You are here

Akkumulátor élesztés?

29 posts / 0 new
Last post
hifi64
hifi64 picture

Sziasztok
Nemagyon szoktam foglalkozni ilyesmivel de most nincs kedvem újat venni.
Tehát a huszonnyolc éves Opelünkben megadta magát az aksi.
Egy kereskedő barátomtól kaptam három vadi új aksit ami már kb. egy éve áll.a töltést nem veszik fel.
Terhelve mid a három hat voltot ad le.
Kettő zselés egy pedig savas.
Fel lehet valahogy éleszteni őket?
üdv:hifi64

Comments
kojot
kojot picture

Bár egy ideje nincs ide plusz válasz, de ez egy soha el nem évülő kérdéskör, ezért kiegészíteném némi információval.

http://www.kjit.bme.hu/images/stories/targyak/elektrobsc1/akku_1.pdf

Eszerint az akkusav sűrűség 1.17kg/dm3 és 1.24kg/dm3 közötti lehet (a nagyobb a feltöltöttebb. A  kénsav sűrűsége 1.84 kg/dm3, innen indulunk ! )
A cellafesz 1.83V, és 2,75V közötti (a grafikon szerint 2,75 után letörés van hasonlóan mint a NiCd és NiMH -nél). Tehát az akku fesz 6* X 1,83= 10,98 a minimum, és 16,5V lehet.

Amikor a cellafesz eléri a 2.4V-ot, kezdődik a gázképződés. Tehát normális, ha hallod, hogy buborékol, mert még 0,35V van a teljes feltöltődésig!
(Ami a grafikon szerint CSAK kb 68%-os töltöttségi szint!)
 

0

perlaci
perlaci picture

A rosszakat pedig vidd el a méhbe mert beveszik pár forintért. Legalább az áram amit rájuk költöttél javításkor visszajön és nem szennyezed a környezetet. Én az előző munkahelyemen a szünetmentes akkukat gyűjtöttem és évente 2szer elvittem a méhbe. A cégnél örültek mert nem maradt a nyakukon Én meg kerestem pár forintot.
Jobb autós boltokban kapni akku regeneráló lötyit, lehet érdemes betölteni. Én ugyan nem használtam még de a boltos aki régi ismerősöm a kuncsaftoktól pozitív visszajelzést kapott.
Üdv Laci

0

hifi64
hifi64 picture

Sziasztok
Köszönöm mindenki segítségét.A savas többszöri lassú töltés
és kisütés után észhez tért.Teljesen OK. két nap pihentetés
után is terhelt tesztel leadja a megfelelő áramot,fesz. esés nélkül.
A másik kettő zselés nem lett jó.De egy aksi untig elég:-)
üdv:hifi64

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia hifi64!
:yes: :yes: :yes:
Ha ezt az indítási áramnál is zokszó nélkül produkálja, akkor nem hiába dolgoztál, és Én-sem beszéltem túl nagy hülyeséget. ;)
Vagyis, a szulfát nagy részét, sikerült "lebontanod".
Az eddigi procedúrát, ismételd meg még egyszer, ugyanúgy, "nagyon kíméletes módon" hidd el, csak még jobb lesz. :yes:
Üdv Tibi.

0

Medve3
Medve3 picture

Szia Hifi64!

Szerintem meg lehet próbálkozni a felélesztésükkel, már többször hoztak hozzám mélykisütött akksit amit sikerült életre kelteni.
Egy szabályozható áramkorlátos tápról szoktam őket éleszteni ,a következő módszerrel:
Beállítom a tápot 20-22 V kimenő feszültségre az áramkorlátot pedig kb. 100mA re egy 24V -os izzón próbálva.
Ezután az izzó helyére rákötöm az akkut és figyelem a feszültségét , ha eléri a 12V-ot akkor lekapcsolom a töltés.(Ez elég hosszú idő amire elkezdi felvenni a töltést lehet, hogy az elején csak néhány mA-rel indul el)
Fontos ,hogy ne engedd az akku feszültségét 14,4V fölé.
Ha eléri a 12V-ot már normál töltővel is tudod tölteni.
Ha már 12V-nál erős gázképződést tapasztalsz az cellazárlatra utaló jel akkor nem érdemes vele próbálkozni.
Az ,hogy mennyire jársz sikerrel erősen függ attól mennyi ideig állt mélykisütött állapotban.

Üdvözlettel: Medve

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz hifi64!
Összegezve! Ha autózni akarsz, akkor a 3db. "túltárolt" akksid végezze a veszélyes hulladékok között dicstelen életét, és váltsd ki egy újjal. Az alant említett manőverekkel buherált akksik kibírnak egy nyári szezont (néha), de egy telet semmiképen. Aról nem is szólva, hogy egy ilyen machinált akksival, a járműved generátorának életét teszed kockára!
Akkor, meg viheted a fervillbe!
Üdv:
exGelkás

0

greatman
greatman picture

Szia!

Régebben egy ideig volt szerencsém a seregben szolgálni. Na ott aztán volt mindenféle akkumlátor, több tucat. Az autók jármű és hiradó akkujait külön helységben tárolták, kiszerelve az autókból. Na itt is sokszor előfordult, hogy szinte tökre lemerültek az állásban, és nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem vették fel a töltést. Ilyenkor, mi a következőt csináltuk. Savszint ellenőriz, ha kell utántölt deszt vízzel. Kupakok a cellákról le, töltőre fel. A töltő külön helységben volt, az akkuk helységét ilyenkor bezártuk, szellőztettük. Volt egy nagyteljesítményű töltő, melyel szépen elkezdtük tolni neki a feszültséget, meg az ampert. Volt olyan 12V -os akku, ami 28 - 30 V környékén kezdett el beindulni. Az áramot folyamatosan figyeltük, hogy az Ah 10-20% -át ne lépjük nagyon túl. Az akkuk 70-80% -át igy sikerült életre kelteni. A feszültséget szépen csökkentettük, úgy, hogy az áramfelvétel ne essen le, általában 30-60 perc alatt szépen kezdett normalizálódni a dolog, ha nem, akkor kuka. Mikor kezdett normális állapotba kerülni a töltés, akkor ellenőriztük a cellákat, hogy mennyire pezsegnek. Természetesen a robbanásveszélyre és a kifröccsenő savra nagyon figyeltünk. Ha az akkut fel lehetett így tölteni, akkor jött egy kisütés (műterheléssel, ami autó izzókból volt összeállítva), majd újból normál töltés. Természetesen volt egy pár ezek után is, ami nem tartotta meg az áramot, meg volt egy pár ami nem bírta leadni a kellő indítóáramot, de azért jópárnak sikerült az elettartamát kitolni.

0

delon1
delon1 picture

Szia greatman!

Szóval általad is csak kismértékű megoldás volt a hibás akkuk regenerálása? Vagyis nem egy hosszútávú a dolog szted sem?! :?:
delon1

0

romulusz
romulusz picture

Szevasztok!
Csatlakozom AC-DC kollégához, aki szerint többszöri fordított polaritással való formázással életre lehet kelteni elszulfátosodott akkumlátorokat.
Mellesleg teljesen hihető a kereskedő barát állítása, mert az aksik legnagyobb ellensége, ha töltetlenül hosszú ideig tárolják. A hibajelenség is -hogy nem veszi fel a töltést- szulfátosodásra utal. Mellesleg már gyárilag is készítettek regenerálót erre a meghibásodásra, a készülék impulzus szerű extrém áramlökésekkel távolítja el a szulfátréteget. Az sem próbálta még megjavítani az aksiját, aki azt állítja, hogy eliszaposodott aksikkal nem lehet mit csinálni.Fejreállítani tényleg nem szabad. De a lemezek alatt meg lehet fúrni a dobozt, és azokon keresztül ki lehet mosni a zárlatot okozó iszapot. Persze -mivel a lehullott iszap hiányzik a lemezekről- az aksi kapacitása lényegesen kisebb lesz, de használható. Mivel a kérdésben új aksikról van szó, az iszaposodás kizárható. A jelenlegi akkumlátor áraknál -akinek van rá ideje- érdemes az élesztésükre fordítani néhány órát. Persze a legbiztosabb új akkumlátor vétele.
Üdv: Gyula

0

delon1
delon1 picture

Szia romulusz!

Most akkor, le cseréljék egy újra, vagy 'szórakozzanak' egy darabig vele még? :?
delon1

0

romulusz
romulusz picture

Szia delon1!
Ha jól olvastam, az autója 28 éves. Szerintem nem azért nem vett még másikat, mert nem akarna újabb autót. Ha van ideje, érdemes megpróbálni regenerálni -főleg, ha tényleg újak az aksik- , ha van pénze vegyen új akkumlátort!
Üdv: Gyula

0

dricsk
dricsk picture

Sziasztok, 6 évet nyomtam le autóvillamosságiként, szerintem a kollégák nagyobb többségének van igaza. Lehet hogy valamilyen "varázsszerrel" ideiglenes eredményeket érsz el, de ez nem fog soká tartani. Amikor pedig a legnagyobb szükséged lesz rá akkor fog cserben hagyni az aksi.
Elgondolásképpen, ha csak 6V-ot tudsz mérni akkor vagy cellazárlatod van, vagy kiszáradás, de sajnos egyik sem tesz jót az aksinak. A régi bakelit-szurkos aksikban szoktam cellát cserélni, de azok is csak ideiglenes megoldások voltak. Tényleg jobban jársz ha veszel újat, mert utánna bánkódni fogsz hogy a ráfordított időt elpocsékoltad. A Felíciámban 4 éves zselés akku van, de ha beadja a kulcsot egy percet sem fogok rááldozni az újraélesztésre. Leadom a gyűjtőbe és veszek újat. Elvégre a tél is jön......
dricsk

0

delon1
delon1 picture

Szia hifi64!

Én, nem biztos hogy kisérleteznék velük. Sztem, új állja a helyét a rossznak!
Ez a legeccerűbb, és legmegbízhatóbb megoldás! Ha sokat használod az autódat akkor a legolcsóbb is!
delon1

0

Molnitron
Molnitron picture

Szia hifi64
Én még az elektrotechnika tantárgyban az akkumulátor témakörben azt tanultam,hogy a savas akksi cellafeszültsége 1.8v-2.4v-ig terjed!!
Ez a hat cella esetén 10.8v-14.4v
Ami azt is jelenti,hogyha 10V alá esik a fesz huzamosabb ideig akkor visszafordíthatatlan kémiai reakciók hatáaára az akksi tönkremegy!
Ez érvényes a túltőltésre is!
Az meg,hogy varázsszerekkel rendbe lehet hozni egyszerűen délibáb!Pontosabban üzleti fogás!
Mondjuk,lehet,hogy így évtizedek alatt fejlődött a vegyipar és megoldhatóvá vált ez a probléma is.
Mindenesetre Egy próbár megér:-)
Sok sikert
Molnitron

0

AC-DC
AC-DC picture

Sziasztok !
Régen olvastam valahol ,hogy egyszer-kétszer fordított poralitással fel kell tölteni -teljesen kisütni ,aztán ismét a helyes poralitással feltölteni .
Annak idején ki is próbáltam ,és volt mikor bejött .Persze az akksi és a töltő közé tenni kell valamilyen áramkorlátozót(fényszóróizzók),mert póluscseréknél egy ideig elég extrém áramok alakulhatnak ki,amit a töltő nem díjazna .
Ez a technológia persze csak olyan akksiknál jöhet be, ahol a szulfát réteg lekeményedett .Ha megszakadt valamelyik cella összekötő ,vagy zárlatos ,annál semmi esély .

1

Vaki75
Vaki75 picture

Sziasztok!
Én a fordított polaritással való töltögetésnek nem igazán vagyok híve. Már azért sem, mert nagyon sok autómata töltő alkalmatlan rá - még korlátozó ellenállással is! Többségüket amint fordítva csatlakoztatják az akksihoz megdöglik benne a szabályzókör - sajnos több ilyennel találkoztam már. Minden esetre, ha belevágnék, akkor ettől bonyolultabb berendezést nem használnék ilyen célra : két bizti hálózati kapcsolóval- leágazásos trafó fokozatkapcsolóval - egyenirányító + árammérő.
Szerintem a tuti megoldást Medve3 és greatman felhasználók írták meg! Én is így szoktam eljárni. Kb. 10 évvel ezelőtt feladatként kaptuk a vállalatnál, hogy térítsünk magához egy rakás elhanyagolt targonca akksit. Erre a célra a finomabb kézi szabályozhatóság érdekében feláldoztunk egy öreg fehérvári Viszék töltőt (akkora darab, mint egy nagyszekrény!). Azóta már mondták egy páran, hogy csodákra is képesek vagyunk...
Különben Gk. indító akkumulátorral nem foglalkoznék, a tapasztalat azt mutatja, hogy az első hideg beálltával az út szélén hagy. Ha meg a targonca lerohad az udvaron , akkor azt max. a másik behúzza a töltőig...

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Vaki75!
És ugye a targoncaaksik lúgosak, mig a járműaksik savasak!
Nagy diferencia!:-)
Üdv:
exGelkás

0

Vaki75
Vaki75 picture

Nálunk elég vegyes képet mutatnak. A gyalogtargoncák már savasra vannak átalakítva.

0

Vaki75
Vaki75 picture

A nagyok persze lúgosak.

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Vaki75!
Minden esetre, a tapasztalat azt mutatja, hogy varázslás ide, varázslás oda, egy halott indító akksi üzembiztosan, csak egy másik akku behelyezésével orvosolható.
Üdv
exGelkás

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Vaki75!
Én az önjárókra gondoltam! Valóban a kicsik, már járműaksikkal működnek, gondolom az egyszerűbb javítás, csere miatt!
Üdv:
exGelkás

0

Vaki75
Vaki75 picture

Igen. Mivel a kicsikből a legfiatalabb is kb. 20éves így gondot okozott a sokesetben hiányzó vagy szétfagyott darab cseréje. Ezért döntöttünk az olcsóbb megoldás mellett - kidobott teherautó akksik - igaz 40V helyett csak 36-ról mennek.

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Vaki75!
Ez mostanság sajna így megy, és persze ez látszik is a hidraulika szivattyúk teljesítményén is.
Spórolunk!
Üdv:
exGelkás

0

Vaki75
Vaki75 picture

Teljes mértékben egyetértek veled! :)

0

M.Gábor
M.Gábor picture

Hihetetlen: "Egy kereskedő barátomtól kaptam három vadi új aksit ami már kb. egy éve áll." :rohog: :king:

Ez komolyan az a fazon: aki mindent "bevesz"! :oke:

tibibalogh520-nak! töltögessed azokat +bármivel, 1*majdcsak "felrobbansz" (nyitott térben is) :rohog:

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia hifi64!
Nyomtatott formátumú könyvben is olvastam, és saját tapasztalat is, hogyha a mosással, mellyel a cellák alá ülepedett "sarat" kimosod, a még meg maradt életet is eltávolítod az akkuból. :yes:
Ha még egyáltalán van mit menteni, nagyon kíméletes módon, nagyon hosszan töltögetni/kisütni ajánlott.
A zselés akku, ha még nem "csörög" a szárazságtól, úgy szintén fel öntendő desztillált vízzel....ettől magához térhet (többszöri töltés/kisütés ciklus után), bár nem garantált.
Üdv Tibi.

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz hifi64!
Feltehetően az öreg opel azért már a 12V-s rendszerhez tartozik.
Talán a savas aksit tudod elindítani, de nagyon kicsi az esély.
Ki kell űriteni, a cellákat, és alaposan átmosni, majd újra felsavazni. Mivel jön a hidegebb idő, ezért még fontosabb, hogy egy egészséges akksival vágj bele a télbe. Egy lemerült akkucella savfoka közelít a vízhez, és könnyen szétfagy. Ha akár egyszer is átesett ezen a traumán, akkor sajnos Qka!
Üdv:
exGelkás

0

Medve3
Medve3 picture

Szia!

A cellák kiürítése és átmosása nem jó megoldás ,mivel a savba kioldódott ólom oxidot is kiöntöd ami a töltéskor
visszaépülne az elektródába ,ez olyan mintha a fürdővízzel együtt a gyereket is kiöntenéd.
Ezáltal jelentősen csökken az akku kapacitása , ami nem tesz jót neki.

Üdv: Medve

0

Sponsored links