You are here

Mosógépmotor bekötése. (Megoldva)

36 posts / 0 new
Last post
jocos999
jocos999 picture

Üdv. mindenkinek.
Adott egy mosógépmotor amit szeretnék beépíteni egy méretében egyező, bekötésében és teljesítményében az eredetitől kissé eltérő motor helyére. Az új motoron 7 kivezetés van de ebből 2 a tacho ezért ez rendben van. A teljesítmény különbség miatt azonban más a tekercsek ellenállása csak az arányok hasonlítanak. Sehol nem találtam leírást,rajzot ezért kérném a segítségeteket. Van kép ill. leméregettem a tekercseket és listába rendeztem. Szerintetek melyik lenne a megfelelő bekötés a közös ponthoz képest? Közös pont két egyforma tekercs a mosáshoz ill. oda-vissza forgáshoz. Közös pont két különböző tekercs a centrihez a fö és segédfázishoz (14uF).
A 2-3 a tacho.
(első lehetőség)
1-4=75ohm
1-5=35
1-6=75
1-7=23

(második lehetőség)
4-1=75
4-5=108
4-6=147
4-7=95

(harmadik lehetőség)
5-1=35
5-6=108
5-7=56
5-4=108

(negyedik lehetőség)
6-1=75
6-4=147
6-5=108
6-7=95

(ötödik lehetőség)
7-1=23
7-4=95
7-5=56
7-6=95

Köszönöm szépen mindenkinek a segítséget, (az első lehetőség a jó bekötés) tartós teszten is jól működött a gép.

File attachment: 
Comments
Buhera01
Buhera01 picture
*****

Sziasztok!

Gondoltam nem nyitok új témát, hiszen a kérdésem ugyanaz lenne és ezért legyenek egy helyen...
Igaz ennek a mosógépmotornak 8 kivezetése van de talán akad olyan szaki, aki a képekről felismeri és tud hasznos tanácsot adni a bekötéséhez illetve "kapásból" megmondaná mekkora kondenzátor kell hozzá.
Semmi adattábla nincs rajta és a "gazda mosógép" gyártmányát, típusát sem ismerem.
Előre is köszönöm a segítségeteket.

Üdv: Laci

File csatolás: 

0

Tranzix
Tranzix picture

0

zoli710802
zoli710802 picture

Szia Mester!
Ránézésre olyan Energomat nagyságúnak tűnik.
Szerintem térképezd föl a tekercseket, hogyan is vannak kötve, meg nem testzárlatos-e a portéka. Ha ez megvan, akkor toroidról ( vagy 150-200W-os égőn keresztül ha nincs toroidod ) 60-70V-ról próbáld elindítani 16 mikrós kondival.
Kell forogjon szépen, ha jó, esetleg mérd az áramát is az már árulkodik.
Egyébként Miki Bácsi lentebbi képén az egyik motor nagyon hasonlít a tiédre, csak azon van tachó generátor is.
Üdv: Zoli

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia Zoli!

Testzárlat az nincs, de mégsem tetszik amit mértem a csatlakozón. (Lásd kép.)
A toroid jó ötlet. Van egy szabályozható, majd arról próbálom ha eljutok odáig. Nem sok dolgom volt eddig mosógépmotorokkal, de mivel ezt az esztergával kaptam, a fordulatszám változtatás lehetősége miatt jó lenne felszerelni...
Nekem most még az sem világos, hogy ezen hova is kössem a kondit?
Köszönöm a segítséget!

Üdv: Laci

File csatolás: 

0

uniman
uniman picture
***

Hello Buhera.

30 ohm a segédfázis-, 11 ohm a főfázis tekercse lesz, a "combosabb" fordulathoz...a többit ugye nem kell magyarázni?

A "pár tized ohm" meg talán a hőbiztosíték kivezetései...

Üdv: uniman

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia Uni!

"a többit ugye nem kell magyarázni?" Miért ne kellene? Nekem ez a motor eléggé "kínai"...
Azt gondoltam, hogy a kisebb ellenállású tekercsek tartoznak a "centrifuga fordulathoz". A 11 Ohm főfázis és 30 Ohm segédfázis, amire megy a kondi - OK, de a 40 Ohmot akkor se értem. Annak nem kéne ott lenni. (Vagy igen?)
Meg ugye kellene a "mosó fordulatszám" is. Ott akkor a 75 a fő és 95 a segédfázis? De nem két egyforma tekercsnek kellene lenni az irányváltás miatt? (Bár nekem az is elég ha mindkét fordulatszámon jobbra forog.)
Valaki tegyen már helyre rendesen a témában.

Üdv: Laci

0

uniman
uniman picture
***

Hello Buhera.

Ez lesz a te motorod...

Itt megtalálhatod a rajzát: http://www.superhands.ru/dvigvatka.html

Üdv: uniman

File csatolás: 

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia Uniman!

:taps2: :bow: Ez valóban az. KÖSZÖNÖM!!!
Na így már menni fog a bekötése a pdf középső ábrája alapján. Bár még egy 74 Ohm-os tekercsrész hiányzik, de majd előkerítem.
(Azért kicsivel több "csikót" - mondjuk úgy egy fél lovat reméltem ebből a motorból, de ez van, ezt kell beosztani...)
Még egyszer köszönet. (Én nem találtam, pedig pár este kerestem.)

Üdv: Laci

0

Tranzix
Tranzix picture

Hát traktorba gyenge lesz.:)

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia!

Nem baj. Jó áramszedővel a biciklit hátszéllel viszi... :)
Közben előkerült a másik 74 Ohm is. A csatlakozóban volt leválva a drótja.
Neked is köszönöm a segítséget.

Üdv: Laci

0

husz03
husz03 picture

Üdv.Itt nincs tacho,ez 2db egyfázisú aszinkron motor.Minek kéne visszacsatolás,ha nincs fordulatszabályozás?Létezik 1 fázisú frekvenciaváltó,de nem itt.Én a tekercsekre egyenként tenném a 230-at,s elindítanám,áramokat mérve,s összevetve tiszta lesz a kép.Szerintem....

0

jocos999
jocos999 picture

Szia.
A 2-3 as kivezetés 16 Ohm és szakadásvizsgálóval rámérve úgy hogy közben kézzel megforgatom a motor tengelyét ugyanazt a pittyegő hangot adja mit más C.E.T.-es szénkefés motor tacho-ja ami mondjuk 70 Ohm. Valamint még MOhm kapcsolat sincs a többi kivezetéssel.

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Miért ne lenne tacho , egyfázisú motoron ??

Az övén nincs , mert az csak egy biztosíték kivezetése , de a kérdés nem erről szólt .

Üdv! Miki.

File csatolás: 

0

husz03
husz03 picture

Szia!Kösz az infót,ilyennel még nem találkoztam.Üdv:Péter

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Ebben a motorban két motor van .
Egy kivezetés közös mind a négy tekercsnek, ezért méréskor a sorbakötöttt tekercseket is méred , de ...
A lassú fordulatú motor , mivel fék irányba forog mosáskor , legyen a 2x95 Ohm .
A magas fordulat , mivel nagyobb a teljesítménye és csak egy irányba forog , ez a centrifuga , ezért a főfázis 23 Ohm , a segédfázis kondi 56 Ohm .
Persze ez , csak az én véleményem ...

Üdv! Miki.

0

jocos999
jocos999 picture

Köszönöm válaszod. A régi motor is hasonló arányokkal rendelkezett (amíg le nem füstölt) 2x75 Ohm + 1x22 és 1x46 Ohm 14uF mellett.
Szerinted lehet-e probléma abból hogy az új motor kisebb Watt számú, áramfelvételben és fordulatban viszont alig tér el?

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Nem hiszem , hogy probléma lesz, csak a motoron lévő , kondenzátor kapacitást pontosan tartsd be , a fázistolás nagyban befolyásolja a motor fogyasztását , s egyben a melegedését is .
Ha fix ékszíjtárcsával rakod be , akkor egyetértek Sanyival :oke: , hamarabb fog elfüstölni .
A képeden látható motor variátoros (fordulatszámra változó átmérőjű) ékszíjtárcsával rendelkezik , erről tudnod kell , hogy fix mérető tárcsával nem fog tudni elindulni a centrifuga , mert a motor gyenge hozzá , kicsi a forgatónyomatéka . Tehát vagy ezzel a tárcsával és hozzá tartozó mechanikával lehet beépíteni , vagy keresel egy nagyobb teljesítményű motort , amelyiken fix mérető tárcsa van .

Üdv! Miki.

0

jocos999
jocos999 picture

Szia Miki.
Te vagy a király. A bekötési variáció amelyiket ajánlottál tökéletesen működik, (A, W, Fordulat, stb) egyenlőre csak a mosógép mellett terhelés nélkül. Jó kis motor ez (próbáltam lefogni) nagy a nyomatéka. A variátort szeretném még megkérdezni hogy mi tartozik hozzá, nem értem az eredeti felállást sem(ezen a motoron is variátor tárcsa van) ha alul változik az átmérő fölül is kellene mert a szíj fix.
Sikerült úgy bekötni ahogy eredetileg is lehetett, a centri előtt abba az irányba indul el mosási fordulaton amelyikben felpörög (nincs szünet, gyorsan át vált a nagy fordulatra) Ezt még a régi motornál figyeltem meg hogy mindig arra forog mielőtt átváltana gyorsba.
Köszi Miki NAGY VAGY!

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Akkor jöhet a puding próbája ! Egy hosszú mosás és tapimétert neki !

Üdv! Miki.

0

jocos999
jocos999 picture

Szia.
Sajnos a puding nem sikerült a legjobbam. Terhelésen (víz+megengedett ruha mennyiség)a motor mosóüzemben nem képes a forgatásra. Leszivattyúzott víz után már igen ill. centrizni is tud. A lényeg, erősebb motor kell vagy az eredeti. Egyenlőre nem találok hozzá. Ez egy Hajdu Zerowatt felültöltős gép. Ha esetleg valaki tudna olyat amivel helyettesíthető, vevő lennék rá. Az adatai: IB MEISA F/12 158/OT 10 660/280W 3/1.4A 2750/410RPM
Köszönöm az eddigi segítséget.
Üdv.:joco

File csatolás: 

0

city217
city217 picture

Szia.
Összehozzalak pityesszel neki van egy ilyen, aminek állítólag "pöcök" baja van. A motor hátha jó és el is mondhatod neki a tapasztalataidat a Hajdú Zerowatt-ról. :)
A másik, milyen gépbe volt ez a motor mert a fölső tárcsával nem foglalkoztok, pedig lehet ott a hiba. A tiedben kisebb és nehezen tudja megmozdítani.
Üdv.

0

jocos999
jocos999 picture

Szia.
Köszi a lehetőséget. Nem találok ilyen motort ami teljesítményben megfelelő lenne. A Zerowattokat is szerelik többféle motorral. A fölső tárcsa viszonylag kicsi, nem is lehet nagyobbat rátenni mivel a nehezék (beton) körbeöleli. Azonkívül lassabb is lenne a mosás, főleg a centri nem dolgozna hatékonyan.
Üdv.:joco

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

A motor amin a tachogenerátor van nem egy Candy "Acoustic comfort" gépből származik? Azok a motorok egy elektronikus vezérléssel voltak kiegészítve és az indítókondenzátor 25 vagy 32uF volt. Ha a Zerowatt mosógépedben nincs motorvezérlő elektronika ami feldolgozza a tachogenerátor jelét, akkor ez a motor nem alkalmas hozzá

0

jocos999
jocos999 picture

Szia.
A motor sajnos nem tudom milyen gépben volt, elfekvőből kaptam. Ma viszont vettem a bátorságot és másik bekötéssel próbálkoztam. A bevezetőmben leírt "első lehetőséggel" 2x75 Ohm + 1x23 Ohm 1x36 Ohm.
Teljes terhelésen is vígan forgat mosásban valamint centriben. Az áramfelvétel 3-4 tizeddel magasabb a mosási fázisnál az adat táblán megadott értéktől(1.6 helyett 1.9 A) centrinél ugyanennyivel alacsonyabb. Az értékeket levett szíjjal mértem. Terhelve az áramfelvétel alig változott (a motor hangja megfelelő, fordulata nem ingadozik.)A mosás végeztével megtapintva meleg volt de nem forró. Kérdés még mindig az, tartós használatkor hogy válik be.
Üdv.: joco

0

kolya61
kolya61 picture

Szia Joco !
Erre most mit mondjak ???
Jahh már mondtam ??? " erről tudnod kell , hogy fix mérető tárcsával nem fog tudni elindulni a centrifuga , mert a motor gyenge hozzá , kicsi a forgatónyomatéka . " De úgy látszik tévedtem, mert a mosást se biri, bírja , vagy miiii ???

Üdv! Miki.

0

jocos999
jocos999 picture

Szia Miki.
A csere motoron is variátoros tárcsa van, ennek ellenére a a legkisebb meghajtó áttétellel is képtelen átfordítani a dobot. Az ékszíj elasztikus jól illeszkedik a tárcsákhoz ahogyan kell az oldalával. Én azt hiszem a cseremotor nagyobb tárcsát hajtott az eredeti gépben így elég lehetett a nyomatéka.
Üdv.:joco

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Akkor száraz a kondi, vazze ! A lassú fordulaton a saját kondijával , pöccre kell indulnia. Párhuzamoson akassz rá egy 7-8 uF kondit , el kell indulnia és figyeld milyen hangja lesz .

Üdv! Miki.

0

jocos999
jocos999 picture

Szia.
Pöccre indul de nincs benne kakaó. Ahogy írtam Amper alig tér el 3/1.4 ill. 2.7/1.6, a Watt viszont csak 120/65 a 660/280-val szemben. Kézzel forgatva a dobot bizony kellenek a Wattok. Próbaképpen visszatettem az eredeti motort (a kondi ugyanaz csak ennél a centri tekercse van megpörkölődve) vitte mint a szél.
Üdv.:joco

0

kolya61
kolya61 picture

Kedves Joco !
Most vagy én vagyok hülye, vagy Te nézel annak engem !
Az a motor 5.5 kg-s mosógépből való, ha meghagytad a variátoros tárcsát , vinnie kell a dobot , mint a szél, ha lecserélted , akkor az előző hozzászólásom van érvényben . Erről ennyit .

Üdv! Miki.

0

jocos999
jocos999 picture

Tisztelt Miki.
Én csak arra akartam utalni hogy mindkét motorhoz 14uF kondi kell a fázistoláshoz és ez terheletlenül egyforma működést eredményez. Terhelve a cseremotor gyenge. Természetesen tehetek rá próbaképpen még kapacitást de nem biztos hogy ez tartósan működni fog. Még írtam hogy esetleg nagyobb szíjtárcsát hajtott így könnyebb dolga volt abban a gépben ahová eredetileg tervezték.
Üdv.:joco

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

"A variátort szeretném még megkérdezni hogy mi tartozik hozzá, nem értem az eredeti felállást sem(ezen a motoron is variátor tárcsa van) ha alul változik az átmérő fölül is kellene mert a szíj fix."

Így ránézésre valamilyen Candy mosógépmotor lehet. A variátorhoz speciális elasztikus szíjat használtak. Ez képes volt annyit nyúlni hogy az átmérőváltozás ne okozzon gondot. Ha elöregedett akkor általában mosóüzemnél csúszott a szíj. A régi gépeken volt olyan megoldás is ahol a nagyszíjtárcsa is variátoros volt de ahogy elszennyeződött egyre rosszabúl működött.

0

Mikus Sándor
Mikus Sándor picture

Szia!
Ha megnézed,ez egy átmenőtengelyen, gumibakon áll, a motor saját súlya feszíti ki az ékszíjat, de meg lehet húzatva rugóval is. Ha felpörög a motor, a nagyobb átmérőn megy a szíj és felemelkedik a motor, semmilyen elasztikus szíj vagy bármi nem kell hozzá. Egyébként engem inkább a régi IMI motorra emlékeztet. Ez egyébként kondenzátoros (két kondi a két motorhoz!)volt, két motor egy házban.

0

jocos999
jocos999 picture

Szia.
Valóban gumibakon támaszkodik a motoröntvény hüvelyében, a gumi kemény (vagy már megkeményedett) így itt minimális a mozgás, inkább csak rezgés csillapítás valósul meg. A szíj tényleg elasztikus ellenőriztem.
Üdv.:joco

0

lilasanyi
lilasanyi picture

Szia!

Terheléstől függ, de sanszos, hogy ebből előbb fog távozni az éltető füst.

Sanyi

0

jocos999
jocos999 picture

Szia.
Remélem hogy nem. A régi motor a tulaj elmondása szerint több hétig összetört csapággyal forgott. A rozsdás lúgos víz közben folyt a tekercsekre.

0

Sponsored links