You are here

ATX- lefagytunk

22 posts / 0 new
Last post
lkyamaha
lkyamaha picture

Hiba: A gép nem indul tök sötét, táp megy, 12V van 5V van, CD meghajtó nyílik a gép halott.Kiszereltem a házból alaplapot tápot összecsatlakoztattam, a gép elindul a BIOS ba be tudok menni. Vargáné féle 200W os táppal. Az eredeti MERCURY model KOB AP4300XA táp veséző asztalra, boncolás. Na innen aztán szép kis kálvária kezdődik. Láthatóan a nagy 330mF es kondiból kifolyt a szmetyi, na ezek gyors cseréje, asztalom a táp megy. Gépbe beszerelve, a gép elindul, no akkor rendszer helyre állítások , beállítások, minden remekül fut és egy nyugodalmas éjszaka következik. Reggel most már használni is szeretném a gépet,nem indul.
Belenézek a mozdításra indul. MERCURY tápot ki, - Vargáné féle tápot be, tök sötét semmi, illetve annyi hogy nyomva az indító gombot be-ki kapcsolgat.
Irány az elektrotanya hasonló esetek tanulmányozása, vissza a géphez, hangkártya ki, ugyanaz, CD meghajtóról táp le , ugyanaz, CD meghajtóról Ide kábel le
a gép indul tökéletesen müködik. Akkor mégis csak a MERCURY? Újabb szét bányászás, és most jön ami még nem volt.A táp kiadja a +5V SB t de a PG és a PS ON
rövidre-zárásával, a ventilátor csak egy picit fordul és vége. Mivel ezen a területen illik tisztelni az elektronokat, jobb a békesség alapon kihúzom a 220 at a tetszetős kínai elosztóból, a megszakítás pillanatában a másik PC is újraindul. Szerintem megzakkantam. De mivel többször eljátszottam, hogy elindítom a tápot nem megy ,kihúzom az elosztóból és a másik gép újra indul akkor mégis csak valóság. Meggyőződés-képpen ugyan ezt a műveletet lejátszottam egy másik fali konnektorból akkor nem kényszerült a másik gép újra indulni. Kapacitást nem tudok mérni. Gyanús az optocsatoló, de hogy mérjem ki. Ha valakinek van ötlete nagyon megköszönöm.

File attachment: 
Comments
lkyamaha
lkyamaha picture

A lecke lehet egy alaplapomba került.
De nem pusztán azért írtam le a történetet, hiszen a KH.- problémák abszolút kiszámíthatatlan dolgokra képesek, és bármi is megtörténhet.
Amire viszont nem találom a magyarázatot, hogy mitől lehet az ha csak maga a táp azonos elosztón van egy másik PC vel a 220 kihúzása pillanatában a működő PC teljesen újra indul. Lehet, hogy a megszakítás pillanatában a hálózatra lök egy feszültség csúcsot a bementi fojtó????. Ezt a témát azért feszegetem mert esetleg hasznos lehet tudni, ha ezek a tápok a hálózat felé ilyesmit produkálnak akkor érdemes figyelembe venni egyéb eszközök, pl. erősítő,hangszer stb. elrendezésénél.

Üdvözlettel:lkyamaha

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia!
"jobb a békesség alapon kihúzom a 220 at a tetszetős kínai elosztóból, a megszakítás pillanatában a másik PC is újraindul"
Az említett elosztót nézted már? Nem kontakthibás?
Üdv Tibi.

0

Oszi11
Oszi11 picture

Sziasztok,

az nem lehet, hogy csak vékonyka az a vezeték. Ha sikerült 3 elemi szálból készült vezetékkel szerelt elosztót beszerezni simán csinál ilyet!

Üdv,
Oszi

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Én inkább másra gondolok! A fojtó szerintem nem tud lökni semmit, de ha a tápod gerjed, akkor mindent tudhat!
Táp problémánál én ritkán próbálok meg javítani, inkább cserélek tápot, és a hibásat bontom!

Üdv: formasu

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
A P(ower) G(ood) AT tápegységeknél volt használatos.:
http://pinouts.ru/Power/MotherboardPower_pinout.shtm
Ide még jó lehet:
http://web2.murraystate.edu/andy.batts/ps/powersupply.htm
Tanulmányozásra:
http://hmin.tripod.com/als/andysm/pages/MiscAT-1.html
"Sajnos a Mercury tápok már nem egy alaplapot szenderítettek a másvilágra".:
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_4298.html
Üdv.: uniman

0

lkyamaha
lkyamaha picture

Kedves Uniman!

Először is megköszönöm a hasznos linkeket, és tisztelettel üdvözlöm a segítőkész magatartásodat. ( Bizony ha mindenki ilyen lenne..)
Attól tartok, hogy az utolsó linked érvénybe lépett."Sajnos a Mercury tápok már nem egy alaplapot szenderítettek a másvilágra".:
A szóban forgó gépet, ami ABIT BD7-II alaplap 1,7GHz Intel proci, MX440SE videó EMU 0404 hang.
Főleg Midi szerkesztésekre használtam, és az EMU hangkártya köt az asztali géphez .Ezért erős félelemmel tölt el ha még az EMU kártyám is rajtaveszt,
aminek az ára viszont már fáj.Az általad küldött linkek alapján tanulmányozok még egy kicsit, és jelentkezem.

Üdvözlettel:lkyamaha

0

sietos
sietos picture

üdv szerintem az a baja hogy a hütöbordán lévö diodák közül valamelyik zárlatos és ezért indul egy pilanatra a dioda ugy nézki mint a nagytejesitményü tranzisztor

0

lkyamaha
lkyamaha picture

Köszönöm a javaslatot.
Kimérve a diódák egyik sem zárlatos, viszont "érdekes" a gyártó megoldása a duó diódára középen.
Üdvözlettel:lkyamaha

File csatolás: 

0

Attee
Attee picture
*

Üdv!

Csak a szokásos látvány a gagyitápokban. Amúgy érdemes elidőzni egy kicsit a "hűtőbordán" is...

0

nyaki
nyaki picture

Én simán kicserélte egy TO-220-as tokozású 10A-es típusra, mert abba a gagyi Mercury tápban pont elszállt egy diófa és amúgyis, csak kb. 5A-t bírt az istenadta, pedig a trafó méreteiből ítélve, simán bírja a nagyobb teljesítményt is. Bár javítottam, de erős cserét ajánlottam a tulajnak, sőt átírtam a terhelhetőségi adatokat a táp oldalán, a benne található diódáknak megfelelően, amin teljesen elszörnyülködött, velem az élen.

Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!!!!

0

lkyamaha
lkyamaha picture

Hát még én hogy elszörnyülködtem. Valóban igazad van, az egy 5A os dióda ugyanakkor 10A teljesítményt ir a házon. Kiderült még, hogy a varisztorok egyszerűen el vannak hagyva, + a hűtőventilátor szabályozása is. Ezek után már csak azt nem értem hogy lehet így a piacon megmaradni? Vagy tudomásul kell venni a tervezett avulást, mert különben elfogy a vásárló????? Ez a táp nem kerül vissza a gépbe ,már megvan rendelve az új. De most már a végére járok, megjavítom, és beterhelem a névleges terhelésekkel és majd meglátjuk.

Üdvözlettel:lkyamaha

0

nyaki
nyaki picture

Ha terhelni akarod, akkor nyugodtan terheld a diófa szerinti maximummal. Bírni fogja és menni fog ahogy kell, csak a védelmek silánysága miatt inkább csak a próbapadon, de ott el fog menni, a franc se tudja milyen sokáig.
Puszta lutri az egész.
Az általam javított táp is pl. 5 évig vitt egy olyan konfigot, amire azt mondtam, hogy ez lehetetlen ... és mégis.

Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!!!!

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

"A táp kiadja a +5V SB t de a PG és a PS ON rövidre-zárásával, a ventilátor csak egy picit fordul és vége."

ATX tápot PSON GND-re kötésével lehet bekapcsolni. A PG az a Power Good jel addig alacsony amíg nem állnak be a kimenetek előírt feszültség tartományba.

Igazából nem lehet sok tanácsot adni műszerek nélkül legfeljebb annyit tehetsz, hogy kicseréled az összes elkót a tápban. Biztos van még egy két gyenge. Ha szerencsés vagy rendbe jön! Viszont sokkal olcsóbb egy új táp mint egy komplett számítógép, ezt azért érdemes szem előtt tartani!

Üdv,
Oszi

0

nyaki
nyaki picture

Osztom Oszi véleményét!
A Hardveraprón gyakorta rá lehet akadni használt, minőségi tápokra 3-6000.- pénz között. Én nem kockáztatnék, már csak azért sem, mert ha a régi gépben valami elem kifekszik és cserélni kell egy korszerűbb összeállításra, akkor legalább a táp egy biztos támpont lehet.
Egyébként az ilyen jellegű hibák javítási segítségéhez, sokat lendítene a konfiguráció pontos mibenléte.

Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!!!!

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Én nem próbálgatnám sokat ezt a tápot, hanem cserélném! Esetlegesen sok kárt tud tenni a gépben.
Javaslom: ne kísérletezgess vele, ha nem akarsz gépet is cserélni.

Üdv: formasu

0

lkyamaha
lkyamaha picture

Ajaj! Lehet már késő!

Üdvözlettel:lkyamaha

0

Attee
Attee picture
*

Üdv!

Most mi az utolsó felállás tulképpen? A hozzászólásaidból nem derül ki... Most a táp halt meg, vagy az alaplap?Tutira jó táppal (pl a másik gépből) sem indul???
Vargánya tápokkal (és társai, pl. JeNCi, Higany, kódgen, egyéb noname tápokkal nem kísérletezünk, automatikusan kuka, de még azelőtt, hogy tönkremegy, és nem teszi tönkre még a gépet. Ez különösen igaz arra az esetre, mikor értékesebb hardver csücsül a gépben! Nekem egyszer ölte meg a gépemet egy napraforgós (gy.k. Acorp) táp, azóta Chieftec, Enermax és hasonló tápjaim voltak/vannak...de még azokat is rendszeresen ellenőrzöm a gép nagytakarításai alkalmával (úgy félévente).
Mielőtt kuka, azért ki lehet bontani ezt-azt belőle...Pl. remek ferritmagok vannak benne...:)

0

MATT
MATT picture

Sziasztok!

Ha már rossz tápoknál tartunk: hol lehet ingyen vagy olcsón rossz tápokat beszerezni. Én gyűjtöm őket! De általában 300W felettieket, de jöhet bármi! A segítségeteket köszönöm előre is!

0

lkyamaha
lkyamaha picture

A működő gépből a táp átrakva rendben elindult, tehát az alaplap jónak vélhető. Rendben hogy megadta magát a Mercury táp, de sebaj gondoltam, van egy tartalék (Vargáné) beszereltem és azzal is hasonló. Nehezen akartam elhinni hogy mind a kettő táp rossz lenne, pedig most már ez biztos.

Megyek a piactérre hátha találok valamit

Üdvözlettel:lkyamaha

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

Vargáné és Társa lelkén jó néhány alaplap és hardware szárad!

0

imreur
imreur picture

Sziasztok!Szerintem azért a por,elmű,helytelen gép elhelyezés számlájára is írhatunk pár gépet:)És sok alaplap minőségi hibákkal küzd az olcsó építés miatt:(Komoly táp is nyúvasztott ki már alaplapom.üdv.

0

Sponsored links