello!
Ez a pont a gmailos emailcímben jól jött egy alkalommal. Akkor tudtam meg, hogy van ilyen. V  szolgáltatónál rendelt csatlakozási pont költöztetésnél az új helyen nem a régi szerződés maradt, hanem új szerződést kötöttek. Adjak meg email címet. Mondom a korábbit, azt nem fogadta el, az foglalt. Mondom ja, de az megszűnt így. Nem jó, adjak másikat, nincs másik. Ekkor kapcsolódott be egy ismerős, hogy a gmailos címembe rakjak egy pontot. Szolgáltató elfogadta, és nem kellett varázsolnom egy másik emailcímet. Ebben az esetben nagyon jól jött és tökéletes ez az opció.
Üdv 
 

0

Sakos2
Sakos2 picture

Így van. A gmail a @előtti részben figyelemn kívül hagyja a pontokat. Továbbá a + jelet és az összes azt követő karaktert.
Tehát n.e.v+akarmi@gmail.com  =  nev@gmail.com
Időnként hasznos ez a trükk.

1

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ezt meg tudom erősíteni, ugyanúgy megkapom a levelet a gmail fiókba, ha van közte pont, ha nincs. 
Amit viszont nem tudok, hogy lehet-e külön regisztrálni a keresztnev.vezetéknév@gmail-t és a keresztnevvezetéknév@gmail-t. 

0

mindigehes
mindigehes picture
*

Szia! Nem. Szól, hogy foglalt.

Freemailnél viszont van valami bug. Az okát nem tudom, de egy hasonló nevű emberke levelet rendszeresen megkapom. Biztosítás, bérjegyzék, gyorshajtás, repjegy... Kizárt, hogy a marhája nem tudja a címét ;) azóta nem is használom a freemailt... De ez rendszeres.. és valós adatok. Ellenőriztem. Csak írni nem tudok neki, mert nem tudom a mail címét ;)

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Mondd le a repülőjegyét, minden adatod megvan devil Na jó, ez nagyon gonosz lenne. Viszont ilyen levelek közt csak akad egy telefonszám, vagy egy pontos cím, lehet küldeni neki képeslapot :)

0

mindigehes
mindigehes picture
*

Szia!

Azon túl vagyok. Soksok éves történet... "Beszéltem" vele. Helyesebben felhívtam. Rajta volt a azáma a kgfb szerződésen :) Rámvágta a telefont, ne zaklassam. Próbáltam mégegyszer... Kapufa. Nem foglalkozom vele. Freemailnek leáldozott, amióta "megvették" akiknek nem mondjuk ki a nevét :) 

A történetet inkább más fríméles tanulságnak írom..

1

hcs
hcs picture

Ha nem akar veled beszélni akkor célszerű neki egy sms-t küldeni röviden a tényállással. Csak elolvassa... A levél feladóját meg értesíteni hogy mi van, megemlíteni a GDPR-t ha cégről van szó... Ha nem reagálnak akkor a hatóságot is meg lehet említeni. Erre talán figyelnek. Talán......

0

Sponsored links