You are here

Dell Inspiron 5150 töltő gond SOS!!!(lezárva)

32 posts / 0 new
Last post
djhalasi
djhalasi picture

Sziasztok! SOS segítségre lenne szükségem egy Dell Inspiron 5150 laptoppal kapcsolatban. Nem volt töltője, egy kölcsön Dell töltőről használtam. Szereztem hozzá egy rossz Dell töltőről való dugót. Volt itthon egy Fujitsu töltőm. Én marha ahelyett, hogy vettem volna egy dell töltőt kísérletezgettem. A Dell töltője ugye 3 pólusú. a henger külseje a test, a belső fala a pozitív és a közepében lévő tüske valami vezérlés szerűség. A fujitsu töltője az csak 2 vezetékes. Én balf..sz meg ráforrasztottam a pozitív felét a henger belső fala helyett a tüskére és rádugtam. Szóval a közepére került a 19V. Valamit biztos kinyírt benne, mert azóta a kölcsön dell töltővel sem megy, amiről eddig használtam. Ha kivan véve az akksi és rádugom a töltőt, akkor egy pillanatra felvillan a töltés jelző, meg a powerled, ahogy kellene, de bekapcsolni nem tudom. Viszont ha benne az akksi, nem villan fel egyik led sem amikor rádugom a töltőt, az akksit sem tölti és ugyanúgy nem kapcsol be. Zárlat nincs a töltő aljzaton mérve. Mi a jó isten mehetett ki benne? Lehet javítani valahogy? Elvileg van itt fent rajz is hozzá, ha valaki tudna segíteni azt nagyon megköszönném, mert nagyon stabil kis laptopnak tűnt (eddig). Piszok mérges vagyok magamra! :@

Comments
djhalasi
djhalasi picture

Na sikerült szerezni egy újabb donort. A töltő csatija elég spéci, még nem láttam ilyet. 3 lába van. Az alaplap egyébként nem teljesen ugyan olyan (valószínűleg másfajta gépben volt) de beépíthető, mert amúgy minden stimmel. Gondoltam teszek vele egy próbát, hátha sikerülne elindítani és akkor nem kellene kínlódnom a régivel. Beépítettem, ideiglenesen ráforrasztottam a töltőcsati tüskéire 3 szál vezetéket a másik végre meg a gyári alaplap csatiját, hogy rá tudjam dugni a töltőt. El is indul, de sípol egy hosszút, utána két rövidet, majd elkezd villogni a bekapcs gomb melletti 3 led közül a két szélső, a középső meg világít folyamatosan. Ebből kiindulva szerintem nem döglött teljesen a lap. Kérdés mi lehet a gond, lehet e valamit kezdeni vele?

0

djhalasi
djhalasi picture

Még azt elfelejtettem, leírni, hogy bekapcsoláskor felvillan a háttérvilágítás egy pillanatra és utána kezd el sípolni egy hosszút, majd két rövidet, azután pedig elkezd villogni a két szélső led, a középső pedig folyamatosan világít. Közben jelzi, hogy gyenge az akkufeszültség is, mert elkezd villogni a sárga led és csippan egyet. Szóval mintha nem lenne teljesen döglött, de mégsem ad képet. Cseréltem benne vga-t, de a hiba ugyanaz, meg elvileg ami benne volt az jó, mert a másik gép működött vele.

0

szati77
szati77 picture

1 hosszú 2 rövid = vga hiánya.

0

djhalasi
djhalasi picture

Köszi! Pedig benne van a vga, a másik gépből raktam át, azzal működött. De tettem bele másikat is, azzal sem adott képet, csak felvillan egy pillanatra a háttérvilágítás bekapcsoláskor, de ennyi.

0

djhalasi
djhalasi picture

Sikerült szereznem egy ugyan ilyen hibás alaplapot, amiről át tudtam tenni a PD44 pozíciószámú SM05 diódát. Sajnos így sem indul a laptop és nem is tölt. Mit lenne még érdemes kicserélni? Mi mehetett még tönkre?

0

szati77
szati77 picture

Elég sok minden ahogy képen látszik, igen csak kapott szegényke. Méregess még, nézd át alaposan a nyákot nem e szakadt/égett el valahol. Bár esélyes hogy kukás lesz. A másiknak mi baja van?

0

djhalasi
djhalasi picture

A másik alaplap full kuka, csak alkatrésznek jó sajnos. Hiányzik róla a töltőcsati, néhány smd, meg el is van repedve egy helyen. Elvileg lesz holnap még egy ugyan ilyen lap, hátha azt még működésre lehetne bírni, bár jó lenne ezt megreparálni valahogy. A rajz szerint a pq105 pozíciószámú 2n7002 is kapott a túlfeszből, de sajnos nem találom sehol az alaplapom, pedig vagy 1 órát nézegettem már nagyítóval. Ha kiveszem az akkut és vissza, majd megpróbálom bekapcsolni, akkor 1 pillanatra felvillannak a ledek a bekapcsolás pillanatában, de nem indul és második indításra már semmi sem történik. Töltővel is ez a jelenség, de csak ha nincs benne az akku.

0

szati77
szati77 picture

mert zárlatos azért van ez a jelenség.

0

djhalasi
djhalasi picture

A PU10 pozíciószámú stabot említette még egy kolega, hogy az is repülhetett.

0

djhalasi
djhalasi picture

Én is erre gondoltam, csak még nem jöttem rá, hogy mi ment zárlatba.

0

djhalasi
djhalasi picture

Keresek 1-2db SM05 smd kapcsoló diódát laptopba. Találtam a neten újat, de 1400 a postaköltség. Magyarul többe kerül a leves, mint a hús. Ha valakinek lenne esetleg elfekvőben és tudná postázni előreutalással azt megköszönném!

Egy másik topikban, már leírtad a gondodat. Miért nyitsz új topikot??
Kalex

0

djhalasi
djhalasi picture

Vélhetően megvan a hiba, legalábbis remélem, hogy csak ennyi. A pd44-es pozíciószámú 5V-os kapcsoló dióda ment tönkre a rákerülő 19V-tól. Az egyik fele jó, de amelyik felén megkapta a feszt szakadt és amikor kiforrasztottam az a lába ki is hullott, nagyítóval nézve a láb tövénél égésnyomok láthatóak. Remélhetőleg csak ezt kell cserélnem és indulni fog. Rendelhető, de 1400 a postaköltség, az alkatrész meg kb 150ft. Esetleg akinek van ilyene és tudna küldeni azt megköszönném! Előreutalással csak pár száz forint a postaköltség.

0

zsugori
zsugori picture
***

Sziasztok
Itt van egy kisebb gyüjtemény
ha segít Pl:TC51.

0

djhalasi
djhalasi picture

Köszi!

Ez sokat segített, ezt találtam:

M05 ADM803TAKS KS-3 3.08V Microprocessor Supervisory Circuit Active-Low Open-Drain Output

Mi lehet ez? Honnan tudok ilyet szerezni? Mivel ez áll kapcsolatban a középső tüskével egy smd tekercsen keresztül, így én arra gondolok, hogy ez halt meg és ezért nem indul.

0

zsugori
zsugori picture
***

Szia de a Q61 dióda kódja is M05 :-)
SM05 M05 S05 5M
SM12 M12
SM15 M15
SM24 M24
SM36 M36

0

djhalasi
djhalasi picture

Na az f..sza. De akkor mi lenne ez a PQ112???

0

zsugori
zsugori picture
***

Szia
DTA144EUA
ezen a rajzon 37.oldal bal felső sarok :-)
http://www.rom.by/files/COMPAL_LA-1684_-_REV_1.0Sec.pdf

0

djhalasi
djhalasi picture

Köszi, de közben most nézem az első képen, amit feltettem, hogy amit bekarikáztam az nem is a pq112, hanem a pd44. Szerintem elnéztem, akkor pedig az egy dióda lesz, de még nem leltem rá a rajzon.

0

zsugori
zsugori picture
***

0

djhalasi
djhalasi picture

Köszi, meg is találtam a pd44-et. A rajon ez van: SM05 SOT23 Az előző rajzon a 36. oldalon bal szélen van. Itt kapott 19V-ot a hibás bekötés miatt. Remélem csak ez a dióda szállt el. Az biztos, hogy műszer szerint nem zárlatos.

0

djhalasi
djhalasi picture

Csak beazonosítani sajnos nem tudom.

0

djhalasi
djhalasi picture

http://www.semtech.com/images/datasheet/smxx.pdf

A link alapján ez valami kapcsoló dióda ha jól sejtem, de mivel lehet ezt helyettesíteni, vagy hol tudom beszerezni? Gondolom 2db sima mezei diódát ne tegyek bele még próbából sem.

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Azon a tüskén adatvonal van, amelyen a notebook(bios) beazonosítja, hogy megfelelő töltő lett rádugva, s ha igen engedélyezi a tőltést. Lehet, hogy csak pár smd tranzisztor meg ellenállás ment tönkre, de az is lehet komplett alaplap-csere a megoldás(ha szakszervizbe elviszed, akkor tuti). Vagy törött kijelzős donort keresni, de ez sem két fillér. De remélem, tévedek...
Az a baj, hogy a műveletek előtt kellene informálódni a gondok elkerülése végett...
Üdv.: uniman

0

djhalasi
djhalasi picture

Sajnos kapkodtam, az én hibám az egész. Én a pq112-es tranzisztorra gondolok, csak nem tudom mik a paraméterei, vagy hogy mire cseréljem. (az első fotón látszik, be van karikázva.) Műszer szerint nem zárlatos, de lehet attól még szakadt, még nem forrasztottam ki. Az összes dióda, bizti és smd tekercs átmérve, nem szakadt elvileg egyik sem, nincs zárlat.

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Ebben lehet benne van a rajza:
http://elektrotanya.com/dell_inspiron_5150_compal_la-1682_abacus_mt_rev0...
Az SMD tranyó feliratát írd le, és a fiúk(a Tanyáról) máris mondják a típusát..
Üdv.: uniman

0

djhalasi
djhalasi picture

Most nem vagyok otthon, de próbálom kivenni a fotóról, hogy mi van ráírva az smd tranyóra. Ha jól látom, akkor M05, vagy M0B, ez van ráírva.

0

djhalasi
djhalasi picture

Szerintem ez a pq112 valami fet lesz inkább, de a rajzon még nem találom egyelőre. Remélem csak ennyi a baja.

0

uniman
uniman picture
***

0

szuts
szuts picture

Helló!

Ebben a posztban volt már szó a Dell töltőkről, és ott hozzáértők elmagyarázták ügyesen a középső láb funkcióját.
Ötletként csak azt tudom mondani, hogy amikor el tudod indítani a gépet, akkor a BIOS-ban ki lehet kapcsolni a töltők intelligens kommunikációját. Ekkor mindegy milyen töltőt teszel rá, ha helyes a polaritás, működni kezd, és nem figyeli a középső lábat.
Remélem jól emlékeztem...

"Akik szeretik az ilyesmit, azok rá fognak jönni, hogy ez olyasmi, amit szeretnek." - A. Lincoln

udv.:szuts

0

djhalasi
djhalasi picture

Ez eddig oké is lenne. Csak a gond az, hogy most már gyári Dell töltővel sem akar elindulni sajnos. Valamit kinyírhatott a 19V, ami a középső lábra került, amikor én marha rosszul kötöttem be a csatlakozót, amit rádugtam. Ha csak akksi van benne és úgy akarom bekapcsolni, akkor az első bekapcsolásra egy pillanatra felvillan a powerled, meg a töltésled, de egyből ki is alszik és semmit sem csinál. Második próbálkozásra már a ledek sem villanannak fel, csak ha kiveszem az akkut meg visszarakom. Ha akksi nincs benne és úgy dugom rá a gyári töltőt, amivel működött, akkor felvillannak a ledek csatlakoztatáskor (tehát érzékelni, hogy bedugtam), pont úgy mint amikor még jó volt, de bekapcsolni akkor sem lehet. Valami letiltja, valamit kinyírtam benne ezzel a manőverrel. :S

0

djhalasi
djhalasi picture

Itt van 2 kép az alaplapról:

http://kepfeltoltes.hu/view/120515/2012-05-14_21.38.14_rajzos_www.kepfel...
http://kepfeltoltes.hu/view/120515/2012-05-14_21.38.26_rajzos_www.kepfel...

Az első képen a nyák hátoldala látszik a töltő csatlakozónál. A csati ki volt törve, visszaforrasztottam, de a gyanta nincs lepucolva, azért néz ki ilyen gányul. Működött a gép egyébként. A hibásan bekötött töltő miatt a 19V-os töltőfesz rákerült a csatlakozó közepére, ami elvileg valami töltő érzékelő áramkör, vagy valami ilyesmi. Pirossal bekarikáztam, azon a ponton kapott 19V-ot. Rámértem a gyári töltő közepére, de ott csak 0,1V-ot mértem, úgyhogy gondolom valamit tönkretett a 19V, mert azóta nem reagál a bekapcsoló gombra és nem tölti az akksit sem. Kékkel jelöltem a panelon a fóliavezetést. A pl24-es ellenállás szerű smd-n keresztül ment a fesz a pq112 tranzisztorra. A tranzisztor kollektora testen van, ha jól sejtem, akkor a bázisára került a 19V és az emmiter pedig látszólag nem csatlakozik sehova, kimértem szakadásvizsgálóval és a másik képen látszik, hogy a panel másik oldalán hova csatlakozik. Ha minden igaz, akkor ugyan oda csatlakozik, ahol az alaplap eredetileg megkapja a 19V-ot. Remélem valaki érti, amit itt leírtam nem túl szakszerűen, de sajnos nem vagyok profi, csak hobbiszinten barkácsolok. Jó lenne megtalálni a hiba okát, hogy miért nem indul. Nem nyúltam direkt hozzá, hátha valakinek van valamilyen ötlete.

0

Sponsored links