You are here

LCD monitorok javítása - LCD panel -

LCD panelEgy SHARP 15 colos panel tipusjelzése

Az LCD panel felel a képi megjelenítésért.

Bár a panelen jelentős mennyiségű elektronika van, maga a panel elég "buta", csak arra képes, hogy a bemenetére adott adat alapján a kimenetén lógó X/Y pixel-t Z színre állítsa.

A bemeneten LVDS jelet képes fogadni, amely multiplexelve tartalmazza az információkat. Az LVDS egy elektromos jelátviteli rendszer, amely csavart érpáron képes átvinni igen nagy sebességgel információt A panel processzora feldolgozza ezt az információt és egy saját buszrendszerre kiküldi az adatokat.A TFT LCD panel felépítése

A szürke négyzetek a pixelek, mindegyikhez külön tranzisztor kapcsolódik, melyek a vezérlést átlátszó vezetőkön keresztül kapják

Forrás: hoc.hu

Az LCD panelben mátrix alakban elhelyezett pixelekkel érintkezik egy vízszintes és egy függőleges vezetősáv. A panel natív (=saját fizikai) felbontásának megfelelő számú vezető van, tehát pl. egy 1280x1024 felbontású panel esetében 1280 ( *3, mivel 3 alapszínnel dolgozik) függőleges és 1024 vízszintes vezetősáv van.

COF csipek egy Philips panelből

A vezetőket kb. 100-as nagyságrendű csoportba összefogja egy demultiplexer chip. Ez a chip egy nagyon érzékeny fóliára integrált speciális technológiával készült áramköri elem. Maga a fólia egyik része közvetlenül rá van ragasztva az LCD panelre, másik része pedig a processzor buszra van kapcsolva. A fólia neve angolul tab (fül), magyar nyelvhasználatban a COF terjedt el, ami magára a technológiára utal (Chip on Film). A buszra küldött jelek közül a COF-ok "magukra veszik" a nekik szóló információt és az X/Y vezető metszéspontjában levő pixel aktív elemét ennek megfelelően beállítják.

Mindez természetesen gyorsan történik. A beállított értéket a tranzisztor tartósan tárolja, így a következő frissítésig az megmarad. Az egész konstrukció felépítése rendkívül finom és sérülékeny, ezért nagyon óvatosan kell vele bánni.CCFL cső egy kínai gyártó kínálatából

Forrás: bonmot.en.china.cnA panel tartalmazza még a monitor háttérvilágítását ellátó fénycsöveket. Ezek hagyományos fénycsövek annyiban, hogy ugyan olyan elven működnek. Hidegkatódosak, azaz nem igényelnek külön katódfűtést. élettartamuk megfelelően meghajtva 10ezer órás nagyságrendű is lehet. A csövek rendkívül vékonyak és átmérőjükhöz képest nagyon hosszúak, ezért nagyon könnyen törnek. Nagyon óvatosan bánjunk velük!

Az cső higanyt tartalmaz, ami mérgező! A használt, törött csövet ne dobjuk a kommunális hulladék mellé, mivel erősen környezetszennyező!
A cső meghibásodása esetén a panelből eltávolítható. Gyártótól függő, hogy ez könnyebb vagy nehezebb. Egyes gyártók paneljeiben fiókszerűen kihúzható a cső és az azt tartalmazó műanyag vagy fém burkolat. Más esetekben darabokra kell szedni a panelt. A csövek végére a kábelek forrasztással vannak rögzítve, így csere alkalmával a régi csőről el le kell választani őket, majd az új csőre rá kell forrasztani.


Diffúzorok egy Philips panelből

A cső és maga az LCD lap között több diffúzor található, amely a csövek által előállított fény eloszlatásáért felelősek. Szétszedés esetén érdemes ezeknek a sorrendjét és elhelyezkedését megjegyezni/leírni, mivel többféleképpen is összerakható és bizonyos esetekben nemkívánatos végeredmény születhet.