You are here

Hajdu Energo Lux 751.2-03 mosógép néha nem szivattyúzza ki a vizet (a hiba megoldva, de kapcsolási vázlatot továbbra is várok)

6 posts / 0 new
Last post
audiophil
audiophil picture

Sziasztok!

A címben említett mosógépet használjuk 1996 óta rendszeresen. Eddig egy szimering cserén kívül nem volt javítva (szűrőtisztítás és vízszint érzékelő csövének a takarítása persze többször is volt :D ). Mostanában (1-2 hete) néha nem indítja a szivattyút öblítéskor. Volt, hogy mosószeres maradt a ruha. 3 napja az ötös programon lévő 35 másodperces centrifugálást tele tartály vízzel akarta indítani. :jajj:
A vízszint érzékelő csöve tisztítva (bár nem volt benn dugulás). A programkapcsoló EATON EC 4309.01 típusú.
Amikor a fent említett tünetet produkálja, valami halk 50Hz-es brumm hallható a szivattyú felől, van olyan, hogy néhány másodperc után elindul. Ilyen szivattyú van benne. Szorulhat a szivattyú, vagy nem kap rendesen áramot? Ha megy hallhatóan könnyen viszi a vizet, égés nyom és amperszag nincs a prk körül (máshol sincs).
Ha valaki találkozott már hasonló hibával kérem segítsen, hogy merre induljak a hibakereséssel.

Kicsit más:
A Tanyán található hasonló típusú mosógépek kapcsolási vázlatán csak AKO prk van. A csatolt képeken is látható EATON lábszámozása ettől eltérő. Soronként más színű csatlakozósor van, és minden soron (csatlakozón) belül 1-12-ig van számozás. Ha valaki megosztaná ennek a változatnak a kapcsolási vázlatát és a prk programkifejtését (mert az is eltér, pl: AKO-nál az ötösön nincs 35mp centri, papír szerint) azt megköszönném, mert így könnyebb lenne a hibakeresés. A motoron az 1 és 4 kivezetések az én gépemen össze vannak kötve (közvetlen a motor csatlakozón), az AKO-s rajzon nincs. Ezek után érdekelne miben tér még el a két változat egymástól.
A választó kapcsoló sem teljesen világos. Az egyik szervizdoksiban megtaláltam a pr kifejtését, de nem azonos a saját kapcsolóról visszafejtettel. 10 állású, 10 csatornás kapcsolóról van szó. A képek között látható az eltérés (pirossal berajzoltam milyen van nekem). A szervizdoksi hibás, én néztem rosszul a sajátomat, vagy kétféle működésű is van?

A segítő hozzászólásokat előre is köszönöm.

Szerk: Ahogy mondtátok, valóban a szivattyú volt a bűnös, köszönöm a segítséget. Egyszerű feszültségméréssel megállapítható volt, hogy a szivattyú rendesen megkapja a feszt csak nem forog. Többszöri ki-be kapcsolás után elindult. Ezután szétszedtem a szivattyút (cstoltam pár képet róla). A tengely porcelán csapágyazású, és ez elkoptatta a tengelyt 3,5mm-ről 2,1mm-re, a mágnes pedig súrolta a műanyag házat. :jawdrop: Csoda hogy tudott forogni. Szerencsére volt a padláson egy hasonló szivattyú, aminek a forgórésze és a hátsó műanyag ház pont egyezett és kicsit sem volt kopott, így olcsón megoldódott a probléma. 8)

Az EATON prk-s kapcsolási vázlatot viszont továbbra is szívesen fogadnám, mert újabb érdekes dolgot találtam a próbamosás alatt: Ampermérőn keresztül ment a gép, így láttam mikor fűt. Az utolsó vízfeltöltés után (5 - 6 program között) 1-2 percre bekapcsolt a fűtés. Ez mitől lehet? :hmmm:

A további segítséget előre is köszönöm.
Üdv: Zoli

Comments
cidrynk
cidrynk picture

Szia!
Ezek a szivattyúk állandó mágnes forgórészt tartalmaznak. A műanyag ház zárt így nem látni hogy a szimeringen keresztül a trutyi a forgórészhez kerül. Csere
Imre

0

audiophil
audiophil picture

Szia!

Valóban így volt. A szmötyi teljesen kitöltötte a rendelkezésre álló teret, csak a forgórész körül volt egy kis rés, mert lötyögött a helyén (persze a tengelyvég kopása miatt :fun: ).
Köszönöm a segítséget.

Üdv: Zoli

0

sasa11
sasa11 picture
*

Szia audiophil !
Szerintem ennyi idő után már megérdemelne egy másik lúgszivattyút.
Sajnos azok is kopnak és néha megakadhat már.Mint írtad is búg szegény indulna de nem tud.
Egyszerű lelke van , de ha megkopik egy idő után a lélek is feladja. :D
Szép napot mindenkinek !

Padra Sándor
Alias :sasa11

0

audiophil
audiophil picture

Szia Sasa!

Bár egy évet tévedtem, mert 97-es gyártás, de az idő vas foga volt a főbűnös. :D
Köszönöm a segítséget.

Üdv: Zoli

0

sasa11
sasa11 picture
*

Szia Zoli !
Nagyon szívesen.
Szép napot mindenkinek !

Padra Sándor
Alias :sasa11

0