You are here

Samsung WF60F4EOWOW Ecobuble mosógép kikapcsol mosás közben

Szervusztok! 
Samsung WF60F4EOWOW mosógépem megmakacsolta magát. Bizonytalan időközönként megáll mosás közben, minden jelzőfény kialszik. Változó "pihenő idő" után (nem feltétlen látok összefüggést, de teljes áramtalanítást követően mintha gyorsabban) hajlandó újra indulni és bizonytalan ideig tovább működik. Amennyiben mosási program közben állt le, helyesen folytatja a programot a gép, a hátralévő időt "nem felejti el", mintha csak rövid áramszünet lett volna.
A leáramtalanodás látszólag nem függ össze semmilyen üzemállapottal (leáll dobforgatás, szünet, centrifugálás, vízleürítés fázis elején, közben  vagy végén is). Először csak néha, most egyre sűrűbben teszi ezt egy-egy mosási program közben.
Többször odáig sem jutok el, hogy beállítsam, vagy elindítsam a mosási programot, kattanó hang kíséretében kialszanak a kijelzőn lévő fények (leállási dallam játszása nélkül).
Ugyan ez a jelenség egyébként tesztüzemi dobforgatás és centrifugálás közben is: változó idő után kikapcsol a mosógép a jelzőfények kikapcsolódása mellett.
A fórumon hasonló hibajelenség esetén javasolták a megégett táp IC és kapcsolódó elemek cseréjét, igaz ott szemmel látható sérülések is voltak. Ezért szétszereltem a gépet.
A táp IC körül a kitöltő zselén és körülötte 2-3 cm-es körben lévő alkatrészeken letörölhető, finom, koromszerű, fekete por volt (gondolom a nagyfeszültség miatti por lerakódás csupán), de a por lekefélgetése után szemmel láthatóan sérült alkatrészt nem látok (a nyáklapot nem forgattam ki a kiöntőgélből, így a forrasztás felöli oldalon nem tudni van-e esetleg melegedésre utaló elszíneződés, vagy égésnyom). Az IC tetjéről lekapartam a zselét, de látszólag nem repedt, nem vehető le a teteje. A kitöltő gél miatt a forrasztáshoz nagy trimbolást kellene végezni és az amúgy látszó hiba nélküli alkatrészeket nem szívesen cserélném ki, bár a szóbajöhető filléres elemeket (kondenzátor, táp IC, a forrasztási esetleges hőtúlterhelés elkerülésére IC foglalat) beszereztem, lelkileg felkészültem a forrasztgatásra.
Szerény tudásommal méréseket is végeztem: a 230 V tápfeszültséget megkapja a zavarszűrő, majd eljut a kapcsoló relékhez (? két fekete, 250 VAC feliratú tégla, ahová a betáp fázis és nulla vezeték van bekötve) is, ha sikerül bekapcsolni a gépet, a relék elmenő oldalán is megjelenik a 230V. Relé szerű, halk kattanás után, a kijelző fények lekapcsolódásakor az elmenő oldalon nincs 230VAC. Olyan a jelenség számomra, mintha öntartó bekapcsoló gomb kapcsolna ki valami hiba folyományaként. Nem ismerem a vezérlés logikáját, így nincs ötletem merre induljak a hibakeresésénél, feleslegesen fel sem sérteném a zselét a méregetéshez, pláne látszólag ép elemeket nem forrasztgatnék ki, be.

Segítő észrevételeiteket előre is megköszönve, tisztelettel

Comments
janyka30
janyka30 picture

Szia.
Három dolog ami nekem eddig hiba volt, vagy is mindíg ezek a hibák. Minden samsung ilyen, típushiba. 
Táp ic csere, forr. hiba (rengeteg van rajta) illetve erre a kikapcsol, bekapcsol hibára volt, hogy a táp ic melleti 10uf 500V kondi egyik lába a kondi felöl ki volt rohadva, nem a forrasztására gondolok hanem a kondiból jött ki. Ennyi, ha ezeket megnézed, kijavítod, kicseréled ha kell akkor többet nem lesz vele ilyen gond. Elég sok samsungot megcsinálltam már, utána nincs velük baj, stabil lesz.

Illetve még egy dolog, a műanyag tepsiből könnyen ki tudod szedni. Hajszárítóval melegíted a műanyag felől pár percig, aztán a másik oldalt alányúlsz egy lapos valamivel és határozottan kifordítod. Aztán egy tompa műanyag valamivel lehet kaparni és forrasztani vagy alkatrészt cserélni. 

1

Vote up!

You voted ‘up’

Ka Pál
Ka Pál picture

Köszönöm gyors válaszod! A nyák hátlapjához hogyan javaslod a hozzáférést? Megpróbálni kivenni a tálcából és a gélből a nyákot, vagy inkább a táp IC és a kondi alatt kivágni egy ablakot a forrasztási munkákhoz a műanyag tálca aljából és fonákjáról hozzáférni az elemekhez?

Javaslatodat előre is köszönöm!

0

Vote up!

You voted ‘up’

janyka30
janyka30 picture

Szia, írtam azt is, hogy szoktam csinálni. 

0

Vote up!

You voted ‘up’

Ka Pál
Ka Pál picture

Szia! Bocsánat, de valamiért csak az üzeneted első felét tudtam korábban olvasni. A külön bekezdésben lévő hogyant nem láttam. Érdekes módon a válaszaim is igen sok késéssel (kb. 1 óra) jelennek meg. Lehet, mert vendégként írok be, először moderáción esik át a hozzászólásom.

Mégegyszer köszönöm a segítségedet, kora délután nekifogok a munkálatoknak...

0

Vote up!

You voted ‘up’

Ka Pál
Ka Pál picture

Azt elfelejtettem írni, hogy hibaüzenet nincs...

0

Vote up!

You voted ‘up’

Pikó Tamás
Pikó Tamás picture

Szia.

Anélkül, hogy a panelt ne bányásznád ki a tokból, nem fogod tudni megjavítani. Én a kijelző panel alatt szoktam egy teljes ablakot nyitni pákával és így tolom ki a panelt, hogy nehogy eltörjön. Ezután leszedem a nagy feszültségű részekről és persze a motorrelék minden lábáról is a kiöntőanyagot és átforrasztom ezt a részt.
Nekem eddig ami Samsung panelt javítottam akár "se kép se hang " ( nem lehetett bekapcsolni ), akár program közbeni megállogatás esetleg kikapcsolás hibával, mindnél átforrasztottam a nagyfeszültségű és nagyméretű alkatrészek lábait is. egyébként ezt okozhatja magának a táp ic-nek a haldoklása, bár  eddigi tapasztalataim szerint ez az ic inkább el szokott durranni, viszont eddig az összes ilyen Eco Bubble panelnél a motor két reléjének ( 1000-nél nagyobb centrifuga fordulatú gépeknél nem kettő, hanem három relé van ) a vezérlő lábak forrasztása körbe volt repedve, valamint a motor triak harmadik lába ( ez a diódahíddal van közös hűtőbordára szerelve ) amin a legkisebb forrasztás van. Ezen forrasztási hibák eredményezik azt, hogy megáll program közben. A menet közbeni kikapcsolás legvalószínűbb oka pedig a 10 uF 500 V-os elko meghibásodása. Nekem eddig két esetben volt ez az elko a hibás, az egyik esetben indítás után kb. tíz perccel kapcsolt ki a gép, ekkor ez az elko fel volt puffadva, a cseréjével azóta is működik a gép, a másik esetben pedig nem lehetett a gépet egyáltalán bekapcsolni, a táp ic pukkant el ( szokásos hiba ), ennek cseréjével működött a panel, de a tulajok mindössze kettőt vagy hármat mostak vele és ismét nem kapcsolt be. Miután újra kiszedtem a panelt a gépből és hazahoztam, rámértem erre az elkora és csak 220 V DC ( egyen ) feszültséget mértem rajta, holott 310-320 V közötti DC feszültségnek kellett volna rajta lenni, bár nem volt felpúpozódva. Kiforrasztottam és az egyik lába ( ha jól emlékszem akkor a pozitív ) korrodált volt a tövénél ( zöld színű por látszódott ). Kicseréltem egy másik Samsung panelból kiforrasztott egészséges kondira és azonnal be is kapcsolt a panel, a kondin is megvolt a kellő feszültség. Azóta működik a gép. Mindenképpen ellenőrizd ezt a kondenzátort is. Van még a táp ic előtt egy 1.2 Ohm 2 vagy 3 W-os ellenállás ami még ki szokott menni, bár csak akkor, ha a táp ic zárlatos. ennek az ellenállásnak kicsit problémás a beszerzése ( legalább is itt Békéscsabán ahol lakom ), lehet te is csak rendelni tudod. A táp ic típusa 2QR2280Z.
Sok sikert a javításhoz.
Üdv: Pikó Tamás

0

Vote up!

You voted ‘up’

Ka Pál
Ka Pál picture

Elfelejtettem még írni, hogy kondiból csak 10mF/450V-ost (az eredeti 500V) találtam a bótba, s mivel a régi amúgy is jónak tűnik mérés alapján végül is nem cseréltem.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Ka Pál
Ka Pál picture

Szia!

A kondenzátor nem puffadt, (mint írtam szemrevételezéssel semmi nem tűnik hibásnak) kiforrasztás után megmérve jó (9,58 mF). A hivatkozott ellenállás 1,2 Ohm, a relék és a triak forrasztások rendben vannak, de rámelegítettem azért.
Visszaszerelést követően még mindig rossz a mosógép.

Nekiállok az IC kicseréléséhez: foglalatot forrasztok a helyére...

0

Vote up!

You voted ‘up’

Ka Pál
Ka Pál picture

A táp IC csere meghozta fordulatot, a motornak is :O)))) IC foglalatot forrasztottam be neki, a kiöntőgél miatt nem volt egyszerű (csak forrasztási pontoknál szedtem le a nyákról, majd tesztelés után a pákával visszaolvasztottam az új/megerősített forrasztásokra a zselét), állandóan lepörgött a cin. Végül a páka végére csavart papírtörlővel sikerült viszonylag jól leszedni a kiöntőgélt. Megfelelő szerszámok nélkül elég nehézkes volt kiforrasztani az IC-t, de drótból barkácsoltam egy négylábú pákavéget, így viszonylag kis sérüléssel sikerült kiszedni az alkatrészt. Az egyik beforrasztási pontnál így is felszakadt a vezető fólia a nyákról.

Második program fut a mosógépen. Az elején ugyan variált, de valószínűleg a szünetgomb mechanikus része volt beragadva, az összerakás hibája lehetett: a zselés nyák kimelegítésénél eldeformálódott kissé a műanyag tálca...

Köszönöm a segítségeteket!

0

Vote up!

You voted ‘up’

Ka Pál
Ka Pál picture

Szia!

Köszönöm a hosszú leírásodat, mindenképp használni fogom a tapasztalataidat iránymutatásként.

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content