You are here

ZD-8915 kiforrasztó állomás használatához kérnék segítséget

Tisztelt Szakértő Kollégák!

Előrebocsátom, hogy rutintalan vagyok a forrasztás terén. Ezért fordulok Önökhöz, segítségüket kérve.
Gondoltam, megszűnik a kínlódásom az alkatrész kiforrasztás terén, ha veszek egy kiforrasztóállomást. Vásároltam egy ZD-8915 típusú kiforrasztót, mely szabályzós, 450 fokig melegít. A megfelelő méretű hegyet kiválasztva nekiálltam. Az első 2 alkatrész láb jól sikerült, körülötte szép luk maradt. Azóta pedig nem teszi a dolgát. A felületi ónréteget felszippantja de a láb körül a lukban benne marad. Nem feszíthető ki az alkatrész. Próbáltam, majdnem max. hőfokon, próbáltam átforrasztani a kiforrasztás előtt a pöttyöt, ólmos és ólommentes ónnal is, nem lett jó. Kipucoltam a szinte tiszta gyűjtőtartályt, nem segített. Vajon mit csinálok rosszul, milyen technikával próbálkozzak?
Előre is köszönöm a tanácsokat!

Üdvözlettel: Gagarin

Comments
kferi
kferi picture

Amikor ráteszed a pákát akkor legyen a kiforrasztandó lábon bőségesen ón. Ne piszkáld, ne mozgasd, ne szívd csak melegítsd. Számolj magadban és amikor úgy gondolod jó, akkor számolj még el ötig. Azután kapcsold be a vákumot és finoman mozgasd a pákát. Ha nem jó akkor számolj 10-ig.

Szinte biztos, hogy hideg a lyukban az ón és amikor idő előtt rászívsz akkor a levegő is hűti és azonnal újra dermed a lyukban az ón. A kiporrasztó furata az nagyobb legyen mint a nyákon a furat. Ha az alkatrész lába odafeszül a furathoz akkor a mozgatással az alkatrészlábat is mozgatnod kell. A vákum amikor kiszippantja az ónt, akkor le fogja hűteni a lyukat és az alkatrész nem fog odatapadni.

Üres lyuknál meg szintén sok ón kell, hogy felmelegedjen az egész és amikor rászív akkor kikapja az egészet. Ha nem így történik akkor hideg volt az ón, kicsi volt a vákum,  Kicsi volt a kiforrasztó furata.

1

Cseh László
Cseh László picture

Köszönöm a technikai tanácsot. Kb. 4 mp. után, mikor már sercegett az ón, én szippantottam is. Ezek szerint tovább kell melegíteni. Nem mertem, féltettem a fóliát és az alkatrészt a túlhevüléstől. Csak az az érdekes, hogy az első két láb ugyanilyen módszerrel szépen kijött. Megfogadom a tanácsát, legközelebb így próbálom.
Üdvözlettel: Gagarin

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: szippantás előtt normál pákával, igen kevés ónnal beónozom a lábat
A szippantót megtörlöm, és arra is kevés ón teszek, csak annyit, hogy befussa a csőr végét, 1-2 mm hosszan

Bálint

0

Cseh László
Cseh László picture

Köszönöm szépen. Mosógép elektronikához használnám.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Ilyenkor a legtöbb esetben az a baj, hogy a lyuk körül nagy méretű fóliafelület van, ami elvisz minden hőt. Ha több rétegű nyákrol van szó, akkor lehet, hogy nem is látható rétegben van.
Sajnos ilyenkor csak az előmelegítés tud segíteni.
Talán legkönnyebben kivitelezhető, ha hőlégfúvós pákával, 100-120 fokra beállítva felmelegíti a panelnek azt a részét, lehetőleg nem hirtelen, hanem lassan, egyenletesen. Aztán lehet nekiesni a szippantóval.

Gábor

0

steewi
steewi picture

Szia,
és még az is számít ólmos vagy ólommentes ónt használtak az alkatrészek beforrasztásához.
Ahogy írtad az előmelegítés hasznos.

Üdv.

0