You are here

One for all Kameleon 6 távirányító mozgásérzékelő

9 posts / 0 new
Last post
jakyg
jakyg picture

Sziasztok!

Nem régiben vettem a fent említett univerzális távirányítót használtan. A távirányító működik, de mondhatni túl jól :) Ha a távirányító nyugton van nem látszódik a gombokból semmi, csak egy kék lap, ha viszont mozgást érzékel, akkor bekapcsol a gombok háttérvilágítása. A gondom az, hogy ez a mozgásérzékelés túl érzékeny, ha pl leteszem az asztalra és elmegyek az asztal mellett, akkor bekapcsol a világítás, de nem egyszer rajtakaptam, hogy minden nyugalomban volt a szobában és mégis bekapcsolt magától a távirányító, az elemélettartam növelése céljából szeretném érzéketlenebbé tenni ezt az érzékelést. Szétszedtem a távirányítót a mellékelt ábrán látható SW1 pozíciójú alkatrészről gondolom, hogy ő lehet a mozgásérzékelő, az egyik lába a réz drót ami kijön belőle, a másik maga a fém ház. Ohm mérővel mérve mozgás hatására valóban változik az ellenállása, de ami nagyobb baj, hogy nyugalomban is változik az ellenállása és esetenként jobban, mint mozgatásra. Biztos leesett már párszor és megsérült ez az elem, mi ez tulajdonképpen, lehet ilyet valahol kapni?

File attachment: 
Comments
kolya61
kolya61 picture

Szia !
"Működése hogy mozgáskor hozzáér a rugó a középső dróthoz."
Kib@szni belőle , mert a gomb lenyomásakor aktívízálódik , úgy is.

Üdv! Miki.

0

jakyg
jakyg picture

Szia!
Pontosan ezt tettem :)
Illetve annyival egészíteném ki, hogy ebben nincs rugó (szétszedtem), hanem két golyó és ezek valahogy mozognak benne, szétszedtem-összeraktam érzéketlenebb is lett, de így is bekapcsolt magától, most kiszedtem az egész kapcsolót, csak nem fog bekapcsolni mán...

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Nálunk a macska szokott rá és mindig oda csapott a mancsával, tetszett neki a fíny. :D

Üdv! Miki.

0

zsugori
zsugori picture
***

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia!

így igaz, silányabb vasalókban is találkoztam vele. Bizonyos idő után bizonytalanná válik, közel kerülnek az érintkezők. Ettől van hogy önállósítja magát.

Üdv Stevepapa

0

jakyg
jakyg picture

Sziasztok!
Köszi, nem elég, hogy drága még megbízhatatlan is :D

0

perlaci
perlaci picture

Üdv!
Elfárad benne a rugó és ettől van ez a hiba. Szedd ki és 180fokban elfordítva tedd vissza. Ebben csak egy sima aranyozott acélrugó van egy vastagabb huzal körül. Működése hogy mozgáskor hozzáér a rugó a középső dróthoz. Úgy mint a régi mozgásérzékelős autó riasztóknál.
Laci

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia!
Szerintem egy finiom zárókontaktus van benne. Mikor meg emeled ad egy impulzust az indításhoz. Fürdőszoba mérlegekben használják. Forraszd ki és egy pillanatra zárd rövidre rögtön kiderül.

Üdv Stevepapa

0

Sponsored links