You are here

UNITRA M531 átalakított magnó kazetta lejátszás közben sipol

Sziasztok !

Édesanyám első magnóját UNITRA M531 magnóját sikerült életre kelteni . Találtam a neten egy kapcsolási rajzot amit az egyik  RÁDIÓTECHNIKA könyvben tettek közzé / RT 1979-9 Cászár László / az előerősítő fokozat zajának csökkentése érdekében és ennek megfelelően részben át lett alakítva a kapcsolás.
Bekapcsolva a magnót alapból sipoló hangot ad . Külső jelforrást rákötve és átkapcsolva felvétel módba tökéletesen működik .

Kapcsolás: http://www.szetszedtem.hu/092m531s/doc/mod-rt-1979-9-csaszar-laszlo.jpg

-  1,6k helyett 1,5k lett beépítve
-  33p kondi helyett maradt az eredeti

Segítséget előre is köszönöm.

Comments
lcsaszar
lcsaszar picture
*

Még annyit, hogy így utólag visszanézve az átalakított előerősítő rajzon, a bemenő fokozat bázis-emitter között az eredeti 150pF helyett 10nF szerepel. Nekem ez kicsit gyanús, ebben a pozícióban nem szoktak ilyen nagy kapacitást használni. Esetleg érdemes más, sokkal kisebb értékekkel kipróbálni (220pF, 470pF), hátha ez okozza a gerjedést. Talán elírás lehet a rajzon? Nekem már nincs ilyen magnóm, nem tudom kipróbálni. Legfeljebb LTspice-ban lehetne lemodellezni, de ahhoz ismerni kellene a fej induktivitását és ellenállását.
De ha valaha működött így a zajcsökkentő átalakítás után, akkor inkább más hibára tippelek.

0

1Lackó
1Lackó picture

Szia .

Elnézést , hogy csak most válaszolok.

Teljesen igazad van , a 10nF kondi a gond . Visszaépítettem eredetire mind a két fokozatot , megszünt a sipoló hang.
Elvégeztem a módosítást csak az egyik fokozaton a kondik cseréje nélkül . Minden rendben volt , amíg be nem építettem a 10nF kondit.
Visszajött a sipoló hang olyan szinten , hogy az eredeti alkatrészekkel rendelkező fokozat is elkezdett sipolni.

Eredeti kondik cseréje nélkül is hallható a változás .

Köszönöm a segítséget.

1

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Hoppá, kezdenek visszajönni a régi emlékek. Szóval, kétféle átalakítást csináltam:

  • a mikrofonerősítő (ami egyúttal a lejátszó előerősítő) munkapontját átállítottam, ez a belinkelt rajz az RT-ből
  • A másik, és szerintem hatásosabb: beépítettem egy miniatűr tolókapcsolót, ami egyik állásban a mikrofonerősítő jelét, a másik állásban közvetlenül a vonalszintű bemenetet adta a felvevő erősítőre (illetve a felvételi szintszabályzó potikra, már nem emlékszem pontosan)

A gerjedés-szerű zaj valószínűleg az Isostat kapcsoló rossz érintkezéséből adódhat. Talán elkoszolódott, vagy egyéb mechanikus hibája van.

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia,

Én csináltam az átalakítást még nagyon régen. Sajnos a béketáborban a DIN csatlakozó volt a sztenderd. Ennél a magnónál a mikrofonbemenettel kezdődött a felvevő erősítő. A vonalbemenet jelét előbb leosztották millivolt szintre, bement a mikrofonerősítőre, majd visszaerősítették kb. vonali szintre. Ezzel jelentősen leromlott a jel/zaj viszony nagyjelű bemeneten. Az átalakításommal kikerültem a mikrofonerősítőt, és a vonali szintű jelet közvetlenül küldtem a felvevő erősítőre.
A sípoló hang okát nem tudom, de a csúszó kapcsoló érintkezőire gondolok (ami a felvétel/lejátszás átváltást működteti).
Lehet, hogy érdemes lenne RCA bemenet és kimenet csatlakozókat beépíteni.
Egyébként ezt a magnót Grundig licensz alapján gyártotta a lengyel Unitra. Meg kellene nézni, hogy az eredetiben is ugyanez a logikátlan megoldás volt-e.

Üdv, lcsaszar

0

SzBálint
SzBálint picture
****

0

zsugori
zsugori picture
***

0