You are here

Dyras CTTR-800 kenyérpirító, időzítő nem kapcsol

Az alábbi leírás sokkal inkább érdekesség jellegű, mintsem javítási útmutató.
Gondolom minden műszaki beállítottságú ember, amikor ismeretlen dologgal találkozik, felmerül benne a kérdés: Vajon hogyan működik? Egyszerű dolognak hangzik a kenyérpirító, de nekem lövésem sem volt, mi hogyan van megoldva benne. Kész szerencse, hogy elromlott. :)

Hibajelenség: Nem kapcsolt ki magától, nem dobta ki a kenyeret, így szénné is égette



FIGYELEM!!!A SZERELÉS SORÁN HÁLÓZATI FESZÜLTSÉG VAN JELEN!!! MINDENKI NAGY ODAFIGYELÉSSEL LÁSSON HOZZÁ AZ ILYEN JELLEGŰ MUNKÁKHOZ!!!

Szétszedve az alábbi kép tárul elénk:

Amikor lenyomjuk a kart, kinyúlik egy rugó, ami a kenyér kilökésére szolgál. Ezzel együtt egy vaslemez, valamint egy kis kiálló pöcök is elindul a panel felé.
Mi történik ezután? Nézzük meg közelebbről a panelt:

A kis pöcök lenyomja és egyben elforgatja a panelen található kék műanyagot.
Ennek hatására az érintkezők zárják az áramkört és a vezérlőpanel megkapja a tápfeszültséget.
Mivel a vezérlőpanelen lévő IC-k maximum 15V DC feszültséget viselnek el arra gondoltam, hogy a nagyfesz panelen található elektromágnes (jobb felső sarokban) egyben transzformátor szerepet is betölt.
Kiderült, hogy nem.

A megoldás a következő ábrán látható:

Visszarajzoltam a nagyfesz panelt és arra jöttem rá, hogy a fűtőszál egy helyen való megcsapolásával egy feszültségosztót hoztak létre, amely egyenirányítva szolgáltatja a vezérlőpanel feszültségét:

Amikor a vezérlőpanel megkapja a feszültséget, egyből elindul az időzítő. Ennek az időzítőnek a kimenete vissza van vezetve a nagyfesz panelon található PNP tranzisztor bázisára. A tranzisztor kinyit, megkapja az elektromágnes az egyenfeszültséget magához vonzza a vaslemezt és ott is tartja amíg le nem jár a beállított idő.
Ehhez az szükségez, hogy a kis pöcök egy kicsivel előbb zárja az áramkört, mint ahogy vaslemez odaérne a mágneshez. Amikor lejár az időzítő, zár a tranzisztor, a mágnes elengedi a lemezt és a rugó visszahúzza a szerkezetet.
Mivel tudtam, hogy nem az IC-k okozzák a problémát, ezért azt a penlt nem rajzoltam vissza. (A csatolt képek között megtalálható)

Mikor mehettek volna tönkre az IC-k?
Ebben az esetben, csakis akkor, ha túl nagy feszültséget kapnak. Ez viszont csak akkor lehetséges, ha:

  1. 1. A megcsapolás utáni fűtőszál elég, vagy elszakad és így megkapja a panel a 230V-ot egyenirányítva (324V DC), de ez elég nagy és látványos károkat okozott volna (kondi robban, dióda szétég stb.).
  2. 2. Villámcsapás következtében, kap egy kis löketet és attól száll el (mondjuk ebben az esetben a kenyérpirító érdekelne a legkevésbé) Mivel mind a fázis mind a nulla meg van szakítva ezért ez csak akkor lenne lehetséges, ha valaki egy nagy vihar közepén nekiáll pirítóst enni. Nálunk a családban senki nem eszik pirítóst vihar alatt :)

Maradt a végső megoldás.
Az időzítő panelen lévő kondi vagy a potméter a hibás. Nem volt rajta elektrolit kondi, úgyhogy egyből a potit vettem szemügyre. A konyhában sokszor párás és ”zsíros” a levegő, ami valószínűleg lerakódott a poti csúszkájára. Szétszedtem, megtisztítottam és már működött is :)

Igazából lekapcsolt volna a pirító, csak ki tudja mikor. Az ellenállás értéke a zsíros felület következtében, akár többszörösére is nőhetett. A kenyér sajnos 3 perc után már szenes.

Tanulság: Időzítő áramköröknél, ha nem csinálunk nagy hülyeséget, akkor nagy valószínűséggel az időzítést beállító alkatrészek öregedése, illetve szennyezettsége okozhat hibás működést.

Comments
lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

Gratulálok a türelmedhez és a kiváncsiságodhoz! Így ismeri meg az ember a világot hogy keresi a miérteket. A fenti típussal nagyon közeli barátságot ápolok mivel 2 kollégával 7000 db-ot javítottunk ki eladás elött az első szériából.

0

patakirobert
patakirobert picture

Üdv !
Köszönöm szépen!Azért az a 7000db nem semmi mennyiség. Ha nagyon elsumákolnám a munkát és a másik két kollégám megcsinálna 5000db-ot, akkor nekem még mindig maradna 2000 :). Valószínű egy életre megutálnám a pirítóst :) Szabad tudni mi volt a probléma velük, ami a gyártás elején nem bukott ki? Csak mert gondolom csináltak 100at megnézték jó-e, aztán ment a tömeggyártás...és egyszer csak jöttek vissza dögivel, hogy rosszak. Vagy rosszul gondolom?

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

A probléma az volt, hogy egy szigetelőcsövet nem húztak a helyére de még idejekorán kiderűlt. Amikor csináltuk kiköltöztünk a raktárba egy hétre. A piritóst mi is megutáltuk: ) ! Egyébként úgy csinátuk, hogy egy ember szétszedte, egy berakta a csövecskét, egy pedig összeszerelte és szigetelésvizsgálatot csinált.

0

Shizo
Shizo picture
**

Szia!
Gyönyörû illusztrált leirás.
Érdekes volt elolvasni én sem tudtam hogyan mûködik..
Gratuláció..

0

patakirobert
patakirobert picture

Köszönöm szépen.
Örülök, hogy sikerült érdekes cikket írni egy ilyen "egyszerű" dologról :)

0

welding alt
welding alt picture

Szia!

Nagyszerű leirás és csak annyit füznék hozzá, hogy nem oly régen a DISCOVERY csatorna bemutatta a gyártási folyamatát a Hogyan csinálják cimű sorozatában.

Üdv.welding alt

0

patakirobert
patakirobert picture

Hello!

Köszönöm, örülök, ha tetszett. A Discovery "Hogyan Készült" c. műsorát én is szoktam nézni (a pirítót mondjuk pont nem láttam). Nagyon jó kis műsor. Egyetlen bajom vele, hogy nekem minden szerkezettel kapcsolatban még legalább 100 kérdésem lenne, amire nem adnak választ :). Valószínű, ha én szerkeszteném a műsort, akkor reggel 8kor kezdődne és délután 4 körül lenne vége :)

0

Inhouse
Inhouse picture
*

Meg a fordítás szokott még nagyon vacak lenni, műszaki tudása/érzéke nincs a fordítónak az biztos...

Üdv
Inhouse

0

welding alt
welding alt picture

Hi!
Lehet elirtam a müsor cimét, de mivel az angol változatot is követem ezért történhetett meg. A feltehető kérdések számával és a hosszabb műsoridővel egyetértek.

Üdv. welding alt

0

Zeke T
Zeke T picture

ÁÁÁÁÁÁ ! Már tudom, hogy mit jelent a kenyérpirítómon a "Microcontroller system" !!!
Üdv mindenkinek, éljen a "Hogyan készül..."

Z. T.

0

Sponsored links