You are here

Grafikus kártya javítása. MEGOLDVA!!!

21 posts / 0 new
Last post
nyaki
nyaki picture

Üdv Mindenki!
Van egy GV-NX76T256D-RH rev.2 passzívhűtős kártyám. Eladtam, de visszahozták 2 hónap után, hogy nem tudják vele telepíteni a WIN7-et. Beraktam az én XP-m be és azzal tökéletesen települt. Megfigyelésem és méréseim szerint minden jól működik 2D alatt, de amikor elindítok egy 3D-s játékot, tehát nagyobb terhelést kap a GPU, akkor a hűtő alatti ferritmagos 1,5 Ohmos choke, a terheléstől függően hol hangosabban, hol halkabban sípol. Minél nagyobb a terhelés, annál jobban jelentkeznek cirádák a képen, szabályos elrendezésben. Olyan a jelenség, mint amikor a GPU-t túl magas frekivel próbálod hajtani. A játékok futnak rendesen, ahogy kell, de a choke által keltett felharmonikusok rákerülnek a GPU egyik 12/1,28V-os tápjára és kezdődik a káosz a képen. Ahogy mozgatom a choke-ot, úgy változik a hallható freki, de az egyenáramú komponens nem változik. Szerény véleményem szerint leejtették a lapot és belülről megrepedt a choke magja, de ezt már sajnos bizonyítani nem tudom, meg nem is akarom most már, de szeretném használni, ha már nálam ragadt. A TV készülékeknél is ilyen hibákat szoktak produkálni a repedt, nagyfrekis ferritek és olyankor minden hülyeséget csinálnak. Gondolkoztam már azon, hogy megnézem szkóppal a tápot, de előbb a Ti véleményeteket szeretném kikérni!
Szerintetek jó irányban gondolkodok, vagy sem? Ha jó az irány, akkor hogyan lehet ezt francos choke-ot kicserélni (?), mert nekem két pákával sem engedte magát. Gondolkoztam rajta, hogy egyszerűen összetöröm és a csonkra forrasztok egy másikat, de vajon milyet, milyen frekire (?), mert nincs sok hely a hűtő alatt. A múltkor kihajítottam egy valag alaplapot és azon voltak fojtók, de egyik sem ilyen kocka formájú.
Ha valakinek van némi tapasztalata ezekkel a kártyákkal kapcsolatban, az kérem ne tartsa vissza.
Köszi

Comments
nyaki
nyaki picture

Hali!
Nos, hosszú idő után rászántam magam a javításra, mert kellett egy újonnan összeszerelt konfighoz, ugyanis újat nem akartam venni.
Vizsgálódásaim után egyértelművé vált, hogy a hibát a GPU kontakthibája okozhatja. A reflow megoldotta a problémát, sőt helyreállt az egyik, régebben nem működő DVI kimenet is. :taps2:
Most ismét teljes értékű a szerkentyű, de vajon meddig fogja bírni(?), ismerve a régebbi NVidia chipek gyatra ólommentes forrasztásait. :-?

Szép napot!
(Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!!!!)

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Szia!
Mindenképpen érdemes a feszváltó elektronikát szkóppal bevizsgálni valós üzemi körülmények között. Technikailag úgy megoldható ez a macerás feladat, hogy kiszerelt állapotban a vizsgálandó pontokra felforrasztunk kb. 10-15cm-es vezetékeket (akár kis szigetelt hüvelyeket is rakhatunk a másik végükre) és a PC-be berakott kártyát így gond nélkül vizsgálgathatjuk.

A vizsgálandó pontok jegyzéke:
- 1 vagy több megfelelő hidegponti kivezetést készítünk (GND)
- tekercs egyik felén a forró pont (MOSFET-el közös)
- tekercs másik felén kimeneti hidegpont
- MOSFET bázisa (vigyázni vele, ellenállással is el lehet választani)
- bemeneti tápfesz
- meg amit még ezenkívül érdemesnek talál az ember

Amennyiben a PWM jel nyugodt a MOSFET kapuján de a tekercs zajos meg a kimeneti fesz is kissé, akkor valószínűleg igaz a teória a repedt mágneskörről. Amennyiben a PWM bolondul az lehet szabályzóköri hiba, gyenge kondenzátorok, stb. Meg lehet még próbálni párhuzamosan kötni elkókat az eredetiekkel néhány cm-es vezetékeken keresztül, így körülményes kiforrasztgatás nélkül is kiderülhet a hiba.

Remélem segítettem néhány használható ötlettel. :)

0

nyaki
nyaki picture

Köszi, ez elég részletes volt.
A párhuzamos kondenzátor rákötés megvolt és nem változott. Mint írtam még szkóppal nem babráltam hozzá, de ezek után az lesz. Szerencsére a PWM rész a lap hátulján van és könnyen hozzáférhető. Ha meglesznek az eredmények, majd jelentkezem, de az mindenképpen aggasztó, hogy a tekercs apró mozgatása a hang változását okozza, pedig ki van öntve gyárilag.

Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!!!!

0

DjTomeeee
DjTomeeee picture

Szia!

Ha nem látszik kívülről sérülés a tekercsen (mert az) akkor ne bántsd egyelőre. Nézz szét inkább a kondik körül amik a grafikus kártyán vannak. Az elkókat cseréld ki elsősorban. A tekercset pedig esetleg lakkal vagy pillanat ragaccsal csendesítsd el, szerintem a hibát nem az okozza, hanem az előálló tápfesz szűretlensége...

De ez csak egy tipp...Amúgy döglött PC-s alaplapokról vagy akár laptop alaplapokból is nyerhető ki ilyen tekercs, mégpedig a proci tápfeszét előállító részekből...

Üdv!
TamásBP

0

jbussh
jbussh picture

Üdv!

Lehet, van ilyen döglött kártyám, ép fojtókkal.

0

nyaki
nyaki picture

Az jó lehet, de valami támpontot is nyújthatnál arra vonatkozólag, hogy hogyan szeded ki, mert nekem nem sikerült.
Köszi

Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!!!!

0

jbussh
jbussh picture

Vákuumszivattyús pákával fogom megpróbálni. Egyébként nyilván le is van ragasztva.
.

0

nyaki
nyaki picture

Várom az eredményt, bár nekem ilyen csuda dolgom nincs, úgyhogy ha netán neked sikerülne, akkor csak gratulálni fogok tudni hozzá. :-?

Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!!!!

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
"A múltkor kihajítottam .... alaplapot", akkor Te ezáltal néhány ezrest kidobtál az ablakon...

Üdv.: uniman

0

nyaki
nyaki picture

Lehet hogy kihajítottam néhány ezrest, de azokat sem tudtam kibányászni az alaplapból, ezért is repültek a lappal együtt. Az épkézlábnak tűnő kondikat kibányásztam belőle, mert azokból sosem elég, meg még mást is, de ez egy másik történet, ne is pazaroljunk rá időt.

Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!!!!

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

HellÓ!
Bocsánat végtelen műveletlenségemért, de mi az a "choke"?
Talán egyfajta fojtótekercs akar lenni?
Csaba

0

nyaki
nyaki picture

Igen. Ez tulajdonképpen egy nagy áramú, különleges kialakítású és tulajdonságú kockalakú ferrit fojtó és ellenállás is egyben.
Itt írnak róla magyarul is.

Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!!!!

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Szia!
A linkelt cikk írói azzal az elemi dologgal sincsenek tisztában, hogy a reaktans áramköri elemeket nem szokás a magyarban ellenállásnak nevezni. Az ellenálás szó alatt általában ohmikus ellenállású dolgokat értünk. Természetesen a tárgyalt felhasználási területen használt fojtótekercseknél kívánatos, hogy minél kisebb legyen az ohmikus ellenállásuk.

0

nyaki
nyaki picture

Felesleges azon :izom: -ni, hogy mit és hogyan fordítottak le a köznép számára is érthető módon, hiszen a termék eladó és abból van a profit. A McDonalds-ben sem olyan hamburgert kapsz, mint ami a plakátokon és a hirdetésekben van, mégis megveszed, mert jónak tartod, pedig lehet hogy szar, de sorolhatnék még sok más néphülyítést, csakhogy a gázellátást már ne is emlegessem.
Semmi nem az aminek látszik!
Abban viszont egyetérthetünk, hogy talán a Gigabyte-nál tudják, hogy mit és hogyan. Én legalábbis a szakértelmüket kétségbe sem merem vonni, márpedig a cikk a Gigabyte hivatalos oldala,... véleményem szerint felesleges ezen ennyit rugózni. Koncentráljunk inkább a feladatra! :help:
Köszönöm a megértést. :bow:

Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!!!!

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Szia!
Megértő vagyok nagyon és nem is kell megköszönni. Csak az említett linken még van egy apró poén ha valaki még nem vette volna észre a színes diagramban: "Fertit Magos", meg a "Magenergia veszteség" is érdekesen hangzik a vájtfülűek számára. :lol:

0

Kari
Kari picture
*****

Szia nyaki!
Szerintem az anglianusul targyalok altalanossgaban nevezik igy a mezei(!) fojtokat- ebben igencsak tevedtek a linked "szagertöi"_dehat elegancsosan akartak halandzsazni! :-) http://en.wikipedia.org/wiki/Choke_%28electronics%29
Kari

0

nyaki
nyaki picture

Való igaz, de szépen hangzik és legalább nekünk magyaroknak, magyarán érthető lesz, hogy mire gondolunk, ha csak egy szót is használunk, de közben a hátterében egy egész írott oldal van. Ez a fajta gondolkodás és nyelv az egész világon csak a magyarra jellemző. Nem véletlenül nevezik nyelvünket "Egyetemes nyelv"-nek, de attól a probléma még probléma maradt,... magyarán mondva.

Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!!!!

0

Kari
Kari picture
*****

Hi nyaki!
Sajna nem tudok egyet erteni veled; a fojto, s a choke meg betüszamra is azonos, csakhogy a choke-t mifelenk a legkevesebben ertik, legfeljebb felre ertik, s cuppogni/nomeg almodozni kezdenek :D ...
Kari

0

nyaki
nyaki picture

:hmmm: Akkor majd használják, mint szinonimát, ha megszokják. Volt már ilyen a történelemben. Egy, a magyar köznyelvbe átvett idegen eredetű szó mögött, akár egy egész litánia lapulhat, de mi magyarok puszta tőszavakból is kész mondatot formálunk a fejünkben. Ez elhamisíthatatlan védjegyünk.
Nekem pedig ez a véleményem, ...de az eredeti topiknyitó probléma attól még marad, akárhogy is formázom a gondolataimat.

Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!!!!

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Köszi, az ember mindig tanul :hmmm:

0

Sponsored links