You are here

TECHEM-es hőmennyiség mérő

13 posts / 0 new
Last post
BLLaci
BLLaci picture

Sziasztok!

Kezd az agyamra menni ez a kütyü. Ha a szerencsések még nem találkoztak volna vele, elmondom: négyemeletes panel épületben lakunk, ÖKO program címen felszereltek minden radiátorunkra egy-egy ilyen digitális hőmennyiség mérőt és egy termosztátot a radiátorok elé. Rögtön jöttek a rémhírek, hogy a gatyánkat is ráfizetjük, mert számol, ha kell, ha nem.
Kicsit utánanézve az derült ki, hogy egy nem hitelesített eszközről van szó, amely által mért értékek a fűtési költség elszámolásának alapját nem képezhetik. Állítólag 2 értéket mér: a radiátor hőmérsékletét és a helyiség hőmérsékletét, és ezekből számol valamit. A baj csak az, hogy akkor is számol, ha én mással is fűtök, meg akkor is ha nem fűtök (termosztát letekerve). Kérdésem az lenne, hogy nem lehet ezt a mérőt valahogy jobb belátásra - lassításra bírni?
Ha valaki tud megoldást, akár privátban is írhat, nagyon megköszönném!

Jó pihenést!

Üdv: Laci

Comments
Edmundson
Edmundson picture
*

Sziasztok!

Nálunk is ilyen van, de szerintem korrektül számol. Ahol lezártuk a fűtést ott nem számolt egy egységet sem. Ahol ment a fűtés, ott persze számolt. Azt nem tudom, hogy mennyire arányos a valódi leadott hőmennyiséggel. Elvileg akkor számol, ha a radiátor melegebb mint a környezet 1-2 fokkal. Ha mással fűtesz, akkor a radiátor nem lehet melegebb mint a levegő, max. azonos hőmérsékletű. Ugyan ez a helyzet a napsütéssel is. Ilyenkor nem szabad számolnia. Az más kérdés, ha a nap a radiátorra süt és melegíti azt, akkor számolhat. A számolás sebessége a radiátor-külső hőmérséklettől függ. Tehát hidegben, télen szellőztetés előtt legalább fél órával le kell zárni a radiátort, különben pörög rendesen.

Üdv.

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szevasztok!
Nálunk is ilyen Techem csoda kütyü van. Mikor felszerelték, gondosan lejegyezték a radiátorok tag számát, az állítólagos korrekció miatt. Mert van olyan kedves tulajdonos társ, aki állítólag már háromméternyi radiátorra cserélte az eredeti kb. nyolcvancentit.
Mi van akkor, ha besüt a nap? A lakásunk déli és nyugati sarkon van, és olykor határozottan érezni a nap melegét teljesen lecsavart termosztatikus szelep mellett is.
Lehet, hogy a mérés nem egészen korrekt ilyenkor? Lehet, hogy nem véletlenül tiltja le a mérést (a Nyírtávhő tájékoztatása szerint) a fűtési időszakon kívül?
Egy szakember azt a jótanácsot adta, (a Techemes káeftétől), hogy ne csak a szabályozó szelepet, hanem a radiátor másik ágában levő golyós csapot is zárja le az, aki kevesebbet akar fizetni, és nem akar fűteni. Különben mindig fog valamit érzékelni a műszer.
A konkrét hőmennyiség mérés a tízemeletes társasházunk 1db műszerrel történik, a pincében levő hőfogadó egységben. Ezt kell kifizetni a tulajdonosok összességének, ez a csodakütyü csak az elosztást segíti.
A szolgáltatónak édesmindegy hogy ebből ki mennyit fizet, a költség felosztásán a lakók szoktak ölre menni, az évenkénti gyűlésen.
Csaba

0

ityvity
ityvity picture
*

Szia , elvileg a leírásból úgy értem , hogy minél hidegebb a a helyiség a radiátorhoz képest annál többet számol, és ha közelít a két érték akkor kevesebbet , mert akkor úgy érzékeli hogy már fel fűtött a helyiség . Ha ez így van le kel takarni (elszigetelni ) a helység hő érzékelőjét , hogy a radiátor melege jobban fűtse mint a levegőt azt higgye a kütyü , hogy már jó meleg van , vagy esetleg egy kis teljesítményű hő légfúvóval jó melegen tartani.

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
"A költségmegosztó folyamatosan, 0,01°C pontossággal méri a helyiség- és a fűtőtest hőmérsékletét, majd a mért adatokból kiindulva, a fűtőtest előzetesen tárolt jellemzői alapján számítja ki a leadott hőmenynyiséget.": http://www.sg.hu/listazas.php3?id=1018105252&index=10&cat=1
"Okostojások" szomszédos országban télire berakják a fűtetlen spájzba, tavasszal meg megy vissza a helyére, persze "radiátorostul". Mert van nekik tartalék radiátorjuk(-jaik).
http://www.techem.com/English/products-and-services/measuring-and-billin...
Üdv.: uniman

0

marosi
marosi picture

Szevasz uniman
náltok igy lomolják stikába a gázt,nálunk ezzel ha megfognának a gatyánk is rámenne.

0

uniman
uniman picture
***

Hello, Marosi.
Nem nálunk, nem nálatok, hanem egy harmadik, mindkettőnknek szomszédos ország, ahol ilyet csinálnak...
Üdv.: uniman

0

marosi
marosi picture

Szia
annak idején az orosz világba ,én is lomoltam az áramot fütésre,de akkor a szolgáltatónak a tehnikai szintje abból ált,hogy nézték kiek füstöl a kéménye, és akinek nemfüstölt oda mentek,na ezt megoldottam,közbe 6-8 kilovattot leakasztottam,de ezt most már nem lehet megtenni,mert nem sajnálják a pénzt a legkorszerübb müszerek beszerzésére,csak hogy megfogják a parasztot,és kegyetlenül büntetnek.

0

marosi
marosi picture

Szia BLaci
kikapcs gomb nincs rajta?

0

Kari
Kari picture
*****

Hejj Tibi!
Ez azert naiv kerdes volt! :-) A hazkezelösegek-fütest szolgaltatok erröl akarjak a szamlat kiallittani...
Kari

0

marosi
marosi picture

Szia Kari
nade ezt a kütyüt felteszik boldog boldogtalannak,hiába van autonóm fütése?

0

Kari
Kari picture
*****

Hello Tibor!
Gondolom idövel minden elszamolas kötelezettnel (elöbb-utobb)-de en csaladihazas leven ezt nem tudom...
Kari

0

marosi
marosi picture

Szevasz Kari
csak azért kérdeztem,mert Laci azt irta hogy akkor is számol ha mással füt.

0

Sponsored links