You are here

BENQ PB2120 DLP Projector nem jeleníti meg a kivetítendő képet; S8060-6292 DMMD chip tesztelésében kérnék segítséget.

2 posts / 0 new
Last post
Akaifan
Akaifan picture

Sziasztok!

Egyik ismerősöm adott egy BENQ PB2120 DLP típusú, kissé viharvert külső állapottal rendelkező projectort, ő is úgy kapta valahonnan, csak annyi infóval, hogy az izzó nemrég lett benne cserélve és nem működik.

A készülék hálózatra csatlakoztatásakor az izzót le ellenőrzi, pár sec után ki is alszik a visszajelző LED.

Bekapcsoláskor szépen felpörögnek a ventilátorok de félhold alakú fényt vetített ki.

Szétszedtem miszlikre és kitisztítottam a portól.

A projector izzó tényleg minimális üzemórát üzemelt, mert azon szinte semmi por nem volt és a hosszú üzemórák, hőhatás nyomai, elszíneződések a házának külsején sem láthatóak.

Megtaláltam a félhold alakú fény kivetítés hibáját, a light tunnel volt összeborulva.

A hő vagy mechanikai hatás miatt a kis tükörlapocskákat összefogó spéci hőálló ragasztás engedett el és a kis tükörlapocskák a fém összefogó keretben össze voltak borulva.

Átmenetileg jobbfajta pillanatragasztóval megragasztottam a tükör lapocskákat hogy ki tudjam próbálni.

A készülék összeszerelés után most már a szép négyzet alakú fényt vetíti ki.Igaz a "megfelelő, hányatott tárolás" porszemcséi meglátszanak.

De ez a legkevesebb, mert ha működne, akkor megfelelő erre alkalmas lencsemosó alkohollal, lencsetisztító folyadékkal a port le lehet mosni.( az optika oldalán található tisztító fedél levételekor láttam az optikai felületekre rárakodott port, de nem voltam rákészülve, így csak amit a kompresszor ki tudott fújni, azt távolítottam el, megtörölni semmiképp nem szerettem volna, nehogy a por megkarcolja a nyaláblencsét és más optikai elemek felületét )

Sajnos a kivetített felületre nem ír ki semmit, az általam várt no signal és a menü pontokat nem jeleníti meg.

Bármely bemeneti pontra csatlakoztatok jelet akkor sem.

A leállítása az rendben működik, a kikapcsológomb megnyomása után x hűtési idő után lekapcsolja az izzót és minimális idő után a ventik leállásával kikapcsol a készülék.

Az nyomtatott áramkörökön szemmel semmi hiba nem látható, és mérésekkel sem találtam zárlatos vagy kirívó értékű alkatrészt.

Logikailag azt következtetem, mivel jel nélkül sem jeleníti meg a menüt, akkor a bemeneti áramkör panelje talán nem hibás, hanem az optikával egybeépített DLP elektronika nem működik.

Elképzelhető hogy a DMMD chip ment tönkre?

Ha valakinek vannak ez irányú javítási tapasztalatai, szívesen fogadnám a segítséget.

Vagy tud segíteni az S8060-6292 típusú DMMD chip letesztelésében, hogy ami a készülékben van az működik-e és az a a rossz, vagy a meghajtó elektronikában kell keresni a hibát.

Várom az építő jellegű hozzászólásokat!

Előre is köszönettel:

Norbert

Comments
Akaifan
Akaifan picture

Sziasztok!

Módosítottam az indított topicomat, abban kérek segítséget hogy az S8060-6292 típusú DMMD chipet ki tudjam próbálni, és szűkíteni lehessen a kört, hogy az-e a rossz, vagy a meghajtó elektronikában van a hiba.

Nagyon megköszönném, ha valaki tudna segíteni, mert ezidáig senki nem szólt hozzá a témához.

Remélem olvassa olyan szaktárs aki jártas a projector javításban és esetleg van tartalék készülékparkja a javításhoz szükséges tesztelésekhez.

Köszönettel:

Norbert

0