Service manuals, schematics, eproms for electrical technicians
FOK-GYEM TR9158 TAPEGYSEG SM
METER - SERVICE MANUAL
Type: (PDF)
Size
7.9 MB
Page
38
Category
METER
SERVICE MANUAL
If you get stuck in repairing a defective appliance download this repair information for help. See below.
Good luck to the repair!

Please do not offer the downloaded file for sell only use it for personal usage!

Looking for other manual?
Document preview
FOK-GYEM TR9158 TAPEGYSEG SM service manual (1st page)
Preview of FOK-GYEM TR9158 TAPEGYSEG SM [1st page]
Click on the link for free download!
Document preview
FOK-GYEM TR9158 TAPEGYSEG SM service manual (2nd page)
Preview of FOK-GYEM TR9158 TAPEGYSEG SM [2nd page]
Click on the link for free download!
Please tick the box below to get download link:
  • If you have any question about repairing write your question to the Message board. For this no need registration.
  • Please take a look at the below related repair forum topics. May be help you to repair.
Warning!
If you are not familiar with electronics, do not attempt to repair!
You could suffer a fatal electrical shock! Instead, contact your nearest service center!


Note! To open downloaded files you need acrobat reader or similar pdf reader program. In addition, some files are archived,
so you need WinZip or WinRar to open that files. Also some files are djvu so you need djvu viewer to open them.
These free programs can be found on this page: needed progs
If you use opera you have to disable opera turbo function to download file!
If you cannot download this file, try it with CHROME or FIREFOX browser.
Translate this page:
Relevant METER forum topics:
Fok-Gyem TR 9158 tápegység nem terhelhető/a szabályzóköre nem megy ( Lezárva ,működik )
Sziasztok ! Akadt egy kis problémám a TR9158-as tápegységemmel. Ott kezdődött ,hogy az áteresztő fokozat egyik tranzisztora C-E zárlatos lett ,a teljes pufferfesz megjelent a kimeneten ,közben volt rajta terhelés (kb 3A ,de ahogy átütött ez felment a csudába ,jól legégetve a rajta lévő áramkört...) . Az összes áteresztő tranzisztort kicseréltem ,majd az áteresztő vezérlőpanelján a szétégett 100 ohm-os ellenállást ,illetve egy diódát és mindkét vezérlő IC-t (LM324). Ettől még ugyan úgy nem javult meg ,megmértem pár diódát ,kivéve jót mutattak multival mérve nyitóirányban ,záróirányban multi szerint jó ,de ha záróirányban kb 20V-ot kap ,elkezd átengedni. Nem mindegyik dióda csinálta ezt ,10-ből 3 ,ezért az összes diódát mindkét vezérlőn kicseréltem ,illetve az áteresztő panelon kicseréltem mindegyik tranzisztort ( 3-ból 2 kissé átengedett záróirányban ). A tirisztorok jók , a kimeneten megjelenik ~17V ,de terhelni nem lehet ,illetve szabályozni sem. Ha másik IC-t teszek bele (vadonat új mindegyik... ) ,akkor vagy teljesen kinyit az áteresztő fokozat ,vagy beáll valamekkora feszültségre ,de akkor sem terhelhető. Az emitter ellenállások jók ,a CC és a CV ledek folyamatosan világítanak. Találkozott már valaki hasonló hibával ?
Megválaszoltam! Fok-Gyem TR-9252/A táp miben különbözik a Fok-Gyem TR-9253/A táptól? Megjavítottam.
Sziasztok! A címbeli kérdés azért lett számomra fontos mert sikerült szereznem egy Fok-Gyem TR-9252/A tápot, de nekem csak Fok-Gyem TR-9253/A tápról van gépkönyvem. (Itt az alkalom! Ki keresi a "Fok-Gyem TR-9253/A" gépkönyvét? Be szkennelem és felrakom, ha kell!). Tehát olyan ember tanácsát kérem, aki már eléggé belemászott mindkettőbe, esetleg leledzik néki egy Fok-Gyem TR-9252/A rajza, gépkönyve. Wantedba is beírogatom... Természetesen a specifikációs különbségekkel tisztában vagyok. Arra nem vagyok kíváncsi, hogy ki mit "tippel, hisz vagy hinni vél". Azt én is eltudom képzelni. Itt és most csak konkrét dolgokra vagyok kíváncsi. Vagyis, hogy a Fok-Gyem TR-9253/A gépkönyve mennyire stimmel a Fok-Gyem TR-9252/A fizikai valójához! Nos átböngésztem mindkettő rajzot. 3 lényeges különbség van. 1. A hálózati trafó feszültség kiosztása a 9253/A-nál nagyobb a nagyobb kimeneti feszültségek végett. 2. A feszültség beállító ellenállások értéke és száma más. Ehhez kapcsolódva a jackley tárcsák száma és bekötési módja is más. 3 Néhány 0,1-0,2 tizedohmos ellenállás értéke változik valamint a feszültség átkapcsolóban a trafó szekunder körében lévő átkapcsolást simító ellenállás értéke változik. 680 illetve 330 ohm. Ezeken kívül nincs lényeges változás. Gyakorlatilag azonosak. ___________________________________________________________________________________ Megjavítottam a rendelkezésre álló TR-9253/A dokumentum alapján. Hogy mi is volt a hibája...??? Érdekes dolog volt. Végül is fogalmam sincs. Ami biztos: A 2N3055 tranzisztor időnként B-C zárlatos lett. De csak néha... Kicseréltem MJ15016-ra, mert az erősebb. De nem akart működni. Nem volt kimenő feszültség. Elkezdtem végigméregetni a tranzisztorokat. Semmi hibát nem találtam. Végigmértem gyakorlatilag minden ellenállást, diódát is. Semmi hibát nem találtam. Ennyi szenvedés után kiszórtam belőle az összes apró tranzisztort és mind helyett újat tettem be. Nos megjavult. Kb félóra alatt beszabályoztam. A kimeneti feszültségeket 4 század volt pontossággal tartja és a maximális áram amit a limiter enged az 5,4 amper. Kb 20 percig hagytam a terhelést rajta: 15 volt, 5 amper. 1 századvoltot mászott el a feszültsége. Tehát gyógyultnak minősítem a gépezetet. Javítás közben ennyit derítettem ki különbségnek: Más a hálózati trafó és más a feszültségosztó ellenállás lánc valamint kevesebb is. Köszönöm.
FOK-GYEM TR-9193
Üdvözlet mindenkinek A címben említett tápegység a következőt produkálja:üzemszerű működés közben rövidre zártam a kimenetét és ezek után a szabályozható 30v-os ág elszált a kimenete ki van akadva 40v körüli a kimenő feszültség ami független attól hogy ki vagy be kapcsolom a kimenetét.Szétszedés és mérés után az R11,100ohm-os ellenállás megszakadt csere után csak felizzik és újra megszakad.Mivel nem vagyok túl jártas eme műszer javításában szeretném segítségeteket kérni hátha találkozott már valaki ezzel a jelenséggel. Segítséget előre is köszönöm Üdv:Mitu
FOK-GYEM TR9178 tápegység kimenő feszültsége változik az áramkorlát állítása közben
Sziasztok! Van egy TR-9178-as tápegységem. Ma aktív műterheltük a kimeneteket. A bal csatorna hibátlanul működik, viszont a jobb oldal nem tökéletes. Ha működés közben állítom az áramkorlátot, az hatással van a kimenő feszültségre. Ha nem állítom az áramkorlátot, akkor a kimenő feszültség stabil, még terhelés változás közben is. A bal oldalon nincs ez a jelenség. Van valami ötletetek, hogy mi lehet a probléma?
Similar manuals:
If you want to join us and get repairing help please sign in or sign up by completing a simple electrical test
or write your question to the Message board without registration.
You can write in English language into the forum (not only in Hungarian)!

E-Waste Recycling