You are here

Számítógép vagy hálózati médialejátszó a jobb zenehallgatásra?

Sziasztok
Van egy erősítőm, egy pár hangfallal és egy usb-s dac is. Tabletről hallgattam eddig zenét, de kényelmetlen. A saját asztali gépem pedig messze van a hifitől, egy másik szobában, és nem fogom átvinni. Mivel csak digitális formátumot hallgatok ezért kellene valami lejátszó eszköz. 

Olyan kellene aminek van tárhelye is, és pendriveról vagy külső SSD-ről is tudjon zenét lejátszani.
Szerintetek érdemes lenne vásárolni egy hálózati audio lejátszót vagy összerakni egy zenehallgatásra szánt PC-t?
​​​​​​ (A PC ilyesmi lenne: egyszerűbb gépház, gyors RAM, 4TB SSD, egy közepes proci, és egy nívósabb belső hangkártya, dedikált videokártya nem is lenne benne)

Soha nem volt még hálózati lejátszóm ezért nincs semmi tapasztalatom velük. Nézegettem őket, tudnak spotify-t, tidal-t, mindenféle formátumot lejátszanak, komolyabb dac is van bennük. Viszont tudnak-e többet, mint egy PC? 

 

Comments
dongo
dongo picture

Szia!
Ha Spotify és Tidal a forrás akkor oda felesleges a minőségi Dac meg a többi....
Meg úgy általában a streaming nem a hangminőségről szól.
Háttérzenélgetésre megteszi...
Üdv, d

2

Székely Bálint
Székely Bálint picture

Egy Sony HAP-S1-et használok, ehhez eredetileg egy 500 gb hdd jár, de én már 1 tb ssd-vel bővítettem. Szerintem jók a hálózati lejátszók. 

Olyan kellene aminek van tárhelye is, és pendriveról vagy külső SSD-ről is tudjon zenét lejátszani.

Ez esetben nem is feltétlenül kell újat sem venned. Használtan is vehetsz régebbi modellt is. Az én Sony-m sem egy mai darab, de bőven teszi a dolgát. Persze vannak más gyártóknak is jó lejátszói. Van amelyik kezelei a spotify-t, tidal-t és egyéb streaminget. Van amelyik tuner/internetrádió is egyben.
Ha jó dac-ot használsz, akkor amúgy tökmindegy, hogy pc vagy lejátszó. Persze lehet pc-t is építeni. Nem kell erős gépet építeni brutál cpu-val, a vga is abszolút elhagyható. A memória, az ssd és a hangkártya a lényeg, a többi abszolút mellékes. 

Amennyiben újonnan szeretnél mindent, azaz semmi használt cucc. Akkor lehet, hogy egy pc építés olcsóbban jönne ki, mint egy komolyabb médialejátszó. 

0

torokj
torokj picture

Szia,
Mint már Lcsaszar kollega említette,külső ,minőségi USB DAC,és bármilyen eszközzel PC,PI,stb (nem kell erős hardver)  streamelheted.A kész lejátszók többszörös áron vannak,a bele kb ugyanaz.Ajánlom a Volumio programot (csak a prémium verzió fizetős).LINUX alapú,bootolható pendriveról vagy sd kártyáról,rengeteg szolgáltatása van,NAS,WEBrádió,stb)A legtöbb USB DAC -on nemcsak audio kimenet van ,hanem optika és koax,lehet vele még játszani,milyen minőségű eszközzel dekódolod.(Ennél már csak a bakelit és a csöves végfok a jobb,természetesen aranyozott,anakonda méretű táp és hangszóró kábellel.smiley)
tj

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Több lehetőség is van. Kérdés, hogy elég jó-e az USB DAC. Ha azt meg akarod tartani, akkor ehhez szinte bármi jó, ami tud streamelni. Kell még egy tároló, ahol a zenéket tárolod, ez lehet akár egy külső HDD vagy SSD, de akár egy NAS (amiben a HDD-k lakoznak, ez redundanciát is nyújt). Az előbb említett "bármi" célszerűen valami kis fogyasztású cucc. Lehet akár laptop, vagy egy dedikált SBC, mondjuk egy Raspberry Pi. Mi fusson rajta? Rpi-re készen letölthető a zenelejátszásra optimalizált rendszer, a LibreElec illetve KODI. A külső DAC kelleni fog, mert a Raspberry csak 12 bites. A NAS amin a zenék vannak, és az Rpi egymástól távol is lehetnek, ugyanazon a WiFi hálózaton.
A KODI úgy emlékszem tud webes forrásokból (Spotify, stb.) is streamelni. Az egész vezérlését mobiltelefonról lehet végezni a KORE app használatával.
Ez egy jól kiforrott, sokak által használt rendszer. Az egyes elemek (külső HDD vagy NAS, laptop Linux-szal vagy Raspberry Pi Libreelec-kel, külső DAC vagy DAC HAT az Rpi-re) bármikor kicserélhetőek, úgy hogy a funkciói megmaradnak.
Raspberry Pi-ből megfelel egy régebbi kiadás is (3 B), mert nem igényel sok erőforrást.

1

Sz. Krisz
Sz. Krisz picture

Egyszer kölcsönben 2 hétre, kaptam tesztelésre egy Cambridge Audio XCN V2 típusú lejátszót. Nem volt rossz, de nem is mentem le hídba tőle. Ha digitálisan akarok muzsikát hallgatni, akkor ott az iMac + Parasound Zdac v.2 DAC + Sugden erősítő + Dali hangfalak. Bőven elég szerintem.

Szerintem jobb a PC, mert magad állíthatod össze a konfigurációt. Persze vannak drága nívós pl.: Aurender hálózati audio lejátszók is 1-2 millióért, de szerintem egy harmad vagy negyed  annyiba kerülő pc is tenné a dolgát. 

0