You are here

Techwood TV/ Vestel 11AK37-13! Csipog a tápja!!! Mi lehet a hiba?

33 posts / 0 new
Last post
pihe
pihe picture
*****

Üdv mindenkinek!

Lenne egy kis problémám! Van nálam javításra egy Techwood TV, a főpanel típusa Vestel 11AK37-13! Ilyennek a rajzait már láttam itt az oldalon, de megoldást még nem találtam rá!
A tulaj elmondása szerint vihar alatt is be volt kapcsolva, aztán már nem tudták bekapcsolni. Szétszedés után egyből látszott, hogy a 2,5A-es biztosíték kiment, elég csúnyán. El volt szállva 2 db dióda, meg a visszacsatoló opto kapu, ami a táp szekunderétől jelez vissza. Előbb csak a 2 diódára jöttem rá, hogy rossz, ezután már indult a táp, de csak szirénázva, felvijjant, aztán vissza, és ezt váltakozva. Az opto csere óta pedig csipog, ciripel, kinek hogy, olyan mint egy tücsök, és nem bírok rájönni, hogy mi lehet a gond. A nagyfesz kerámia kondikat cseréltem, a sorkimenő tranyó jó. A vezérlő IC is új!
Olyan az egész, mintha a táp indulni akarna, csak vmi visszafogná! (Talán zárlat, túl nagy terhelés, túl nagy fesz???)
Aki tud vmi használhatót, kérem írjon, sürgős lenne!

Előre is köszönöm!

Comments
knight87
knight87 picture

Jó reggelt!

Köszönöm mindenkinek a hozzászólásokat, én már meguntam a dolgot, ennyit nekem nem ér, úgyhogy végeztem a TV-vel! Befejeztem!

0

lacika
lacika picture

Szia knight87!
Én még tennék nálad egy próbálkozást, a tücsök miatt!
A betáplálásnál az RFI(zavarszűrű) szűrő trafó is okozhat ilyen gondot.
Vestel rajzon TR801 poz.számmal láttam.

0

mdecsi
mdecsi picture

Szia!

Sajnálom, hogy elfogyott a lendület. Én ilyenkor azt csinálom, hogy összerakom és pihentetem, vagy 2-3 hétig, vagy 2-3 hónapig. Itt van nem messze tőlem egy LG S909P videó táp, lent a pincében meg két Nokia tv (az én mumusom), így a leülepszik és a pihentetés után újra lesz lelkesedés. :)

Semmi esetre se dobd ki! Kár lenne érte. Inkább megveszem én vagy valaki más a listáról.

DM

0

knight87
knight87 picture

Üdv!

Biztos, hogy nem dobom ki, főleg, hogy nem az enyém, de ez kiderül az első mondatomból, a témanyító hozzászólásban. Visszaadom a tulajnak, oszt kezdjen vele amit akar. Én több TV-t nem szedek szét. Max a sajátomat! Pihentetni meg nem tudom, még csak 1,5 hete van itt a TV, de a tulaja minden nap hívogat, meg sms-t írogat, hogy no, kész van-e már, mert kéne a gyereknek. Ezek után örüljön, hogy még egyben van a TV-je, már rohadtul idegesített. Meg nem ezt csinálom egész nap, nincs nyáriszünet. Napközben meló, utána saját dolgok intézése, aztán estefelé ilyenek. Emiatt több este éjfél körül, vagy után feküdtem le, ez nekem nem hiányzik.
De ezenkívül van még 2 ilyen bajú TV-je, mert volt egy vihar, áramszünettel, meg időleges félfázissal, aztán egy egész utcányi ilyen probléma keletkezett!

Az én profilom a PC, és inkább annál maradok. Ez rossz vágány volt nekem, főleg az ilyen viharkáros TV. Na mind1!

Jó 7végét!

0

delon1
delon1 picture

Szia knight87!

Idézlek! "Én több TV-t nem szedek szét".
Szóval tényleg belenyúltál a legaljába! A villám csapott, viharvert készülékek, mindig is ilyen terület!!!
De, azért szívből remélem, hogy nem adod fel teljesen!
A pc-k, modemek kibírták mindenhol?
delon1

0

knight87
knight87 picture

Hello!

Eddig egy PC van itt nálam, hogy meghalt, abban a tápban kiment a bizti, de ilyet csak cserélni szoktam, nem javítani. Viszont nem volt túl márkás a táp, mivel átcsapott a többlet fesz az alaplapra is, mivel bekapcsol ugyan, de nincs kép, ha kiveszem a VGA-t, azt nem is érzi, nem sípol, egyedül a RAM hiányára sípol. Másik procival semmi! Teljes gépcsere, egyébként is régi, bár már lassan legendásnak számító alaplap, egy AsRock K7S8X típus, 462-es foglalattal, AMD Athlon procival. Anno még nekem is volt ilyen, akinek eladtam, még azóta is használja, tehát normál körülmények közt, szinte kinyírhatatlan. Az ilyen viharos idő sok embernek tanulópénz, ha ennyire bárgyú mindegyik, hogy le se sz*rják a villámlást, akkor meg is érdemlik, hogy utána fizessenek. Én ilyen esetben mindent azonnal kihúzok, és ennyi!
Amúgy sztem a gagyibb alaplappal szerelt PC-k is bírhatják sokáig, ha legalább évente szétszedik, rendesen kitakarítják, esetleg hővezetőt cserélnek a proci és hűtője közt, valamint ellenőrzik a táp feszeket, és az alaplapi elkok állapotát (hajlamosak elpukkanni)!
Én személy szerint ezen utóbbiak alapján tartom karban a gépem, igaz én max 2-4 évente szinte kompletten cserélni szoktam az egészet!
De ott van pl. fater példája, neki 1998 óta ugyanaz a gépe van itthon, ABIT BH6 alaplap, Celeron 366-os proci, kezdetektől 550-en járatva, 32MB-os Riva TNT Videókártya, valamint egy eredeti Sound Blaster 128 hangkari, 384MB SD rammal. Elfut neki rajta az XP, sőt még az i-Deas nevű tervezőprogi is, ami azért sztem nem semmmi.

További jó végét!

0

stomi
stomi picture

Szia knight87!
Csatlakozom az előttem szólókhoz!
A viharkáros tv-ket még gyakorlott szakiknak sem egyszerű megjavítani, főleg ha átugrott a táp szekunderoldalára is.
Azért általában nem ilyen macerás, de most belenyúltál a lecsóba.
Szerintem se add fel!

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia Knight87,

bocs, hogy ezt kell mondanom, de úgy látom azért nem jön be neked a TV javítás, mert a PC-hez nem kell igazán logikusan gondolkodni.
Arra gondolok, hogy van 10 alkatelemed, amiből ki kell deríteni melyik nem csinálja az amit kell, és azt cserélni, de egy TV az más, ott van 3412 alkatrészed, és itt kell megmondanod melyik az, ami rossz. Itt elméleteket kell felállítanod, valamilyen tudásra alapozva. Ha szerencséd van akkor ez be is jön, ha nincs akkor csak az 53. elméletnél se javul meg. A tudás hiánya az pótolható. Szerintem ez a fórum pl. pont erre jó, de az kell, hogy azt mondd "Nehogy má' kifogjon rajtam, akkor is megcsinálom!!!".
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy lenézem a PC-s tudásod, abból is meg lehet élni. Hanem, ha neki mertél állni egy TV-nek, akkor már megtetted az első lépést az úton, ne fordulj vissza!
Jó ez most nem jött be, de majd a következő, vagy a tizedik! ;)

Üdv,
Oszi

0

delon1
delon1 picture

Szia knight87!

Húúúúúú!
De részletes egy válasz volt!
Végül is csak arra voltam kíváncsi hogy sokkal több lett-e a pc-hiba, úgy hirtelenjében, mivel nem sok időd van szegény csipogóra?:)))
Úgy látom megbízhatóbbnak tűnnek számodra a pc-k. Legalábbis működési időt nézve?!
Szerintem a tv-knél is ua. a helyzet. Egy jó portalanítás, tápkondizás, átforrasztgatás és ameddig a crt bírja hagy szóljon...?:))) Legalábbis kb. 5 év?!
delon1

0

knight87
knight87 picture

Üdv!

Köszönöm a tippeket, de még mindig nem jön össze, már szinte mindent végignéztem, amit csak lehetett,bár valszeg vmi még kimaradt, ha még mindig nem jó!

Lehet, hogy inkább hagyom az egészet, úgysem térül meg már az az idő amit el****tam vele. Minden este éjfél körül fekszek le emiatt, már elegem van belőle. Megy a kukába! Amúgy van még a tulajnak 2 ugyanilyen hibájú (viharkáros) TV-je, hát kellett neki villámlás alatt TV-t nézni. Tanulópénz, neki utóbbi miatt, nekem meg, higy legközelebb nem fogok ilyenbe bele!

Köszönöm mindenkinek a hozzászólást!

Talán ha a sajátom lenne, szívóznék vele még egy darabig, de így nem!

0

mdecsi
mdecsi picture

Szia!

Nem olyan bonyolult ám megjavítani ezeket a szerkezeteket. Megmondom én mit csinálj!

Kapcsolási rajz alapján a táp szekunder oldaláról válassz le mindent. Kösd ki a diódákat és ha vannak akkor a kis kerámia kondikat. A szabályzott kört (B+ szokott lenni) hagyd bekötve a szabályzásig, utána meg köss rá egy 60w-os izzót. Ezután marad kb. 30 alkatrészed ami hibás lehet, azok közül elég könnyű kisakkozni, hogy melyik a rossz. Ha a próba alkalmával viszont azt tapasztalod, hogy elindul a táp, akkor kezd el visszakötögetni az ágakat egyesével és amelyiknél megint nem bír elindulni azon belül rövidzárlat van, ott kell kutakodni.

Gyors és hatásos módszer.

De semmi esetre se dobd ki a kukába! Hol vagy helyileg?

DM

0

knight87
knight87 picture

Üdv!

Lekötöttem a szekunder részt, még az opto csatolót is kiiktattam a végén, de ugyanaz, csak csipog. De már nagyon elegem van belőle, és már inkább gondolokozok a táptrafó zárlat-lehetőségén. Van ennek reális esélye?

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia Knight87,

nem biztos hogy jó ötlet volt teljesen kiiktani minden, szekunder kört, mert így az szabályozás visszacsatolásának hiánya miatt megszaladhat a tápIC VCC feszültsége és letilt. Próbáld úgy, hogy optocsatoló vissza, a +5V stabjának 1-es 2-es lába között megnézni van-e zárlat, esetleg a stabkockát kivenni. D803 dióda vissza, így lesz tápja a szabályzórésznek. D808 vissza ha az R828 R829 rendben, és L801-et kivenni. Így nem lesz leterhelve a táp, de zárt lesz a szabályozási kör.
Ha így sem jó a trafó csere előtt még IC800-zat cserélném (Pontosan egyezzen a típusszám után a P-s jelölés)

Üdv,
Oszi

0

mdecsi
mdecsi picture

Szia!

Mondjuk azon ne csodálkozzunk, hogy szabályozás nélkül nem az igazi, az optót nem kellett volna kikötni...

Egyetlen teendőd van: Lekötni mindent a szekunderről KIVÉVE a B+ ágat és megterhelni egy izzóval. Ha ezek után sem indul, akkor végignézni azt a tizen/huszon alkatrészt egyesével ami aktív.

Terhelés ill. visszacsatolás nélkül a táp kiszámíthatatlan dolgokat művel, akár meg is futhat aminek következményeként olyan dolgot is tönkretehetsz ami eddig jó volt...

A táp trafó is lehet egyébként hibás.

Szkópod van?
Amikol sipol a tápod, akkor a szekunder oldalon megjelenik valamekkora feszültség bármelyik lábon?

DM

0

knight87
knight87 picture

Hi!

Borsod megyében vagyok helyileg!

Délután még teszek egy utolsó próbát a Te javaslatod alapján, aztán lesz aminek lennie kell!

Olyanra is gondoltam, hogy a csipogás is normál üzem, csak a freki nagyon kicsi, bár ez inkább hülyeség, és marad a tiltás a helyesebb helyzetleírás!

0

delon1
delon1 picture

Szia mdecsi!
Én is ígyen szóltam korábban!
delon1

0

mdecsi
mdecsi picture

Szia delon1!

Nem írtad bele, hogy tehermentesítse a többi ágat. Lehet, hogy az 5V terhel be szegény tápnak. Ha ennyire nem akar indulni, akkor sajnos ki kell kötögetni. Elég szar meló, de hatásos.

DM

0

delon1
delon1 picture

Szia mdecsi!
Igazad van! A többi ágra nem tértem ki részletesen!
Ritkán van velük baj, de ebben az esetben minden lehetséges. Nagyon egyértelműen és érthetően leírtad a lehetséges megoldást az előzőkben! Talán megmenekül a kukától?!
delon1

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia Knight87,

én a Q601-es pozszámú sorvégtranzisztor zárlatára tippelnék, érdemes lenne nélküle bekapcsolni, de mivel optocsatolót kellett cserélni maga a táp IC (IC800), az IC818 TL431-es IC is gyanús. Ha D804-et cserélted nézd meg a C808 és C810 kondikat is. Itt az MC44608 adatlapja segít hibátkeresni

Üdv,
Oszi

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusztok!
Én eddig úgy vettem észre, hogy munkából nem lehet itthon megélni.
Valszeg több pénzem lenne, ha nulla felé tendálna az erkölcsi normám. Még úgy tanultam: Ne lopj! Nagyon sok hirtelenmiliomos termett itt, közben az országkassza kiűrült. Biztos véletlen egybeesés.:-)))
Üdv:
exGelkás

0

delon1
delon1 picture

Sziasztok!
A vihar ideje alatt nem volt hosszabb ideig áramszünet? Esetleg az elszáradt elkók a primerkörben is szoktak indulási problémákat okozni?! Talán megszaladt a táp és elvitt vmit (pl. sorvéget?) ami beterhel?
Egy 60W-os izzó a sorvég helyett terhelésként meg is tenné ennek ellenőrzésére. Végül is stby-nak stabilan lenni kellene ha nincsen leterhelve a táp és jól működik?
A két elpukkant dióda a primérben vagy a szekunderben volt?
delon1

0

knight87
knight87 picture

Hello!

Az "elpukkant" dióda a primér körben volt, de látni nem lehetett rajtuk, hogy rosszak-e, csak méréssel. Az egyetlen amit eddig nem vettem még ki, az a primér kör nagy 400V-os pufferkondija, de mérés alapján jónak tűnik, mert megvan rajta a 300V! Vagy ez így még nem 100%, hogy jó?

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia knight87!

Azt a 300V-ot majdnem kevésnek találom!?
legalább a 310-et el kellene érnie.
Lehet, hogy az a kondi ESR szempontjából nincs a helyzet magaslatán?, és emiatt nem bír "felpörögni" a táp?
Egy cserét lehet hogy megérne!?

Üdv Tibi.

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz knight87!
Ahogy delon1 is írja, támogasd a javítási projectet a cserélt alkatrészek poziciószámaival. Sokatmondó adatokhoz juthatunk.
Üdv:
exGelkás

0

delon1
delon1 picture

Szia exGelkás!
Már 'feltűnően' ritkán szóltál hozzá az itteniekhez mostanában!Legalább is nekem feltűnt.
Fogadjunk hogy a sok hideg sörtől ment el a hangod?:))))
Üdv! És köszi!
delon1

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz delon1!
Nyertél!
No meg mostanában meglehetősen sok a munka, és egy kicsit megfáradtam.
Üdv:
exGelkás

0

delon1
delon1 picture

Szia exGelkás!
Igen, most van itt az ideje a pihenésre nyáron! De ebbe a mezőgazdaság, kertrendezés mindig beleszól!
Vagy már a sok hibából eredően felvet a sok JMF?
delon1

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Na ettől az egytől (hogy a melótól veti fel) nem félek!!!!!!! :-((((

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz knight87!
Sürgős-sürgős! Sürgősen szét kellene nézni, a táp környékén fellelhető félvezetők, stabkockák, végfokok környékén, mert rendszerint, és ha hihetünk a tulajnak, egy vihar esetén azok szoktak elhalálozni. A már cserélt alkatrészek környékén, gondosan ellenőrizd az ellenállások értékeit is, mert sunyi módon tudnak értéket veszíteni, egy másodlagos villámsújtás során.
Üdv:
exGelkás

0

knight87
knight87 picture

Tisztelt exGelkás!

Köszönöm a gyors választ, holnap átnézem a leírt dolgokat!

Egyébként a csipogás mitől van? Gyakran előforduló jelenség TV-k esetében? Csak azért kérdem, mert TV-vel eddig csak keveset foglalkoztam, a PC a fő profilom, annak ellenére is, hogy elektronikát tanultam. De már ezek (TV) is kezdenek érdekelni!

Jó éjszakát!

0

nagysparco
nagysparco picture

Helló!

47 mikro 160 voltos kondi ha ki van száradva,is csipoghat,de mondjuk ennek a villámhoz nem sok köze van...De lehet ,hogy ki van száradva megnézheted azt is.

Sparco.

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz knight87!
Ezt a csipogó hangot, az elinduló, és sajnos megálló akár táp, akár sorkimenő trafó szokta produkálni. Pc tápoknál az azonnali tiltás miatt nem nagyon hallható, de itt megpróbál újraindulni minden, és az felér egy tücsökdalárdával.:-))
Üdv:
exGelkás

0

Sponsored links