You are here

LG 32 LH500 kijelző cserével kapcsolatos segítség kérése!

5 posts / 0 new
Last post
megujulo
megujulo picture

Kedves Fórumtársak!

segítséget kérnék TFT kijelző cserével kapcsolatosan.

Adott egy LG 100 herzes fullhd tv, aminek tönkrement a kijelzője (az egyik cof chip elfüstölt rajta. Így a tv használhatatlanná vált!

Volt nekem régebbről egy Orion készülékem amiben jó volt a kijelző! LTA320HA02 típus. Annak mainja ment tönkre.

Az elromlott LG 100Hz-es 4 csatornás kijelzővel volt szerelve, mely kikerült a tv-ből! 10-bit, 1.06 B colors

Az én jó kijelzőm kétcsatornás full HD-s 50-60 herzes normál kijelző. Leírása alapján 8 bit FRC - 16.7M colors

A jó kijelző a régi készülékben 2 x 8 biten kommunikált, (az even 04 és odd 04 nem volt bekábelezve!) Viszont

T-CON elviekben kezeli a 04 csatornákat is!

A kétcsatornás full hd-s kijelzőn van egy JEida LVDS kapcsoló,amit a régi tv nem használt.(ha erre tápfesz (3,3V) feszültség jut akkor normál LVDS módban van, ha a leirás szerint erre GND van kötve akkor JEIDA LVDS jelet fogad!
ezt nem tudom értelmezni! Gyanitom hogy 8 és 10 bits jelátvitel valósul meg? Ilyen mélyre nem igazán jutottam el eddig,

Az lg alaplapi processzora elviekben tudja a lefelé kompatibilitást. Akár sima HD-ig is!

a következőket találtam az lg tv-vel kapcsolatban a kapcsoláson és a main-on a sematic leirásokban:

opt 0
high=LCD
low=PDP jelenleg high tehát lcd állásban van! (a PDP nem tudom mit jelent)

opt 1 ennek két funciója van full hd módban és hd módban is más értelem szerüen.

ha a opt3 full hd módban van kapcsolva akkor:
high= FRC
low = NO FRC (ezt nem tudom mit csinálhat)?

Ha opt 3 hd módban van kapcsolva akkor:

High=LVDS_B
low= LVDS_A ezt sem tudom pontosan mit jelent!

opt 2
high= led normal
low = led moving (ezt sem tudom pontosan mit jelent)

opt 3
high=FHD mód, ebben van jelenleg kapcsolva
low=HD mód

A LG main központi processzora tipusa LGE3369a saturn6 non RM)
elviekben sokféle tv-ben szerelik, találtam még HD-s vagy full hd-s tipust is, de jellemzően 100 hz-es kijelzőkkel szerelik!
Találtam ugyanerre a processzorra olyan kapcsolót is ami szerint
a kimeneti jelet lehet kapcsolni normál LVDS jelre vagy M+S LVDS jelre, de ezt a kapcsolót ebben a típusban nem láttam kivezetve a BGA chip miatt nem tudom van e egyáltalán kivezetve!

Kérdés a fenti információs hiányra vonatkozik, és arra hogy ennél a típusnál ki e lehet kapcsolni a 100 herzes jeltovábbítást?

Olyan valaki segítségét kérném aki jártassággal rendelkezik a tft jel meghajtás területén.
Tudom szájbarágósnak tűnik az információ hiányosságom, de sem kidobni, sem elrontani nem szeretném sem az alaplapot sem a kijelzőt! Mivel elég könnyű tönkretenni bármelyiket.

előre is köszönettel Attila!

Comments
agressiv
agressiv picture
*

Üdv

Ez nem lesz csereszabatos, sema bitmélység, dem a csatornák nem stimmelnek. Az egy dolog, hogy lehet álítani az LVDs kimenetét és processzor is tud többfélét, de ahhoz olyan firmware is kell. Ez a csere nem fog összejönni.

0

micilacko
micilacko picture

Á most olvastam amit írtál, annak a végét..

Elvileg az FRC a 100Hz (tán frame rate control)

az lvds a b meg gondolom az, hogy melyik lvds csatornán küldje ki a jelet, hogy melyik van bekötve.. De elvileg neked abcd is van jelenleg..

az lcd lcd, a pdp az a plasma display

A kijelződ elvileg csak 8 bites..
http://www.panelook.com/LTA320HA02-001_SAMSUNG_31.5_LCM_parameter_7509.html

ami nem baj, csak azt is át kell állítani..

A gyári lcd-d s-ips, ez meg s-pva elvileg, s más típus, más gyártmány, elvileg nem lesz a színe full hibátlan.. De ezt sose fogod észrevenni, max ha 1x kalibrálnád a kijelzőt, akkor látnád, hogy nagyon nem az igazi....

0

micilacko
micilacko picture

szia

A normal / jeida az nem a 8/10 bit..
Az egy "kódolás" forma, hogy a biteket milyen sorrendben küldi.. A 8/10 bitet az lvds csatin tudod kiválasztani, ha 10 bites. Ha csak 8, akkor nem tudsz változtatni. Mármint hogy mivel dolgozik a kijelző.. Hogy a lap mit ad, az a laptól függ.. Elviekben a lefelé kompatibilitás adott, vagyis ha az opciós smd átkötéseket módosítod, akkor elvileg mehet az 50hz Fhd. Van sztem 8/10 bit opció is, bár ez már néha szerviz menüből érhető el.. Az LH3000 szériában tuti szerviz menü.. Azt hiszem a cmo vagy az auo kijelzőknél van 8 bites meghajtás a menüben.. Én már tettem 2x lh3000-be 8 bites kijelzőt..
Viszont.. Az lvds kábellel meg kell küzdj.. Ha jól emlékszem, a fhd 50hz -es 2 csatornás lvds kábel is különbözik az lg/philips és samsung/sony között.. Egyszerűen más a lábkiosztása... Gondolom már mindkettő 12v-os..
Első körben nézd meg, hogy melyik 2 lvds csatorna lesz aktív 50hz üzemmódban, s kábelezd be.. Aztán az opciós táblán válts 50hz-re, aztán kapcsold be.. Ha van kép, az már ok.. Ha negatív a kép, vagyis színhibás, akkor vagy jeida/normál, vagy 8/10 bit.. Vagy mindkettő .. DE ez már sztem a kisebb gond lesz--- A jeida /normál a tconon egy kapcsolóval váltható.. S akkor már csak a 8/10 bit marad.. De sztem az is hamar meglesz..

Laci

0

megujulo
megujulo picture

Szia!
elviekben az eredeti alaplapi csatinak kétszer két csatorna van kivezetésként.

Az első csatinak a kábelek kiválogatása nem tűnik problémásnak, (valóban küzdelem a sodrott érpáras kábellel és a mnegyed milis távolságokkal. de mert találtam olyan kábelt ami a t-con-on átdugdosható az egyik fele mgoldható!

Azt tudom mi a main kivezetés azt is hogy mi a t-con bemenete! Azárlat következménye egyértelmű, tehát elkerülhető! A nagyfrekis jelátvitel torzulás is!
Azonban az erdeti LG main-en van pár további kivezetés is.

a 7.lábon High=jeida no vagy Low esetén vesa (gondolom ez megy a Jeida select Tcon jeida/normal 46. lábára)

8.lábon van egy ilyen VBR ext (from system) (ezt nem tudom)

a 9.lábon van egy ilyen opc out (from LCM) (ezt sem mit csinál)

a 10. lábon van OPC High=enable nincs vagy low=disable (tegyem disabledre?)

a 27 lábon van bit select High vagy nincs=10 bit Low = 8bit (gondolom ezt kell letestelni a 8 bites kijelzőhőz!) (Az eredeti LG tcon-on itt nem testel le semmi! Az 10 bites)

Kérdés meghajtható e a main kimenetéről-e a lvds lapom? Ott nincsenek szétosztások megvan a 12 csatorna és szépen beazonosítható a rárakott 100 ohmos ellenállásokon keresztül mi melyik, ráadásul arra ráforrasztva biztos csatlakozás hozható létre!? Vagy mindenféle képen a tcon erdeti 1 gb-os rammal ellátott külön chipelt kimenetre tegyem rá (keressem meg melyik 2 csatornát használja?) (ezt nehezebb megoldani)

Az eredeti leírások alapján a main proci is kiadja a szabványos 2 csatornás jelet, vagy az inkább a kiszolgáló chipet látja el speciális jelformátumú jelekkel?
Még valami: Ha nincs minden láb a lvds-en bekötve itt gondolok a (8bit kontra 10 bitre) kell e látnom valamit(akármilyen pocsék megjelenést, vonalakat bármit?, vagy csak akkor ha minden kábel a megfelelő helyén van? A clock indítja a kiosztást, a többi a jelalakot és adatokat, gondolom.
Üdv Attila

0