You are here

Panasonic TX-C74UR (ALPHA1W) (megoldódott!)

20 posts / 0 new
Last post
Küzmös Gergely
Küzmös Gergely picture

Sziasztok!

A fent nevezett készülék került hozzám. Az alap hibája hogy bekapcsolása után a hang után időnként nehezen jön meg a kép.. illetve üzem közben néha elkékült a képernyő,visszafutásos lesz,a képtartalom elmegy,majd utána ugyan igy le is tisztul,és ez néha pirosban is megy,azzal a különbséggel hogy akkor némi képtartalom marad. Igy használták a készüléket.. jó pár hétig. Akkor került hozzám mikor,"végleg" megadta magát.. A képen is látható hibajelenséget produkálta.. Se kép,se hang,csak halvány(kékes) derengés látható,illetve ha csatornát váltok akkor a csatornaszám "szalad" egy ideig össze-vissza,mint egy szinkronhibás kép. Amikor elhoztam,és bekapcsoltam,meglepetésemre müködött a gép,semmilyen hibát sem produkált.. másnap viszont megmutatta magát a hiba,és állandósult. Panel ütögetésre,mozgatásra sem reagál. A gépben egy komplett KF és szinkron IC van,amely a TDA4505M. A kapcsolási rajz alapján elsőként megnéztem hogy megkapja-e a 7-es láb a 12V tápot. Multiméterrel 11,45V-ot mértem földhöz képest. Viszont van egy két nagy eltérés pl: 5-ös láb:2,5V helyett 0,12V 18-as láb:5,0V helyett 1,63V (AFC) 22-es láb:10V helyett 1,45 (STOP) A többi helyen ha nem is mindig tized voltnyi pontossággal,de fellelhetőek a feszültségértékek. Ez IC hiba,vagy a kiszolgáló áramkör hibája is csinálhat ekkora galibát?

üdv:Gergő

Köszönöm szépen kolya61-nek az igencsak "kitartó" segitség nyújtást,és az uccsó doksit is,amelyből világosan kiderül hogy a TDA4505M helyett tényleg jó az E-végü változat abban az esetben ha mellé módositjuk az áramkört is. (R112 1,5M,R113 22k helyekre 470k-ellenállások kellenek)
Igy megoldódott a probléma,úgyhogy még egyszer köszönöm szépen!!! :)

File attachment: 
Comments
kolya61
kolya61 picture

Szia Gergő!

Gratula ! :D
Örülök, hogy sikerült !
Látod, angol tudás nélkül is megcsináltad .

Üdv! Miki.

0

Küzmös Gergely
Küzmös Gergely picture

Oké,bocsi! :)

Melyik lehet az AFC tekercse? Még véletlenül sem szeretnék mást elhangolni.. tényleg lehet hogy elhangolódott egy kicsit az IC csere után..

0

kolya61
kolya61 picture

Szia Gergely!
Ebben a chassisban kicsit máskép müxik az AFC , mint normális TV-ben.
Ebben van egy CITAC ( Computer Interface for Tuning And Control ) processor, SAB3035 szerintem erre kellene öszpontosítani.
Nem ismeren ezt a chassist, de régebbi Philipseknél a tunerban volt egy tekercs amelyik , kihatott az AFC rossz müködésére, helyesebben a processor nem adott STOP utasítást a hangolásra. Ez a bizonyos 3035-ös ic állítja elő az AFC hibafeszültséget és az I2C sineken kommunikál a processorral.
Szerintem Fülesmester magyarul is el tudja mondani Neked, mert ez nem csak egy tekercs tekergetésével fog megjavulni, legalább is nem a KF részben, szerintem.
Az L102 azért óvatosan megpróbálhatod hangolni, legalább is csak a tekercs menetes részébe, egy mágnesezhető anyagot bedugni. A hangolást müanyag , esetleg réz csavarhúzóval próbáld , de nagyon óvatosan , mert rideg a ferrit és ha eltörik , akkor szívás lesz !
Bocs , ha hosszúra sikeredett :D

Üdv! Miki.

0

Küzmös Gergely
Küzmös Gergely picture

Sajnos az L102-es tekercs makacsnak bizonyult.igy csak fémdarabkát,illetve csavart tettem bele.. de érdemben nem reagált.. :S

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Sajnos figyelmeztettelek:" de nagyon óvatosan , mert rideg a ferrit és ha eltörik , akkor szívás lesz !" :weep:

Üdv! Miki.

0

Küzmös Gergely
Küzmös Gergely picture

Semmi vész,nem törtem el.. :) csak akkor tört volna el hogyha mindenáron meg akartam volna mozditani,de nem akartam.. inkább különböző méretü,és alakú mágnesezhető fémdarabot tettem bele.. illetve közelitettem hozzá a csavarhúzóval ahogyan tanácsoltad,de érdemben nem reagált sajnos. Ez a tv egy kollégámé.. úgyhogy "becsületbeli ügy". Már jó pár tv-t csináltam meg a "kollégáknak" de ez az első amelyikkel szégyen,nem szégyen,de lehet hogy külsős segitségre (értsd:szervizre :) fogok szorulni,mert nem ismerem,elakadtam vele,és a "könnyebben" behatárolható dolgokkal eddig nem sikerült helyrerakni,ugyan úgy mellé hangolja az adást. Fél siker az is hogy van mit mellé hangoljon :) ,mert a lényeg hogy az IC-t jutányos áron sikerült szereznem hozzá és be is épitettem.. ami azért jóval több mint semmi,főleg egy ilyen "csodás" újonnan 8000Ft-os IC-nél,mint ez a TDA4505E..

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Szerintem a 3035-t kellene legalább próbára kicserélni. Régebbi Philipsekben és Metz-ben vannak ilyen IC-k. Volt ilyen hibám , de nálam mindig a 3035 volt a hunyó.

Üdv! Miki.

0

Küzmös Gergely
Küzmös Gergely picture

Húha.. :S Gondolod hogy megpurcant? Pont igy "véletlenül" a TDA cseréje után? Nem is néztem,de a mérete alapján gondolom ez egy újabb 28 lábas "horror".. de legalább,az ára nem "horror".. ezer forint..

0

city217
city217 picture

Szia.
Az IC betűjele stimmel?
Nem kellene eltekergetni mindent, szerintem erős a gyanú hogy az IC hibás.
Üdv.

File csatolás: 

0

Küzmös Gergely
Küzmös Gergely picture

Ha "jutányos áron" vettem egy "hibás bontott IC-t" akkor.. akkor tényleg mérges leszek.. :(

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
"TDA4505E ,amely állitólag abban különbözik hogy egy "nagyobb teljesitményü" IC,és épp ezért az ára is jóval "nagyobb".. 8eFt,mig az M végü sorozat 2-3eFt-os árkategória volt."Ha, Te bedőlsz az ilyen baromságoknak, akkor az átverés volt :lol:, jó lecke lesz, ha rossz az IC. Mi lehet nagyobb teljesítményü egy VIF,SIF,SYNC. ic-ben?
A neve is utal valamire :Small-Signal Combo for Color TV.

Üdv! Miki.

0

Küzmös Gergely
Küzmös Gergely picture

Hát az mondhatni hogy "szép" lesz,ha mégis az a gond.. ráadásul ha rossz is,nem "teljesen rossz" ezért egy csomó plusz munkát csinál,azzal hogy "vak vágányra" visz. Az M-végü sorozatot nem tudták még rendelni sem.. mert nincsen. A tv tulajdonosa meg természetesen hallani sem akart az E végü változatról,az ára miatt.. ezért kérdeztem rá a fórumon hogy esetleg lenne-e valakinél ilyesmi elfekvőben,amire ez az egy reagálás érkezett. Hát kiváncsi leszek.. a kérdés már csak annyi hogy egy "kicsit" szivom meg,vagy nagyon.. :S

0

kolya61
kolya61 picture

Szia Gergely!
Sasold meg ezt az anyagot, mielőtt ismét kötségekbe vered magad :D

Üdv! Miki.

0

Küzmös Gergely
Küzmös Gergely picture

Szia! Az ic ami eredetileg benne volt az egy TDA4505M,amelyet már nem gyártanak.. készletről sem tudtak szerezni. Ennek helyettesitőjeként van megjelölve,a TDA4505E ,amely állitólag abban különbözik hogy egy "nagyobb teljesitményü" IC,és épp ezért az ára is jóval "nagyobb".. 8eFt,mig az M végü sorozat 2-3eFt-os árkategória volt.. Van még az ic-nek egy K végü szériája is,amelyet viszont egyáltalán nem ajánlottak,és nincs is a helyettesitők közt feltüntetve.. erről semmit sem tudok,csak azt hogy az is 2-3eFt-os árfekvésü. :)

A fényképről is látszik hogy én egy E végüt kaptam,amely egy bontott IC.. mivel van szinkronizált állapot,kép,és hang is,ami eddig nem volt.. remélem hogy az IC jó.. az adókat is "megtartja". Tehát minden funkció müködik,csak mindig mellé mászik az adásnak,abban a pillanatban kezdi is ahogyan adásra kapcsolok!
Amúgy nem tekergettem el,illetve amit próbaképp el is tekertem,azt mindig vissza is állitottam,eredeti helyére. A biztosnság kedvéért mindig le is fényképezem az eredeti állapotot. :)

0

Küzmös Gergely
Küzmös Gergely picture

Szia! Hüha.. Hát igen.. :D Akkor ez bizony nem lesz olyan egyszerüen orvosolható mint ahogyan pl:egy vidi infracolor esetén..
Ez a hiba pedig nem volt meg.. most az IC csere utáni "fejlemény" :S

0

Krizsó
Krizsó picture

Krizsán Zoltán
Szia nem vagyok képbe ennél a tipusnál, de több esetbe előfordult, hogy az AFC rezgőkör tekercsének a hangolásával ez a hiba megszüntethető.Csak egy kis elhangolódásrol van szó. Üdv. Krizsó

0

Küzmös Gergely
Küzmös Gergely picture

Köszi holnap megnézem

0

Pityesz
Pityesz picture

Hali!

Üdv akkor a Tanyán Geri! :)

Az IC-t még nemnéztem, h. van-e, de ha netán az lenne akkor dumáljunk.

Üdv:
Pityesz

0

tvdvdszerviz
tvdvdszerviz picture

Szia!

A képcső áramkörét és a tápegységet vizsgáld először.

0

Sponsored links