You are here

SONY BRAVIA KDL46X3000 nincs menu láthatóság egyébként a tv működik MEGOLDVA!

19 posts / 0 new
Last post
megujulo

üdv mindenkinek!

Menü megjelenítési kérdésben szeretnék kérni segítséget!

Volt hibajelenség kérés:

A tv bekapcsol, távirányítóval irányítható, látszólag a funkciók hibátlanul működnek csak sajnos nincs osd megjelenítés!

A tv t-con hiba gyanúval került hozzám! később kiderült UB1 board hiba állt be!
Ma megjött usa-ból a ub1 board, ezt beszerelve a pc-ről van képem hangom minden funkció működik de nem látom mit hol álltok!

Egy másik bravia-val összhangban probáltam,igy láttam hogy minden elvileg a helyén van!

Mi lehet a probléma?

Megoldás:

Nos mindenkinek okulásként! Köszönhetően agresszív kollégának!

Mivel nem boldogultam vele és a kolléga is jelezte ez inkább szoftver hiba lehet, nem kívántam újabb USA rendelést indítani 35 ezerért, pláne azért hogy kaptam 15 ezerért komplett törött tv-t.(ez szerencs kérdése is volt)

A történet innen érdekes! Javaslom mindenkinek, erre érdemes odafigyelni!

A tv Maine-je 11 db csavarral volt lefogatva a mepeg4 modul 3 db csavarral. A hibás maint előttem más szaki vizsgálta kivette ellenőrizte, stb, legalább is gondolom. Abból mindössze 1 db csavar hiányzott a felfogatásnál! ez okozta a problémát számomra érthetetlen módon!

A jelenség egyszerű volt nem volt osd menü de minden más látszólag működött! Az oka:

Az mpeg4 kártya alsó oldali csavarja nem volt rögzítve (A többi igen!) de az az egy db az bizony nem!

A hozott tv-n volt kép, osd! (csak törött a kijelzője) mondom kipróbálom az újat átszereltem felfogattam hasonlóan jött a jelenség! Nincs osd az uj panellel!
Bepróbáltam a töröttbe a mainomat csavarral felfogatva, hátha másik panelban van a hiba!

bekapcsolom még egyszer, és most bejött az osd az én rossz mainommal és hibátlan!

Na gondoltam frankó! Most mi van? Kontakt hiba lehet!?

Mozgattam a panelt semmi, hőre fagyasztásra semmi! Akkor most mi van?

Nézem a paneleket és veszem észre hogy az egyik csavar hiányzik abból amit áttettem, lenyomom a panelt semmi osd.
Teszek bele csavart nmajd ujra bekapcsolom a tv-t és láss csodát van osd! Leveszem a csavart nincs osd!

Véleményem szerint nem fizikai áramköri letestelési gond volt mert összemérhetőek voltam műszerrel a testelések, viszont interferenciát és program működés zavart bizony okozott.

A törött tv-n levettem az mpeg4 kártyáról a csavart, újra bekapcsoltam s egyből eltünt az osd menüje is!

Majd alaposan visszatettem a lapot minden csavarral, és mindkettő hibátlanul működik!

Okulás: nem szabad megtévesszen bennünket a mainhoz rögzülő csavarok hiánytalan megléte!

Mivel nem én szereltem előtte és burkolat alatt volt a main, így az az egyetlen hiányzó csavar (burkolatban farraday kalitkában) is zavart okozott önmagának!
Köszönet agressiv kollégának a sok tanácsért! Ö vezetett a probléma megoldáshoz!

Comments
Fülesmester
Fülesmester's picture

Szia!

Megerősíteném a csavarhiánnyal kapcsolatos észrevételeidet!

Már többször jártam így -leginkább házimozi erősítőknél és TV készülékeknél-, ezért mindig felháborít, amikor csavarhiányosan kapok meg javításra egy készüléket, és az az első, hogy pótolom. Nálam mindig fogy a csavarkészlet, egyeseknél meg csak szaporodik. (A hanyagságnak, nemtörődömségnek úgy látszik nincsenek határai.)

Üdv:
Fülesmester

0

Vote up!

You voted ‘up’

megujulo

ELÖSZÖR:

Köszönet füles-mesternek és agresszív valamint exgelkás hozzáadott véleményeinek!

Tulajdonképp azért jó ez a közösség, mivel bizonyos problémák előbb utóbb más asztalán is landolnak! Főleg típusból fakadó hibák!

Nem mindegyikünk rendelkezik professzionális tudással és nem is ez a cél vagy eszköz.

tulajdonképpen annyira bagatell hiba volt ennek a televiziónak a története.

Ha mintegy repülőgép balesetet utólagosan kielemezném! A következőkre jutnák!

1 elmegy a kép zavaros lesz. A hiba beállt a LVDS BGA chipben (ezt most még nem tudjuk) és bekerül a szervizbe!

2. ott egy kolléga (ismeret híján elkezdi a hibát keresni! vélhetően mivel a tápok rendben vannak megállapítják a hibát!

A kijelző tönkrement!

Tulajdonosnak mondanak egy elkeserítő Árat vagy éppen azt hogy nincs mivel pótolni a kijelzőt!

3 tulajdonos elkeseredik hisz pár éve egy kisebb vagyonért vásárolta (560 ezer Ft)! Szerviz ugyan ajánl egy alapvételi költséget és felkínálja megvételre a nem javítható televíziót alkatrész felhasználásra, de ezt tulaj nem fogadja el!

4. jön a következő szerelő, majdnem mindig van 2. kontroll. szétszedi darabjaira a panelt ellenőriz biztosítékot kondenzátort zárlatot, persze nem talál! A kapkodásban vagy inkább figyelmetlenségben elfelejt egy csavart feltenni!
Mostantól OSD sincs. Megállapítás újabb diagnózis! A main hibás, feltehetően az tette tönkre a kijelzőt!

5. ügyfél úgy dönt eladja a már úgysem javítható készüléket!

6. megvásárolom alkatrésznek 23 ezer Ft-ért hátha jó lesz belőle valami! Kijelző nem törött, kép nincs. alkatrésznek ennyit akkor is megér hisz egyetlen t-con vagy main is többe kerülne, ráadásul ezek a készülékek tele vannak elektronikus panelekkel. Persze az a fránya megérzés, mintha elkerülte volna a szakik figyelmét valami életérzés!
Persze benne volt a pakliban hogy marad alkatrésznek!

Megvettem és elkezdtem megjavítani! Pár fórum és tanácsot követően a figyelmem az UB1 panelra fordult majd co2 fagyasztással meghozta az eredményt lett ideiglenesen kép! Tehát BGA hiba! 2 hónap szünet megjött a panel 15 ezerért (eddig 38 ezerbe került) de biztos voltam a hiba forrásában! Ha van kép komolyabb gond talán nem lesz!

Nos belefutottam ebbe a csavar történetbe mely feladta a találós kérdést! (még jó hogy nem állunk neki mindjárt firmware-t frissíteni USB-ről látatlanba! Az talán a main elhalálozást is okozhatta volna!

Véletlen felkerült a jó-fogásra egy törött de magasabb verziójú készülék, melyben ugyanaz az elektronika szunnyadt!
15 ezerért felkínálták, megvettem távval együtt! (abból csak a táv van 6-7 ezer ehhez a típushoz!)

Így hogy mindkettő meglett, továbbá ugyanaz a hiba jelentkezett ugyanarra a hibajelenségre egy már előtte működő készüléken csak ki kellett találni mi lehet ennek a jelenségnek az oka!

Agresszív kolléga tanácsára vettem meg a második készüléket! Jól tettem mert egyébként talán soha nem jövök rá a hiba okára! 1 darab csavar és működésképtelen televízió!? Számomra 30 év hobbi után is uj dolog, mert én sem vártam ilyen jellegű hibajelenséget , pláne nem Sony Braviától!

Mivel nem tv-s szerviz vagyok, hanem klímaszerelő és megújuló energiával vezérlésekkel foglakozó gépészeti szakember, valamint tavasztól őszig kimerülésig autóklíma javítás a legfőbb profilom (nem megtöltés, hanem kompresszor javítás, felújítás, és szivárgáselhárítás), ezért a tv terület számomra csak hobbi!
Télen űzöm unalomképpen! Tőletek tanultam meg az LVDS jelátvitelt, formáit és hogy mit lehet mivel összekötni!
Azért ez a műfaj sem irigylésre méltó, s a munkátok sokszor meg sincs fizetve!

0

Vote up!

You voted ‘up’

megujulo

Ma mentetve melegen bekapcsoláskor előjött a 5 ledes t-con hiba! Ismét!

Ha szerviz menübe akarok lépni akkor sem gyújt fel a kijelző (t-con hiba!)

Ha hidegen kapcsolom be akkor egész nap elmegy, de újra bekapcsoláskor már hibára szalad!

Mivel ez a masina oda vissza kommunikál, ezért van a t-con-on eg flash amit a board beolvas magának!

Tud valaki esetleg tapasztalt hasonló hibát ilyen masinánánl!?

Lehetséges hogy a t-con lapon a flash tartalom sérült? és ezért áll be a kijelző? esetleg ezért nem jelenik meg az osd menü? (Arra már nem állna fel a szoftver???
Találkozott sonyéknál valaki ilyen hibával?

Ha nem fut hibára a masina, akkor a kép full hd módban hibátlanul látszik a kijelzőn (monitor kimenete dsub-on vagy hdmi-n) set top box képe is tökéletes!
de menü az nem látszik!!!!

0

Vote up!

You voted ‘up’

megujulo

További észrevétel!

A t-cont kiszolgáló tápfet ki és bekapcsolgat melegen bekapcsoláskor! A t-con így hol kap tápot hol nem! Így viszont nem tud a flash sem dolgozni!

Mi okozhatja a leállást? A fet ellátó oldalán stabil a 12 volt!

Main oldalról esetleges belső tápfesz hiány csinálhat ilyen (OSD nics) jelenséget?

előre is köszönettel!

0

Vote up!

You voted ‘up’

megujulo

Lehetséges olyan eset hogy a kép meghajtása működik, míg a menü jeleit nem dolgozza fel a t-con vagy a main?

Úgy tudom a két dolog két szálon halad de közös megjelenitőre dolgoznak!

AZ LVDS 2 csatornás 10 bites szalagkábel ami kiadja a tv-ból a jeleket Bemegy az ub1 boardra, ott megcsiálja a 4 csatornás 10 bites lvds jelszétosztást. Az rámegy a t-conra, onnan a cof-okra!

Az lvds meghajtásnak a kijelző irányában hardveresen elviekben jónak kell lennie, ha van videokép, monitor kép vagy hdmi kép! Jól tudom?

0

Vote up!

You voted ‘up’

agressiv
agressiv's picture

Olyat a T-con biztos nem tud csinálni, hogy a menü nem jelenik meg, miközben minden más jó. A leírtak alapján simán hibás a processzor, vagy a forrasztása (BGA) és megőrül, azért sem megy normálisan, ha melegen indítod.

0

Vote up!

You voted ‘up’

megujulo

Mivel a UB 1 board egyértelműen BGA kontakthibás volt nem kizárt a main kontaktja sem!

Saját véleményed szerint is, inkább main főpanel lesz a ludas?

A kapcsolási rajzokat tüzetesen áttanulmányoztam a t-con hibátlan Pixelhiba és színhiba mentesen adja vissza a 1920 x1080 fullhd megjelenítést teljes raszter felületen
OSd sehol de a táv funkciók (nem láthatóan) de hiánytalanul müködnek!

Megy fél órát a masina és visszadobja alkalmanként a T-con error kódot! Ilyenkor nincs kép!

A t-con kommunikál a main fő processzorával és 12 lábon megy a kommunikáció! oda vissza!

Bár megvettem a tv ub1 panelt usa-ból mert nem volt készülék. ez került 15 pénzbe.

Most van 100 km-re komplett tv, mert a tulaj eltörte! az nem 3000-es hanem x3500 -as elvileg belülről ugyanaz a sematic leírások alapján is,

Annak van képe de törött a kijelzője

Mit tegyek vegyem meg azt is és talán lehet paneleket csereberélni?

az is 15 pénz lenne, de feleslegesen én sem szeretnék tovább költeni rá!

0

Vote up!

You voted ‘up’

agressiv
agressiv's picture

Néha lehal T-con hibával plusz az OSD hiánya szerintem egyértelműen main hiba, legalábbis utóbbit kizárt, hogy a T-con csinálná. 15K igazából nem rosz egy komplett masináért, ha tényleg jó bele a kijelző.

0

Vote up!

You voted ‘up’

megujulo

Köszönöm a technikai támogatást!

A main-on 1 db csavar csinálta a problémát!

0

Vote up!

You voted ‘up’

Hjoco

Szia!

A csavar hiánya okozta a hibát, vagy rossz helyen volt és zárlatot okozott?
Csak nem ezzel kellett megfeszíteni hogy a levált BGA érintkezzen?

0

Vote up!

You voted ‘up’

megujulo

Szerintem félreértettétek!

Semmilyen probléma nem volt a BGA forrasztással a main-on, és szoftver, sem flash hiba sem volt!

sem zárlatot nem csináltam, s nem is lett letestelve semmilyen áramköri elem!

egyszerűen nem volt benne a testponti rögzítő csavar , 3 helyett mindössze 2 db!!!

a main és a mpeg4 kártya között!

(előző szerelő kivette és nem is került vissza! akkor nem jött be az OSD menü és nem látszódott b kezelő rendszeren belül semmi! (vakon lehetett csatornát állítani vagy pl dvi bemenetet csatlakozni!

Aztán amikor a törött tv-ből áttettem a hibátlan lapot és mpeg4 kártyát, beleestem ugyanebbe a hibába! Én sem tettem rá csavart, mondván mindhárom láb testelés szempontjából összefüggő érintkezést ad! Azaz ha az egyik le van csavarozva akkor a másik kettő már úgyis testelésen van!

Ez igaz csakhogy hiába volt testen, ha a csavar nem szorította le a fémérintkező részt akkor egyszerüen nem müködött a main!

Többször is meg lett ismételve az eljárás!

2 db main 2 db mpeg2 kártya ha valamelyik is hibás lenne nem viselkedhetne egyformán!

A jelenséget én imkább hasonlóan vélném, mint régen a Quad 405-ös erősítő idömböl a hurok visszacsatolást!
Ha azonos volt a testelés a végfok tápfeszültséget ellátó közös testelés (+ - 50 volt) és a bemeneti testelés között erős brumm jelent meg a hangszórókon!

Ha a testelés csak a végfokon volt a táptrafó által bekötve és a nbemeneti test nem ért a kimeneti testhez akkor gyönyörűen csendes volt az erősítő és zajmentesen dolgozott!

Gondolom hasonló jelenség lehetett itt is, csak nagyfrekvenciás szempontból zavarodtak meg az adatok és képtelen volt a main feldolgozni a jeleket!

Ismét hangsúlyoznám!

Nem testelés nem BGA hanem hurokcsatolási zavar lépett fel! Méghozzá a lezárt fémburkolat alatt!

Mintha valahol már olvastam volna hasonlót itt a tanyán T-con ügyben, hogy alaposan vissza kell tenni minden burkolatot és csavart mert a nagyfrekvenciás áramkörök akár el is tudnak halni!

Most van 1 db komplett hibátlan tv-m és 1 db törött képernyős, de elektronikailag hibátlan TV-m

A TV már 1 teljes napja hibátlanul mükszik többszűri ki és bekapcsolásra sem fut semmilyen hibára. Jeleztem hogy amikor kerestem a hibát mind fagyasztásos mind melegítéses eljárás során + mechanikai mozgatás) sem jött meg az OSD menüje!

tehát egyértelműen ki lett szűrve a BGA hibalehetőség!

Az ub1 panel valóban BGA chiphibás volt (USA-ból pótolva! E-bay-on keresztül), de előttem az előző szerelő erre gondolom nem jött rá!

Üsv mindenkinek

csatoltama tv fotóit és az ominózus panelek csavarozási pontjait a 144414-es fotón látható aza csavarozási pont amelyik a hibát generálta!!!

0

Vote up!

You voted ‘up’

agressiv
agressiv's picture

Nagyon gagyi megoldás lenne, ha máshonnan nem kapna földet, vagy ennyire megőrülne tőle, ez nem a sony-ra vallana, ilyen még a török tévékben sincs. Továbbra sem lepődnék meg, ha csak ideig óráig menne. :D

0

Vote up!

You voted ‘up’

megujulo

Tutira én is tanácstalan lennék!

Nos a maint is és a mpeg4 kártyát is alaposan megkínoztam hibakereséskor! Még co közeggel hütést is kapott vagy -40 fok körül!

Mivel klimás vagyok ezt könnyen meg tudtam tenni! Ha kb 100 fokos hőmérséklet különbség beáll a forrasztási vagy bga hiba szinte azonnal kiugrott volna! (UB1 board is így derült ki)

Minden BGA meg lett melegítve
minden BGA le lett hűtve
Minden bga mechanikai terhelést is kapott alaplapi feszegetés stb. ahogy illik!

2 db main (amiből az egyik működött eddig is folyamatosan, csak eltört a napokban a kijelzője!)

nem csinál ugyanilyen hibajelenséget!!!!!

Valóban én sem vártam volna el ezt egy hajdanán 600 ezres tv-től, és főleg nem a sony-tól!!

0

Vote up!

You voted ‘up’

agressiv
agressiv's picture

Utóbbira tippelnék én is. :)

0

Vote up!

You voted ‘up’

megujulo

Csak az az egy szem csavar hiányzott ami a 114144 képen látható teströgzítési pont!

Fémesen hozzáért a main tartófémhez de ez nem volt elég neki!

Mindegy melyik maint vagy mpeg kártáyt teszem bele ha az az 1 csavar hiányzik ennél a típusnál nincs osd!

Az mpeg kártya mindhárom rögzítő pontja testileg összeér! (kimértem műszerrel) és én is csak két csavart tettem belel mikor visszaszereltem! Hát ez volt a hiba forrása!

Ha valaki tudna magyarázatot szívesen megköszönném, én egyelőre csak nagyfrekis zavarásnak tudom be!

0

Vote up!

You voted ‘up’

exGelkás
exGelkás's picture

Szervusz megujulo!
Jól gondolod, a kapcsolóüzemű tápegység szórt, nem kívánt zavarimpulzusait kell ezekkel a hidegítőcsavarokkal (földhurkok) eltüntetni.
Nincs a megjelenésükben törvényszerűség, talán a berendezés fizikai elrendezése a legvalószínűbb ok, ha van.
Ahogy mondani szokták, ez egy hagyományos táppal nem fordult volna elő!
Gratulálok a hiba megtalálásához.
Üdv:
exGelkás

0

Vote up!

You voted ‘up’

megujulo

Az érdekesség kedvéért!

Az egész maint egy fémburkolat zárja el farraday kalicka módjára! ennek ellenére még így is kényes volt a zavarjelekre a main!

LVDS kábele, egyéb nagfrekis kábelek mind ferrit gyűrűzöttek illetve fém-harisnyázottak, melyek ugyancsak a burkolatokra voltak rögzítve!

Konzekvencia: Bér lehetetlen mérni, vagy javítani burkolat alatt, de adott esetben csak és kizárólag akkor számíthatunk zavarmentes működésre ha biztosítjuk a megfelelő zavarszűrést, testezést, árnyékolást! Soha ne dilemmázzuk el ezt a kérdést, mert más készülék esetében sem lehet kizárni téves hibafeltárást.

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint's picture

szia:szerintem talán hosszú volt

álint

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content