You are here

EFR115 dioda forrasztása... de hogyan?

21 posts / 0 new
Last post
dddemeter
dddemeter picture

Szervusztok!Tanácsra lenne szükségem a fent emlitett diodával kapcslatosan, a történet a következö:Valaki hozott hozzám egy akutöltöt amelynek nagyon melegedett a trafoja .A biztositékok kicserélve egy darab drotra ,a diodák mind zárlatosak voltak benne.Kiforasztottam a rosz diodákat és ugyanolyan tipusu diodákat akartam beforasztani de itt kezdödtek a bajok:Megmértem beforasztás elött a diodákat mind vadonat ujak voltak kifogástalan állapotban gyorsan beforasztottam egyet és fájdalom a beforrasztás után ez is zárlatos lett .Egy halk pukkanást hallotam miközben forrasztottam ,és egy darab drot lett belöle.Na gondoltam azért van mert felmelegedett a dioda tulzottan .Kivettem és a következöre felfogattam a hütöbordát ,és a forrasztási pont és a dioda közti részt megfogtam fogoval hogy az is vezessen el valamenyit a höböl,Igy probáltam beforasztani ,ezuttal nem hallottam semmi pukkanást .na gondoltam igy most már jo lesz ,de fájdalom mikor mérem a diodát ez is zárlatos lett pukkanás nélkül is akárcsak az elöbbi.Ezekután nem merem a töbivel is probára tenni a szerencsémet .nem tudom mit tegyek ...
Néztema netemn és álitolag csak 70 fokig birja a höt de nem tudom ilyen höfokkal hogy lehet forrasztani....

Comments
SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: ízlés szerint lehet választani.
http://www.hqelektronik.hu/pr?srch=graetz&ls=20&sm=2

Bálint

0

kattila
kattila picture

szia
tegyel be egyeniranyito hidat

0

sanyó
sanyó picture

Hali,Én autógenerátorból szoktam kiszedni,hűtőborda,grécbekötve. Ha van 16db,4 -esével hegesztőtrafóba is kiváló.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia dddemeter!

Akár tehetsz bele tápokból kitermelt diódákat is, amik hűtőbordára vannak szerelve. Ezek alacsony nyitófeszültségüek, és nem melegszenek annyira. Általában 60V több tíz amperesek.

Üdv: Jácint

0

welding alt
welding alt picture

Szia!

Ezek a diódák az I.P.R.S Baneasa remekművei voltak, mindamellett Ge tipusú. Nem érdemes kisérletezni velük. Tegyél be 10 SI2...10,vagy 10N2...10 típusú szilicium diódákat.

Üdv. welding alt

0

dddemeter
dddemeter picture

köszi neked is a tippet lemondok roluk mert tul kényesek :-)

0

dsanyi
dsanyi picture

Szia!

Ne szenvedj vele, egy grace kocka egy csavarral hűtőbordára. A vezetékek pedig autóssaruval csatlakoznak.
Kb. 500 ft

Üdv:

Dsanyi

0

cssztivi
cssztivi picture

Ez a tutti

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Dddemeter!
"álitolag csak 70 fokig birja a höt..."
Nekem nem sikerült 1 adatlapot-utalast sem talaltatnom, de ha nem Germanium dioda=kizart dolog a 70 fokos hatarhömerseklet!
Annall inkabb lehetseges a 70 fokig törtenö 100%-os terhelhetöseg, s utana-felette valamely meredekseg szerinti csökkenessel...
Kari

0

dddemeter
dddemeter picture

üdv kari valoszinü hogy germánium dioda .Egy román forumon olvastam rola hogy mások is jártak igy vele ,azt irták orosz gyártmány de nagyon kényes a forrasztásra 7 amperes 50v inv feszel lehet le,mondok a forrasztásrol és sorkapoccsal rögzitem a kábelt

0

Kari
Kari picture
*****

Hali!
Mint irtak masok is: Shottky-t bele, s adios amigos! :-)...
Kari

0

Attee
Attee picture
*

Üdv!

Szerintem még csak az sem kell. Egy graetz, vagy négy kutyaközönséges megfelelő áramú Si dióda. Gondolom, egy sima trafós, 50Hz-es aksitöltőről van szó.
Nem kell túlbonyolítani a dolgokat.
Ge diófát amúgy is nehézkes már beszerezni, nem is igen gyártanak sztem.
Egy régi készülék restaurálásánál természetesen az eredetiségre kell törekedni, de ennél minek?

0

Kari
Kari picture
*****

Hallo Attee!
"Gondolom, egy sima trafós, 50Hz-es aksitöltőről van szó."
Ha van eleg feszültseg tartaleka, nyilvan mehet az atlagos Si dioda is bele, de ezt csak a topik nyitoja tudna megmondani_viszont nem okvetlenül valoszinüsithetö, föltehetöleg nem veletlenül kerültek a Ge diodak bele...
Kari

0

Attee
Attee picture
*

Üdv!

Szerintem azért került bele Ge dióda, mert valami ősi darab lehet...persze jó lenne többet tudni róla, de szerintem nincs belőve a feszültség hajszálpontosra, határra. Egyébként még akkor készülhetett, mikor 220V hálózati feszültség volt, ez is jelent 5% emelkedést.

0

Kari
Kari picture
*****

Szerbusz Attee!
Mindenestere a regi jelszo; mèrni, mèrni & mèrni_üzemszerü terheles alatt! :-) (meg merni...)
Kari

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: utána pedig elgondolkodni a mért értéken.

Bálint

0

Kari
Kari picture
*****

Hallo Balint!
:-)
Kari

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Én is csináltam régen akkutöltőt / talán 40 éve, és még mindig működik /, akkor még germánium diódák voltak. Ha jól emlékszem, GEN55 a neve, kis hűtőkre csavaroztam, és 6 A-el tud tölteni. Most már tényleg egy "kockával" is meg lehetne oldani az egyenirányítást, de csak azért nem nyúlok hozzá.
Ha ez a típus ilyen érzékeny a hőre, akkor én is inkább más típussal váltanám ki inkább. Akár van olyan Graetz kockám, ami kicsi, hűteni nem kell, és tud többször 10 A-t.

Üdv: formasu

0

Pista47
Pista47 picture

Ahogy elnézem, itt les egy zacsiban éppen pár darab GEN-52, és GEN-55 KONVERTA. Az 1970-es években használtuk blankoló célszerszámokban, ez csinált a 24V-os hálózatból DC-t, ami egy félökölnyi nagyságú elektromágneses behúzót működtetett. Nem volt túl vitéz darab, elég hamar megadta magát, lehetett cserélgetni.

0

welding alt
welding alt picture

Szia!

Nem valószinű hanem BIZTOS !

Üdv. welding alt

0

Sponsored links