You are here

LCD monitorok javítása - Egyéb részegységek -

A monitor további részei (nem főegységek)A scaler és az LCD panel kontaktusa

A scalert és az LCD panel összekötésére több mádszer létezik:    Három fajta LVDS csatlakozó.

    (A képre kattintva megjelenik nagyobban)


    Egy szalagkábeles, egy fóliás (csak a csatlakozó látszik) és egyy Sharp panel direkt csatlakozója (az aljzat ellenradabja a scaler illeszkedő részében található).
  • Egyik leggyakoribb megoldás a kábelköteg/szalagkábel a végén két csatlakozával. A csatlakozák alakja és tüskéinek száma fontos szerepet játszik, ezért sokszor egy panelt ezzel is szokták jellemezni.
  • Ritkább, de előfordulá megoldás a fáliak'bel. A fália sérülékeny, ezért ezzel ávatosan kell dolgozni. Mivel használat közben nincs kitéve nagy terhelésnek, ezért szerencsére nem hajlamos meghibásodásra.
  • Még ritkább, de előfordulá megoldás, hogy a scaler és a panel úgy van egymáshoz képest kialakítva, hogy az egyik a másikba közvetlenül csatlakoztathatá, pl. tüskesor vagy valamilyen speciális csatlakozó segítségével.Kezelő szervek


A kezelőfelöletet és a visszajelző LED-et tartalmazó különálló panel egy Relisys monitorból
A monitor multimédiás, ezért a panel rendelkezik egy hangerőállító és egy fejhallgató kimenettel is
A gombokat/ledeket általában egy külön kis méretű NYáK lap tartalmazza, mely külön kábelen csatlakozik a scaler-hez. A legtöbb monitor enélkül is elindul.

Multimédiás kiegészítések

Egyes monitorokban beépített hangszórók/mikrofonok vannak. Ezek igen szerény teljesítményű és minőségű eszközök. A meghajtásukhoz valamilyen kommersz végfokot szoktak használni. Sokszor egy másik áramköri panelre helyezik el ezt a részt, pl. a scaler vagy a kezelő szervek nyákjára.