You are here

Olajradiátor működése és fizikája, kérdés, hogyan működik? Elméleti fizika

4 posts / 0 new
Last post
szpring
szpring picture

Az olajradiátorban kb 50% olaj van, szubjektíve ránézésre ennyire saccoltam, mikor a fűtőszálat kiszedtem és belenéztem. Pluszban beöntöttem 1 liter extra mennyiséget, ettől kb 60%-ra emelkedett a szinje az olajnak. De a lényeg az, hogy szeretném megérteni a pontos működését, miért állítják sokan, hogy VÍZSZINTES üzemre nem lehet szakszerűen átállítani?  Érdekes kérdésnek tartom, köszönet minden informatív válaszért.

Comments
Atis57
Atis57 picture

Szia!
 
A 70 es években mikor itthon is megjelentek a" Csehszlovák olajradiátorok"  elég sok robbanás ,lakástűz volt  emiatt !
Mindig kiderült,hogy álló helyzet helyett valami "okos elhelyezést "találtak ki!
Az olaj hőtágulással mit tudsz kezdeni? 
Valódi trafóolaj esetén ekkora tágulási tartály  került fel!
 

0

Vote up!

You voted ‘up’

lcsaszar
lcsaszar picture

Szia!

Előrebocsájtom, hogy nem vagyok olajradiátor-tervező, sem elméleti fizikus. Azért nincs 100%-ra töltve, mert a melegedéskor az olaj kitágul, a felette levő levegőt pedig összenyomja. Ha nem lenne felette levegő, a radiátor szétrepedne.
A másik kérdés, hogy miért 50% és nem 60% a töltés. Erre csak tippelni tudok: az olajnak éppen csak el kell lepnie a fűtőszálat, de azt teljesen. Ha többet töltenének bele, az nem vezetné el jobban a hőt, ellenben drágább lenne.
Az is kérdés, hogy hol van a bimetál, ami kapcsolgatja a hőfokszabályzót. Nyilván ennek is az olajban kell fürödnie. Feltételezem, hogy belelóg az olajba, talán lemegy a radiátor közepéig, esetleg az aljáig.
Következő kérdés, hogy miért nem szabad elfektetni. Szerintem azért, mert akkor nem garantált, hogy a fűtőszálat ellepje az olaj. Emlékeztetlek, hogy eredetileg 50%-ra volt töltve. Na most tételezzük fel, hogy a fűtőszál a radiátor tengelyében, középvonalában merül be az olajba. Ha elfekteted, akkor a félig töltött radiátorban az olaj felszínén fog elhelyezkedni. Kérdés, hogy hol lesz ekkor a hőérzékelő, benne lesz-e még az olajban? Esetleg mi van akkor, ha aszimmetrikusan helyezkedik el, és elfektetve már nem lepi el az olaj?
Mindenesetre itt vannak szép metszeti ábrák.
(Privát megjegyzés: én nem babrálnék vele. Ugyanis a radiátort nem csak, hogy álló helyzetre tervezték, de felette a levegőnek is áramolnia kell. Ehhez pedig tér kell felette is. Ha pedig van felette tér, akkor állhat is, nem igaz? Ha beszorítod egy polcra elfektetve, akkor nem tud áramolni körülötte a levegő, túlmelegszik, kigyullad, felrobban, de főleg nem fizet a biztosító).

Üdv,  lcsaszar

Kedvcsinálónak egy érdekes cikk képekkel:

https://sites.google.com/site/metropolitanenvironmental/warning-the-tip-over-safety-switch-of-some-portable-space-heaters-may-not-function

2

Vote up!

You voted ‘up’

zsugori
zsugori picture
**

tölts egy palackot vízzel 60% ig filctollal rajzold rá kívülről a fűtőszálat majd fektesd le a palackot

2

Vote up!

You voted ‘up’