You are here

Háromfázisú transzformátor wattos fogyasztásának számolása

Tisztelt fórumozók!

Abban kérnék segitséget hogyan kell számolni egy háromfázisú fogyasztást abban az esetben ha a fázisok felvett árama különböző.
Példának a fázisok F1,F2,F3  fázisok 230V, fogyasztás mindig két fázis között van. 
fogyasztás F1-F2 között 10A  (F1 fázison mért áramfelvétel)
fogyasztás F1-F3 között 5A    (F3 fázison mért áramfelvétel)
Mennyi watt a  fogyasztás 3350 watt ?

Köszönöm válaszukat!

 

Comments
mpisti
mpisti picture

Az egyes fázisáramokat megszorzod a fázis feszültséggel és cos fi-vel és összegzed őket. Az A mérést mindhárom fázison el kell végezni.  Az utolsó kérdésnek így nincs értelme. Ha úgy kérdezed hogy 3350 W teljesítmény egy óra alatt mennyivel viszi előre a fogyasztásmérőt , arra a válasz 3,35 kWh-val.

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

A fázisok között 400V van, azzal kell szorozni az áramot.

Ja igen, mint mpisti is írta felettem, a szorzat a látszólagos teljesítmény lesz, mértékegysége VA (nem Watt).

A fázisfeszültségeket és fázisáramokat is megmérheted, de csak akkor, ha van mihez viszonyítani, azaz kell, hogy a nulla ki legyen vezetve. Ha csak vonali (azaz fázisok közötti) feszültségeket és átamokat tudsz mérni, akkor az én módszetem is helyes.

Fázisszöget nem könnyű mérni, legalábbis nem elég hozzá egy egyszerű voltmérő és ampermérő. Mindenesetre a hatásos (Watt-ban mért) teljesítmény kisebb lesz a látszólagosnál, azaz a szimpla szorzatnál.

0

mpisti
mpisti picture

A kérdező utolsó mondatából arra tudok következtetni hogy ő a fogyasztásmérőn megjelenő fogyasztásra kíváncsi. Ebben az esetben viszont cos fi nélkül nem tud számolni, mert a trafó cos fi értéke erősen terhelésfüggő. Tehát ebből kiindulva amit korábban írtam nem helytálló, mert ha a számításnál a cos fi-t kihagyjuk akkor nem KWh-t hanem kVAh-t kapunk, ami ugye egy hagyományos fogyasztásmérővel nem értelmezhető. Az csak a hatásos fogyasztást méri.

0