Service manuals, schematics, eproms for electrical technicians

VESTEL 11AK19-5 075

TV - EPROM
Type: (TXT)
Size
1.1 KB
Page
---
Category
TV
EPROM
If you get stuck in repairing a defective appliance download this repair information for help. See below.
Good luck to the repair!

Please do not offer the downloaded file for sell only use it for personal usage!

Looking for similar vestel manual?
Document preview [1st page]
No preview item


No preview item for this file.

Possible causes:
 • No preview picture generated yet.
 • It is not a pdf file.
Advertisements
Please tick the box below to get download link:
 • Also known:
  VESTEL 11AK195 075 11 AK 195 11AK19 11AK19-5
 • If you have any question about repairing write your question to the Message board. For this no need registration.
 • If the site has helped you and you also want to help others, please Upload a manual, circuit diagram or eeprom that is not yet available on the site.
  Have a nice Day!
 • See related repair forum topics below. May be help you to repair.
Warning!
If you are not familiar with electronics, do not attempt to repair!
You could suffer a fatal electrical shock! Instead, contact your nearest service center!

Note! To open downloaded files you need acrobat reader or similar pdf reader program. In addition, some files are archived,
so you need WinZip or WinRar to open that files. Also some files are djvu so you need djvu viewer to open them.
These free programs can be found on this page: needed progs
If you use opera you have to disable opera turbo function to download file!
If you cannot download this file, try it with CHROME or FIREFOX browser.
Translate this page:
Relevant TV forum topics:
Vestel 17MB95S-1 indító szoftver keresés (Megoldódott!)
Üdvözlet Mindenkinek! Hoztak hozzám egy Philips 55"-os készüléket mely a címben emlitett alaplappal van szerelve. Nem indul a kütyü,csak villog. Létezik-e az ilyen alaplaphoz is indító program, mint amilyen az MB82-höz? Elöre is köszönöm a segitséget. László
VESTEL (11AK33 stb) sasszik tápegysége
Sokan megszenvedték már a Vestel sasszik (11AK19, 30, 33, 35, 45, stb) javítását. Szeretnék a mellékelt működési leírást tartalmazó anyaggal segítséget adni a munkában.

VESTEL 11AK33 (19, 30, 36, 45) TÁPEGYSÉGE

A 11AK33 sasszi egy Motorola MC44608 SMPS szabályozó vezérlő IC-t használó kapcsolóüzemű tápegységet foglal magába. A vezérlő IC a kapcsoló PMOSFET tranzisztor meghajtása, vezérlése és védelme szem előtt tartásával került megtervezésre. A sasszi különböző részein szükséges DC áramköri tápfeszültségeket a TV vevő számára mind készenléti, mind normál üzemmódban a csopper transzformátor szolgáltatja. A transzformátor a következő feszültségeket állítja elő: +145(150)V az FBT bemenet, ±14V az audió kimeneti IC, S+3.3V, S+5V, +5V, +3.3V a mikrovezérlő és az MSP, valamint +8V a TDA8885 számára.


BEINDÍTÁS

A hálózati tápfeszültség a főkapcsolón át az L107 és L108 szűrőhálózaton, az R100 áramlökés korlátozó ellenálláson, a D132 híd egyenirányító diódán és a C116 simító kondenzátoron keresztül megközelítőleg 310VDC feszültséget biztosít a Q102 kapcsolóüzemű MOSFET táplálására, a TR101 (3)-as és (5)-ös lábai közötti primer tekercselésen keresztül. Ez a jelút a PFC (Teljesítmény Tényező Korrekció) áramkör nélküli modellekben fordul elő.

A PFC-vel (cosΦ javító áramkörrel) rendelkező modellekben, a Motorola MC33260 IC-re felépített PFC vezérlő áramkör, nagyon jó hatásfokkal, megközelítőleg 380VDC-t állít elő a Q102 kapcsolóüzemű MOSFET táplálására (a feszültség a rajzon hibásan van feltüntetve). Az IC képes vezérlést biztosítani a teljesítmény tényező korrekciós elő-konverterek számára, kielégítve az elektronikus ballaszt és off-line teljesítmény konverziós alkalmazásokra vonatkozó nemzetközi szabvány követelményeket. A szabadonfutó frekvencia-megszakításos üzemmódra tervezett egység szinkronizálható, és bármely esetben biztonságos és megbízható működést biztosító nagyon hatékony védelmekkel rendelkezik. A PFC áramkört vezérlő MC33260 IC által működtetett Q100 kapcsolóüzemű MOSFET táplálására szolgáló feszültség az L102 soros tekercsen keresztül kerül a Drain elektródára (a tekercs bekötése a rajzon hibásan van feltüntetve).

Az R101 indító ellenállás a hálózatból érkező 500V-ról táplálkozik, a D104, D135 feszültség kétszerező kapcsolású diódákon keresztül. Az indító feszültség az IC106 (MC44608) 8-as lábára jut. Az IC egy, belsőleg a 6-os (VCC) lábára csatlakozó, 9mA-es áramforrást használ az indításra, ami lehetővé teszi a C110 kapacitás elegendően gyors feltöltődését. Az indító feszültségre az IC106 oszcillátora a gyártó által meghatározott 40kHz-es frekvencia szolgáltatásával reagál.

Az IC ekkor pulzusszélesség modulált (PWM) impulzusokat állít elő ezzel a frekvenciával az 5-ös kimeneti lábán, a Q102 kapcsolóüzemű MOSFET Gate elektródájának meghajtására. A FET be és ki kapcsolgatja az TR101 7-9 lábai közötti primer tekercsen keresztülfolyó áramot, feszültségeket állítva ezzel elő a szekunder tekercsekben. A szekunder tekercsek feszültségei arányosak azon idő hosszával, ameddig Q102 bekapcsolt (vezető) állapotú az egyes ciklusokban.

TR101 4-es és 5-ös lábai közötti tekercsen keletkezett feszültséget D105 egyenirányítja, megközelítőleg 12V-ot állítva így elő C110-en. Az így nyert 12V tápfeszültség az indító feszültséget felváltja az IC106 8-as lábának állandósult táplálása céljából. Erről a tekercsről eredő feszültség IC106 1-es (DEMAG) lába és IC107 (MC33260) 8-as (VCC) lába számára is használatos.

Az IC106 1-es (DEMAG) lábán keresztül elérhető áramkör három különböző funkciót kínál:

 • Nulla keresztezési feszültség észlelés (50 mV),
 • 24mA-es áram észlelés és
 • 120mA-es áram észlelés.

A 24 mA-es áramszint a szekunder re-konfigurációs állapot észlelésére, míg a 120mA-es áramszint a QOVP-nek nevezett gyors túlfeszültség védelmi állapot észlelésére használatos.

IC106 6-os (VCC) lábán lévő feszültség normál üzem alatt 6,6V és 13V között változhat. Amikor ez a feszültség túllépi a 15V-ot, az IC kimenete letiltódik.


FESZÜLTSÉGSZABÁLYOZÁS

Beindulás után létrejönnek TR101 szekunder feszültségei, amiket ezután a szükséges szintekre kell szabályozni, és ott stabilizálni. Mint az ehhez hasonló kapcsolóüzemű tápegységekben, a Q102 kapcsolóüzemű FET BE ideje az, amely meghatározza az előállított kimeneti feszültségeket. A tápegység szabályozására egy visszacsatoló hurok használatos az IC116 szabályozható Zener diódán és az IC106 3-as lábára kötött optocsatolón (IC100) keresztül. IC116 referencia feszültsége 2,5V-ra van beállítva a 145V-os B+ feszültségszint szolgáltatására. Ennél a lábnál előforduló bármiféle ingadozás hatására IC106 kompenzálja ezt a változást, vagy növelve, vagy csökkentve a szekunder kimeneteken lévő feszültséget.


TÚLFESZÜLTSÉGVÉDELEM

Az MC44608 két OVP (túlfeszültség védelmi) funkciót kínál:

1. - Egy fix funkciót, amely észleli amikor VCC nagyobb mint 15,4V.

2. - A DEMAG lábat használó programozható funkciót.

A demag lábba befolyó áram tükröződik és összehasonlításra kerül a referencia áramhurokkal (120 mA). Ilyenformán ez a QOVP jóval gyorsabb mint a normál (1. számú), mivel ez közvetlenebbül észleli az árambeli változásokat, ugyanis nem kell várakoznia a specifikus B+ feszültségérték megváltozására. Ha egyszer egy OVP állapot észlelésre kerül, a kimenet mindkét esetben ’latch off’ kikapcsolt és reteszelt) állapotba jut, és úgy marad egy új áramköri indításig.


Egyéb túlfeszültség védelmek:

3. - Az R144-en keresztülfolyó áram észlelésével a 11AK33 sassziban ugyancsak létezik egy túlfeszültség védelem, a B+ tápfeszültség megemelkedése hatására átfolyó nagy áram érzékelése révén. Ha az R144-en keresztülfolyó áram nagyobb mint a különböző méretű CRT-k számára megállapított érték (például: 1.2A a 29”-os RF 4:3 modell esetén), akkor az észlelés és a B+ védelmi áramkör révén feszültség adódik a videoprocesszor IC 3-as lábára. Amikor a feszültség ennél a lábnál nagyobb mint 3.4V a TV készenléti üzemmódba kapcsol.

4. – A mikrovezérlő 18-as lába egy másik túlfeszültség védelmet szolgáltat. Amikor a 8V-os és 5V-os tápfeszültségek között rövidzár (shortcut) keletkezik, a rövidzár R500 és R501 ellenállásokon keresztül észlelésre kerül, emiatt a 18-as láb portja alacsony szintre jut és a TV készenléti állapotba kapcsol. Normál állapot esetén a 18-as láb magas logikai szintű.


TÚLÁRAMVÉDELEM

A vevőkészülék által felvett áram figyelésére Q102 source árama a párhuzamosan kötött R153, R116 kis értékű ellenállásokon keresztül tér vissza a híd egyenirányítóba. A vevőkészülék által felvett összes áram keresztülfolyik az érintett ellenállásokon, valahányszor Q102 vezetés (ON) állapotba kapcsol. Az átfolyó árammal arányos feszültségesés jön létre az ellenállások párhuzamos eredőjén. Ez a feszültség (R108-on keresztül) IC106 2-es áramérzékelő (I-SENSE) lábára kerül betáplálásra. Amikor a vevő normálisan üzemel az R153,R116 ellenállások erdőjén eső feszültség csak az egy volt töredéke, és így nem elég nagy, hogy bármiféle hatással legyen IC106-ra. Meghibásodás esetén, amikor a vevő túlzottan nagy áramot fogyaszt, az R153,R116 ellenállásokon eső feszültség, amit a 2-es láb figyel, megemelkedik.

Az áramérzékelő 2-es (I-SENSE) láb tehát érzékeli a teljesítmény MOSFET source körébe behelyezett ellenállásokon keletkezett feszültséget. Amikor a láb feszültsége eléri az 1V-ot az 5-ös láb meghajtó (DRIVER) kimenete letiltódik. Ez a folyamat mint túláram védelmi funkció ismeretes.

A normál impulzus üzemmódú működés esetén egy belső 200mA-es áramforrás árama folyik ki a 3-as (CONT_IN) lábból az indítási és a kapcsolási fázis alatt. Egy ellenállás helyezhető be az érzékelő (R153,R116) ellenállások és a 3-as láb közé. Ilyenformán programozható csúcsáram észlelés hozható létre az SMPS készenléti (STANDBY) üzemmódja alatt.


BIZTONSÁGI ÓVINTÉZKEDÉSEK

Soha egy pillanatra se feledjük, hogy a tápegység összes primer oldali komponense a hálózattal galvanikus kapcsolatban van, így munkavédelmi szempontból fázis alatt állónak tekintendő. A vevőkészülék szervizelésekor ezért javasoljuk hálózati leválasztó transzformátor használatát.

A tápegységben lévő alkatrészek közül sok a biztonságra nézve kritikus. Ezeket a kapcsolási rajzon egy háromszögben lévő felkiáltójellel jelölik. Ezeket a komponenseket csak azonos értékű és biztonsági jellemzőjű alkatrészekkel szabad kicserélni. A megbízhatóság érdekében javasoljuk, hogy csak kiváló minőségű alkatrészeket használjon a szerviz cserék lebonyolításakor. A tápegységben vagy a sorkimeneti áramkörben eszközölt alkatrészcsere után mindig ellenőrizze a sorkimenő fokozatot tápláló fő (B+) tápfeszültséget. A helyes feszültség fontos a biztonság és a megbízhatóság szempontjából: 145V ±2V-nak kell lennie. (Csak a 29”-os 4:3-as Full RCA csövek esetén lehet ez a feszültség 150V.)

Ezen felül, a C116 gyűjtő kondenzátoron lévő feszültségnek megközelítőleg 380V-nak kell lennie a PFC-vel rendelkező modelleknél (a rajzon tévesen csak 300V szerepel). PFC opció nélküli, vagy tönkrement PFC áramkör esetén ez a feszültség megközelítőleg 310V. Tehát, ha 310V-ot észlel, de a sassziban van PFC áramkör, akkor ez azt jelenti, hogy a PFC nem működik. Ekkor a TV még mindig üzemel, de PFC nélkül.

Szervizeléskor jegyezze meg, hogy a C116 gyűjtő kondenzátor még az AC feszültség kikapcsolása után is bizonyos ideig feltöltve maradhat. Ez áramütés veszélyét, vagy az alkatrészek károsodását eredményezheti javítás közben. Ne próbálkozzon meg Q102 gate-source átmenetének mérésével, ha a C116 kondenzátor töltve van, mert mérőműszere bekapcsolhatja (vezető állapotba helyezheti) a FET tranzisztort, amelyen az áramkorlátozás nélkül kisülő kondenzátor drain-source rövidzárt idézhet elő. Ne süsse ki C116-ot egy csavarhúzóval, csipesszel, stb. A így létrejött igen nagy áram károsíthatja a kondenzátor belső csatlakozásait, egy későbbi időpontban esetleg meghibásodást idézve ezzel elő. A feszültségek ellenőrzésekor ne feledkezzen meg egy biztos földpont (visszatérő útvonal) alkalmazásáról a voltmérő számára TR101 ugyanazon oldalán, ahol mér, a helyes mérési értékek megkapása céljából.

A tápegység minden tekintetben megfelel a Japán és a nemzetközi szabványoknak. Sohane végezzen olyan átalakítást, ami ezt gyengítheti, vagy megszüntetheti.


KÉSZENLÉTI ÜZEM

Ahogy korábban máremlítettük, az MC44608 indítás kezelése a következő:

IC106 8-as (VI) lába közvetlenül csatlakozik a nagyfeszültségű (500V) VIN DC sínhez. Ez a nagyfeszültségű áramforrás belsőleg csatlakozik a VCC lábhoz, és ilyenformán tölti a (C110) VCC kapacitást. A VCC kapacitás töltési periódusa megfelel az indítási fázisnak. Amikor a VCC feszültség eléri a 13V-ot, a nagyfeszültségű 9mA-es áramforrás letiltódik, és a készülék elkezd működni, a normál impulzus üzemmódú működési fázisba lép.

Az alkalmazás biztonságának növelésére a 8-as lábon előforduló nagyfeszültségű impulzuscsúccsal szemben, egy kis wattértékű 1kΩ-os ellenállás került beépítésre a VIN sín és a 8-as láb közé. Indítás után az IC a következő módszer alkalmazásával különbséget képes tenni a különböző működési módok között:


ÜZEMMÓD ÁTMENET

Bekapcsoláskor a 11AK33 sasszi automatikusan kiválasztja a készenléti üzemmódot. (Néhány különleges modell esetén ez az eset a tulajdonos igényei szerint megváltoztatható közvetlen kikapcsolással, vagy először készenlét, majd kikapcsolás formájában úgy, hogy a TV a kikapcsolásakor kiválasztott üzemmódba tér vissza újbóli bekapcsolásakor.)

Az itt alkalmazott megoldás MC44608 oly módon való tervezésében rejlik, hogy észlelje a készenléti üzemmód és a normál üzemmód közötti átmeneteket, és az egyes üzemmódokat az optimális módon kezelje. Készenléti üzemmódban a tápegység pulzáló szakaszos impulzusüzemű módban dolgozik, ami képessé teszi az energia fogyasztás jelentős csökkentésére.

Az LW-jelű ’latch’ áramkör memorizálja az üzemállapotot minden egyes kapcsolási szekvencia végén. Két különböző esetet kell figyelembe venni a logika működése szempontjából az adott kapcsolási fázis befejeződésekor:

1. Nem történt túláram észlelés. 2. Túláram észlelés történt.

Ez a két eset két jelnek felel meg, mégpedig az egyik a (NOC) „nincs túláram” esetén, és a másik a (OC) „Túláram” esetén. Az LW-ben betárolt állapot a kapcsoló FET ON (BE) idejének végén Q=1-nek felel meg „nincs túláram” esetén, és Q=0-nak „Túláram” esetén.

A készenléti üzemmódba való belépés céljából a szekunder oldal újra konfigurálásra kerül a Q107 tirisztor kapcsolta hurok segítségével. Ez azzal kezdődik, hogy a mikrovezérlő 27-es lába magas szintűvé válik. Ahogy a készenléti port magas szintű lesz Q516 vezetni kezd, amivel földre viszi Q105 bázisát, így az ’off’ (ki) állapotúvá válik. Ekkor Q107 vezetni kezd, amitől a B+ kimenet feszültsége kisebbé válik mint a normál üzemmód szabályozott értéke. Az IC116 sönt szabályozó ekkor teljesen OFF (KI) állapotú lesz. Az SMPS készenléti üzemmódjában az összes kimeneti feszültség lecsökken, kivéve azt a kisfeszültségű kimenetet, amely a tápegység leválasztott szekunder oldalán elhelyezett készenléti indító áramkört táplálja. Ebben az üzemmódban a szekunder oldali szabályozást a TL431-el párhuzamosan kötött D123 Zener dióda teljesíti. A szekunder oldal re-konfigurációs állapota az SMPS primer oldalán is észlelhető a TR101 5(8)-ös lábának feszültségszint változásában.

Az SMPS készenléti üzemmódjában 3 különálló fázis létezik:

1. A kapcsolási (SWITCHING) fázis: Hasonló a túlterhelési (OC) üzemmódhoz, de itt az áramérzékelés (CS) korlátozási szintje csökkentett. Amikor VCC keresztezi az áramérzékelési szakaszt, a CS korlátozási szint függ az SMPS készenléti üzemmódja alatt a terhelésre ráadott teljesítménytől. Minden ON/OFF (BE/KI) kapcsolási szekvenciát egy OC állapot fejez be mindaddig, amíg aszekunder Zener dióda feszültsége elérésre nem kerül. A Zener feszültség elérésekor az ON (BE) ciklus egy valódi PWM művelettel fejeződik be. A megfelelő kapcsolási fázis befejeződésének meg kell felelnie egy NOC feltételnek. Az LW (latch) a szekvencia végén tárolja ezt a NOC állapotot.

A kapcsolási fázisban, amíg a processzor készenléti állapot vezérlő jele (ST_BY) érvényes, a 2-es áramérzékelő lábon megjelenik a 200µA-es áram.

2. A ’LATCHED OFF’ FÁZIS: Az üzemmód latch (MODE LW) az előző periódus végének megfelelő NOC állapotban van, így kimenete Q=1 állapotú.

3. Az indítási (START-UP) fázis: hasonló a túlterhelési üzemmódhoz. Az üzemmód latch beállított állapotában (Q=1) marad.


AZ SMPS KIKAPCSOLÁSA

A hálózati feszültség kikapcsolásakor a vezérlő mindaddig a kapcsolási fázisban marad, amíg a C116 elektrolit kondenzátor energiát szolgáltat az SMPS-nek. Amikor az áram eléri maximális csúcsértékét, a kapcsolási frekvencia és az összes szekunder feszültség lecsökken. A VCC feszültség ugyancsak csökken. Amikor a VCC kisebb lesz mint 6,5V, az SMPS működése megszűnik.


Hibaesetek

Hibajelenség:

A TV egyáltalán nem működik, az IC106 (MC44608 smps controller) meghibásodott.

Oka:

A hálózati feszültségben előforduló impulzuscsúcsok károsan hatnak az IC106-ra, zavarják működését.

Javítása:

A hibás IC106 cseréje után annak érdekében, hogy az impulzuscsúcsokkal szemben ellenállóvá váljon módosítsuk a sasszit az alább megadottak szerint:

 • Forrasszunk egy 1nF/1kV kerámia kondenzátort a D135 dióda katód és a C110 negatív lába közé a fényképen szemléltetettek szerint.
 • Cseréljük ki az R101 (1KJ/0,25W) ellenállást 4K7 J/0,25W értékűre.

Hibajelenség:

A TV nem működik a Q602 (BU2508AF) sorvégtranzisztormeghibásodása miatt.

Oka:

A képcsövön belül előforduló nagyfeszültségű áthúzások zavarják a Q602 működését.

Javítása:

A hibás Q602 cseréje után, annak érdekében, hogy az impulzuscsúcsokkal szemben ellenállóvá váljon, módosítsuk a sasszit az alább megadottak szerint:

 1. Forrasszunk egy BA159 (1A/800V) diódát a Q602 bázisa és emittere közé, a fényképen szemléltetettek szerint.Silvercrest LCD TV 2229 (26") = Vestel xx? táp? hiba
Üdv Urak! Egy ideje küzdök ezzel a TV-vel. Úgy tűnik a táp (STRW6253 IC) nem terhelhető. 5V stabil (erre szabályoz), de a 14-18(?)V csak kb. 12V, és a TV indulásakor összeesik, majd újraindul, de ellenállással sem terhelhető. Egy kapcsolási rajz is sokat segítene, mert legalább az invertert le tudnám tesztelni. Valamilyen Vestel sasszi ez a dög, de beazonosítani nem tudom. A táp-inverter panelen van 1 sárga címke: MB J4 ROHS és 22/04-4/1-8 felirattal, de ebből sem derül ki számomra semmi. Kondik tökéletesek, de az összeset ki is cseréltem kínomban. STRW6253, opto, dióda csere sem segített.
VESTEL 17MB82 KÉPFORDÍTÁS
Sziasztok !
keresnék ptf.bin mentést 17MB82 alaplaphoz ,kijelzőcsere után  a kép fordított .
A kijelző amihez a ptf.bin kellene PT320AT01.
Similar manuals:
If you want to join us and get repairing help please sign in or sign up by completing a simple electrical test
or write your question to the Message board without registration.
You can write in English language into the forum (not only in Hungarian)!

E-Waste Reduce