You are here

Fagor LT65IT mosogatógép F9 hiba javítása (distributor/alternátor)

Leírom egy FAGOR LF019S típusú mosogatógéppel kapcsolatban szerzett tapasztalatom.

Hibajelenségek:
- A keringető szivattyú állandóan üzemelt, a mosogatás befejezése és a víz leürítése után is. Csak a főkapcsoló lekapcsolása után állt le.
- A padlón vízfoltok jelentek meg.
- Vezérlőpanel hibájára utaló megmagyarázhatatlan jelenségek történtek. A főkapcsoló bekapcsoláskor minden esetben a 2. programra állt. (Gyári állapotában bekapcsoláskor mindig ott folytatja a programot ahol abbahagyta.) F3 hibák jelentkeztek, ami ürítési hibára utalt (de valójában víztelenítési hiba nem volt).

A keringető szivattyút megviselte a sok üresjárat. A csúszógyűrű megkopott és csepegett. A szivattyú műanyag háza ragasztott, nem szerelhető. Kaptam egy jó állapotú használtat. Ez már szerelhető. Figyelem, a járókerék bal menetes csavarral ül a motor tengelyén.

A fenéklemezen található fehér úszó a vízkő lerakódások miatt nem tudott felemelkedni, nem kapcsolhatott be a víztelenítő szivattyú.
A piros kar meghúzására elindult a víztelenítő szivattyú, a főkapcsoló lekapcsolt állásában is.

A hibák forrása a vezérlőelektronika egyik NPN SMD tranzisztora volt.
A tranzisztor működőképes állapotában a keringető szivattyút vezérlő triak kapujától vette el az áramot, tehát a processzor logikai és jele esetén megállította a szivattyút.
A hibás tranzisztor feszültséget juttatott a processzor kimenetére, ami megmagyarázhatatlan működési zavarokat, memória hibát okozott.
Egy BC817 tranzisztor megfelelőnek bizonyult (ilyen éppen volt polcon). A gyári tranzisztoron 1F és K jelölés volt, ez alapján nem tudtam beazonosítani.

Megjegyzés:
Az én vezérlőpanelomban nincsen transzformátor.
Az érzékelők galvanikus kapcsolatban vannak a hálózati feszültséggel, ezért teszteléskor figyelemmel kell lenni az áramütés veszélyére.

Üdvözlettel: Nándi