You are here

JVC 11AK19-Y11 sortranzisztor forró

16 posts / 0 new
Last post
c_jani
c_jani picture

Üdv!
Befutott egy 11AK19, 110 fokos, ami időszakonként megeszik egy sortranzisztort. Geometriája jó, de a tranyó hűtője egy idő után extrém módon forró. Az impulzus-kondikat átnéztem. A sormeghajtó bázisán szép, enyhén trapézos négyszög, a tetején két, gerjedésnek tűnő tüskével, kollektorán ugyan csak szép négyszög, de a felső félperiódus tetején egy pukli. A sor bázisán szép négyszög, egy hosszabb és egy rövidebb negatív kioltó tüskével, a kollektoron pedig egy szép, hibátlannak tűnő szélesebb tűimpulzus. Mindenképpen vezérlésbeli gondra hajazok...
Most a tápokat fogom végig mérni, hát ha onnan kerül a gerjedés rá.
Ha van ötletetek, adjatok valami támpontot!
Köszi!
Jani

Comments
ELKO4
ELKO4 picture

Sziasztok,

na, nekem is van egy ilyen. A C607 és C817 kondikat kicseréltem, 1000uF illetve 2200uF 25V kondikat tettem be a 470 és 1000uF 16V helyett. Sortáp 150 Volt, a C817-en 14 helyett csak 13 Volt van, de szerintem attól még nem kéne melegednie. Most egy BU2520D fémtokos van benne plusz hűtéssel, megy vagy két órája, nem ment még tönkre, de kéz nem állja. Mit nézzek még meg szerintetek?

Üdv.

Tamás

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

a sortranyó bázisellenállásával párhuzamos diódát próbáltad cserélni (D614 ha mindenigaz) talán nem zárja le elég gyorsan a tranzisztort!

Üdv,
Oszi

0

irokéz
irokéz picture

Szia!

Mekkora a negatív kioltó tüske? Ha nem elég nagy, intenzívebben melegedik a sorvég tranzisztor.

Üdv.

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Nálam ugyanez a helyzet! Talán egy éve volt sortranyó csere, és most jött vissza. Hibát nem találok, a TV működik, csak meleg, forró a borda. Látszólag az előző tranyó is elmelegedett, a jelek erre utalnak. Tettem rá hűtés kiegészítést, ezzel kicsit lassabban melegszik, de meleg továbbra is.
A TV-n a képen, és hangon hibát nem látok!

Ui: Talán 3 órája üzemel, hibát nem látok, de forrónak tűnik a borda, a kezem nem bírja sokáig!
Van azóta fejlemény, esetleg valakinek új tipp?

Üdv: formasu

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

C607 és C817 szűrőkondikat cserélted már. Ezek simán okozhatnak ilyen torzulásokat a meghajtókörben!

Üdv,
Oszi

0

c_jani
c_jani picture

Szia!
A mindkét szűrőkondi mérve jónak tűnik, de tettm mindkettő helyett másikat, dupla akkorát... A mért jelalakok nem változtak, a borda ugyan olyan forró. Megpróbálom, rakok rá plusz hűtést. Nem egy jó megoldás, de hát ha beválik. A végsőt úgy is csak hónapok múlva tudom meg....

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

Itt elég sok mindenre választ találsz: http://elektrotanya.com/?q=hu/content/vestel-chassis-11ak30-hibak

0

c_jani
c_jani picture

Szia!
Oké, de ez egy 11AK19. Megnéztem a jelelak-hibákról készült fotókat, de nálam nem látok ilyet. Itt is a pozitív félperiódus kezdeti szakaszánál látok hibát, de nem tudom, hol keressem az okát.

0

BLLaci
BLLaci picture

Szia!

Az mit jelent, hogy időszakonként és hány fokra melegszik a tranyó?

Üdv: Laci

0

c_jani
c_jani picture

Szia!
Fél évente-évente. Már többen nekiugrottunk, most nálam is másodjára van. Láttam, hogy mi volt benne, így én kapásból a 100Hz-es Samsungok tranzisztorát raktam (típus most nem jut eszembe), utána a BU2527AF-et. A hőfokát nem mértem, 50-55fokra saccolom, de este meg fogom mérni. Az zavar, hogy a jelalakon kívül más nem is gyanús. Már a BC639 bázisán is ott a két kis "pucuka", a pozitív félperiódus tetején.
Jani

0

BLLaci
BLLaci picture

Szia!

Ez jó meccs lesz! Ha évente kinyírja valami a tranyót, szerintem az nem ilyen meghajtási hiba. Vagy legalábbis nem állandó. De azért, hogy évente egyszer jelentkezik a hiba... Nem tudom, érdemel-e különösebb erőfeszítést. Nyúzza az ügyfél, amíg az okozó hiba elő nem jön. Kössön vele ennyi kompromisszumot. Ha legalább gyakrabban jelentkezne (naponta pl) akkor megoldható, orvosolható. De így!? A sortrafó nem repedt? Nem húz le néha?

Laci

0

Pista47
Pista47 picture

Szevasztok Kollégák!
Jut is eszembe, engem meg egy 11AK30 szívatgatott. Melegedett a sorvégtranzisztor, de kegyetlenül, bármit is tettem.
Tudom, hogy nem ugyanaz a TV, de hátha mond valamit az esetem.
A végére tárolós szkóppal sikeredett megtalálnom, hogy a sorvégtranzisztor bázisán lezáráskor a lezáró impulzus közepe táján volt egy nagyon rövid nyitó impulzus.
Az volt a gondom, hogy hol keletkezik, a vezérlésből jön, vagy önmagában a sorvégfok gerjed.
Ennek eldöntése végett csináltam egy két tranyós áramkört (nem fordít fázist), amit a sormeghajtó vonalába tettem. Ha a meghajtás vonalán jött volna az impulzus, az az első tranzisztor kollektorán megjelent volna, de nem onnan jött. A kis impulzust maga a végfok, sorkimenő rezonanciája csinálta valahogy.
Van a sorvégtranzisztor bázisában egy induktivitás, annak a rövidre zárásával megszűnt a kis nyitó impulzus, és a sorvégtranzisztor a maga megszokott BU808 módján melegedett.
Üdv.: Pista.

0

c_jani
c_jani picture

Szia!
Hibáját nem találtam, nem csattog, kontraszt-fényerő változásra a kép nem lélegzik. Geometriája jó. Csak a borda forró. Az zavar, hogy eddig nem találkoztam 11AK19-nél ilyen hibával.

0

Zsolti.88
Zsolti.88 picture

Sziasztok! Nálam PT90 sasszi csinált ilyen jellegű hibát, mérésre minden ok sortranzisztor bordája majd leégette az újam sorkimenő cserével a hiba megszünk időnként gerjedt vagy belül szakadozhatott....T:Zsolt

0

ELKO4
ELKO4 picture

Üdv,

igen, de ebben az esetben a képen kéne hogy lássam az időszakos gerjedést/szakadozást, szerintem az ilyen trafó hiba ritka mint a fehér holló, másrészt nincs másik trafóm próbára... most járatom, aztán majd kiderül.

Üdv.

Tamás

0

Sponsored links