You are here

Pont jelentősége az induktivitás rajzjelében?

14 posts / 0 new
Last post
chris76
chris76 picture

Sziasztok!

Egy nagyon egyszerű kérdésem lenne, amely elvileg ugyan triviálisnak tűnik, mégis felteszem, mert sűrűn előforduló jelenségről van szó. Adott egy kapcsolás, ahol az induktivitás egyik oldalát (akár légmagos, akár vasmagos tekercsről van szó), a kapcsolási rajzon egy ponttal különböztetik meg a másiktól. A tekercsek rajzjelén is van az egyik oldalon egy pont, lásd pl. a lenti ábrán:

Sok tekercsen az egyik láb mellett van egy pötty, magán az alkatrészen is. Mi ennek az oka és szerepe? A tekercs önmagában egy polaritással nem rendelkező eszköz, tehát egy áramkörben szűrőként, fojtóként stb. elvileg tök mindegy, hogyan van beültetve. A trafónál nyilván más lenne a helyzet az esetleges fázisfordítás miatt, de mi van a tekerccsel?

Előre is köszönök minden választ!

Üdv:
Chris

Comments
chris76
chris76 picture

Sziasztok!

Példának egy 100 uH értékű induktivitás adatlapja. Az egyik láb itt is meg van jelölve egy ponttal a tokozás felső részén, de semmi nem utal arra, hogy indokolt lenne a tekercs kezdete és vége megkülönböztetésének. A kérdést ugyanakkor azért tettem fel, mert feltételezem, hogy valamilyen oka mégiscsak van az ilyen jelöléseknek.

Köszönöm a segítőkész válaszokat azoktól, akik kérdésemet figyelmesen elolvasták és értelmezni is képesek voltak! A válaszok részben megerősítettek, részben igazolták, hogy nem felesleges néhány szót az ilyen dilemmára fecsérelni. Köszönöm a moderátornak is, hogy kigyomlálta az ide nem illő, kultúremberhez méltatlan tartalmat.

További szép estét mindenkinek!

Üdv:
Chris

0

hjozsefgosfa
hjozsefgosfa picture

Szia!

Van olyan tekercs, aminek állandó mágnes a vasmagja, ez aszimmetrikus mágnesezési görbével rendelkezik, nem mindegy a bekötése.

0

chris76
chris76 picture

Szia!

Köszönöm az értelmes választ. Egy sima, két kivezetésű tekercsnél ez okozhat bármilyen problémát, eltérést pl. egy IC-vel felépített kapcsolóüzemű tápegység működésében, a beültetéstől függően?

Üdv,
Chris

0

mpisti
mpisti picture

Mire gondolsz a kapcsolóüzemű táp esetében? Kimeneti szűrőfojtóra? Ott elvileg mindegy, de valamiért mégis a kezdő véget szokták kötni a forrás felé.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: szerintem itt is a parazita sugárzás csökkentése miatt. A vége(külső rész)a terhelésen keresaztül testen van.

Bálint

0

chris76
chris76 picture

Szia!

Így van, pontosan a kimeneti fojtóra gondoltam, amely egy n x 100 uH induktivitású tekercs, és valóban a tekercs kezdetét jelölő pont van a kimenet felől. Szerintem sincsen jelentősége, de akkor miért kell megkülönböztetni a szimpla tekercs elejét? Van olyan alkalmazás, ahol lényeges lenne?

Üdv:
Chris

0

mpisti
mpisti picture

Szerintem inkább arról lehet szó, hogy a csévén eleve fel van tüntetve a jelzés, mert ugyanazt a csévét többféle alkalmazásban használják, és nem kell többféle csévét készíteni a különféle alkalmazásoknak megfelelően. Mivel van amikor fontos a kezdés jelölése, emiatt aztán az eleve jelölt csévék ezt lehetővé teszik.Egyébként ha több fojtó van egymás közelében, (pl.komplex szűrőáramkörök) ott fontos lehet a kezdés jelölése az elhelyezkedés szempontjából.

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia!

Gyakorlatilag nem. Ha zárt vasmagra van tekerve és nincs csatolásba hozva másik tekercsel, akkor gyakorlatilag nem lehet különbség.
Elméletben a tekercsnek a vasmagtól mérhető távolságából adódhat különbség, de ez oly kicsi és a kérdésbeli felhasználásnál nem észre vehető.
De ezt neked tudnod kellene... Ez nem egyetemi tananyag. Ezt középszinten a technikumokban tanítják... Talán az egyetemen nem? Hisz minek is... Aki oda kerül az ezt már tudja...

Óh, de szép! Jaj, de szép... Nézzük meg a belsejét! (Kun László)

0

chris76
chris76 picture

Szia!

Na még egyszer, és utoljára...

A kérdésemben magam is írom, hogy a tekercs beültetése tudtommal tök mindegy, mivel egy önmagában álló, csatolásban nem levő, két kivezetésű induktivitásról van szó.

A kérdésem nem ez volt, hanem, hogy MIÉRT VAN A PONT A TOKOZÁSON AZ EGYIK LÁBNÁL, és SZÁMÍTHAT-E egyáltalán valahol egy sima tekercs esetén. Nem én teszem oda a pontot, hanem a gyártók. És ha odateszik, annak bizonyára van valamilyen oka. Lehet, hogy nem technikai természetű, de gyanús, hogy mindig az egyik lábat jelölik meg vele.

Ha van olyan középiskolai, vagy egyetemi alkatrész technológia könyv, ahol ezt leírják, légy szíves dobj róla egy linket, mert elolvasnám (10 évvel a diplomaosztó után sem vagyok rest tanulni, mert tudom, hogy sosem leszek elég tájékozott).

Köszönöm a választ, a kioktatást ugyanakkor ismételten kikérem magamnak.

Üdv.

0

TAKLACO
TAKLACO picture

HELLO !
En azt olvastam ki hogy pontal jelolik a tekercs kezdetet - vagyis azt az oldalt ahol az elso menet letrejon mikor keszitti a gep a tekercset es ez a tekercs plusz polusa de hogy miert az nekem is magas mint majomnak a zongora.

http://ec.elf.stuba.sk/kme/buxus/docs/predmety/PAO/Materialy/model_cievk...

http://soucastka.cz/inshop/scripts/detail.asp?ItemID=1677&Level=76

UDV.:LACI

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia!

no comment..

Mégis..
Egy analógia...

Tételezzük fel, hogy egy végzett cukrász felteszi a következő kérdést:
"A csokoládé öntetbe kell csokoládé is?" Nos, akkor felmerül a gyanú bennünk, hogy az a cukrász mégsem lehet cukrász.. Hiába van neki róla papírja....

Remélem érthető a példabeszédem. Ha nem, hát nem...

Óh, de szép! Jaj, de szép... Nézzük meg a belsejét! (Kun László)

Rezeg a léc!

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Hello!
Ha nincs csatolásban másik tekerccsel, akkor nem.
Kivéve, ha a vasmagja fel van mágnesezve.
Sima fojtóként nincs jelentősége a menetiránynak.
Csaba

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a tekercs kezdete.
Ez csatolt köröknél érdekes, vagy pl. osztott tekercselésű kimenőtrafónál, hogy a tekercsek sorosan kapcsolódjanak, azonos fázisban.

Sokrétegű rádiófrekvenciás (méhsejt)tekercsnél a zavarvédettség érdekében a "vége" kerül testpontra.

Bálint

0

Sponsored links