You are here

Klíma kijelző javítása Mitsubishi 3000GT-ben

Az alábbiakban egy Mitsubishi 3000 GT-ben található automatikus klímaberendezés-kijelző javítását mutatjuk be.
Az itt alkalmazott eljárás azonban tetszőlegesen alkalmazható hasonló problémák elhárításánál.
A hiba a kijelző működésképtelensége volt, amit –amint a későbbiekben kiderült- az elektronikai panelen található elektrolit kondenzátorból (ELKO) kiszivárgott elektrolit okozott.

Mint ismert az elektrolit kondenzátorok két fém elektródát tartalmaznak, melyek között elektrolit van.
Áramvezetésre az elektrolit bomlása következtében az egyik elektródán (anód) oxidréteg keletkezik. Az anód és az elektrolit képezi a kondenzátor fegyverzeteit, az oxidréteg a dielektrikum.
A vékony oxidréteg miatt a fegyverzetek távolsága igen csekély, ezért kis térfogatban nagy kapacitás valósítható meg.
A gyakorlatban főleg az alumínium anódú és ennek megfelelően alumínium-oxid dielektrikumú - terjedt el.
Működési elvéből adódóan polaritásérzékenyek, ellenkező polaritású bekötés esetén az elektrolitból gáz fejlődik, amelynek nyomása az ELKO házát szétvetheti!
Az elektrolit kondenzátor további rossz tulajdonsága, hogy 5-10 év alatt jelentős mértékben kiszáradnak, veszítenek kapacitásukból, ha a szigetelése sérült ez a folyamat jelentősen felgyorsul.
Ez a megállapítás fokozottan igaz abban az esetben, ha már gyárilag is szűkebb hőmérséklet tartományú elektrolit kondenzátort építettek be.
Sok esetben a száraz ELKO jelentős rombolást okoz a környező alkatrészekben. Cseréjekor érdemes a kicsit drágább, de növelt élettartamú, kiterjesztett hőmérséklet tartományú (-55°C - 105°C) változatokat használni.

A kijelző kiszereléséhez a kijelző melletti szellőzőrácsot eltávolítva a kijelzőt rögzítő felső csavar elérhetővé válik.
Az alsó csavarokhoz való hozzáférés miatt a rádiós magnót és a műanyag burkolóelemét kellett kiemelni a helyéről. A három csavart az 1. ábrán jelöltük.


1.ábra: A klíma kijelző három rögzítő csavarja

A kijelző kiemelésénél vigyázzunk, hogy nehogy megsértsük a műanyag házat.
Ajánlott egy vékony műanyag lemezt használni a kiemeléshez, amit a ház és műszerfal elem közé kell benyomni és a front panelt így kimozdítani a helyéről.
A kijelző ház eltávolításához annak a hátfalán lévő két műanyag csatlakozót kell kihúzni és a kijelzőt a klímavezérlőhöz rögzítő 4 csavart kell kicsavarni. Ezek után már csak a kiemelt kijelző ház hátoldalán található 10 darab csavart kell kicsavarni (2. ábra).


2. ábra: A kijelző ház hátoldala

Az áramköri panelek kiemelése után láthatóvá vált, hogy a panelen C15-ként (220uF, 25V) jelölt ELKO meghibásodott és az elektrolit ráfolyt a D6 és D7-es diódákra (1N4004, 1A).
Ezek kicseréléséhez, először a panel túloldalán lévő LCD kijelzőt kellett kiforrasztani.


3. ábra: A meghibásodott C15 jelölésű elektrolit kondenzátor.

Gyanúsnak tűnt maga a kijelző is a jobb oldalán található feketés elszíneződések miatt, azonban ez a kijelzőgyártás normális velejárója.
A gumi kapcsoló gombokat viszont forrasztás előtt ajánlatos eltávolítani, nehogy megolvadjanak javításkor.


4. ábra: A kiforrasztandó furatszerelt LCD kijelző

A furat szerelt alkatrészként kialakított kijelző kivezetéseinek kiforrasztásához a leggyorsabb eljárás, a vákuumos kiforrasztópáka használata.
Ahol a forrasztóállomásba integrált a vákuumszivattyú és forrasztás közben a speciális furatos pákahegyen keresztül a megolvasztott forraszanyag elszívásra kerül.
Ennél hosszabb, de szintén alkalmazható eljárás a hagyományos ónszívó zsinór (rézharisnya) alkalmazása.
A kijelző kiforrasztása után már kiforraszthatóak a már említett kondenzátorok és diódák.
Beforrasztáskor ügyeljünk az alkatrészek helyes polaritású beforrasztására.
Ha már szét lett bontva az elektronika még további hat elektrolit kondenzátor is ki lett cserélve (C4, C5, C9, C10, C11 és C17) a későbbi meghibásodások elkerülése miatt.


5. ábra: A kicserélt C14, C15 kondenzátorok és a D6, D7 diódák.

A későbbiek folyamán biztos, ami biztos alapon az 5. ábrán baloldalt alul látható R38 jelölésű ellenállás (200ohm) is kicserélésre került, mivel voltak olyan információink, mely szerint ez az ellenállás néha megég.
Valószínűleg teljesítményre alul lett méretezve.
Nosza ki is lett cserélve 1W teljesítményűre.
Ezek után nem maradt más hátra, mint a kijelző kivezetéseinek visszaforrasztása, a burkolat visszaszerelése és a kijelző beszerelése, majd a működés közbeni ellenőrzés.

BB

Comments
heat
heat picture

Nnnna ezt nem csinálják a szakszervízben. Kíváncsi lennék a szervíz mekkora összeget mondott volna a cserére...

0

GeryMix
GeryMix picture

2-300,000Ft között szerintem. (Persze a gyári újra...)

0

GeryMix
GeryMix picture

Gratulálok a kiváló és részletes javítási leíráshoz! Egy dolgot azért szeretnék pontosítani: Az nem LC kijelző, hanem inkább VFD. Persze jelen esetben nincs jelentősége, de így a pontos. Sok-sok hasonló cikket kívánok a jövőben "tolladból"!

Üdv: Gery

0